Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Bodavost
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Dnes ma včely opäť prekvapili. Začali ma naháňať aj tam, kde inokedy dajú pokoj. Kvitne len trnka slivková, trochu púpavy a pár iných kvietkov. Je teplo a veľmi sucho (vodu majú z blízkeho potoka). Má niekto podobnú skúsenosť zo zvýšenou agresivitou v tomto období pri kvitnutí uvedených kvetov?
A druhá otázka. Má niekto skúsenosť napr. z kočovných vozov alebo prepravných paliet, že chvením úľov od chodenia po konštrukcii voza (palety) sú včely rozrušenejšie a tým agresívnejšie? Mám včely na konštrukcii z dôvodu ochrany pred medveďmi a mám dojem, že chodenie po konštrukcii pri prehliadkach zrovna nemusia. Vie mi to niekto potvrdiť?
Pozri ci tam nemas mravcov alebo srsne popripade sleduj ci sa nenaucili vtacata ako vrabce ,alebo sikorky na lahky zdroj potravy. To tiez dokaze vcely velmi drazdit aspom u mna lebo medvede tu teraz na rozdiel od jesene nemame.
Ani mravce, ani sršne (600 mnm), vtáky tiež nie. Matky tiež "značkové". Váha ukazuje malú znášku - preto mám podozrenie na nejakú rastlinu. Na inej včelnici (140 mnm, po odkvitnutí ovocných stromov) pokoj. Trnka slivková nedráždi?
Rajles
Mám včely na paletách a neútočí ani když to odsékám strunovků.
Jedno jedinné je dost agresivní pokud se jim hrabu v plodišti do těchto chodím k večeru a když je vyšší tlak to jsou klidnější.
Ale z jedné chytré knížky vím,že na vibrace a poklepy včely reagují a poklepávání i používám při"stláčení včel" do určeného nástavku a manipulace s nima.
Takže včely na chození můžou reagovat a pokud jsou útočnější tak je to může provokovat.
Ďakujem za info
Ihned bych se takové matky zbavil, bez milosti se zadostiučiněním. A je nutné takyé vědět, že trubčinu od těchto je třeba ničit a nenechat vylíhnout a naopak dávat do tohoto vč dolíhnout trubčí plod od ušlechtilých.

Je zvláštní, že sekačka moc včelám nevadí, zato na kosu reagují neskutečně zuřivě.
Souhlasím tome50 a taky to má toto včelstvo spočítané.
Teď je, produkční,trubčinu jim beru a budu dělat matky z jiného včelstva.
Koncem června je rozporcuji na 4-6 oddělků.
A ta sekačka jim fakt nevadí i když struna brnká o palety.
Nevadí jim ani když se probírám v medníku.
Když jim hrábnu do plodiště,třeba právě pro trubčinu jsou čertovy.
Jo a k večeru, když jsou doma staré brécy = létavky, ty jsou nervóznější než mladé (jako u žen), si vás tuplem podají. Zamyslete se nad tímWink

Já bych s likvidací nečekal, nikdy nedokážete zničit všechny jejich trubce a trubci přenášejí vlastnosti víc, jak matky! A i s nimi je to jako u lidí, ti bastardizovaní trubci jsou taky agresivnější při soubojích o matku při páření a skoro vždy to vyhrají asi tak, jako mladé slečny taky raděj podlehnou vymletému ftbalistovi než slaboučkému intelektuálovi typu Harry Potter.

