Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Bodavost
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
K částečnému zmírnění bodavosti dojde už po přijetí matky, někdy to bývá i dost podstatné zlepšení.
To ano, ale pokud je příčinou bodavosti, tedy nervozity včelstva, stres, třeba stres z defektní matky nebo z bezmatečnosti. Pokud je to v genech, musí se fakt změnit generace. Lepší můžou (ale nemusí) být až včely od nové matky.
Jiří
Zvýšená bodavost se u mě občas vyskytne u včelstva, které má matku už několikáté generace po inseminované matce. Pokud tomuto včelstvu vyměním
matku, dám mu mladou matku odchovanou od inseminované matky, jeho bodavost se ve velmi krátké době (zřejmě působením feromonů nové matky) podstatně sníží. Původní včelstvo bývá dlouhodobě agresivní, takže se u něho neprojevuje momentální stresová situace.
Samozřejmě posuzovat mírnost včelstva s novou matkou mohu až po výměně generací včel.
V našich podmínkách volného páření dalších matek, přičemž jsme si většinou všichni velmi blízko, je to všechno tak trochu jako ruská ruleta ... Big Grin
Zrovna podobný problém řeším ... Zdá se, že už to zabralo, začínají se po 5 týdnech od výměny chovat přeci jen trošku společenštěji ... Angel
Jiří
Tak doufám, že se taky uklidní. Jedná se o včelstvo z roje s opravdu obrovskou matkou. Ostatní roje jsou co do bodavosti relativně v pohodě.
(25.08.2013 18:21)Boris napsal(a): [ -> ]Za jak dlouho po výměně matky v agresivním bodavém včelstvu dojde k jeho umírnění?

(25.08.2013 19:43)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]až se obmění generace

(25.08.2013 20:43)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]To ano, ale pokud je příčinou bodavosti, tedy nervozity včelstva, stres, třeba stres z defektní matky nebo z bezmatečnosti. Pokud je to v genech, musí se fakt změnit generace. Lepší můžou (ale nemusí) být až včely od nové matky.
Jiří

V polovině září jsem měnil matku z důvodu extrémní bodavosti včel. Očekával bych, že nyní už víceméně proběhla výměna generace, takže by měly být klidnější. Nicméně nejsou ani trochu mírnější. Gumáky, rukavice, dvě vrstvy oblečení, klobouk a šátek na krku jsou nutností. Prostě hukot. Ostatní včely mám jako mouchy, s matkami od stejného chovatele. Myslíte, že generace se ještě nevyměnila a že mám počkat, nebo se to už nezlepší?
Myslím, že by jsi měl ještě počkat tak do konce června a potom to zhodnotit, teď je ještě brzo.
To pak budou v úle včely z 95% po nové matce.
Dej jí ještě čas.
Pepa
To, co píšete je divné.

Bodavost je způsobena dvěma vlivy. Jednak geny, pak platí co píší přede mnou. Ovšem někdy včely k agresivitě jaksi "ponouká" matka svým feromonem a pak často postačí vyměnit matku a i dcery "bodalky" jsou najednou jako beránci.

Spíš bych se zamyslel nad "chovatelem" od něhož všechny vaše matky pocházejí. Znám jednoho velkovčelaře, který má pověst profesionála a mnozí si myslí, že matka od něj to bude něco!!! I já si romanticky naivně myslel, že nakupuje inseminované a rozchovává od nich... A že na tom staví úspěch svého velkovčelařství.
Ale kdepak!! Pro něj jsou včely fabrika, žihadla, jedno nebo padesát mu nevadí, včely holt píchají, s tím prý musí každý počítat. Nákup matek je drahý, inseminované jsou prý kravina pro rozmazlené hobby včelaře a on nemá na vyhazování a stejně musí chovat matky jako protirojové opatření, tak přece nebude nakupovat to, co si umí udělat sám!

Každý rok se najde dost naivků co uvěří v profesionalitu a kteří si od něj nakoupí a pak...

Nevím jestli je to i váš případ. Nicméně, kupte si matku někde jinde, to se prostě nesmí stát!!!!!!!!!

