Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Napaječka
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Dle vnitřního rozměru ( s vůlí) nádoby napaječky jsem vyřízl plovák z polystyrénu. ten jsem obalil černou netkanou tkaninou. Vodu včely odebírají z nasáklé tkaniny, díky černému povrchu při slunečném svitu ohřátou. Žádné utopené včely.
Keramzitovou náplň do "Jakubovských krmítek" testujeme přímo u výrobce a to na schopnost udržení se keramzitu na hladině. Do nádoby s vodou vložíme 1l keramzitu a pokud je vhodný, z testovaného vzorku se muže potopit + - 5 částic náplně. Je-li potopených více, vzorek odebereme z jiné šarže.
V těchto případech se nejedná o zmetek-aušus, neboť pro potřeby jiných spotřebitelů je vlastnost udržení se expandované zeminy (jílu) na hladině méně významná.
Co je však možno ohlídat již při nákupu, je nabízená frakce suroviny, tedy 8-16 mm. Velikost jednotlivých částí v tomto případě rozhoduje o množství vzduchových "komůrek" ve výrobku, což je pro včelařské účely limitující.
Do našich krmítek již vkládáme keramzit otestovaný na vodní hladině, ale i po této separaci se některé z částic v praxi na hladině neudrží. Je to však malé procento, které neovlivňuje celkový výsledek při používání v našich včelařských podmínkách.
Proto doporučuji provést podobný test doma a zabránit tak možnému zeslabení plovoucí vrstvy keramzitu (3 cm) v čase a předejít tak situaci, kdy dochází k možnému utonutí včel právě z výše popsaných důvodů.
I nám se stalo, že z dovezeného množství plovoucích-neplovoucí "kamínků" bylo 40% akamžitě potopeno a pro budoucí spolupráci vše vyřešily testy přímo u výrobce, což pochopitelně v prodejnách možné není.
Závěrem: kolik, jaké % keramzitu se potopí, je do jisté míry věc náhody při koupi a předem se nedá odhadnout. U velikosti 8-16 mm je % potopení menší.
ako zacinajuci vcelar som tiez robil vcelam krmidlo na vodu lakal som ich zriedenym roztokom, ale vcely si vodu nasli inde. Na zaciatku mojho vcelarenia som nevedel kde a tak som to zistil nahodou ked som rucne kosil luku. Na luke vyviera pramienok cistej vody a tam mi vcielky chodili, boli v trave na malych kaluziach. Doteraz som vodu neriesil nakolko to vyviera si 15 m od stanoviska. Cize vcely mozu chodit aj niekde kde to my vobec netusime a preto vam vodu neodoberaju, ani ak im ju dodavate.
Jak jsem psal tady, včely si oblíbili betonový obrubník nasátý vodou. Postupně jsem ho začal cíleně zalévat, evidentně jim chutná, mají to jen pár metrů od úlů, tak je to nestojí ani moc energie.

[attachment=1044] [attachment=1045] [attachment=1046]
Taky vyráběl :o) Mluvil jsem s kamarádkou sousedkou a ta říkala, že k nim létají na ořech na mízu Wink. U mne létaly na starý traktůrek, který měl na korbě plachtu a v té se držela v záhybech voda,jenže se tam pak některé utopily. Navíc mi létaly čím dál tím víc k dalším sousedům o kus dála paní si stěžovala, že se jí tam topí. Tak jsem jí s úsvěmev řekl, že to ty mé nejsou, že ty umějí plavat Big Grin

Nicméně jsem přemýšlel, z čeho jim ho tedy vyrobit, vodu na pozemku nemaje... Našel jsem staré úlové krmítko z plastu, které je už po stranách špatné, tak jsem jim ho navršil kamením,nechal v rámu a zalil vodou. A jak jim z toho chutná! Smile
Tak kdyby snad ještě někdo neměl napaječku a uvažoval o zřízení nějaké, mám tu dvě sezony ověřenou moji - jednoduchou a včelami velmi oblíbenou. Žádné složitosti. Stará miska pod truhlík, 5l obrácený kanystr, co tři dny naplněný dešťovou vodou (tak 1cm něčím podložené hrdlo - aby si sem tam při snižování hladiny "odfrknul") a do misky něco trochu porézního a nasákavého (kousky ytongu, kamení, cihly a pár kousků černých dřevěných uhlíků). Asi nic nového, ale přidám i fotku.

[Obrázky: PICT3608.jpg] [Obrázky: PICT3609.jpg] [Obrázky: PICT3611.jpg] [Obrázky: PICT3612.jpg]
Vodu dešťovou podávám odkapáváním z bečky do misky s hustou látkou, ale především tuto vodu zatepleným stropem v láhvi 1,7 L s proděravěným zašroubovacím víkem v dábce vždy 0,7 . K dnešnímu dni odebrané 4x0,7 L = 2,8 L.
Jak jsem psal již jinde, napaječka je z 200L bečky s dešťovou vodou kapáním do misky s hustou látkou. Žádný problém s utopením. Zjistil jsem, že mají tuto vodu raději než kapáním z vodovodu.
Co takhle nějakou fotku-nebyla by?
Fotky následují. Žádný luxus, účel 100%. Odebrané vody podávané stropem v každém úlu k dnešnímu dni 2,8L.
Z bečky dešťová:

