Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Napaječka
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Když jim nevadí močůvka a louže, proč by měl vadit popel?
Zuzana, prečítaj si komentáre 63,65 a 66, dozvieš sa ako som ja zabránil komomárom klásť do vody v napájadle svoje vajíčka. Ale proti riasam je najlepšia jedlá soľ a to na 10 litov vody 1 ČL. sladkovodné riasy soľ neznášajú. Anton
pečlivě jsem přečetla, Antone Smile a děkuji
Popel ze dřeva navadí navíc obsahuje súl proto voda nekvete.
Rašelinovou napaječku mi včely nějak ignorovaly, možná jsem ji dal příliš pozdě a byly zalétané jinam. Navíc jsem se pořád trápil s hladinou vody při deštích ( a že jich loni bylo ). Nakonec jsem koupil napaječku pro drůbež, doplnil keramzit a bylo to. Včely se jaksi zalétaly na novou napaječku, keramzit problémy nedělal a voda nepřetékala.
(03.02.2012 9:28)Miro Žilák napsal(a): [ -> ].. Odkedy som zažal používať súpravu z lekárskej kapačky je po probléme.

Dobrý den, díky za inspiraci, to zní dobře. Nemáte typ, kde to sehnat? Ty zdravotní e-shopy se tváří, že pouze doktorům, jinak nenaléváme...
Díky P.
infuzí set koupil normálně ve zdravotnických potřebách asi za 15,- Kč (teda jestli rozumíme tou kapačkou jedno a to samé)
Ano to používam. Ako nádobu som od maliara zohnal 25l nádobu od Primalexu. Maliari nevedia čo s nimi radi sa ich zbavia. Do takejto nádoby aj ometám včely z rámikov.
Velmi jednoduché napajedlo. Potřebujeme: kus prkna, lepší nehoblované, špalík na podložení, 2 dřívka průměru cca 1cm, láhev s krmným víčkem.

[Obrázky: 242.jpg]

Prkénko podložíme, aby bylo lehce šikmo a láhev dáme na centimetr tlustá dřívka.

[Obrázky: 243.jpg]
Tyhle skleněné věci mají jednu značnou nevýhodu - když je hezky tak většinou na jaře po ránu mrzne a ty lahve to roztrhne. Na horké suché léto jsou dobré.
Mě osobně se líbí něco jako toto:
[Obrázky: i1985_prev.jpg]
http://www.vltava2000.cz/zemedelske-potr...c664110000
To dole bych nahradil nějakým dřevěným udělátkem tak aby se to dalo zastrčit do česna a jako připevnění k úlu bych použil třeba pružinku ze starého kalendáře připevněnou na nástavek - tak nějak to letos chci zrealizovat, aby holky na jaře zbytečně nemrzly. Navíc v těch petkách se ta voda rychle ohřeje.
Ano, láhve používám až tehdy, kdy ranní teploty neklesají příliš pod bod mrazu. Krátký nevelký mrazík slaná voda přežije. Pokud bych přehlédl předpověď větších ranních mrazů, vzniklá škoda je zanedbatelná.
Problém všech těchto napáječek je jejich malý objem. Za 2-3 dni jsou prázdné.
já letos asi zvolím kombinační způsob napájení .
Jako základ bude sud cca 120L ve kteréím bude jako plovák bud plastová víčka od petek slepená tav. pistolí nebo roštík vytvořený ze zbytků latiček z výroby louček a úlů. A tento sud ještě zkombinovat s ukapájícím prkénkem a mám pořešený jak výdrž tak rozmanitost Wink

ten odlkap na prkénko bych pořešil provrtáním díryky do sudu tak v 1/3 výšky odspodu podle průměru těsnění ke kvasné zátce. tím bych provlík ten infuzní set a našteloval intenzitu odkapu na prkénko, které by k sudu bylo přidělaný nějakým špagátkem či něčím podobným tak aby to nepadalo a bylo to funkční
(08.02.2012 13:59)Z.Ch napsal(a): [ -> ]Problém všech těchto napáječek je jejich malý objem. Za 2-3 dni jsou prázdné.

Alespoň se nestihne ta voda zkazit.
NB1 napsal(a):Pak by mě taky zajímala zkušenost BAZÉN verzus NAPAJEDLO.
Jestli se nechají včely přemluvit aby se netopily v bazénu a dali přednost napajedlu.

Citace je sice z března loňského roku, ale jak tak koukám na venkovní teploměr, brzy bude dotaz aktuelní.
Měl jsem pod okapy sudy, voda v nich sluncem ohřátá, plováky, aby se včely netopily a u sudů to vypadalo jako v obchoďáku, kde se vyhlásí novoroční slevy.
Pak si soused postavil bazén , včely se sudů zmizely a přestěhovaly se k němu. Kupodivu z toho neměl radost a tak jsem udělal napajedlo poblíž včel, které sídlí asi 200 m od domu. Lákal jsem je i na po mazání medem, sice tam začaly létat, ale většina zůstala věrna sousedovu bazénu.
Podařilo se mi je "přemluvit" až přidáním trochy SAVA do vody v napajedle.
Teď už jsou spokojeny jen se solí. Pokud na mne vyjimečně soused zamává, že má u bazénu včely, stačí pár kapek SAVA.
Brzy z jara otvorem přes zateplené víko sklenice s proděravěným plechovým šroubovacím víčkem (jako u plastu) a později malý bazének 3x2 m hluboký asi 50cm s dešťovou vodou, lekníny, šáchorem a u něj na kamennou plochu kapající voda z vodovodu.
(08.02.2012 14:34)Vladimír Polyster napsal(a): [ -> ]... Pokud na mne vyjimečně soused zamává, že má u bazénu včely, stačí pár kapek SAVA

... rozumím tomu dobře, že pro včely je v tomto případě lákadlem chuť a vůně SAVA Huh ...
Mě by spíš zajímalo jestli jim to savo něco neudělá. Loni sem to taky řešil soused ob barák má bazén se slanou vodou a lítaly mu tam včely nejspíš moje na schody upíjet vodu. Nejhorší je že maj malý děcko a bojej se o něj. Naštěstí má rozum a vyřešily sme to v klidu.
Přitom na zahradě mám Tři sudy s dešťovkou a jezírko srybama anavíc dole v lese je taky rybníček do kterého přitéká voda ze studny....
na zahradě od úlů tak 4m je sud další jsou v dosahu 10-20m a přesto si pak našli oblibu v sousedovic skruži na zahradě na vodu ca 50m. Prostě jim neporučíš a neporučíš a to je podle mě dobře, protože kdyby jsme jim začali ještě radit kam maj lítak tak nemáme včely a med ale jeden velkej PRD
Jo to jo ať si lítaj kam chtěj... jenom nechci mít probllém se sousedama. Naštěstí sousedi v oklí maj rozum. Ale nejhorší srážka je srážka s blbcem kdo ví na koho můžu narazit. Pak někoho bodne včela bude alergickej a bude se na mě hojit. tak bych byl rád kdyby lítali na vodu kterou jim nachystám.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's