Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Bodavost
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Tak je to jasný, kolesart nechtěl pustit za pusu pozemek, tak se soused podnikatel mstí. To je pravý důvod.

Na kočování Bček bych použil rudl a rampu a 2t kurtny. Nic bych nedělil.

Kolik je (bylo) tedy doma celkem včelstev před přesunem?
doma mam na pevnom stanovišti 30.ciste agro nižina (repka agar) .... pri chate cca 15km od domu som premiestnil o 500m.... 16 rodin... cisty bukový les.... vsetko "B"
(24.05.2020 12:43)Louky napsal(a): [ -> ]Koukám, že čim dal víc lidí tady má polystyrénové úly a stejném počtu nástavků jako já....ale hejtovanej jsem tady za to jen já....
Lenže nik tu neukazuje trýznenie včiel ako im potrháš plodisko a matke z toho jedine hrabe lebo nevie čo si o takom čo jej to porobil, si má myslieť.
(24.05.2020 12:15)Slavík napsal(a): [ -> ]
(24.05.2020 9:45)kolesart napsal(a): [ -> ]to Slavik.... ved to! mu vravim... ano chápem respektujem len ta chcem poprosiť vydrz do augusta pozhadzujem nadstavky a z ani krmit tu nebudem.... odpoved: "ti jebe? do augusta? ved tie vcely dovtedy niekoho zabiju" stojim bez kukly pred uľmi a civim na neho jak prasa po prvej rane

je to jedinec ktorý aj keby som mal vcely do ktorych by som siel bez kukly a videl to... stale by stale tvrdil svoje. Skratka je to zjav s ktorým som sa roky nestretol. typ podnikateľa typu Kocner. "Som povedal a tak to bude" vy všetci oststni ste nuly.

Tak to bych ho pak slušně poslal do pi.i a na rozloučenou bych ho kopl do pr...
Ale vím snadno se to tu píše a každý na to nemá žaludek.

Presne, ja na to tiež žalúdok nemám. Pri včelnici si postavil na ornej pôde jeden z dediny chatku a oplotil pozemok. Včely tam pritom máme už asi 40 rokov, pred desiatimi rokmi som si pozemok pre istotu prenajal (kúpiť sa od pozemkového fondu nedá). Teraz je tam druhý rok a vykopal si tam aj nádrž, kde chce chovať nejaké ryby. A čuduje sa ako puk, že mu tam strašne veľa včiel teraz lieta, dokonca dostal už aj dve žihadlá.

Ale nechal si vysvetliť, že včely medzi dvomi znáškami na jar intenzívne hľadajú vodu, ak nie je nektár, darmo im ja dávam vodu, jednoducho hľadajú ďalšiu. Keďže kočujem, toto trvá tak týždeň v roku, takže zatiaľ je s ním pokoj.
Chlapci, už bodáte aj vyTongue ešte že ste v témeBig Grin

Viete čo bude najväčšia sranda? Keď kolesart zistí, že na novom stanovišti sú včely jak baránky. Už som to zažil neraz
z vlákna bola odstránená politická diskusia , ktorú pravidlá fóra zakazujú... ...súčasne boli potrestaní obaja diskutéri , ktorí politicky zafarbenú diskusiu vyvolali a ďalší účastník diskusie za porušenie pravidla o hanlivých slovách...
Na toho podnikatelskeho par...ta měl před časem recept Merkuri .Velmi mě tim pobavil napsal cituji Letos davam sousedum darček množím s těch nejbodavějších včel. Dobry napad.Podle mě jsi v pravu a tomu haj..vi bych dal ty nejbodavější k jeho penzionu.
(07.06.2020 22:57)JosPr napsal(a): [ -> ]Dnes nadherny snuskovy den,hukot jako hrom,obesly nas 4 bourky,zhruba 5 minut u kazde prselo,hrabal jsem se ve vcelach,vedle litaly blesky a buracelo.Parada.Vcelky jak beranci,bez zihadla.
V 8 vecer nas to konecne chytlo,bourka,prival a od te doby 10 minut lijak,10 minut pauza a dokola.Konecne mame vodu i u nas Smile

