Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak zazimovat na jistotu? - Základní zásady
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
(03.01.2013 11:33)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]... Nejlépe a nejjednodušeji může včelař ovlivnit špatné nakrmení a tím se vyhnout úhynům z hladu. Jsou li tyto úhyny tak velké až 15%, tak se dají omluvit pouze u začínajících! U včelařů s praxí jsou neomluvitelné a žádná omluva pro to není ... Přeci existuje prohlídka v daleko příznivějším čase. Každý ji nazývá jinak, já zářijová. Při ní ještě proberu včelstva a utratím ta, která jsem při třídění dříve přehlédl, nebo jim dal ještě čas, aby se ukázala. Místo nich dám květnový odělek. Dále vyměním matky pomocí odělku. To nejdůležitější je ale kontrola nakrmení!!!!! Tedy opakuji i pro ty méně chápavější asi tak v pol. září! U DS sundám krmítko rozeberu nástavky. Potěžkám 1 polonástavek nad plodištěm, jsou li tam zásoby odeberu spodní nad dnem a zaměním je. V tomto případě plodiště nekontroluji. Nejsou li v v nejvrchnějším polonástavku zásoby dám ho pryč a plodiště zkontroluji. V tuto dobu se rýsuje kde bude asi včelstvo zimuvat a tak vezmu střed. plást budoucího hnízda do kleští a opatrně nazdvihnu asi 10 cm. Jsou li u česnového okraje zás. asi 7 cm a svažují se k protilehlému rohu, je vše v pořádku a nic neřeším. Není li tomu tak, podrobněji prohlédnu a dokrmím s patřičnou poznámkou do notesu. Toto včelstvo se již nikdy nezúčastní čehokoliv souvisejícím z chovem. Včelařím poze na studené stavbě! Další termín, kdy řeším zásoby je přelom březen duben, kdy řeším ukončení komorování. Úhyny na hlad nemám a kdybych v zimních měsících se za tímto účelem hrabal ve včelách cítil bych se jako naprostý a neschopný blb ... Zdraví R. Stonjek

Když jsme se ve vláknu Co se děje v úlech teď dostali do tématu zimování na jistotu a padla věta, že je třeba jen jednat podle několika základních zásad, což ale nebylo dále rozvedeno, zdálo se mi užitečné založit tohle téma, v němž bychom se pokusili s pomocí našich zkušených kolegů ty nejobecnější zásady pro správné zimování znovu připomenout a jaksi vypočíst.
Kdy, co, jak, proč etc.? Co včelař, co včely ...
Prosím o to ty z kolegů, kteří to už mají nejen v paži, nýbrž i v malíčku ... Big Grin
Na úvod jsem sem přenesl příspěvek R. Stonjeka, neb od něho by se to mohlo odvíjet ...
Díky předem za Vaši pomoc.
Jiří
Pořád netrpělivě a možná i naivně vyhlížím, zda se najde někdo, kdo nám hodí návod jak zimovat na jistotuBig Grin
Jak správně nakrmit a připravit včely jsem se tu už dočetli. Jsou ale ještě i další věci a ty ovlivnit nemůžeme.
Ať už příroda, průběh zimy, geny matky a její plodování ( jinak se bude chovat nová, mladá a jinak starší), k tomu samozřejmě i včely v okolí, další stres jsou i ptáci a zvěř co může v zimě narušit klidné zimování včel,nedočkavý a nezkušený včelař který by nejradši do nich lezl pořád...
I když budu porovnávat ty samé včely na tom samém stanovišti, tak je každý rok jiný a vše jinak. Srovnávám zatím jen 2 poslední sezony a ty byly sakra odlišné.
Zatím mám pocit, že tu jistotu nemůže mít nikdo. Jedině doufat, že jsem udělal maximum a přát si hodně štěstí, aby ten zbytek problémů včely zvládly vyřešit samy.
Clovek ma dve istoty v zivote smrt a dane. Prezimovat vcely na istotu sa neda, lebo v prirode ziadna istota nie je.
Ale co sa tyka zlepsenia sance na prezitie vcelstiev pocas zimy odporucam zacat od cca polovice augusta(po vytoceni slnecnice) preliecit vcelstva(na odlahcenie od kliestika) a tiez ich zacat zakrmovat(nie sucasne s liecenim). Pri krmeni je lepsie zuzit letace aby sa vcelstva lahsie ubranili rabovkam. Podla oblasti kde zijete je potrebne zakrmit vcelstva medzi 10 - 25 kg zasob. Ci pouzivate mednu komoru a tak si usetrite pracu a peniaze, alebo jednoducho zakrmujete nejakym typom krmitka je na vas.
Zimne dlhoveke vcely sa pri dostatku zasob a pri odlahceni od kliestika narodia v tomto obdoby v dostatocnom mnozstve a sile.
Ak ma potom vcelstvo dostatok dlhovekych vciel, dostatok zasob na celu zimu a je este niekolko krat preliecene od kliestika tak by malo bez problemov prezimovat.
