Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Napaječka
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Hezká napáječkaWink
Takovéhle přírodní jsou nejlepší, včelky je milují a jen ony vědí co je pro ně dobré.
(30.03.2012 22:04)Boleslav Nytra napsal(a): [ -> ]Dobrý večer.Mám napaječky udělané s keramzitem a dneska jsem našel na napaječkách hodně utopených včel.
Jaká je příčina .

Takto to vypadalo na napaječkách dnes. Ochlazení způsobilo zastavení vylučování nektaru vrb a taktéž chlad způsobil, že včely opouštěly úly jen na krátkou vzdálenost a tak nenosily ani pyl. Napaječky však navštěvovaly.

[Obrázky: DSC01575.jpg]

Bohužel, o přírodní napaječce si mohu nechat jenom zdát.
JK
Včera na mě volal přes plot soused, ať se přijdu na něco mrknout, jak mě mile překvapilo, když mi vyložil, jak vyrobil napaječku pro moje holky, kape mu voda z nádrže pro zalévání a všiml si, že tam bývá hodně včelek a tak vyrobil tohle, dobří lidé ještě nevymřeli Wink
[Obrázky: 20120401_154319.jpg]
A určitě volal kvůli včelám?Big GrinBig Grin
No je 2x tak starší jak já a už v důchodovém věku, tak proboha snad jo Wink
(30.03.2012 22:17)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Nebudeme hned uvažovat o otravě. Možnou příčinou by mohla být nízká vrstva keramzitu. Neposkytuje včelám dostatečnou oporu a včely padají do vody. Vrstva by měla mít mocnost cca 3 cm.
JK

Je ještě jedna příčina. Tou je ochlazení. Nyní na jaře je velmi časté střídání teplot, kdy během několika minut dojde k ochlazení, včely na napaječce zkřehnou a uhynou. Na přírodních napajedlech tuto skutečnost nepostřehneme. Avšak v napajedlech se stojatou vodou, v našem případě sud, kalfas, kbelík s keramzitem, vidíme uhynulé včely přímo na napajedle. Takové napajedlo musíme co nejdříve vyčistit aby nedošlo ke znečištění vody. Ochlazení s největší pravděpodobností je příčinou úhynů včel na napajedle př. Nytry. U mě od včerejška také. Takže, jdu čistit napajedlo než je včely dnes začnou navštěvovat.
JK
Asi to bude chladem když bylo teplo na napaječce nebyla ani jedna včelka uhynula.
ted jak se ochladilo každý den tam je od 10 až 15 včelek utopených.
Keramzit jsem taky doplnil měl jsem ho tám málo.
Díky za rady.
Ešte jednen dôvod by som videl. V tomto období pomaly, ale isto hynú dlhoveké včely a sú nahradzované novými.
Taky jsem našel několik včelek ležet na dlažbě, i s rousky pilu. Tak jsem vzal jednu do ruky, zahřál a do 5 minut se probrala a sama odlétla. Přesně jak to řiká pan Křapka, prudké ochlazení.
Chtěl jsem původně udělat napáječku pomocí nádrže a prkna na které bude kapat voda. To jsem nestihl a tak jsem narychlo vyndal starou plechovou vaničku a do ní dal 10 kg keramzitu. Vaničku jsem naplnil po okraj vodou a dal 2 lžíce soli. Sice jsem to dělal v době, kdy včely již vodu sháněli jinde, ale na nové napajedlo si rychle zvykli a je plné včel.
Jak jsem zjistil, my v dobré víře včelám připravujeme napaječky a jim je to úplně jedno. Loni jsem jim vybudoval rašelinovou napaječku, až na výjimky ji ignorovali. Letos jsem s dostatečným předstihem dal keramzit, létají tam, ale že by se přetrhly, to ne. V sousedství máme zahradnictví, holky si oblíbili jejich prodejní plochu na vodní rostliny, bazének dosti razantně okupují. Naštěstí má paní majitelka pochopení, bazének přestěhovala mimo hlavní prodejní plochu, aby si zákazníci nestěžovali, že je ohrožují včely. Kdo chce vodní rostliny, je upozorněn, že tam včely létají. Tento týden jsem po dešti zaznamenal, že se pro změnu zalétaly na mokrý betonový obrubník, který nám zbyl po terénních úpravách, byl celý obalený včelami. Začal jsem ho pravidelně zalévat a napaječka je hotová. Také mi létají na skleník a sají vodu odkapavající ze skel. Jen čas od času musím vyhnat některé všetečky, co se chtěly podívat dovnitř Smile.
Je to hodně o teplotě vody. Většina umělých napaječek - sud, kalfas, kýbl - má celkem velký objem vody a ten než se prohřeje, tak to chvíli trvá. To už je na tom lépe dlouhé prkno se zářezy, na které kape voda. Rozhodně se to nedá srovnat s bahníčkem nebo louží.
Nehledě na složení minerálů v tom bahníčku a louži.
Já mám 12l stavební kýbl s keramzitem a nevšiml jsem si, že by tam moc byly - našli si něco lepšího.
Mám 15 litrový kyblík a v něm polystyren, ale je to pravda než se prohřeje docela mu to trvá. Měl jsem problémy se dřevem, které po chvíli plesnivělo Sad
Já mám vaničku s více jak 50 litry. Původně jsem tam měl prkénka a už po týdnu byli nepříjemně kluzká a tak jsem dal keramzit. Našli si to docela rychle a byl jsem s návštěvností vcelku spokojen. To, ale nebylo nic proti tomu co mě čekalo dnes. Teplota odpoledne kolem 8 stupňů a vanička plná včel, které lezli po sobě. To byli doslova desítky a desítky pracujících holek. Dělá to jistě malá vzdálenost od úlů, ale asi i teplota vody která v tomto množství nestačila tolik prochladnout.
Vedle skleníku mám obrácený 200 l pozinkovaný sud na vodu na zalívání. Má dvě ocelové obruče. Když na obráceném dně byla voda a bylo teplo, holky se naučily na ni létat a moc jim šmakovala. Potom jsem je chtěl dostat blíž k úlům, dal jsem do 5 l nádoby vodu a keramzit, ale byly zalétané k sudu a na nové místo nechtěly létat. Tak jsem nádobu dal k sudu, na obrácené dno a do skruží dolévám vodu, pokud se odpaří a já ji nedoliji, tak mají v zásobě hrnec a jsme všichni spokojeni.
(08.04.2012 20:22)Z.Ch napsal(a): [ -> ]... To, ale nebylo nic proti tomu co mě čekalo dnes. Teplota odpoledne kolem 8 stupňů a vanička plná včel, které lezli po sobě. To byli doslova desítky a desítky pracujících holek. Dělá to jistě malá vzdálenost od úlů, ale asi i teplota vody která v tomto množství nestačila tolik prochladnout.

