Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Napaječka
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Ja na jar tak ci tak prikrmujem cukrovym roztokom - vyrazne to podporuje plodovanie. Vcely ti to potom na repke a agate 20nasobne oplatia na mede.
Scipio, vysvetliť myšlienku využitia vody v cukrovom roztoku je trochu zložité (na vcely.sk je určite článok o tom)som robil menšie pokusy priamo na včelnici. A zistil som, že prinášajú z zdroja krmivalen menšiu časť vody, pretože vodu od cukrového roztoku, cestou-letom do úľa odstrekli cez zadoček. Ako dokážu oddeliť prebytočnú vodu z roztoku len šípim. Vždy som to pozoroval hlavne k večeru proti zapadajúcemu slnku, keĎ včely odstrekli celý gejzír vody. Aby som zistil či je voda, stačilo vo smere odletu položiť na zem niekoľko čistých skiel a drobné kvapôčky sa dali ochutnať. Čím bo roztok chudobnejší na cukor, tým boli odstreky intenzívnejšie.

Či takto včely robia pri riedkom agáte neviem, pretože som to nezisťoval, bolo by oveľa ťažšie. Pri odbere cukrového roztoku ak obsah cukru vo vode klesol pod 6-8 %, včely odnášali roztok ne ako potravu, ale ako vodu.
Jednoduchou úvahou som dospel k tomuto názoru. Ak je roztok nad 10 a viac % cukru, tak včely vždy odnášajú do úľa zahustený roztok ako potravu, ak pod 8 % tak ako vodu. Či včely využijú vodu v zásobách predpokladám, že áno, ale zásoby s obsahom vody do 10 %, potrebujú k tomu čistú vodu donesenú z vonkajšieho prostredia a možno aj aj vodu, ktorá sa vyzráža na stenách a povale úľa. Anton
No vyzera to tak, ze podla predpovede pocasia uz tento rok asi nebude den, kedy by vcely kvoli teplote nemohli lietat po vodu. A kedze mam 5 m od vcelnice pramen vytvarajuci skoro celorocne bazinu - tak problem vyrieseny. Vcera zacali pelovat liesky (vysadil som asi 20 okolo svojej vcelnice) takze zdroj pelu je zabezpeceny.
Uz ostava len zacat prikrmovat (asi od tohto vikendu) cukrovym roztokom 3/2 a matky sa mozu naplno rozbehnut. Smile
vymýšlím to jezírko s rašelinou a pod tím síť a pod ní polytyren, aby to celé bylo stále stejně potopeno. Nevímale z čeho udělat tu síť. Jde o to, aby byla jemná, lehká, ne moc vidět a byla měkká. Netuším vůbec co hledat - co myslíte?
..neskusali ste niekto na nalakanie vciel na napajacku pouzit par kvapiek medovej ci voskovej aromy? prip.nejaky etericky olej-medovka ci neco podobne?
Používá se cukerný nebo medový roztok, včely rozpoznají koncentraci nad 7 %.
(15.03.2012 13:17)karelretik napsal(a): [ -> ]vymýšlím to jezírko s rašelinou a pod tím síť a pod ní polytyren, aby to celé bylo stále stejně potopeno. Nevímale z čeho udělat tu síť. Jde o to, aby byla jemná, lehká, ne moc vidět a byla měkká. Netuším vůbec co hledat - co myslíte?

prodává se např. v kvetinářství taková nilovaná síť třebas na ochranu jahod před kosy atd... zkus se poptat tam já jí používám na ochranu borůvek
(14.03.2012 20:01)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Scipio, vysvetliť myšlienku využitia vody v cukrovom roztoku je trochu zložité (na vcely.sk je určite článok o tom)som robil menšie pokusy priamo na včelnici. A zistil som, že prinášajú z zdroja krmivalen menšiu časť vody, pretože vodu od cukrového roztoku, cestou-letom do úľa odstrekli cez zadoček. Ako dokážu oddeliť prebytočnú vodu z roztoku len šípim.

Presne toto som si dnes všimol na napájačke. Pozoroval som včielku asi 5 min. na napájačke potom pomaly opísala kruh okolo napájačky a asi vo vzdialenosti 5-6 metrov od napájačky vystrekla viditeľný prúd vody( momentálne mám v napájačke kvôli nalákaniu medový roztok v pomere asi 1:1)
Nevedel som si to vysvetliť ale po vyššie uvedenom príspevku mi došlo takže ďakujem Smile
(15.03.2012 13:17)karelretik napsal(a): [ -> ]vymýšlím to jezírko s rašelinou a pod tím síť a pod ní polytyren, aby to celé bylo stále stejně potopeno. Nevímale z čeho udělat tu síť. Jde o to, aby byla jemná, lehká, ne moc vidět a byla měkká. Netuším vůbec co hledat - co myslíte?