Co aj napriek dostatocnej starostlivosti uhynie, toho nie je skoda - beriem to ako prirodzeny ubytok.
Dávat termíny (srpen, září) je velmi ošidné. Každý máme jiné stanoviště..někde to může být klidně o měsíc dřív nebo i pozdějiConfused.I při stejné nadmořské výšce jen pár metrů od sebe jsou stanoviště úplně jiná.
Někde končí hlavní snůška v červnu a už není nic, medovice není také žádná jistota...
Ale v sezoně přece jenom do včel lezeme častěji tak nějakou představu kolik mají zásob máme a měli bychom začít krmit včas vzhledem k dané situaci. Zrovna tak někdo má už v březnu vyhráno a jiní znás ještě koukají na sníh a jaro velmi velmi netrpělivě očekávají protože zásoby mizí před očima.
A mednou komoru se snažím nechávat hned od začátku, beru jen to nejnutnější pro oddělky, med pro rodinu zatím kupujiBig Grin
Iste mame vsetci len jedno ...
Co sa tyka zimovania vciel v mojich podmienkach sa osvedcil nasledovny postup.
Posledne vytocenie - koniec jula. Nasledne sa vlozi Gabon.
Pocas augusta sa krmia vsetky vcelstva rovnakymi davkami ( 4x3kg )
V polovici septembra sa vyberie Gabon a vcely sa otaxuju ( zaeviduje sa pocet obsadnutych ramikov a zasoby )
Nasledne sa idividualne dokrmia do normy chybajuce zasoby.
Koniec septembra - ule sa skontroluju potazkanim.
Nasadia sa zabrany proti mysiam.
Oktober - November -December -Jesenne liecenie
....
a cakanie na jar Smile
Este by ma zaujimalo, co pokladas za doplnenie na normu tj kolko kg/g zasob na vcelami obsadeny ramik. Mas uz len 42x17 ramiky? Alebo pouzivas stale kombinaciu plodisko 42x27,5 a medniky 42x17?
Od 93-tieho fungujem uz len na 42x17.
Tuto zimu som zazimoval aj asi 50 vcelstiev na "B" - viac menej kvoli odlozencom.
Moja norma na obsadnuty ramik je 1kg ( pri 42x17 ).
Prešiel som si dostupnú literatúru (konvenčné i alternatívne včelárenie) ohľadom kŕmenia včiel na zimu. Našiel som obrovské rozdiely v množstve dodávaného krmiva (cukru). Od 10kg, cez 12 a 15kg až po 20kg (všetko sa týka len neuteplených úľov). Najčastejšie bolo uvedených max 15kg pre stredne silné až silné včelstvo. Ako dokrmujete včelstvá na zimu? Koľko kg cukru je potrebné pre zimovanie jedného včelstva v neuteplenom úli (typ B alebo LG napr. resp. podobné, poprípade Warre)? Aké máte skúsenosti? Ja som spočiatku, keď som začal včeláriť konvenčným spôsobom, dával včelstvám v LG (159mm) zimujúcich na 3NN po 20kg na zimu. Vlani som u niektorých prechodných (prechod od konvenčného na alternatívne) dal 15kg. A stále mám pocit, že je to zbytočne veľa. Zima bola dlhá a aj tak kopa zásob ostala v úli až do neskorej jari. Jeden Warre úľ si dokonca vystačil s celkovými!!! zásobami 10kg od augusta do apríla. Stalo sa mi však už i to, že jedno včelstvo na 3NN s rámikmi dostalo 25kg a "hospodárilo" tak, že som ich musel na jar zachraňovať...
Já by som to takto nevidel,že koľko kg cukru je potrebných na zimovanie.Vždy treba vychádzať z miestnych podmienok,teda koľko zásob majú včelstvá v plodiskách pred zakŕmením a podľa toho dokrmovať.U mňa môže byť potreba 3kg cukru,u teba zase možno 15kg,takže vždy sú podstatné celkové zásoby pred zimou, ktoré sa u mňa pohybujú okolo 20kg a nemám problém.To že silným včelstvám na jar ubúdajú zásoby rýchlešie ako tým slabším,to je normálne a rozdieli v spotrebe budú vždy.Prebytky zásob nie je problém na jar odobrať a použiť pri tvorbe odložencov,či v prípade potreby pomôcť zo zásobami včelstvu,ktoré to potrebuje.Jednoznačné doporučenie že koľko kg cukru je potrebných je len orientačný údaj, aspoň pre mňa,podstatné sú celkové a správne rozložené zásoby v plodisku.
