Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včely na jezírku pro děti
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Jediné pravidlo co jsem v tomto zjistil je to,že čerstvá voda je nezajímá.Čerstvá dešťová ano. No a pak takové ty chuťovky jak je psáno výše.To že se jim dá napaječka ještě neznamená,že na ní budou létat.
Mnoho hygieny vždy škodí nakonec víc než jen té přiměřené hehygieny.
Pane Němec naprosto s Vámi souhlasím. Ukažte mi dneska jednoho rodiče, který o svých dětech neřekne že jsou alergici. A proto je musí izolovat od přírody, zavřít doma u počítače a byt pocákat všemi těmi domestosy, raidy, biolity a na noc dát do každé zásuvky odpařovač nějakého insekticidního svinstva. Vždyť každý večer Vás reklama masíruje, že když to po bytě nerozlijete litry srágor tak jste špatný rodič. Z mé zkušenosti musím říci že opak je pravdou. Prý když jsem asi ve dvou letech dostal první žihadlo tak jsem strašně otekl. Naštěstí na chatě měl táta včely a tak byl přísun dalších žihadel zajištěn. A ejhle světe div se za chvíli jsme o žihadlech ani nevěděl od dětství jsme (se sestrou) chodili ke včelám a to že jsme slízli pigáro jsme ani nevěděli. To samé bylo s alergii na pyl. Já i máma jsme trpěli sennou rýmou. Vyléčil nás pravidelný přḯsun medu občas i s pylem. Prostě tělo si na pyl zvyklo a na jaře nebylo překvapené že vše kvete, protože přísun alergenu mělo celý rok. Tedy cesta není se zavřít do Faradayovy klece, ale naopak vyjít do přírody. Ale to vám výrobci chemických srágor nikdy neřeknou.
Čistota půl zdraví špína celý Smile. Podívejme se na přírodní spoluobčany, nudle u nosu zelená jak opratě , děravé tričko a teplota kolem nuly a zdravím bez alergií to jen kypí. Můj táta vždy říkal: Žádnou alergii jsem nikdavá neměl, jen senou rýmu, když jsme kopkovali seno Smile
pavelno napsal(a):i když mají pár metrů od úlů napaječku, moc jí nenavštěvují a raději letí o deset metrů dál na jezírko. Zkusil jsem tedy do napaječky přilít lehce močůvky a vida, hnedle za pár dní pro ně byla napaječka atraktivnější.

Komu by se zdála močůvka do napaječky trochu eklhaft, může zkusit to, co jsem psal v tématu napaječka: Do vody v napaječce přidávat sůl a eventuelně pár kapek SAVO.
Majitelé jezírek to mohou poradit sousedům, kteří mají včely.
Zdravím včelaře odborníky.

Mám na Vás prosbu o radu. Na zahradě u chalupy mám malý bazén, zakrytý plachtou. Bohužel se na povrchu udržuje dešťová voda a letos si včely zvykly na vodu létat. Navíc nemůžu plachtu sundat, protože včely pak nalétavají do chlorované vody a hynou.

Dá se nějakým způsobem včely odradit, odpudit, odvyknout?

Díky za radu.
Petr
Snaž se, aby voda na plachtě nestála, byla suchá. I v deštivém období se ji snaž odstraňovat. Včely připravíš o napaječku, jakmile si přiletí pro vodu a nenajdou ji, najdou si novou a původní už nebudou navštěvovat.
Plachta nad vodní plochou se prohne do středu a déšť ji naplní vodou. Dobrá finta je hodit pod plachtu doprostřed jezírka balón. Plachta se o něj opře a uprostřed už nebude prověšená, ale vyboulená a všechna dešťová voda z plachty odteče.
Možná že v jezírku tak získáš i teplejší vodu. Podepřená plachta bude totiž fungovat jako sluneční kolektor. Ale zase pozor na čistotu vody, sinice ..... Prostě všechno má své.
iRP
(26.06.2012 21:41)nojb napsal(a): [ -> ]Zdravím včelaře odborníky.

Mám na Vás prosbu o radu. Na zahradě u chalupy mám malý bazén, zakrytý plachtou. Bohužel se na povrchu udržuje dešťová voda a letos si včely zvykly na vodu létat. Navíc nemůžu plachtu sundat, protože včely pak nalétavají do chlorované vody a hynou.

Dá se nějakým způsobem včely odradit, odpudit, odvyknout?

Díky za radu.
Petr

Nejsem sice odborník a už vůbec ne včelař, ale nechápu jednu věc. Píšeš, že včely v chlorované vodě hynou.....a ty do takové vody pustíš děti?
Pod pojmem "hynou" bych v této situaci viděl "topí se". Je mnoho látek, které vadí jednomu druhu a jinému ne. Chlór je desinfekce, která do určité koncentrace zabíjí všelijakou žoužel ve vodě, člověku a jiným savcům evidentně nevadí. Pokud provádí dávkování dle návodu, o děti bych se nebál.
(27.06.2012 9:49)hadař napsal(a): [ -> ]Nejsem sice odborník a už vůbec ne včelař, ale nechápu jednu věc. Píšeš, že včely v chlorované vodě hynou.....a ty do takové vody pustíš děti?

Při vší úctě - plný souhlas s Honzou Havelkou. A teď si představ že praktický celý národ do té vody nejen pustí děti, ale dokonce ji i pije....
iRP
Je mi jasné, že se včely ve vodě spíše topí, ale příjde mi zvláštní (chválihodné) s jakou odhodlaností včelaři vystupují proti zbytečnému léčení V. d. syntetickými preparáty a přitom s naprostou samozřejmostí považují za běžné (žádoucí) na svých zahradách modré konzervy naplněné mrtvou vodou. Jinak chlór je desinfekce, která od určité koncentrace zabíjí....
O tom zdali chlor jiným savcům nevadí by se dalo pochybovat, protože chlor je známý jako první bojový plyn který roku 1915 zabil 13 000 vojáků a dalších 30 000 těžce zranil. Jeho výhoda je že časem vyprchá.
Samozrejme, akýkoľvek plyn, ktorý vytlačí z priestoru vzduch a tým kyslík, je pre človeka smrtiaci. Skúste sa zavrieť do miesnosti s výparmi napr. toľko oblúbenej kyseliny mravčej, alebo v súčasnosti preferovanej kys. šťavelovej. (Samozrejme, sú tam aj iné faktory....) No a v prírode je veľa látok (prirodzených), ktoré vo väčšom množstve dokážu človeka usmrtiť, alebo poškodiť zdravie, napr. taká obyčajná kuchynská soľ....

Ale to som nechcel. Všimol som si, že včely s obľubou navštevujú miesta, kde sa človek, alebo aj zviera vymočí. Soli obsiahnuté v moči sú zrejme veľkým lákadlom a samozrejme zrojom minerálov alebo iných prvkov,ktoré sa v prírode rýchle rozkladajú alebo reagujú s inými látkami.
Stran: 1 2
Referenční URL's