Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Bodavost
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Takový mrchy nebyly snad ani vosy, který jsem likvidoval loni na verandě pod střechou. Stejně bych je rozházel, už kvůli eliminaci trubců, které vyprodukují...
(02.05.2014 9:20)Boris napsal(a): [ -> ]Rukavice po běžném zásahu v bodavém včelstvu (foceno asi po týdnu, mnoho vyschlých žihadel už odpadlo).
Podobně vypadají i holínky zevnitř, kalhoty i kabát (zvenku). Vlezou všude. Bodnou kde můžou. Nepustí se ani 60 metrů od úlu. Je to jako když jdete nakrmit psa, který vás vždycky přitom pohryže.
Po výměně matky loni v září stále není zřejmý rozdíl.
Dobře se to takto na dálku radí, ale jakýkoli zásah v těchto včelách je velmi stresující a bolestivý. Naštěstí už téměř neotékám a 50 žihadel večer skoro necítím. Akorát ty na krku byly znát do 2. dne. Ptáte se, jak se tam dostaly? NeřeknuSmile
Nerad to přiznávám, ale vzdal jsem další pokus o jejich nápravu... Nechci ani riskovat zavlečení agresivity do vedlejších včel.
Ostatní včelstva s matkami od stejného chovatele jsou jako beránci, které mnohdy nebodnou ani při přimáčknutí. Prostě ode zdi ke zdi.

[Obrázky: P2840008.jpg]

Borisi, to jsme na tom s nima stejně a lituju tě. Jestli chce někdo adrelinový sport, tak ať si pořídí takové včely. Snažím se k nim jít klidná, ale po prvním útoku mně srdce bije jako zvon. Je to jako skok z letadla padákem...

Zkusím to s Rosťou Peškem vyřešit jeho matkou Vigorkou a potom dám vědět, jestli to je lepší. Kdyžtak příští rok dostanou zase novou hodnou. Pokud do té doby neuletí v roji, jako vloni. Už je řeším od loňska.
(30.04.2014 21:51)milaku napsal(a): [ -> ]A proč ji hledat? Přítel Sedláček v minulosti napsal: "nejčastějším způsobem boje s

Musím vám poděkovat za tuto radu. Dnes ( a to naposled) jsem šla, mimo jiné úly, do svých divošek. ......

Metodu přítele Sedlačka jsem již párkrát použil a zatím vždy fungovala. Je také pravda, že se nemusí vše podařit podle našich představ a včely si prosadí ty své. Je na vás jestli toho dokážete využít ve váš prospěch. Rozdělení do oddělků jsem u bodavých nedělal, protože se mi je nechtělo ještě vic dráždit. Mám okolo sebe sousedy, taky chtějí být třeba na zahradě. A výměna za oddělek je asi to nejjednodušší co může být. Chce to dostatečně množit dokud to jde, čas rychle utíká.
Někde jsem tu četl heslo: Kdo nemnoží - živoří , je na něm hodně pravdy ! Měl jsem založenou druhou serii matek a ze 14 larev, 11 přijato, zavíčkováno a rozděleno do 7 plemenáčů a 4medníků. Tak uvidim co z nich po 14 dnech bude. Bodavé mají s ohledem na sousedy smůlu.
Pro naše sportovce v běhu dobrej dopink.Měl jsem též takové hlídačky.Do sklepa /do tmy/jsem doběhl
jen v trenýrkách,cestou odhazoval vše,protože dovedly vlézt všady.Šly,šly a šly - do včelýho ráje.Nic nepomáhalo.
Tak přesně takové jsem dostal do začátku včelaření, byl jsem vděčný za ty co se před dveřmi sklepa zastavili, protože některé ani sklep nezastavil a v prostoru 4x3m je docela zábava se s nimi honit Wink
Zajímalo by mě jak je to se včelama hlídačkama. Mám včely na zahradě a okolo úlů tak do 5 metrů se ke každému jedna připojí a vyprovodí ho ze zahrady, prostě aby byl tak na cca 15 m od úlů. Je to vždycky, když se chceme mrknout, co dělají. Původně jsem si myslela, že to bude počasím, pak třeba po zásahu do včel. Jeden včelař radil včelu připlácnout, další poradil na hlavu zimní čepici, prý tak chodí pořád...... Takže hlídají si svůj prostor (což je přirozené) nebo je to něčím jiným? Díky za odpověď.
Nic ve zlém, vyměňte matky a toto netrpte!! Fakt se dá včelařit bez tohoto "hlídání". Přirozené to sice je, přirozené je ale i to, že pes kouše a taky mu to netrpíme.
já mám jedny na včelnici v lese, namaloval jsem si na oul zkřížený hnáty a lebku,mám je na hlídání,pokaždý se musím psychicky připravit a jdu do nich.
Probíhá to následovně,sejmu víko a strůpek zakouřím 10 vteřin na mě koukají a pak nastartují motory a ze mě začne stříkat pot.
Pracuji a přitom dostanu sadu žihadel přes blůzu a kalhoty jsou prostě šikovný,pak odběhnu do lesa i víckrát, letí za mnou i 100metrů.
Protože mám náběh na artrózu beru to jako léčebnou akupunkturu a taky je to na mě boží trest seslaný mou ženou za to jak ji trápímBig Grin
V Šárce mám hodné včely na čarodějnice mi jedna dala žihadlo do pravého blatouchu,když jsem je očumoval,tak nevím?
jsem ráda, že nejsem sama, kdo má takový potvory. Ale vy si je pěstujete?
Já se budu snažit s nimi něco dělat, protože takový včely jsou pro mě trest a budu se snažit je změnit na hodné podle přísloví: jaký pán taková včelaBig Grin
(03.05.2014 9:32)milaku napsal(a): [ -> ]jsem ráda, že nejsem sama, kdo má takový potvory. Ale vy si je pěstujete?
Já se budu snažit s nimi něco dělat, protože takový včely jsou pro mě trest a budu se snažit je změnit na hodné podle přísloví: jaký pán taková včelaBig Grin

