Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Napaječka
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
(03.07.2012 12:32)PetrM napsal(a): [ -> ]Rybičky Wink
Známý zde v Praze si je proto pořídil, protože larev komárů tam měl mraky a už ho nebavilo je stále lovit síťkou.
Pořídil si rybky, které se na tyto larvy specializují, tuším. Alespoň jsem to takto pochopil.

V minulosti som mal s komármi i ja problém, po vyliahnutí s tam potulovali a otravovali. Stačilo zmeniť technológiu odberu vodu na hladine a má už roky od komárov. 200 litrový barel ostal (aj teraz ho mám), no hladinu som prekryl 2 cm polystyrénom Od steny suda nesmie byť veľká medzera, ktorý som prerezal hrubým nožom v pásoch 5 cm od seba, ale tak aby sa kruh neprerušil.

Voda vzlínaním sa dostáva na povrch, kde ju včely odoberajú, do vody pridávam menšie množstvo kuchynskej soli, ktorá bráni rozvoju prípadným larvám komárom, voda je v ňom stále čistá. vzlínanie sa zlepší, keď nad rezmi urobím zárez v tvare V. Dnes som napájadlo kontroloval, je plne obsadené, od samotných včiel je vzdialené 30 metrov, zo strechy unimo bunky zvádzam doňho dažďovú vodu. celý rok nemusím doňho doplňovať vodu (je k dispozícii 70 včelstvám).

Vodu mám vyriešenú, ale príroda je k včelám príliš krutá, 37°C všetko vysušila, peľ nie je k dispozícii, od agáta váha len klesá, plodiská sa od zásob vyprázdňujú, plodovanie je skoro na nulovej úrovne, neviem ako včelstvá zvládnu tvorbu dlhovekých zimných včiel. Dosť, toto patrí do inej témy.
(03.07.2012 13:36)karelretik napsal(a): [ -> ]jo jo...jen je nemůžu naučit na napáječku...mám vaničku s keramzitem hned vedle, mimo letovou trasu...vosy,mouchy i ptáci tam už chodí, ale včely prd...mokřím to konví okolo, už jsem tam dal na zem i plech s louží a prd...maj to před nosem a nechodí tam...teď jsem tu zase pročítal napáječky...zkusím to osolit a dát větší vrstvu...ale nevím Sad

Počkej až nebude snůška a ustanou deště. Pak to napajedlo najdou.
JK
Mě také z napáječky nic neberou, ale nechavám ji jako rezervu, raději víc jak míň. Ten soudek byl jen pokus, zdálo se mě, že se voda po dvou týdnech začala kazit tak jsem sní zalil zahrádku.Smile Neměl bych do ní hodit hrstku soli ?