Karle, nic nyvymýšlej. Kup pytel keramzitu a nasyp. Letos jsem to udělal na místo polystyrenového plováku, muší sítě a rašeliny. Naprostá spokojenost. Musí tam být vrstvička asi 3 cm. Tuším že to zde již navrhoval Petr.
JK
Zdravím. Po přečtení několika příspěvků jsem se i já odhodlal k vytvoření vlastní napáječky pro mé holky. Nejsem nijak zručný, proto vše probíhalo v rámci nákupů. O tomto víkendu jsem koupil plastovou nádobu, keramzit a nalil vodu - mírně osolenou. Cenově jsem se vlezl do 100,-Kč. Napáječka je hojně navštěvována a je od úlů necelé dva metry. Nechci nikomu vnucovat svou napáječku nebo postup. Chraň Angel. Taky si myslím, že si holky najdou i jiné zdroje, tak jak jej nacházely v předešlých letech. Chtěl jsem jim jen zkrátit cestu. Smile Fotky najdete na těchto stránkách, které jsem vytvořil dneska. Zatím tam nic moc nehledejte, neboť času na zábavu je málo. Venku je super počasí a práce je hodně. Všechno chce čas, tak i jako dobrý med.Smile

http://www.hobby-vcelar.estranky.cz/foto...napajecka/
I když uděláte napáječku nic nezaručuje že včely si nevyberou jinej zdroj vody. Připravil sem kýbl s keramzitem ještě před prolety. A včely stejně lítaj na druhou stranu zahrady kde se drží voda na plachtě která je hozená přes dříví a voda tam je zelená jak brčál.... prostě sami vědi co jim chutná...
(18.03.2012 14:41)rosi1974 napsal(a): [ -> ]Zdravím. Po přečtení několika příspěvků jsem se i já odhodlal k vytvoření vlastní napáječky pro mé holky. Nejsem nijak zručný, proto vše probíhalo v rámci nákupů. O tomto víkendu jsem koupil plastovou nádobu, keramzit a nalil vodu - mírně osolenou. Cenově jsem se vlezl do 100,-Kč. Napáječka je hojně navštěvována a je od úlů necelé dva metry.

Proč ne Wink. Jen by jí možná bylo lepší dát mimo letovou dráhu včel Wink
Napaječku vždy mimo letovou dráhu, při vyprázdňování by mohly infikovat vodu výkaly.
Napaječku jsem zhotovil dle návodu zde na fóru, tedy barel s vodou, do ní jedna lžíce popelu (proti řasám), dvě lžíce soli (simulace močůvky) a lžíce cukru a nahoře keramzit. Dal jsem jí do stínu za roh budníku pro výtah na střeše. Včelky jsou za rohem tedy asi 3m od napaječky. Bohužel včelky lítají jak divé, ale napaječky si nevšimnou. Je někde něco špatně? Mám zkusit napaječku přemístit, nebo počkat až si jí včely najdou.
Dej ji na slunko - mají raději teplejší, než studenou - proto ty louže.
Tiež som tento rok vyskúšal keramzitovú napájačku,ale včely si ju akosi nevšímajú.Dal som ju na slnko asi pol metra od konského hnoja na ktorý lietali "na vodu".Po vyschnutí hnoja začali lietať na skleník v ktorom kondenzuje voda a steká po skle na betónový základ.Zdá sa,že to vyriešili podľa sebaBig Grin
Zdravím. Děkuji za rady a napáječku popostrčím mimo letovou dráhu. Uvidím co na to holky. Co jsem viděl u strýce, tak má napáječku asi tři metry naproti včelínu. Přívod čisté vody z řádu do zahrady v plastové trubce, na konci puštěný kohoutek jen na kapání a to přímo na dřevěnou desku se zářezy a vývodem do zapuštěné staré vany v zemi. Má to tam snad od pravěku a holky jsou tak naučený, že snad ani nikam jinam pro vodu nelétají. Možná je naučil za ty roky chodit i na záchod za včelín.Big Grin Hned jak to bude možné, přiložím fotky.


Tak už jsem to popostrčil:

http://www.hobby-vcelar.estranky.cz/foto...napajecka/
Dobrý večer.Mám napaječky udělané s keramzitem a dneska jsem našel na napaječkách hodně utopených včel.
Jaká je příčina .
Nebudeme hned uvažovat o otravě. Možnou příčinou by mohla být nízká vrstva keramzitu. Neposkytuje včelám dostatečnou oporu a včely padají do vody. Vrstva by měla mít mocnost cca 3 cm.
JK
Taky jsem chtěl řešit napaječku na mém novém stanovišti, ale holky to nakonec vyřešily za mně Smile
http://pospichalici.rajce.idnes.cz/2012-..._napajecka
Mokřina na louce, která je tak 30 metrů od úlů jím plně vyhovuje a voda je tam skoro celý rok.
Takže o starost míň Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's