ale vůbec ne já jsem loni koupil pozůstalost po včelaři a měl takový dračice,
protože jsem začátečník tak to má v rámci výcviku a pokud se mi letos povedou odchovat matky ze včelstva co mám od p. Sedláčka z Příchovic tak matku vyměním i když mě láká pozorovat rozdíl mezi mírným a bodavým včelstvemWink
Na zahradě doma mám samozřejmě mírný, to by mě sousedi hnali.Dodgy
je fakt, že potom si člověk víc váží těch hodných, když k nim jde, a když náhodou některá bodne, tak ji ještě polituju, že jsem ji asi skřípla a ona kvůli tomu umře...Blush
i když mě láká pozorovat rozdíl mezi mírným a bodavým včelstvem - asi máš snížený práh vnímání bolesti. Já bych je nechoval, ani kdybych byl masochysta. Big Grin Přeci jenom jsou tam bez oplocení a dozoru. Přijde nějaký alergický zpožděný individuum, které začne šťourat, bouchat, atd.. a velkej problém je na světě. Když na pozorování, tak radši za plotem.
Tak když přijde narušitel a včely ho třeba i zabijí, nic lepšího by se nemohlo stát ne? Jak problém, velkej? Včely bodají a jak moc je subjektivní. Politická korektnost sice vládne šílenému světu, ale už to přeháníte nemyslíte? Přece když vám vožralej nebo blb skočí pod auto, taky nemůžete mít problém za to, že mělo vaše auto moc koní.
(03.05.2014 19:49)maci01 napsal(a): [ -> ]i když mě láká pozorovat rozdíl mezi mírným a bodavým včelstvem - asi máš snížený práh vnímání bolesti. Já bych je nechoval, ani kdybych byl masochysta. Big Grin Přeci jenom jsou tam bez oplocení a dozoru. Přijde nějaký alergický zpožděný individuum, které začne šťourat, bouchat, atd.. a velkej problém je na světě. Když na pozorování, tak radši za plotem.

chci kolem včelnice vysázet pámelník a jen nechat průchod u boudy, koho by bavilo při každé návštěvě zakopávat mrtvolyBig Grin
zjistil jsem že je tam provoz jako na Václaváku a pokud se do nich nešťouráš, nelezeš jim do přistávací dráhy,nevezmeš si medvědí kožich a nesmrdíš tak si tě nevšimnou.
Je faktom, že včelstvá sú bodavé nielen v Česku, ale i na Slovensku, tento jav sa vo všeobecnosti pripisuje zbardadizovaným včelám a jedinú záchranu vidia vo výmenách matiek. Píčiny mimoriadnej bodavosti nik nehľadá nehľadá, možno je to aj v inom, v jednom článku o včelách som sa dočítal, že terašie včelsstvá sú mierne, ale včely pred 50 rokmi, neboli šľachtené a tie doslov vyvádzali a včelárov ohrozovali. A povedal to odborník, ktorý v tej dobe ešte nevčeláril.

Ja mám z tých rokov osobnú skúsenosť (pri včelách som 57 rokov), včelstvá a matky som mal z bežného chovu, žiadne šľachtené, bez výberu a boli to tie najmiernejšie včelstvá. Prvé odoberanie medu bolo pre mňa krstom (nikdy som to nerobil ani som to nevidel, len niečo málo z počutia, veď som plásty odviečkoval obyčajnou jedálenskou vidličkou), nemal som na sebe žiaden špeciálny oblek, mal so v rukách len dymák, ktorý som ani nemusel použiť a pritom ma nepichla ani jedna včela, vytočil som 28 kg agátového medu).

