Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Napaječka
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
SAVO samo o sobě asi ty včely neláká. Přečtěte si etiketu na SAVU. Je to chlornan sodný a po smíchání s vodou se rozpadne na chlor který dezinfikuje vodu a sůůůůl - chlorid sodný Smile Ta sůl je asi to lákadlo Smile
Běžně savem desinfikuju studnu, mám tak udělané kapátko z infuzního setu které kape asi kapku za minutu dokud nedojde flaška.
(08.02.2012 14:13)JKL napsal(a): [ -> ]
(08.02.2012 13:59)Z.Ch napsal(a): [ -> ]Problém všech těchto napáječek je jejich malý objem. Za 2-3 dni jsou prázdné.

Alespoň se nestihne ta voda zkazit.

Včely obecně dávají přednost špinavé vodě a kalužím před čistou. Hlavní důvod je obsah minerálů, takže zakalená voda není na závadu. Pokud voda neobsahuje něco, co včelám vyloženě vadí, tak je celkem zbytečné si s její čistotou lámat hlavu. viz. rašelinová napaječka.
Už si nevzpomenu kde, ale v nějaké literatuře jsem četl, že když v napaječce u úlů dojde voda, tak si včely najdou jiný zdroj a ani po doplnění vody do napaječky už se k ní nevrátí. Máte s tím někdo zkušenost ?

Radek
Vrátí, ale většinou ne ten den, kdy doplníte vodu.
mám v plánu vedle úlů vybetonovat desku 1 m průměr s vypouklým dnem-takovou jakoby velkou mísu, zasypat to rašelinou a okolo poházet mech...nevadí ten beton? nebo je lepší udělat jámu a dát tam igelit na bazeny a to obházet mechem a rašelinou...chci vytvořit takovou přirozenou louži, ne nic umělýho...kbelíky, flašky a pod. Nemáte někdo nějakou fotku? (ta fotogalerie tady schází...)
Pro začátek bych zkusil do země zahrábnout nějakou plastovou nádrž, nebo obdobu foliového jezírka, aby sis ověřil vhodnost stanoviště a funkčnost. Betonová deska se špatně odstraňuje.
asi jo, uvažuju o tom, čím dál tím více...ale chci jen nějaké co nejmenší...nevíte o něčem? Nejraději plastový jakoby lavor (Bez těch mezihladin) asi tak metr v průměru. Dal bych tam na dno polystyren jako plovák, na to nějakou síť (nevím jakou), kterou bych gumičkou přidělal za hrdlo .Do toho rašelinu a kamínky-tak aby to bylo v rovnováze s hladinou...tzn. že bych tam nalil třeba 50 litrů vody, ale rašelina by nebyla nikdy potopená a byla by stále stejně mokrá, jak by jí ubývalo, tak by to klesalo....myslíte, že to bude fungovat?
každopádně ale potřebuji nějaké to starší jezírko, nebo odkaz někam, kde je za rozumnou cenu prodávají.
Plastovej kýbl od pracího prášku průměr 70cm naplnil sem ho dešťovkou a nasypal vrstvu keramzitu. A postavil na slunný místo aby se voda trochu ohřívala a nebyla zamrzlá po celej den. Ale včelky lítaj stejnak někam jinam Wink
no já právě nechci nic co bude připomínat cokoli umělýho, chci udělat takovou věčnou loži...čili chci to zahrabat do země obsázet mechem
V tom případě zkus vybudovat foliové jezírko, okraje zamaskuj kameny a mechem.
Co ti brání ten kýbl zahrabat Big Grin takle ho můžeš přenášet tak aby to vyhovovalo včelám zjistíš kde jim to vyhovuje a hojně ho navštěvujou a tam ho zahrabeš Wink
Dovolte mi malou poznámku z vlastní zkušenosti k Vašemu tvůrčímu úsilí. V přírodě mokřady i jezera, studánky, potůčky ... mají samočistící schopnost. Pokud zbudujeme umělé jezírko, to samočistící schopnost mít nebude a voda se bude kazit. Proto je potřeba zhotovit napajedlo tak, aby jej bylo možno udržovat v čistotě a vodu vyměňovat. Jinak z tohoto zdroje budeme mít smradlavou líheň komárů s vrstvou žabince. Viz zahradní bazény a bazénová chemie. Nepředpokládám, že budeme investovat do do různých technických hejbrlátek, kterými se samočistící schopnost v zahradních jezírkách nahrazuje. Je to dost nákladné a vyžaduje to popřípadě i el. energii. Osvědčily se černé plastové kalfasy většího průměru, cca 160 Kč, tyto můžeme patřičně na stanovišti zamaskovat a dají se v případě potřeby snadno vyčistit.
JK
to je člověče asi pravda, že se to bude kazit...jak to že se ale nekazí voda v těch jezírkách z umělé hmoty s lekníny a to vodní trávou? já myslím, že když to bude plný rašeliny, tak se tam ti komáři nevylíhnou?
myslíte že bude fungovat ten polystyren? mě to tak nějak vysvětloval včelař, ale moc jsem to nepochopil
z čeho udělat tu síťku?
....Ted asi napisu neco co se nebude libit,ale proc vsecinko technizovat a vylepsovat?
V prirode je vody vsude dost,a gor ted na jare a ty holky bzucivy si stejne najdou zdroj vody ktery se jim bude libit .Radci pro nej poleti k lesu,nez aby lokaly vodu z naseho bazenku.
V meste to mozna chapu,ale jinak si myslim ze je to zbytecne.