[Obrázky: 2012_044.jpg] [Obrázky: 2012_062.jpg] [Obrázky: 2012_063.jpg]
Napadla mě taková blbost nezkoušel jste někdo použít Nassenheidery jako úlové napaječky? Kdyby se do něj místo kyseliny nalila voda a nedal se tam ten kryt tak by to fungovat mohlo ne? Tedy tato pomůcka by měla další využití.
tak se mi včely nastěhovaly na zahradu na sud pod okapem...což jsem vůbec nepotřeboval, neboť jsem slíbil rodičům, že včely na zahradě nebudou......u úlů mají tři napáječky velké 100 lt. vany mimoletovou dráhu...jednu osolenou s keramzitem, jednu s rašelinou a jednu se sladkou vodou....a lítaj na sud....100 m od úlů přes vysoké stromy
když ho přikryju nebo vyliju , odnaučím je to? jak je mám naučit na tu napáječku u úlů??? díky , nerad bych nějaký problém s rodiči
Mám pro tebe řešení. Pokud budou mít lepší napaječku než sud, zapomenou na něj. Dole jsou fotky z mojí "napaječky". Fotky nejsou nic moc, dělal jsem je mobilem, ale kdo bude hledat včely uvidí Smile Zahradní jezírko s kořenovou čističkou. To že budou nabírat vodu mezi kameny čističky jsem předpokládal, ale začali létat i jednu vodní rostlinu, po které sešplhají až k hladině, a tam nabírají vodu.
Má to ale jednu nevýhodu, stavěl jsem to celý rok a stálo to přes 20 tis. Big Grin No ale co bych pro ty včelky neudělal.
Ale teď vážně, ty naše flaškové a podobné nárychtunky, které i já zkouším se asi přírodní vodě nevyrovnají. Pokud bys ale zakopal u včelína třeba starou vanu, vysypal z části kačírkem a osázel rostlinami, aby držely vodu čerstvou, věřím, že toho využijí. Něco takového má můj tchán a voda se nekazí celý rok.
V prvom rade musí byť napájadlo hygienické. Voda musí odtekať tak, aby včely z nej mohli cucať bez toho aby sa ich telo nedostalo do styku s vodou. Treba žliabky na hranolčekoch vyrobiť. Poskytovanie vody v nádobách, v ktorých sú drievka, slama a podobne predmety, aby sa včely na ne mohli zachytávať, treba preto zavrhnúť.
Pepe, je to pekné, ale náročné, ja už 12 rokov (predtým som mal pri včelnici menší potok) podávam vodu v 200 litrovom sude, hladina je pokrytá 2 cm polystyrénom (je prerezaný nožom, vodu stúpa smerom hore)a slúži včelám vynikajúco. Sud je dopĺňaný automaticky dažďovou vodou z unimo bunky a chutí im. Čas od času im ju jemne prisolím a chutím, zároveň zabíja niektoré živočíchy npr. larvy komárov som v tejto vode nevidel, nezapácha, je proste chutná.
Aj dobre pripravený sud-barel (čistý) môže byť bezproblémový, k tomu navyše sa voda po noci sa rýchlejšie prehrieva, čo prispieva hlavne plodu v úľoch.

Zrejme v našich prípadoch každému vyhovuje niečo iné, čo teba rešpektovať, ale najlepšie by vedeli odpovedať na otázku čo je pre včely najlepšie, museli by odpovedať ony sami, žiaľ ešte nevedia rozprávať.
nějak nemůžu naučit ty svoje včely na nějakou rozumnou napáječku...co se stane, když jim nechám vodu v jakubovském krmítku nahoře nad rámečkama? pomůže jim to? uškodí? potřebuju je dostat ze sudu od sousedů....
V tuto roční dobu napaječku neřež. Najdou si ji sami. Poskytovat vodu má význam hlavně z jara, kdy ji potřebuji k ředění zásob při začátku plodování, počasí často nedovolí vodu nosit ze vzdálenějších zdrojů.
Nejde o to, aby včely vodu měly, ale o to, aby na ni nechodily k sousedům do sudů, nebo dokonce do bazénu. Z nějakého, nám včelařům nepochopitelného důvodu, to sousedé nemají moc rádi.
Připomínám již několikrát zmiňovaný figl. Jakákoliv napaječka v bízkosti včel. Uvedení"do provozu" večer, nebo ráno před tím, než včely začnou létat. Do vody sůl. Na odlákání od sousedových sudů navíc do vody trochu SAVO! Napoprvé možno v okolí napaječky rozlít nepatrné množství vodou naředěného medu.
(06.08.2012 5:57)karelretik napsal(a): [ -> ]nějak nemůžu naučit ty svoje včely na nějakou rozumnou napáječku...co se stane, když jim nechám vodu v jakubovském krmítku nahoře nad rámečkama? pomůže jim to? uškodí? potřebuju je dostat ze sudu od sousedů....

