Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Langstroth nebo Langstroth 3/4
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Nemůžu se rozhodnout v čem včelařit a tak se chci zeptat jestli někdo včelaříte v klasickém Langstrothu a nebo Langstrothu 3/4 jestli by jste napsali jaké výhody a nebo nevýhody mají tyto rámkové míry.
3/4 je dosti optimální. Ale, jak by řekl Zdenda, že já *** nezačal na 2/3 Tongue. Takže být tebou, tak bych si říkal: 2/3 nebo 3/4 Lang. Nicméně, co jsem pochytil a zatím za svou krátkou éru zaznamenal, tak 3/4 je takový zlatý střed. Jak na plodové těleso, tak na snůšku. 2/3 - v něm se lépe rozdělují druhové medy a váhově je super. I když 3/4 lang oproti plnému langu je také super. Já bych ten plnej netahal.
Takže, za mě 3/4 a ne plnej lang - jestli ti to pomůže v rozhodování.
Já jsem skromnej. Mně stačí 2/3 - jestli ti to pomůže v rozhodování.
Výběr rámkové míry je individuální záležitostí včelaře. Někomu sedí vyšší rámek, někomu nižší, někdo kombinuje. Nejlépe je navštívit nějakého včelaře a systémy si osahat. Každopádně pokud tu možnost nemáš, kup od každého jeden úl a vyzkoušej. Díky stejnému půdorysu to budeš moci v budoucnu i nadále používat.
Tak toto považuji za nejlepší radu.
Opravdu není nad to, si to sám osahat. A nejlépe plné včel a medu, ne v obchodě.
Pane Bárta,koukám,že máte v profilu uvedenou míru 39x24.Proč u ní nezůstanete prostě? Langstroth je jen jiný rozměr bedny,nic víc.Žádný zázrak to není....Všechny modifikace ,které má ten "slavný" lagstroth, lze realizovat i na těch 39tkách(nízké nástavky,bezfalcové nástavky,hofmanovy rámky,atd...) Mám 10 včelstev v Lagstrothu oroginal,které jsem jako začátečník začal nakupovat,protože jsem si myslel,že je to v něčem lepší než ty 39tky....První dvě včelstva jsem měl právě na 39x24,ale všude kolem sebe jsem slyšel langstroth,lagstroth,....No podlehl jsem tomu,protože jsem nic o včelách nevěděl.Dnes vím,že bych se klidně bez lagstrothu obešel. Mám teď i jedno včelstvo na 39x24.Další úly budou 39tky.Ale klidně si pořiďte ještě ty langa,uvidíte sám,že to je jedno...S nízkými nástavky zkušenost nemám.Jinak na Lagstroth 1/1 se třeba hůře shání přířezy na rámky a pokud je plný medník,tak je to těžké jako balvan.Je to nereálné zvedat v rukách,protože byste skončil s bolavou páteří.Osobně to nezvedám.Přehazuji rámek po rámku,který ještě ometu od zbytku včel.
Rok jsem měl včely na 39x24 ale s včelami jsem koupil i mor takže od jara začínám znova. Proč Langstoth? Jak říkáte všude se mluví o Langstrothu ale i včelaři mi říkali že je to jedno. Ale stejně přemýšlím jakou rámkovou míru vybrat.
A já bych třeba spíš řekl, že je pak třeba zvážit metodiku, jestli chcete nízké nástavky pak 39x17 nebo langstroth 2/3, nebo vysoké nástavky 39x24 nebo orig. langstroth jinak to je jedno. Je faktem, že tradice v čr je založena na 39x24 je tudíž nejdostupnější.
Což jinými slovy znamená, že v českých včelařských prodejnách je dostupná tradiční bižuterie na 39x24.
Kdo chce využívat některá z moderních udělátek (plastové mezistěny či celé rámky, rámková krmítka, stavebnicový úlový systém...), má smůlu a musí si je opatřit jinak než systémem koupit-použít-neřešit.

Lang 2/3 má oproti 3/4 výhodu ve svém mnohem větším rozšíření, a tedy dostupností dílů, příslušenství a bižuterie u dobrých prodejců v EU. Biologicky a obsluhou se 2/3 a 3/4 systém neliší, tedy bych dnes volil jednoznačně 2/3.

Ivan Černý
z pohledu uživatele L3/4 a člena PSNV
39*24 není úl, to je jen snůška čehokoli co nejde na sebe.
U langa to není ideální,ale přeci to má nějaký výkres, či výkresy.

Já být váma, tak začnu přemýšlet od kondičky.
Když zvednu 35 kilo i za deset let, tak L1/1, pak dolů to bude 3/4, 2/3 a nakonec kupodivu nějaký vysoký LAng, protože tam se zvedá jen 3-4 kila v rámku Smile a třeba L1/2 jako medník.