Jsem rád, že JosPr boří včelařské mýty o bodavosti včel. Mám podobné zkušenosti. Třeba při kvetení máku - včely jsou hodné milušky.
Zdravím. Už som tu písal, že mám včely stíhačky, čo ma prenasledujú po celej záhrade. A zrazu prišlo leto a včely sú kľudné. Mám pritom dve včelnice na rozdielnych miestach. Na oboch si včely prestali brúsiť žihadlá na mňa. A čo sa zmenilo:
1. teplota - prišli horúčavy a sucho
2. prestala znáška
čo sa nezmenilo:
- nevymenil som matky, nezmenil prácu so včelami, ...
Tak prečo sa zmenilo správanie včiel? Jar - po otvorení úľa stíhačky vyrazili, leto - včely kľudne sedia na plástoch. Jar - pri včelách skafander, leto - vojnový stav skončil.
Vie niekto prečo tomu tak je? Poznáte literárny zdroj kde sa takéto niečo popisuje - určite nie som sám s takýmto správaním včiel.
Ďakujem za odpovede.
rajles - ja mel na jednom stwnovisti podobne zkusenosti letos, a prijde mi, ze to bylo zpusobene jarni rojovou naladou a narazenymi rojovymi matecniky. vcelstva se mi pak vyrojily a nasledna v dalsich tydnech az dosud jsou vcely v pohode. zihadlo obcas chytim, ale neni to z divodu nejake obecne agrese, ale proto, ze tu a tam nejake nastvu.
Na jaře jsem musel jedny zrušit, to byla síla, když se po otevření zvedly a šli do mě, dvakrát jsem to vydržel s cca 25 žihadly za prohlídku, potřetí už šli... . Dneska si už ani nevzpomenu kdy jsem naposled dostal ťafku, ani při medování ne. Pokud to jsou normální včely, tak mám vysledováno, že jsou na jaře trochu živější a postupem roku se to hodně zklidňuje.
Bodavé včelky , asi zažije každí, u nás tomu nebylo jinak: https://medove-zpravy.blogspot.com/2013/...vcely.html
S bodavosti během roku to máme jinak, na jaře jsou včely klidné, a po posledním medobraní s příchodem slídivosti a loupeží se stávají protivnými a obtěžují (myšleno, že se najde včela ,která leta okolo a bzučí)/ale bodavost je stále nízká až nulová, i přes vysokou za včelenost, 3x vyšší než se píše max na včelnici.
Mám to podobn jako Jindra Meduna, na jaře, když je snáška, tak jsou klidné, ale teď, když je hlad, tak po mě startují. Naštěstí jdou hlavně po hlavě, takže se maximálně zamotají do síťky. Jinak bych si netroufl krmit jen v tričku a kraťasech.
Rajles, já mám vypozorováno, že bodavost může být dědičná i po otci. Jakmile matka spotřebuje sperma od bodavého taťky a načne další várku, může se včelstvo zklidnit. Měl jsem takhle oddělek, na podzim ostrý jak břitva. Při otevření se hrnuly ven a hledali si cíl už při startu.
Říkal jsem si, že buď nepřežijí zimu, nebo je vykouřím až na jaře, když jich bude nejmíň. No jak na potvoru tyhle bodavé včely jsou nadprůměrně životaschopné. Ale na jaře byli vyměněné, po otevření překvapeně koukali co se děje, úplně klidné, hotový včelí medvídci.
Jiné vysvětlení nemám.
já si ještě všim, že nejméně ostrých včel a tedy i nejméně žihadel schytám, když do včel jdu přes den, přes poledne, když je snůška. sice je to v rozporu s tím, co jsem na začátku včelaření čítaval, že do včel se má jít buď ráno nebo večer, ale ty večery nebývaly dobré. Tím jak jdu do včel přes poledne, ještě před těmi popoledními prolety, tak mi přijde, že v úle jsou jen ty mladé nezkušené a nezkažené včely a dokud nepotřebuju kuřákem trochu zadýmit, tak jim ani nedávám kouř, jde to i bez něj.
vypozoroval jsem, že se chování včel lišilo podle času (během dne) kdy do nich jdu, podle toho, zda mají matečníky naražené, nebo spíše zavíčkované a čekají na vylíhnutí, podle toho zda mají vůbec matku, podle toho, zda a kolik mají zásob.
K těm zásobám - u několika včelstev jsem pozoroval při posledním nedávném vytáčení, že když jsem jim začal brát z medníku od zadu (teplá stavba) rámky s medem, tak cca u 11.-5. byly celkme v klidu, jak jsem jim ale začal brát ty poslední 4.-1. (nebo 4-3, zbylé jsem jim nekdy nechal), tak žačaly být fakt již hodně naštvané, zřejmě tím, že pod těmito posledními rámky (4.-1.) měli v tomto období plodové rámky v plodišti.
Když o tom přemýšlím, tak si nejsem jist, jestli projevená bodavost je úplně otázka dědičnosti, ale spíš se mi zdá, že včely bodají podle situace a podle potřeby a okolností. A hledejte hranici mezi "zdravou" bodavostí a "nezdravou" bodavostí.
(25.08.2022 12:52)TomasK1 napsal(a): [ -> ]... včely bodají podle situace a podle potřeby a okolností. A hledejte hranici mezi "zdravou" bodavostí a "nezdravou" bodavostí.

