Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Bodavost
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
(10.09.2018 14:58)Pavel Holub napsal(a): [ -> ][Nepochopils, že ve většině českých měst nesmíš chovat dobytek, je to dáno místními vyhláškami.

Tak mi ty vyhlášky ukaž. Prošel jsem si jich asi 10. Vcelku náhodně. Nic takového (zákaz chovu hospodářských zvířat) tam není.

Místní vyhlášky se akorát odvolávají na všeobecná nařízení a říkají, že musíš dodržovat hygienické a veterinární předpisy. Některé vyhlášky to ještě přímo konkretizují a říkají, že když chceš chovat ve městě kozy, tak tam musíš mít betonovou podlahu, tak a tak uspořádanou jímku a podobně.

Ale žádný generální zákaz ve vyhláškách není. Mimochodem. Vyhláška nesmí jít proti zákonu. Dost pochybuji, že tohle může zakázat. Tedy že takový zákaz by přežil první soudní při.

Musíš si to samozřejmě ustát před sousedy na základě občanského zákoníku. To záleží na tom, jak vypadá pozemek a jak je můžeš obtěžovat. Jak budou vypadat "imise". A taky samozřejmě kde přesně to bude. na vesnici ti toho projde víc, než ve městě. Posuzuje se "přiměřenost místním poměrům". nicméně pokud si tohle vyřešíš (třeba tím, že v tom městě budeš mít dost velký pozemek), tak IMHO není nic co by ti zakazovalo tam chovat třeba krávy.

Abych se tady nebavil jenom o skotu ve městě.

To stejně platí samozřejmě pro včely. Není nic, co by ti mohlo zakázat je mít i v zástavbě. Musíš ale udržet nějakou míru obtěžování sousedů. Něco snést musí (na vesnici více, ve městě méně), ale existují hranice.
JešitnosťConfused- kto chce,nájde si v príspevku P.Holuba určitú pravdivú súvislosť-kto nie,tomu niet pomoci...mimochodom aj u nás je zakázaný chov dobytku nielen v mestách ale aj v určitých dedinách/vésnicích/ ..
Jeste jsem nevidel vyhlasku,ze by mi nemohlo behat v chlivku par prasat,nebo par desitek brojleru,ci po zahrade behat ovce nebo kozy. Asi nejrozumnejsi by bylo zakazat volum vstup do zastupitelstev,pak by nemel kdo schvalovat podobne vyhlasky.
To řeší stavební zákon a územní plány měst. Prase bez chlíva odporuje veterinárním předpisům. Každý chlív musí mít stavební povolení a kolaudaci. No a územní plán vymezuje, kde už ano a kde už ne.
(10.09.2018 14:58)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]
(10.09.2018 13:49)Milan König napsal(a): [ -> ]
Nepochopils, že ve většině českých měst nesmíš chovat dobytek, je to dáno místními vyhláškami.

Presne takto vznikajú rôzne fámy a polopravdy a šíria sa internetom. Na Slovensku je jeden pán, ktorý už napadol stovky takýchto vyhlášok (bola o ňom aj reportáž, neviem to teraz nájsť), ktoré si starostovia obcí svojvoľne nechajú odsúhlasiť na zastupiteľstvách. Ono sa nie je čo čudovať, keď si každé trdlo opojené mocou myslí, že môže zasahovať do všetkých práv občanov. VYHLÁŠKA NESMIE ÍSŤ NAD RÁMEC ZÁKONA
(10.09.2018 22:46)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]To řeší stavební zákon a územní plány měst. Prase bez chlíva odporuje veterinárním předpisům. Každý chlív musí mít stavební povolení a kolaudaci. No a územní plán vymezuje, kde už ano a kde už ne.

Ale to není přece pravda. Nevymýšlej si zase.

Prase v chlívku je na tom úplně stejně jako když si stavíš včelín.

§103 stavebního zákona

Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení

3. stavby pro chovatelství o jednom nadzemním podlaží o zastavěné ploše do 16 m2 a do 5 m výšky, podsklepené nejvýše do hloubky 3 m;

Na chlívek pro prase velikosti 4x4m (tím míním ten chlívek a ne prase) nepotřebuješ žádnou kolaudaci, žádné povolení, dokonce ani žádné ohlášení. Je to naprosto stejné jako se včelínem.

A s územním souhlasem problém mít taky nebudeš.

Jediný problém jsou sousedé. Ty si musíš nějak vyřešit (pokud je to nutné). Jinak tě žádná vyhláška nemůže omezovat.
Tusim,ze je to brano jako zasah do "chovatelskych" prav,narizeni na ktere nema samosprava narok.Problem muzou byt sousede stezujici si na buceni,beceni,kokrhani,mnoukani ci bzukot,ale to neprislusi rozhodovat obcim,mestum.Tusim,ze se k tomu v podobnem duchu tvari i NOZ.
Přesně.
Nebudu se vmesovat do vasi plodne diskuze ale pridam vlastni zkusenost.jisty pan choval u nas ve Meste v zastavbe rodinych domu se zahradami kolem 1500m2 jak prasata kozu kraliky jeden cas i po dvo bycich..vim ze uz za dob komunistu se okolni sousedi snazily i soudne chov zrusit..nikdy ani po revoluci nic nezmohly a starej pan choval dobytek az do doby nez odesel pred tak 8 lety k panu.do te doby obstastnoval celou ctvrt vuni domova bucenim kvicenim kokrhanim atd.nic vic nic min nevim...
Pred mesiacom vyhnali moje tri včelstvá pomocníka veterinára. Celý rok som pracoval v "brnení". Včera boli ako vymenené. Žiadny útok, pokoj. Bez akéhokoľvek zásahu radikálna zmena. Už tomu prestávam rozumieť.
Co u Tebe dělal pomocník veterináře?



