Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Napaječka
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Dobře mě fungoval truhlík naplněný keramzitem. Ale docházela v něm pořád voda Smile
Tak jsem uřízl z 200 litrového sudu asi 60cm, vyřízl kolo polystyrenu, do něj čtvereček, ze spodu přidrátoval pletivo a pohodil keramzit.
Pak už jen stačilo dát na stanoviště a nalít vodu.

[Obrázky: 807a5872a1.jpg]

Přihodil jsem pár hrstí soli a týden se nic nedělo. Pak do toho napadal bordel a voda trochu "zestárla" a včely jsou na ní každý den.

[Obrázky: 070d2f05d6.jpg]

Mám svatý pokoj. Keramzit nemá kam klesnout a je to.
Jinak jsem u oddělků měl také napaječku pro kuřata a v ní naházený keramzit. Ale nic moc návštěvnost.
(21.05.2013 18:25)Vít Prachař napsal(a): [ -> ]Ahoj,
mám problém s napájením včel vodou. Dal jsem jim před včelín napáječku pro kuřata - pžeklopený květináč, s dírkou u ovrchní hrany květináče, do misky pod květináč, a včele se mě v tom topí. Ještě mám vedle včelína sud, do kterého chytáme vodu ze střechy, a zkoušel jsem tam dávat různé latičky a prkýnka, dokonce jsem do toho udělal i mřížku, ale pořád se mě tady taky topí.
Nemáte někdo prosím nějaké zkušenosti s napáječkou pro včele, kterou si můžu jednoduše vyrobit, nebo jak využít ten sud?

Mám napáječku ze sudu s dešťovou vodou. Stačí vzít jutový pytel, překrýt sud, trochu promáčknout, tak o 20 cm a jutovinu ovázat dokola provázkem,potom jutovinu ostřihnout cca 3 cm pod okrajem a je po topení. Včely přistávají jen na jutovině....je nasáklá vodou, ani nechodí k hladině.

Zítra vyfotím a dodám foto.
Ako plavák na sude s vodou je 2 cm hrubý polystyrén, v priemer o 2 cm menší, len Ps treba po dĺžke narezať nožom v pravidelných intervaloch. Voda sa vzlínavosťou dostane na povrch Ps, včely pristýávajú na suchu a pravielne je napájadlo na husto obsadené. Plavák podľa odberu klesá až ku dnu a včely ho aj vtedy navštevujú. Úbytok vody sa dopĺňa so strechy Unimo bunky, treba počítať aj s odparom vody i keď je plavákom zakrytá. Takýto plavák má výhodu, že voda po celý rok ostane čistá, kto si myslí, že jemne osolená voda včelám chutí, môže ju prisoliť, na 200 litrov vody tak dve polievkové lyžice.
díky moc za rady Smile vyzkouším a snad budou včelky spokojený Smile
já po všech možných kýblech s rašelinou, sklenicích s prknem a pod jsem zakopal vanu zaplnil keramzitem a včelami je to obsypáno...
jen to prkno tam musí být, protože se mi v tom topily myši ( a nafukovaly se), takhle doplavou a vylezou...Smile
a další poznatek- musí to být umístěno (alespon moje včelky to tak chtějí) ve směru od česna tak 15 m. Měl jsem to blíž (asi 2 m od úlů) a na to nechodily.
Tak to abych ho zakopal k sousedům ...
Jak máš vyřešenu obměnu vody? Zanedlouho Ti to zezelená a voda se zkazí.
Vyměňovali jsem ji tak jednou za týden a vcelky na ní skoro přestaly chodit....tak ji nemenim a je jich tam plno...jinde taky pijou z louží nebo z hnojiste...neresim to....
Rád bych si udělal u vcelina okapek a vodu svedl do sudu, ktery by slouzil jako napajecka. Problem je v tom, že voda se casem v sudu začne kazit a zezelena .
Nema nekdo zkusenost jak to udelat, aby se voda nekazila, myslim tim jestli existuje nejaka setrna metoda ktera nebude vcelam skodit, vim ze se da pouzit chemie ale to by nebylo dobre pro vcely...
můžeš vyzkoušet to co používám já u IBC kontejneru na zalívání u skleníku. Vezme se stará punčocha do ní se dá lopata popelu ze dřeva, zaváže se a hodí do vody. Voda potom nezelená . Způsobuje to ledek který se v popelu vyskytuje.
(16.06.2013 12:43)zbynek_ napsal(a): [ -> ]Rád bych si udělal u vcelina okapek a vodu svedl do sudu, ktery by slouzil jako napajecka. Problem je v tom, že voda se casem v sudu začne kazit a zezelena .
Nema nekdo zkusenost jak to udelat, aby se voda nekazila, myslim tim jestli existuje nejaka setrna metoda ktera nebude vcelam skodit, vim ze se da pouzit chemie ale to by nebylo dobre pro vcely...

Ja už 15 rokov používam 200 litr. sud a nemám s vodou v ňom žiaden problém dá sa povedať, že je vždy čistá, žiadne riasy. Do vody po daždi vhodím, do vody 2 lyžice soli, ale nie preto je voda čistá. Na vode mám polystyrénový plavák, vyrežem ho dvoch častí platné 2 cm hrubý PS, s priemerom o 2 cm užší, aby sa dal vložiť do sudu a mohol samozrejme klesať až na dno. Niekedy včely vodu vyberú, ale zároveň sa vody aj odparuje.

Pripravený PS kruh najskôr hrubším nožom narežem po dĺžke, cez ktoré bude voda vzlínať a včely môžu vodu odoberať. Včely sú stále na suchu plavák chráni vodu pred komármi a inou pliagou. Samozrejme ak dážď dlhšiu dobu neprší, napájačka vyschne, na to musíme byť pripravený a vodu doplniť z vodovodu, inak si včely nájdu nové miesto na odber vody a len ťažko ich späť nalákate..
Nedávno jsem mluvil s kamaradem fotografem, co také jako já fotografuje přírodu a hlavně ptáky a ten si udělal napajedlo pro ptáky, aby je mohl fotit u "pítka"
Říkal mi, že se tam naučilo lítat tolik včel během pár dnů, že tam ptáci úplně přestali chodit...
Na snímcích stavba napajedla, po realizaci a jeden můj snímek sýkory uhelníčka, co se přišel napít Rolleyes
krásný den!
Honza
Jak nalákat včely na pitítko? Moje u baráku, jak se začli napouštět bazény tak je voda "zajímá" zatím nikdo nic, ale třošku se bojím. Zkusil sem dát vaničku z kusem dřeva jako plovák nazem před česna.. ale bez zájmu. Včely z česna ale míří hned nahoru, takže jedině dát vejš, nebo něco jiného?
a nebo kus dál od česen Zdenku, jak to tady už někdo popisoval, minimalně 15 metrů
Honza
Před česny ti budou do vody kálet.
Dej ji trošku stranou a mírně osolit.
Na napaječku je potřeba myslet dopředu, protože jak se zalétají jinam, nechtějí to moc rády měnit.
Dalších pár tipů na napaječku. Není to moc hezký ale účel to splní Smile
To s tím barelem dobrý nápad, jen naučit na to včely. u mně zatím několik pokusů, ale výsledek 0včel Undecided
Já mám pod včelínem potok, který vytváří malou mělkou mokřinu a tam je včelami doslova poseto!
Honza
Mít u včelína malý potůček nebo studánku je sen snad každého včelaře...Wink
Potůček nemám, jen na dvoře pomalé kapání z vodovodu. Přes den včely, k večeru plné ptactva, hlavně vrabců.

[Obrázky: IMAG0766.jpg]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's