pekne si to zhrnul, pravdu máš... chuť včiel bodnúť je v priebehu roku rozdielna, podobne aj v priebehu dňa...
...v živote som nemal "bodavé" včelstvá ...
Gorko -ani nevieš ,o čo si prišielSmile. ale ,na druhú stranu si potom si človek vie lepšie vážiť tzv kludné či mierne včely. Ja som tiež už spokojný, časť včiel na záhrade, lepšie povedané dvoch, blízko susedov , zrejme by ma hnali aj so včelami, ale myslím že je to na jednotku, aj susedia aj včely ich miernosť.najme posledný rok .dva.
Včelár ktorý to nejak z rozumom nerobí tie včely,tak si tie bodavé včely sám vypestuje. Včely si pamätajú každý neodborný zásah a potom tak aj reagujú pri dalších prehliadkach. Poznám včelára od nás, ktorý má trvalo zlé včely,no on aj s nimi tak pracuje-hovoril som mu,že si ich také vypestoval svojím zachádzaním. Aj takto to často z tou bodavosťou býva,len si treba priznať aj svoj podieľ viny
Souhlasil bych s Jozefem, podminky, jaky da vcelar vcelam je zrcadlo jak se ony budou k nemu chovat. Samozrejme genetika vliv muze mit.
U vcel nedelam ramus, zasahy rychly, ale rozvazny (v ramci me kratke 7-lete praxe) a jelikoz jsem slusne vychovanej, tak vcelstvo pozdravim. Samozrejme tezko to bude tim pozdravem, ale podle me vcely uklidni i klidnej vcelar. Panikar a hrubian bez ucty a respektu klidu vcelam neprida.
Chose
Ďakujem všetkým za príspevky. Zo včelami pracujem stále rovnako. Na jar aj v lete. Nemôže to byť "vypestovaním" útočných včiel.
Geneticky je to tiež otázka. Mám dve totálne rozdielne včelnice 200 km od seba, rozdielne včelstvá a teda aj trúdov. Na oboch včely stratili zo dňa na deň chuť ma naháňať. (asi som ich unavil)
Ako som už písal, zmenila sa teplota - sú až horúčavy, nie je znáška a čo som zabudol napísať, stratili sa trúdy.
Dokonca ani teraz v čase kŕmenia nie sú agresívne. Len samozrejme sliedivé.
Že by boli na jar naštvané na "chlapov" a ja si to odnášal?
Ak mas v dolete repku alebo mak tak aj to spôsobuje docasnu zvýšenú bodavosť, možno v pokročilej jari už dlhoveke včely su 100 ročne babky a maju už roboty plne zuby ....Undecided
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Referenční URL's