[Obrázky: IMAG0770.jpg]

Z vodovodu:

[Obrázky: IMAG0766.jpg]

Stropem:

[Obrázky: IMAG0777.jpg]

Pro stropní podávání potřebné šubry:

[Obrázky: IMAG0783.jpg]
(30.04.2012 11:43)Marek Konvičný napsal(a): [ -> ]Ten "větrolam" je dobrý počin! Tleskám! Wink
A co mravenčí zábrany (formistopy)? Nad zabezpečením před mravenci se doporučuju zamyslet už při budování nového stanoviště (kvůli výšce stojanu po případném doplnění). Inspirace např. zde.
Ten kastlík před úly - to je napaječka? Pokud jo, doporučuju dát vedle úlů. To jsem se kdysi v minulosti taky pěkně "vyučil" Wink když jsem se dozvěděl, od zkušenějšího kamaráda, že mi na vodu chodí tak málo proto, že mají zafixováno, že před úly je "smetiště". Po přestěhování vedle úlů, či někam dál se zvýšila návštěvnost kýblů několikanasábně... Já jim tehdy strkal kýble s vodou a keramzitem 3 m před letáky, ať to mají blíž Big Grin

Tato napaječka byla zkouška a chodí tam, ale pokusím se ji dát vedle úlů jak radíš bezva nápad. Jinak já mám asi 25 m od úlu jinou napaječku 2 roky to neudržuji a ještě to bude muset počkat jelikož toho mám moc ne jen včelky a jezírko, ale také plno práce okolo baráku. Tak mrkněte inspirace pro milovníky přírody, krásy v zahradě a práce Smile

[Obrázky: 035.jpg] [Obrázky: 033.jpg] [Obrázky: 034.jpg]



Ještě foto celého jezírka nešlo mi to přidat k ostatním obrázkům.
Děkuji za pochopení

[Obrázky: 032.jpg]
Měl jsem od jara stavební kýbl s keramzitem asi metr šikmo před úly, aby si do ní nekálely.
Bohužel jsem to moc nevymyslel a i v poledne byla ve stínu. Moc včel jsem na ní neviděl.
Když jsem ji minulý týden čistil, viděl jsem, že musím přidat keramzit. Pak jsem ji nevrátil na stejné místo, ale těsně vedle krajního úlu, na který svítí slunko.
Druhý den už tam včelky byly. A to jsem novou vodu na rozdíl od první nesolil.
Z toho vyplývá, že na napaječku nemusí "vidět", ale důležitější je teplota.
Teplotu mohu jen potvrdit. Zjara jsem nasadil napaječku pro drůbež, misku naplněnou keramzitem. Téměř si ji nevšimly. Zato k sousedům do mělké nádoby létaly neustále. Jednou po dešti se zalétaly na mokrý betonový obrubník, začal jsem ho cíleně zalévat, postupně jsem k němu přesunul původní napaječku. Začaly z ní odebírat, ale jakmile se ochladí, neberou ji. Když opět zaliji obrubník, voda se na něm rychle ohřeje a berou, stačí trochu sluníčka a začnou brát i z napaječky.
Tak jsem svoji napaječku ještě více vylepšil a to trojitou účinností čističky u jezírka. Včely na to létají ještě více a moc se jim to líbí mám jí cca 30 m od úlů.

[Obrázky: 008.jpg] [Obrázky: 006.jpg] [Obrázky: 007.jpg]
Takové jezírko na zahradě má známý, u kterého mám včelky. Vedle úlů mám napaječku z 12l kýblu a keramzitu, ale na tuto to nemá. Ale pravdou je, že to budou také včely ze 40 m vzdálených úlů od sousedů.

Já jsem udělal na jezírko dřevěný rám, vespodu s přibitou plastovou síťkou a vysypaný keramzitem.
já mám něco podobného co milanhájenka, ale mám problém s komárama. S komáříma larvama. Prosím co mám dát do vody, abych zahubil komáry, ale nevadilo to včelám? Mám na mysli něco přírodního, ekaliptus, propolis...něco...co? díky
Rybičky Wink
Známý zde v Praze si je proto pořídil, protože larev komárů tam měl mraky a už ho nebavilo je stále lovit síťkou.
Pořídil si rybky, které se na tyto larvy specializují, tuším. Alespoň jsem to takto pochopil.
Do většího jezírka (napáječky) jsou vhodné malé plevelné ryby. Slunka, mřenka, hrouzek, plotice. Ty si s koretrami bezpečně poradí. A v pohodě přežijí i zimu.
pokud to máš v bečce, tak je nejjednodušší bečku před deštěm vylét a je od komárů klid
(03.07.2012 13:00)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Koukám Karle, že tvoje manželka také přikrmuje včely Smile. I já mám včelnici obalenou květináči, každé volné místečko osazené kytičkami.

jo jo...jen je nemůžu naučit na napáječku...mám vaničku s keramzitem hned vedle, mimo letovou trasu...vosy,mouchy i ptáci tam už chodí, ale včely prd...mokřím to konví okolo, už jsem tam dal na zem i plech s louží a prd...maj to před nosem a nechodí tam...teď jsem tu zase pročítal napáječky...zkusím to osolit a dát větší vrstvu...ale nevím Sad
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's