S rostoucím množstvím plodu roste spotřeba zásob, ty je třeba ředit, proto stoupá i potřeba vody.
Něco málo o vlastnosti keramzitu, používaného pro včelařské účely prodávaný pod obchodním názvem liaflor a doporučená frakce je 8-16 mm. Může se stát, že některé "kuličky" neplavou na hladině i když spec.hmotnost daného mat. je o polovinu lehčí než voda (0,5). V tomto případě neni důležité proč se tak děje, ale, že se tak děje. Procento těch "neplavajících" bývá různé, ale pokud plavou, mají dobrou schopnost chovat se částečně jako houba a to pouze na povrchu do hloubky 1-2 mm. Vzduchové mikro "bubliny" nedovolí prostoupit kapalinou celý obsah keramzitu, což pro naše včelařské účely přináší efekt velice žádaný, a tou je rychlé ohřátí mikro-vrstvy kapaliny na povrchu materiálu, ze kterého včely (z pórů) odsávají tak rády
námi připravený roztok. Stačí málo slunečního svitu, povrch se rychle ohřeje i vlivem tmavé barvy použitého materiálu a včely
se i pří nedostatku vzdušné teploty spokojeně "napájí".
Ještě bych rád podotkl, že vrstva keramzitu jak v krmítku, tak v napaječkách by se měla pohybovat + - 3 cm vrstvy.
Je to důležité pro snadný pohyb včel po plovoucí ploše a nehrozí utonutí včel.
S keramzitem jsem taky spokojený - dával jsem ho v srpnu do kýblů s krmením a teď ho mám v napáječce (90 l kalfas). Problém jsem měl, když mi v jednom kýblu uhynulo dost včel - asi ho tam bylo máloSad. Nedokázal jsem keramzit nějak jednoduže oddělit od utonulých včel. Nemáte na to nějaký fígl?
Normálně přesát přes síto. Oka tak velká aby propadla včela ale ne moc velký aby nepropad i keramzit... teda záleží na zrnitosti keramzitu.
Zkontroloval jsem svojí keramzitovou napaječku a zjistil že je tam plno utopených včel. Na vině byla velmi nízká vrstva keramzitu. Vzhledem k tomu, že jsem si byl jistý že jsem ho tam dával dost jsem zjišťoval co a jak a ejhle ono se část keramzitu potopilo. Tak jsem se chtěl zeptat zdali je to normální, že část keramzitu se časem nasákne a padne ke dnu, nebo jsem jen koupil nějaký aušus. Keramzit koupen v Hornbachu označen jako drenáž pro rostliny.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's