Myslím si, že při krmení se počet kg na úl se nedá paušalizovat. Je to o citu. Zakrmím nějakou základní dávku a poté zkusím naklopit úl. Zdá-li se mi těžký, už dál nekrmím. Proto některá včelstva potřebují 5kg, některá 15 kg. Pokud je zakrmeno včas a včelky mají klid, dokáží se vypořádat i s menšími zásobami. Holt, jsou přizpůsobivé, jinak by nepřežily Wink
(08.07.2013 8:17)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Já by som to takto nevidel,že koľko kg cukru je potrebných na zimovanie.Vždy treba vychádzať z miestnych podmienok,teda koľko zásob majú včelstvá v plodiskách pred zakŕmením a podľa toho dokrmovať.U mňa môže byť potreba 3kg cukru,u teba zase možno 15kg,takže vždy sú podstatné celkové zásoby pred zimou, ktoré sa u mňa pohybujú okolo 20kg a nemám problém.To že silným včelstvám na jar ubúdajú zásoby rýchlešie ako tým slabším,to je normálne a rozdieli v spotrebe budú vždy.Prebytky zásob nie je problém na jar odobrať a použiť pri tvorbe odložencov,či v prípade potreby pomôcť zo zásobami včelstvu,ktoré to potrebuje.Jednoznačné doporučenie že koľko kg cukru je potrebných je len orientačný údaj, aspoň pre mňa,podstatné sú celkové a správne rozložené zásoby v plodisku.

Aká je spotreba zásob (priemerne) v zime? Povedzme od septembra do preletu? Koľko zásob včelstvo spotrebuje?
Potreba zásob je samozrejme odlišná podľa lokality a nmv..u nás stačí cca 15kg medu bez akéhokoľvek dopĺňania zásob inými náhražkami.niektoré včelstvá nemajú ani toľko.ale u nás majú prínos už zač.apríla..ak je jar taká ako tento rok,že do polovice apríla zima,tak tie najsilnejšie rodiny idú nadoraz so zásobami,lebo už majú dosť plodu..ak býva tuhšia a vyrovnaná zima a jar nastupuje skor,tak ma často prekvapí pri marcových prehliadkach,že koľko medu im ešte zostalo..čo som vypozoroval,tak včelstvá ktoré sú po zime takmer nasuchu,prinesú na jar najviac medu..
Jaro,dávaš mi ťažké otázky,chceš vedieť niečo presne,pritom každý rok je iný priebeh zimy či jari a mne sa nechce to viac rozvádzať.Akú má včelstvo približnú spotrebu za istých podmienok,to si pozri aj na stránkach Leoša Dvorského,tam nájdeš dosť podstatných faktov.Som presvedčený,že tých 20kg zásob pred zimou,ti do nasledujúcej znášky bude bohato stačiť.
Letošní dlouhá zima ukázala, že kdo krmí "nezbytné množství" má v tomhle případě problémy . Já loni nakrmil okolo 28 -30 kg na včelstvo a včely do na jaře dovedly využít. Pokud zásob zůstane moc....není problém je odebrat a uložit třeba pro oddělky, ale pokud chybějí....přidělává to spoustu práce včelaři i včelám.
Ja som krmil minuly rok iba po 5 kg na vcelstvo a zasob bolo na jar az az. Rozhodujuca je izolacia a teplodrznost ula - najme stropu, aby vcely zasoby neprekurili. To znamena aj uzavrete dno, paropriepustnost stropu a vyriesenie pripadnej veternosti stanovista.
A kolik jsi jim nechal vlastních zásob, než jsi začal krmit. Neříkej, že necháváš tak málo....Dodgy
No koncom septembra mali plnych 10 ramikov, tak myslim, ze doplnili cca. 8 kg zlatobyloveho medu.
To niezeby som im ja chcel dat malo, vcely viac jednoducho nezobrali, takych 10 l roztoku islo do kvasu palenky co nevypili. Cool
No jo, máš tam asi dobrý podmínky. Tady jsem rád za podněcovací snůšku po odkvětu malolisté lípy a v srpnu.Dodgy V září si možná něco přinesou, jen když někde zasejou hořčici na zelené hnojení a zapomenou na ni.....Big Grin
Hodim tu aj moj postreh. Mam vcely vo vyssej nadmorskej vyske a zimovanie riesim takto: cca do polovice augusta sa snazim vytocit medniky (z plodiska med nikdy nevytacam) a najneskor do konca augusta ich odstranit a zacat krmit. Krmenie sa snazim ukoncit najneskor 10 az 15teho septembra. Podavam cukrovy roztok v pomere 3:2 o mnozstve 9 kg na vcelstvo - zasoby v plodisku nikako podrobne nekontrolujem, len zbeznou prehliadkou pri skladani mednikov, v pripade, ze maju zasob "dost" podam len 8kg, ak "menej" podam 10kg. Takyto system mi poradil starsi vcelar este ked som zacinal, mozno to znie prilis jednoducho a silno vplyva na to umiestnenie mojich vciel, no u mna to funguje a za tie roky sa mi nestalo, ze by vcely na jar trpeli hladom, alebo naopak boli nejak obmedzovane mnozstvom zasob v uli. Tot moja skusenost.
Úle máte uteplené? Postačuje jedno plodisko?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's