Sudy s vodou, bazény, někteří nerozumní sousedi.... To je vděčné téma posledních tak 20-ti let, kdy Pražáci do vsí a samot přišliConfused. Pro řešení tohoto "problému" je především třeba zřízení vlastních napajedel pro včely. Napajedla musí být dostatečně atraktivní. O napajedlech zde bylo již popsáno mnoho. Další krok však musí provést i majitelé těch sudů a bazénů, kam jsou včely naučeny, pokud mají se včelami problém. Je třeba jim vysvětlit, že omezí nálety včel na tyto zdroje vody přikrytím sudů, stačí silnější fólie, případně instalovat sudy na vodu s deklem. Jsou v prodeji a cena není na zabití. U bazénů je to problematičtější, ale i pro ty jsou pro dobu kdy se nepoužívají krycí plachty. Jenom je používat. Je však možno a také žádoucí (řasy) použití odpovídající bazénové chemie. Toto bude relativně fungovat pokud je možná dohoda s těmi sousedy. Pokud ne, nezbývá než se včelami provádět pravidelné PŠM. Pro ty kdo nekonali vojenskou základní službu, PŠM = politické školení mužstva, nebo snad ženstva? Tongue
Chci tím trochu ironicky říci, že pokud není vůle, nepomůže již nic. Snad jedině střelba z extrémních rážíWink.
JK
(14.01.2013 17:02)tom.50 napsal(a): [ -> ]... naše napaječky nám včely sveřepě ignorovaly, nevíme čím to je, ani oslazení vody je nepřesvědčilo...

Oslazená voda včely nepřesvědčí, musela by být koncentrace nad 7 %, nižší koncentraci cukrů včely nedokáží rozpoznat. Včely naopak vyhledávají minerály, proto jsou k vidění u špinavých kaluží, vody v květináčích ... Je vhodné vodu mírně přisolit, ale pozor, vyšší koncentrace je pro včely toxická. A napaječka musí být instalovaná před prolety, aby se na ni včely zalítali. Jakmile vyschne, najdou si nový zdroj vody a k původnímu se většinou již nevrátí.
Myslím že tady někdo psal, že aby včely vodu odebíraly, neměla by napajedla být v leteckém koridoru včel před úly, ale někde bokem hlavní letecké trasy.
Je především o to, aby do ní nekálely.
můj poznatek...udělal jsem jezírko s keramzitem ihned vedle úlů...sice mimo letovou dráhu, ale ihned u úlů a nechodili tam...dal jsem kýbl s vodou a keramzitem asi 30 m před úly a tam jich bylo plno.....
Mají potřebu se trochu proletět.
(16.01.2013 9:52)karelretik napsal(a): [ -> ]můj poznatek...udělal jsem jezírko s keramzitem ihned vedle úlů...sice mimo letovou dráhu, ale ihned u úlů a nechodili tam...dal jsem kýbl s vodou a keramzitem asi 30 m před úly a tam jich bylo plno.....

Tu stejnou vodu? Studniční a nebo dešťovku?

Chci si udělat přístřešek a chytat vodu ze střechy, ale domnívám se, že když zakopu vanu, že je to tak malá nádržka, že se tam bude voda kazit.
Prosím všechny o zkušenosti. Nikdy jsem nemusel napájení řešit a nyní na novém stanovišti nám včely chodí jednomu pánovi do jezírka a pán je docela nevrlý. Díky.

Jinde jsem psal, že je to 80m, skutečnost je přímým směrem 120 metrů jak jsem změřil a tak pán právně "nemá nárok". Ale chci klid se sousedy.
Trojí napájení: od prvního proletu:
  1. otvorem přes víko tepelně izolovanou lahví se šroubovým víkem
  2. odkapáváním z 200 L sudu 10 m od včelínu
  3. odkapáváním z vodovodu na kamenonovou dlažbu od včelínu 30 m.
Nejvíce používaný odběr z lahví, ostatní velmi variabilně.

Víkem
[Obrázky: IMAG0775.jpg]

Ze sudu:
[Obrázky: IMAG0770.jpg]

Z vodovodu
[Obrázky: IMAG0766.jpg]
já to mám takto a to včely ignorují.....ale je pravda, že je to tak 150 lt. a kazí se to....
máte nějakou zkušenost s tím jak daleko a v jakém směru tu napáječku dát? já jim to strčím až pod nos a nic...Smile)) druhá pravda ale je, že jsem jim to tam dal až během roku....to už byly naučený na louži....mám to tam letos nechat nebo to šoupnout kus dál do té buše před úly, kde mám kýbl a chodí tom občas nějaké....?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's