A co dělat nyní? Najděte matku a zmačkněte jí. Bez milosti! Po sedmi dnech zničte všechny náhradní matečníky a vložte rámek s mladinkým plodem a vajíčky ze včelstva, kde je matka dobrá. Včelstvo si na vloženém rámku z vajíček ušlechtilejší matky vychová matku jinou a snad bude lepší, bohužel moc medu letos asi nedá, určitě ne v rané snůšce.

No a nebo to vydržte ve skafandru do května či června, kdy se dají koupit matky od lepších chovatelů matek.

Před několika lety byl ve Včelařství článek, kde bylo vysvětleno, jak se včely každou další vlastní generací bastardizují a vracejí ke svojí původní, bodavé formě. Vysoká agresivita byl základní předpoklad přežití v divočině. Proto je nutné aspoň ob rok nakupovat matky ušlechtilé. Úplně nejlepší je naučit se přelarvovat a chovat matky sám. Je to další, vyšší dimenze našeho nádherného koníčka. Ano, ins. matka je drahá. Takový ultralight, rogalo, nebo jachta je dražší ne? To i jen rybařina je mnohokrát dražší a výsledek je v drtivé většině rozpačitý...
Boris nezoufej , je takový nějaký zvláštní nervozní čas (pro včely )Jestli to tady čteš všechno, tak jsi musel zaznamenat že je tady výce stížností na nynější agresivytu včelstev.I já to tak mám na všech stanovištích,Přitom mnohdy nepoužívám závoj a rukavice vubec žádné nemám.Až zaprší a pak začne snůška ,potom to začni hodnotit.
Borisi, pokud jsi měl opravdu bodavější včely díky matce..... Tak v září už byla odchována generace zimních včel..... Takže ty současné jsou ještě po té staré minimálně ze 40ti%. Letos ta výměna generací již probíhá, takže na konci dubna už budeš mít představu jaké jsou ty po nové matce..... Rozhodně bych tu současnou nezamačkával dokud nebudeš mít nějaký jasný výsledek....Dodgy
Borisi měl jsem jednou včelky, které po otevření víka začaly ihned útočit. Po prohlídce bylo v rukavicích několik desítek žihadel. Jakmile jsem měl novou matku, tak jsem ji chtěl vyměnit. Ani po několikateré prohlídce se mi ji nepodařilo nalézt. Tak jsem naložil celý úl a odvezl ho asi 50m a tam ho cel vysypal. Po příjmutí nové matky byly včely během 3 dnů jak beránci. Tak že si myslím že bodavost včel spíše ovlivňují feromony matky.
Najčastejšie bodavosť ako vlastnosť včiel prisudzujeme hlavne matke,ale tých okolností a podnetov môže byť samozrejme viac,len nám zostanú ukryté.
Já som napríklad tiež mal jedno bodavé včelstvo.Matku som v ňom horko ťažko našiel a spravil som z ňou do času odloženec, ak by mi náhodou novú matku neprijali,nech mám čo do úla vrátiť.
U včelstva kde som odobral matku a pridal novú sa správanie postupne ukľudnilo a problém útočných včiel zmizol.Naproti tomu odloženec z matkou tých "horších" vlastností som ponechal,odloženec rástol do sily pričom agresivita včiel sa vytratila tiež.Ono je zaujímavé,že v pôvodnom včelstve z matkou sa včelstvo dlhodobo chovalo inak,ako v novom vytvorenom včelstve s tou istou matkou.Niekedy to je aj na zamyslenie,že čo mi vlastne o včelách vieme.
Díky za názory, počkám tedy ještě.
Takto bodavé jsou ale opravdu jen ty jedny na včelnici. Ostatní nejsou ani trochu nervózní - tedy aspoň z mého pohledu (při prohlížení sedí pěkně na plástech, žihadla snad ani nemají...)
Chovatel, od kterého mám matky, je zřejmě ok. Mám od něj víc matek a všechny jsou fajn.
Asi budu nucen přehodnotit názor. Jsem včelař začátečník (2012), takže možná ještě neznám celou škálu možné agresivity včel. Ale obávám se, že to co mám, se blíží extrému. Dnes jsem od nich za 2 minuty napočítal 30 žihadel přesto, že jsem měl 3 vrstvy oblečení v horní části těla. Po otevření úlu a vyndání prvních plástů se na mě sesypala taková horda včel, že další práce v nich byla nemyslitelná. Nálety na klobouk jako krupobití. I 50 metrů od úlu se mě stále držely. Přitom jsem z nich cítil velmi nepříjemný zápach, žádnou tu typickou včelí vůni. Možná to bylo tím, jak jsem se je snažil sundat a mnoho tak pomačkal.