Teraz idem len pozrieť čo nového v úli, tak dostanem 50 žihadiel (na šťastie som proti jedu imúnny) a odchádzam spokojný. Celú jar to neboli včely, ale beštie, ktoré nepoznali gazdu. Napriek tomu som zmenil taktiku, zhodil som všetko zo seba a skoro holý som išiel do úľa, nebolo to bohviečo, ale tých žihadiel som dostal oveľa menej. Všimol som si jednu vec, že s včelami musí včelár zachádzať ako v rukavičkách, lebo ak ich raz naštvem nepozornosťou, všetko si pamätajú a stačí aby som sa na druhý deň ukázal na včelnici 30 m od úľov, hneď si ma vyhľadajú, už po jedovatom zvuku ich poznám, že ma nevítajú z radosťou, a po zvuku poznám, že sa mi chcú pomstiť. Akurát včera nsom kontroloval úľ s včelami, hlavu so nemal chránené a nohy holé, až som sa čudoval, že ma nepichla ani jedna včela.

Už som tu písal, že príčinou zvýšenej tohtoročnej pichavosti včiel,môže to byť aj oblečenie, ktoré sa na nás trie a môžu tým vznikať elektrické výboje, na ktoré sú včely veľmi citlivé, takže preto je lepšie ísť ku včelám len v mini oblečení, npr. bermudy a dobré by bolo, keby bolo vlnené. To je jedna vec.
Druhá vec, na nervozitu včiel by mohlo vplývať slnko, ale to by som radšej nechal na odborníkov. Myslím si že aj ďalšia generácia bude mať problém s občasnou pichavosťou včiel, vlastne, že sa jej nikdy nezbavíme, včelámm je to vlastné.
Včely jsou stvořené aby bodaly. A do koho, když ne právě do včelaře, který je stále "po ruce!"
Dnes jsem byl dobrým terčem Smile
Ale vzhledem k tomu, že bylo asi 12 °C a po nebi se to střídavě honilo, tak neměly velkou letovou aktivitu, seděly doma a neměly do čeho píchnout, čehož využily s mým příchodem.
Ale nebylo to nijak katastrofické, čas od času to nějakou popadlo. Nebyly to hromadné nálety.

Těch faktorů tam je několik a jak se sejdou, bodají všechny. I od matek za tisíce.
P.Turčáni s tym slnkom to môže mať niečo spoločné.Keďže okrem iného som aj amatérsky astronómBig Grin tak môžem potvrdiť,že asi minuly víkend z ničoho nič zostali moje včely ako besné a nedalo sa vonka existovať. Naháňali ma ešte aj v skleníku,kde mi inokedy dali pokoj. Myslel som,že striekali repku,ale čerstvé koľaje som v nej nenašiel. Večer som si pozeral náhodou aktivitu slnka a vtedy som zistil,že v ten deň bol Kp index na č.5/sila slnečného vetra/a na severe Európy boli silné polárne žiare.Bude to treba sledovať aj naďalej,či to bola len náhoda alebo to môže mať súvislosť.Na druhy deň už bolo všetko po starom a po dvore sa dalo normálne žiť.Ak by to bola pravda,tak máme šťastie,že slnko má pravdepodobne maximum aktivity za sebou erupcie triedy M a X budú čím ďalej zriedkavejšie a my budeme mať viac radosti zo včelárenia. Snáď som to napísal aspoň trocha zrozumiteľneCoolBig Grin
(04.05.2014 18:25)PetrM napsal(a): [ -> ]Dnes jsem byl dobrým terčem Smile
Ale vzhledem k tomu, že bylo asi 12 °C a po nebi se to střídavě honilo, tak neměly velkou letovou aktivitu, seděly doma a neměly do čeho píchnout, čehož využily s mým příchodem.
Ale nebylo to nijak katastrofické, čas od času to nějakou popadlo. Nebyly to hromadné nálety.

Těch faktorů tam je několik a jak se sejdou, bodají všechny. I od matek za tisíce.

Moje byly dneska jako beránci.
Staré české přísloví praví: Einmal ist keinmal, proto nelze z následujícího příspěvku dělat obecné závěry.
Nesnáším otravné včely a právě jedny takové se mi letos na jaře objevily na včelnici.
Stačilo projít okolo úlu a už jich několik kroužilo okolo hlavy a jejich tón nebyl právě kamarádský.
Proto jsem okamžitě, jakmile jsem viděl v jiných včelstvech trubce, matku a trubčí plod odstranil a do osiřelého včelstva nalarvil.
I pak se včelstvo chovalo stále stejně nepřívětivě. Dnes se měla nová matka vylíhnout, tak jsem to byl zkontrolovat. Matečník krásně vyběhlý a včely jako beránci, žádná rozbíhavost, žádná agresivita.
Že by na změnu chování mohla mít takový vliv několik hodin stará neoplozená matka? Kdo ví?
Ale jak říkám, einmal ist keinmal.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Referenční URL's