Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Napaječka
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Podle mě s tím teď už nic neuděláš. Brzo na jaře musíš dát napaječku pře úly a když se tam zalítají nebudou hledat nic dalšího. Udělal jsem letos chybu že jsem dal napaječku až v květnu a včely už lítaly na sudy s vodou k sousedům. Naštěstí jsou sousedé tolerantní a chápou že mají chodit zalévat až pozdě večer Smile
(03.08.2015 20:18)Vilík od Kolína napsal(a): [ -> ]Zdravím vespolek,
ja pro změnu řeším opačný problém. Včely mi létají k sousedovy do bazénu přestože mají 10metrů od úlů napáječku na kterou létají od jara...a já mám kvůli tomu se sousedem zle, také jsou tam všichni alergici... Nemáte někdo radu, zkušenost nebo recept na to jak jim tu bazénovou vodu "znechutit"?
Voda v bazénu, pokud je tam celé léto a nevyměňuje se, je již dost zasolená. Výrazně více, než v té napáječce. Kdybys jim dal vodu třeba na česno, tak jí nebudou chtít. Zkus trochu močůvky a možná do ní půjdou. Moje včely po ránu zbožňují orosená kravská lejna a to naštěstí nikomu nevadí.
Včely ti to ukázali, choď susedovi, naber do vedra tej jeho ,,vody" z bazéna, a daj ju do svojej napájačky.
Nemáte někdo zkušenosti s centrální napaječkou přímo do úlů?
na tohle jsem dneska narazil na fcb - docela mne to zaujalo

L I N K
Studený....Pro jaro nevhodný. V loni kolem 30.3. bylo do rána -7....to by ty sklenice nevydržely.
Pokud se netočí když fouká vítr - nešel bych do toho.Big Grin
neříkám že je vhodná na jaro, nebo že si ho musí všichni pořídit, jen že mne to provedení zaujalo Smile toť vše Smile
Ja to mám takto, len drevené. Vodu som dával na konci februára, v noci občas mrzlo, ľad sa nevytvoril, dávam lyžičku moka soli na pohár.
Za celý život jsem nepřišel na to, jak včelám zatraktivnit napaječku a tak jsem to definitivně vzdal. Já mám nervy jenom jedny!
Stačí aby se udržovala teplá voda a jak píše Patko - trochu osolit.
Já vodu neřeším. Mám 1. retenčku asi 40m od úlů....a následuje několik dalších 100m a 300m. Ikdyž vloni mi ta nejbližší vyschla.Sad

[attachment=3979]
Tak fakt bylo sucho. myslel sem že u Tebe ta retenčka vyschnout nemuže, ale takhle tyblaho Surprised
Mě napaječka funguje bezvadně,,dle rady jsem jí dal vícero barev,drobet soli a krapet mechu a umístnil už v koncem Ledna(občas přimrzla),ale malé množství vody se dobře ohřeje a včely jí pravidelně navštěvují....

[Obrázky: IMG_20160222_00008.jpg]
Možná to někomu pomůže.

[Obrázky: DSC01443_1.jpg]

Jako napáječka poslouží kompostér.

[Obrázky: DSC01445_1.jpg]

Napáječka z misky pod květináč, síťky a sklenice.

[Obrázky: DSC01447_1.jpg]

Do již známé drůbeží napáječky jsem instaloval 30 W topné těleso
do akvárií.
JK
Pepa, dobre si to vymyslel, ale ja napriek tomu som za nezohrievanú vodu pre včely, pretože teplota vody je vždy závislá od vonkajšej teploty a včely na ňu nalietavajú vždy za spolupráci slnka, skôr by som povedal, že včely by nemali mať nohy vode, ktorú odoberajú. To sa dá docieliť npr. drveným vekom na nádobe, v ktorej je dostatok vody s hlbšímy rýhami, v ktorých je stále vody, ja som použil PS, ktorý stačí nožom po dĺžke narezať nožom každých 5 cm.
No som si istý, že majitelia včiel budú vždy vymýšľať nové spôsoby, aby pomohli svopjim včelám, ale včela prežila 50 miliónov rokov bez napájadiel a predsa nevyhynula, človek jednoducho rád pomáha a vymýšľa.
ja pouzivam toto:
http://www.apiprodukt.sk/index.php?route...uct_id=383 jednoduche a spolahlive...
Viem ci si najdu prirodny zdroj tak ze odtial voda nemizne aj niekolko tyzdnov a navyse sa tej vode nic nestane. Pouzivam to iba vtedy ked nemaju vodu v blizkosti ulov.
Píšeš ..odtiaľ voda nemizne aj niekolko tyzdnov..., toto tvrdíš, ale či ju včely aj odoberajú to nevieš, totiž oda je stále prítomná na otvoroch viečkach a vplyvom vnútornej teploty a ventiláci vzduchu v úli sa voda "tvojich niekoľko týždňov odparuje" a stráca z pohára. Takže to nie je nijaká výhoda a včely budú neustále prináčať vodu z vonkajšieho prostredia. Skús raz vychytiť na letáči včelu za krídla, ktorá priletela z vonkajšieho prostredia, daj si ju zadočkom na nechet palca (nepichne Ťa) a stlač jej jemne bruško, kým Ti nedá kvapôčku nektáru alebo vody. Nektár je sladký, voda nemá chuť a tu sa presvedčíš, že tvoje včely radšej nosia vodu z vonkajšieho prostredia, ako z pohára, ktorý Ti pri kontrole včelstva iba zavadzia.
(29.03.2016 18:09)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Pepa, dobre si to vymyslel, ale ja napriek tomu som za nezohrievanú vodu pre včely, pretože teplota vody je vždy závislá od vonkajšej teploty a včely na ňu nalietavajú vždy za spolupráci slnka, skôr by som povedal, že včely by nemali mať nohy vode, ktorú odoberajú. To sa dá docieliť npr. drveným vekom na nádobe, v ktorej je dostatok vody s hlbšímy rýhami, v ktorých je stále vody, ja som použil PS, ktorý stačí nožom po dĺžke narezať nožom každých 5 cm.
No som si istý, že majitelia včiel budú vždy vymýšľať nové spôsoby, aby pomohli svopjim včelám, ale včela prežila 50 miliónov rokov bez napájadiel a predsa nevyhynula, človek jednoducho rád pomáha a vymýšľa.

Souhlasím Tono. Přesto však včely mají raději vodu ohřátou a na takovém napajedle jen tak neztuhnou a neuhynou. Bohužel, ne všude máme "220 silných voltů v síti" Wink. I dříve někteří včelaři dělali vyhřívaná napajedla petrolejovými lampami, jak se můžeme dočíst ve starých knihách. (Včelařská encyklopedie 1956, str. 310 - 312).
Zkrátka, kdo si hraje, nezlobí Tongue.
JK
Netvrdim ze nezmizne nikdy, ule mam az na jeden pripad vzdy pri zdroji prirodzenej vody. nemusim im nic skusat viem ze chodia na prirodnu ..... pohar tam mam iba ako zeleznu istotu.
Já jim každý rok říznu jednu břízu a mají spolehlivou napáječku na celé jaro.
Chudák bříza. Sad
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's