Otázka chovatele - jak jsem uvedl, ostatních 5 včelstev s matkou od tohoto chovatele jsou velmi mírné, dobré zkušenosti s ním má i soused včelař.

(04.04.2014 23:25)tom.50 napsal(a): [ -> ]Najděte matku a zmačkněte jí.

Tohle je skoro nemyslitelné.



(04.04.2014 23:33)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Boris nezoufej , je takový nějaký zvláštní nervozní čas (pro včely )

Proč ale jen pro ty jedny ze sedmi?



(04.04.2014 23:08)Josef K napsal(a): [ -> ]Myslím, že by jsi měl ještě počkat tak do konce června a potom to zhodnotit, teď je ještě brzo.

Tohle by znamenalo do nich 3 měsíce vůbec nejít. A když budou stejné, co pak? Zatím jsou totiž čím dál bodavější...
Borisi, mám v řadě 10 včelstev také jedno trochu podobné (nejsou tak agresivní, ale musím si na ně brát kuklu i rukavice a už to je pro mě na hraně), takže to taky asi budu nějak řešit, ale zatím ještě počkám, jak se budou chovat v normálním jaru, teď je to ještě tak nějak nevyrovnané stran počasí i snůšky a včel v úle.
Může tam být ve hře řada faktorů. Ale pokud budou takové, jak uvádíš, tak asi radikální řešení není od věci ...
Jiří
Nechoďme kolem horké kaše, co přesně znamená radikální řešení?
Nemyslím vysířit ... Je jaro a každá včela dobrá a kdo ví, jak to dopadne za měsíc ...
Vyměnit matku. Už to za chvíli půjde.
Pokud to není možné, je řada řešení, jak ji lokalizovat a snad i najít pomocí mřížky, prosívání ...
Nebo to celé či nástavek s ní vysypat a nechat vrátit či vžebrat ... A vyměnit matku ... = nechat je vychovat matku z lepšího materilálu ...
Tedy pokud je to tak děsné, jak píšeš. Můžeš je samozřejmě klidně nechat měsíc být a pak to znovu testnout. Ale to, co píšeš, je docela extrém ... Včelí jed je poklad, ale všeho moc ... Angel
Jiří
Když celé včelstvo i s matkou někam vysypu, včely se vrátí?
Kdyby se vžebrávaly do okolních úlů, nemohou ta ostatní včelstva zdivočet? Nerad bych si kvůli nim pokazil ostatní "beránky".
Pokazit se ty ostatní nemůžou,ale ty co se vžebrají se nepolepší,takže tak zhruba měsíc po tobě stále půjdou,jen budou vylétávat z jiných úlů. Já bych nemilosrdně sířil.
Já bych ještě zkusil najít tu matku. Mřížkou ji lokalizuješ na jeden nástavek (počítám, že teď máš 2). S tím už se dá pracovat. Prosít a pod. ... Já to vloni v podletí u jednoho včelstva dělal dvakrát, než jsem tu potvoru našel a zamáčknul a přidal oddělek ... Taky docela startovaly a štvalo mě to ...
Při vysypání se létavky vrátí a ostatní individuálně ... neztratí se, pokud se to udělá za tepla ... Budou v jiných včelstvech, naředí se to ...
Matka se sotva vrátí, i když jeden neví. Neměla by ... Dobré pozorovat ...
Ostatní včelstva si tím geneticky nepokazíš.
Zrovna teď se mění generace, zimní včely odcházejí a nové se rodí. Takže vše je v neustálé změně. Počkal bych a zkusil lokalizovat tu matičku.
Jiří
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Referenční URL's