(13.09.2018 16:09)Rajles napsal(a): [ -> ]Pred mesiacom vyhnali moje tri včelstvá pomocníka veterinára. Celý rok som pracoval v "brnení". Včera boli ako vymenené. Žiadny útok, pokoj. Bez akéhokoľvek zásahu radikálna zmena. Už tomu prestávam rozumieť.
Raz ročne vykonávajú poverení pracovníci prehliadky včelstiev. Sú to vyškolení včelári, ktorých školili veterinári (asi) a prehliadky sú zamerané na zdravotný stav včelstiev. Vypíše sa pritom tlačivo a pomáha to aj štatistike. Je to fajn, lebo nie každý vie rozoznať všetky choroby včiel. Má to na starosti ZO. Problém je že na Slovensku sú dve včelárske organizácie a kopa neorganizovaných včelárov.

A potom ja s tak útočnými včelami, že vyškoleného vyhnali. Nedal na moju radu aby si doniesol "brnenie".
No vida,a u nas skoli veterinare ideove spolehlivi vcelari.Jiny kraj,jiny mrav...
(13.09.2018 20:21)Rajles napsal(a): [ -> ]... Problém je že na Slovensku sú dve včelárske organizácie a kopa neorganizovaných včelárov...

Prečo problém? Aký problém?

Prehliadky organizuje veterina a podklady dostáva z centrálneho registra chovateľov včiel bez ohľadu na to či sa včelár pridal do nejakého "ľudového spolku".

Ja som tiež "neorganizovaný" (ani v KSS, ani vo včelárskom spolku).
Pokiaľ som bol neorganizovaný, nikdy sa ku mne nehlásila žiadna kontrola. Ani zo ZO ani z veteriny. Pritom som bol vždy v CRV. Až keď som vstúpil do ZO, kontrola prišla. Preto to považujem za problém. Podľa mňa je veľa neskontrolovaných včelstiev. Aký je ich zdravotný stav?
U nás v mojom regióne sa na kontroly včelstiev doslova kašle,pracovník čo má na starosti prehliadky včelstiev si len obehne včelárov a vypíše k tomu potrebné tlačivá,kašle na prehliadky a dá len na reči včelárov.Tvrdím že to je časovaná bomba,pretože menší včelári sa snažia zachraňovať všetko.Nabudúce zrejme tlačivá nepodpíšem,pretože prezrieť aspoň námatkovo pár včelstiev by sa patrilo.Stačí ked je vidieť bordel pri včelnici,o to by mal byť pri prehliadkach dôslednejší a nie z vysoka na to kašlať a len na papieri si spočítať koľko dostanem eur na prehliadnuté včelstvá.Je mi z toho ako sa to často robí zle,česť výnimkám.
Všetko je to iba o ľuďoch...

Ak bonzneš veterinárny dozor, začne ti robiť príkoria (antireklamu?) a všetko možné aby ti to vrátil. Začarovaný kruh? Možno aj veterina by mala mať svoju inšpekciu.

A k bodavosti: Nikto sa mi neozval na ten môj príspevok o kakugo-víruse
(08.09.2018 23:33)misan napsal(a): [ -> ]https://en.wikipedia.org/wiki/Kakugo_virus
Ja ale skutočne vidím na svojich "bodavkách" zvýšený spád klieštika a deformované krídielka (DWV).


Teraz idem na huby. Big Grin
Proti vírusom vo všeobecnosti nič nie je (podľa mojej ženy lekárky). Liečia sa len prejavy napr. znižovanie teploty a pod. To isté platí aj pri včelách. Našiel som nejaký prípravok aj proti vírusovým chorobám v rusku - ApiVir. Nechcú my ho predať, je vraj len pre rusko. Podľa popisu by mohol pomôsť ak už nie úplne vyliečiť. Ja mám tiež podozrenie u mojich včiel, že to bude takýto nejaký mechanizmus, ale vyslovene napadnuté včely (ako boli napr. na videu pri popise výrusu) som nenašiel. Preventívne som ale chcel prípravok ApiVir vyskúšať, ale zatiaľ som neuspel.
Pokud bych zjistil, že z některého úlu odchází nebo jsou vynášeny mladé včely ještě ten den některá prohlédnu a naplánuji zákrok. Není na co čekat.
Chlapci a chalani, nic ve zlým, ale neměl by se alespoň náznakem dodržovat název vlákna?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Referenční URL's