Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tloušťka horní loučky u rámečků Optimal
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Dakujem za radu asi pojdem teda do tych hrebenov.Budu to nastavky iba na med ktore budem po skonceni znasky skladat.Aku mozem teda robit sirku ramikov ak ich chcem mat 10 v nastavku ktory je 433×433 tak aby ich vcely vzdy vystavali cez okraj a ja som ich mohol okrajovat nozom?
Nemám odpověd na Tvůj dotaz, ale pokud Ti jde "jen" o to, abys mohl ořezávat nožem, tak to jde i při 11 rámkách do nástavku a můžeš pak mít jen jeden typ rámků jak do plodiště tak do medníku...což považuji za zásadní výhodu. Já používám rámek kde rošířená část rámku (plecko) je 37 mm, tak jak má K. Čermák ve své příručce, a uprravil jsem horní a spodní loučku - mám je stejně široké. Je to méně než u horní latky obvyklých 24 mm, a proto to jde pak ve většině případů ořezávat nožem. Šířku nemůžu zrovna změřit, protože mám rámek daleko.
Dakujem pekne moc ste mi pomohol.
(20.05.2015 16:28)long.burda napsal(a): [ -> ]Nechci zakládat nové vlákno, tak se zeptám zde. Máte někdo zkušenost s tím, že se rámky časem zkroutí do vrtule? Když sbitý rámek, který jsem sbíjel vloni položím na rovnou desku, jsou protilehlé rohy zkroucené tak o 2 - 5 mm. Takže když dám rámky do nástavku, moc na sebe nelicují. Rámky, resp. přířezy mám kupované od výrobců. Osobně si myslím, že včely si s tím poradí, ale přesto......
Niesom stolár ale povedal by som že to môže byť aj tým ,že drevo nebolo riadne vysušené.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's