Neni nad poradnej hnuj a mocuvku Big Grin
mě se to líbí, ale já v okloí žádnou močůvku nemám...a tak jí musím vymejšlet...Smile
Já se jen zeptám.
Mám na zahradě zahradní jezírko, ale i bazén ze kterého by včelky těžko mohly pít. V jezírku je ale velmi zelená voda, myslíte že to nemůže ohrozit kvalitu medu či včelky samotné.
Je pravdou, že včely niekedy ignorujú napájačky, hlavne ak majú iný zdroj vody. Vôbec im nezáleží, že našim "hygienickým" požiadavkám nevyhovuje. Sám mám včelíny nad "močaristou" lúkou a akékoľvek podávanie "čistej a hygienickej" vody skončilo mojou porážkou. Sad

Ak tam máš jazierko a na ňom dostatok "plávajúceho materiálu", určite im vyhovie. Oni totiž z vody nezískavajú len tú "obligátnu" vodu, ale aj minerály. Preto tie návštevy močovky a "čuracích miest". Cool

Určite by som sa vyhýbal prílišnému chlorovaniu vody, alebo iným "nápravným" prostriedkom.
Já to řeším plastovou nádobou pod okapem včelínu - každá sprcha vyčistí vodu. Doplňování v době sucha - raní rosa která přece jen po ránu ze střechy trochu teče.
(07.03.2012 16:08)StandaS napsal(a): [ -> ]....Ted asi napisu neco co se nebude libit,ale proc vsecinko technizovat a vylepsovat?
V prirode je vody vsude dost,a gor ted na jare a ty holky bzucivy si stejne najdou zdroj vody ktery se jim bude libit .Radci pro nej poleti k lesu,nez aby lokaly vodu z naseho bazenku.
V meste to mozna chapu,ale jinak si myslim ze je to zbytecne.

Neni nad poradnej hnuj a mocuvku Big Grin

Napáječka je nezbytná kvůli sousedovic bazénu. Musí být pro včely atraktivnější než ten bazén. Čili hlavně včas, teplejší voda, místo na slunci, v závětří, plováky, sladit, solit... pokud to někdo vymyslí tak, že to i plní jeho estetické požadavky, za rozumnou cenu a práci - klobouk dolůSmile
ještě doplním k petrmachac: zřízením napaječky na stanovišti ušetříme včelám dlouhou cestu třeba právě k sousedovu bazénu. Je to důležité v tomto nestálém počasí. Možná zachráníme mnoha létavkám život, budeme je potřebovat Wink
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's