Zmačknul bych matku, pak zničil nouzáky, plodiště rozdělil na dvě (oddělek) a dal jim oběma rámek s vajíčky a nejmladšími larvičkami z nejlepšího včelstva a o víc se starat nemusíte. Je začátek května. O med nepřijdete.
Tome když do nich jdu k večeru je to ve větším klidu než třeba po poledni když jsou létavky venku.
Jak se vracejí zrovna útočí,ale jak jsem psal jen při otevřeném plodišti,jinak si mě nevšímají.
Večer a teď napíšu takovou blbost i když je po letové aktivitě jako by byly unavené a ta agresivita je sotva desetinová a to i když jim beru rámky s trubčinou a vkládám nové SR.
Je pravda,že všechnu trubčinu jim nepoberu,neboť vždy mají pár trubčích víček poprskaných i mezi dělničinou.
Mohl bych je propichovat špičkou rozpěráku,ale to by trvalo dél a asi by je to dráždilo do běla.
Já znám váš názor na bodavost,ale vězte,že tyhle se chovají normálně a já od nich bez problémů odebírám med.
Jen prostě to plodiště!
Můj plán znáte,ale já chci další stanoviště v lese a sem by se moc hodily,myslím,že by se moc hodily pro ev.krádeže Wink proto váhám a počkám do poslední chvíle.
Pavle,podle mne je význam bodavého včelstva jako obrana před krádeží přeceňován.Koukni na to očima včelaře co jde krást respektive člověka co má se vcelama nějaké zkušenosti Je ve stresu ,plnej adrenalinu (kdo tvrdí že to tak není lze reakce i např.profesionala když po něm střílej je adrenalin,adrenalin a zase adrenalin jen klesá jeho účinnost s tím jak to umí ovládat,ale to jsem odbočil) prostě ví že tam nechce být moc dlouho a co nejdřív vydělat peníze na krádeží takže se se vcelama nemaze jako my,sem tam nějaký to žihadlo i prehlidne přece VÍ že to jsou Včely.A pokud nemáš takových včelstev tolik aby dostal aspoň 50 zihadel 50 metrů od úlu nemá to význam,neřekne si jsou to neprodejný bestie včely prostě bodaj.Ta agresivita by musela být stonásobně větší aby ho to odradilo.Sice to může trochu pomoct na zvědavé nevcelare ale zkušenost je taková že ti to obloukem velice rádi obejdou a žádnou škodu nedělají.Spis si dej 15% z výdělku bokem na zabezpečení,kup větší a pevnější šrouby dvě fotopasti navíc atpd.Bodavost co popisujes ty není tak velká aby to někoho zastavilo...
KTM
Dík,tvých příspěvků si moc vážím mají člověku co říct a s tím co jsi napsal taky souhlasím a nějak tak si budoucí lesní stanoviště taky představuji.
Fotopasti,žiletkový drát,nášlapné miny a samostříly na fotobuňku Wink
Samo vtip.
Tohle jedno včelstvo je fakt zvláštní ono se bránit krádeži nebude,ale kdo je koupí od zloděje ten ho bude chtít vrátit a po zloději zpět své peníze.
Tohle včelstvo je neprodejné a kdo ho ukradne a prodá jako své se jako chovatel znemožní a lidé si to poví,třeba právě tady od xy včelstva nekupujte.
No a já potom na tom stanovišti můžu chovat beránky.
Je to teorie,já vím v životě to dopadá jinak,ale občas něco výjde.
Tak ať ti to bzučí Smile
Tá bodavosť je občas nepríjemná. Jedno stanovisko, rovnaké včelstvá, jeden víkend kľud, o dva týždne 30 m od včelstiev 2 - 3 včely okolo mňa až kým niektorá nebodne. Matky mením, kupujem šlachtené, a neviem sa dostať k milučkým včelám. Ale poznatky od iných sú zaujímavé a mnohé musím využiť. Teraz pripravujem totálnu výmenu všetkých matiek. Musím tiež likvidovať trúdov ako tu radia. Ďakujem
(02.05.2020 10:01)tom.50 napsal(a): [ -> ]Zmačknul bych matku, pak zničil nouzáky,

Dělám to jinak. Když už se člověku podaří vyhledat matku, je lepší jí na 9-10 dní uvěznit a ponechat v úle. Ušetří si práci s prolézáním nouzáků. Až poté bych vynesl rozsudek a přidal nový chovný materiál.
To je jen jiný úhel pohledu. Matka v oddělku nezahálí a připraví tak silný oddělek pro vložení matečníku. Osiřelec zatím produkuje mateří kašičku, kterou potřebuji pro přelarvování. 9 dnů to jistí, ale pravdu máš v tom, že se tam někde v koutku přehlédne matečník. Už se mi to stalo. Pak se série zdrží o dva dny.

Mě by zajímalo, zda má někdo vyzkoušeno, maximálně kolik kvalitních matečníků je možné v silném osiřelci jedním vrzem vychovat.
Ja do vcel lezu vetsinou po 7 vecer,tak brakovani na bodavost ma u mne nejprisnejsi meritka,neuznavam zadny mrak,bourku,atd.Zacnou bodat,matka je na vymenu.Ze zacatku to byl dost casty duvod,posledni roky z tohohle duvodu zcela vyjimecne.Moji trubci jsou v presilovce,tak snad to tak vydrzi dal bez rukavic a bez skafandru.
---------------------------
V osirelci 32 z 36 na larvicce,ale zrejme na ukor kvality.Byl to hokus pokus.Min je mnohdy vic.
Zdravím Vás, letos mám 1 včelstvo abnormálně bodavé. V okruhu 300m se nedá nikde sedět. Přiletí některá jak kamikadze a hned bodne. Výměna matky je na dlouhou dobu. Co se s něma dá rychleji udělat. Utratit ho, je mi ho líto je dost silné. Tak nevím, co by se dalo ještě a hlavně rychle udělat. Ani sousedi na zahrádkách pod altánama nemůžou sedět. Dík za nějakou radu.
Nove stanoviste u lesa
Nebo rozdělit na víc malých oddělků, ty budou mít jiný starosti než tě honit po zahradě.
A za mesiac bude mat 5 bodavych vcelstiev.
jo kdyby to takhle fungovalo, to by byla paráda....měl bych pěkný včelstvo, udělal bych z něj 5 oddělků a měl bych 5 stejně dobrých včelstev....
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Referenční URL's