Z hlediska optimální výšky rámku vám nikdo nemůže poradit, neexistuje kromě L1/1 žádná nijak moc rozšířená výška. Vynechám českou anomálii, která ***** i světový standard do snad pěti českých langů. Smile
Řeknu to takto , zálaží na Vaší fyzické síle , nástavek 2/3 váží cca 22,5 kg 3/4 25-6 a celý kolem 34 kg (plný medu bez včel) Pokud jse silný zavalitý člověk můžete používat těžší nástavky. Pokud ne , zařiďte si 2/3. Něco jiného je to jednou zvednout a něco jiného je tahat to celý den. Samozřejmě cenově je nejvýhodnější klasický Langstroth s celým rámkem to je pravda jenže je také o polovinu těžší než 2/3. Ale není to jen o váze , vyšší rámek = horší ovladatelnost včelstva.
Příspěvky o volbě mezi Langstrothem a 39x24 přesunuty do tématu Volba úlu.
Držte se tématu prosím. Dotaz byl

(23.01.2013 21:04)Josef Bárta napsal(a): [ -> ]Nemůžu se rozhodnout v čem včelařit a tak se chci zeptat jestli někdo včelaříte v klasickém Langstrothu a nebo Langstrothu 3/4 jestli by jste napsali jaké výhody a nebo nevýhody mají tyto rámkové míry.

tak do toho netahejte jiné rámkové míry.
Môj príspevok záhadne zmizol keď som sa odvážil napísať, že „miko“ nemá ani šajnu o postupoch včelárenia v nízkych nadstavkoch, ale o zlom krky tu radí akú mieru rámikov si mám zvoliť. Admín som na zmazanie. Nie prvý krát som zmazaný len preto, že oponujem nezmyslom na tomto fóre.
Rozčuľuje ma keď čítam zavadzajúce príspevky.
Začínajúci včelár bez akej koľvek praxe nemôže posúdiť v prvých piatich rokoch svojho včelárenia ktorá rámková miera je preňho vhodná ak ich má na včelnici niekoľko. Bez vedomostí je tento problém úplne vedľa.
Začínajúcemu doporučujem Langstroth 2/3 už len preto, že veľa dielov úľa sa dá zhotoviť takmer na kolene. Treba ale ovládať teóriu a prax s nízkymi nadstavkami.
No, jestli považuješ napadání bez jakéhokoli důkazu za oponenturu, tak budiž... Nicméně pokud bys napsal to, co v druhé části nynějšího příspěvku, admin to nechá bez povšimnutí a ještě přispěješ diskusi.
(25.01.2013 16:29)vasilisa napsal(a): [ -> ]Môj príspevok záhadne zmizol keď som sa odvážil napísať, že „miko“ nemá ani šajnu o postupoch včelárenia v nízkych nadstavkoch, ale o zlom krky tu radí akú mieru rámikov si mám zvoliť........

No nechtěl jsem reagovat......Pisatel se ptal,zda někdo včelaří v klasickém Langstrothu,tedy v langstrothu 1/1. Já ho mám a proto jsem reagoval. Big Grin Míru si zvolte jakou chcete.Nikomu,natož Vám,nic nevnucuji. Ani "o zlom krky"..Big Grin
V současné době se prosazuje 2/3L. 159mm. Přestože je jako medník stále dost těžký, je to již přijatelné. Je možné ho použít i jako plodiště, protože pro včely je rozhodující plástová plocha. Jen při kontrole plodiště je potřeba prolistovat větší počet rámků.
3/4L. 185mm se pro medník nehodí (plný medník je příliš těžký), tak je jeho použití jako jedné míry pro plodiště i medník nepoužitelné.
Standardní L. 232mm je vhodný jen pro plodiště.
Jumbo 285mm je velký a těžký. Při testování systému Optimal a Langstroth jsem tuto míru také krátce používal. Těžký je již jen jeden rámek. Na celý nástavek je potřeba zdvihací zařízení. Rámky jsem nakonec předělal na 232 mm tak, že jsem je na pile zdola zkrátil na 222mm a přibil dolní loučku 10mm. V současné době používám několik nástavků 232 mm na plodiště a medník jsou nástavky 137 mm. Jsem velice spokojený.
Trend je 2/3L. 159mm. Důvod je především ten, že to vyhovuje výrobcům. Včelařům vcelku také a včelám je to jedno.
Výhoda 2/3 je také ta (pro malovčelaře Wink ) že se většinou vejdou dva rámky vedle sebe na jednu stěnu do klasických medometů, např 8 ks do čtyřrámkového.
(27.01.2013 22:34)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]3/4L. 185mm se pro medník nehodí (plný medník je příliš těžký), tak je jeho použití jako jedné míry pro plodiště i medník nepoužitelné.

To zas tak hrozné není, ale svoji váhu plný medník má, tuším o cca 2-3 kg víc než 2/3.

Ivan Černý
S tím se dá určitě souhlasit. V začátcích jsem tahal i standardní nástavky, které jsem používal jako medník. Nedá se to ale vydržet dlouho. Je dobré počítat s tím, že sil nebude přibývat. V minulosti se včelaři pracující s jednotlivými rámky posmívali „nástavkáři – plotýnkáři“. A byla to pravda. Nízké nástavky to odstranily. Proto pokud bude někdo chtít jednu míru pro všechno, tak je to jednoznačně 159mm.
Postřeh Pavla s vytáčením si zaslouží palec nahoru. Používám radiální medomet, tak mě tato souvislost ani nenapadla.
Další výhodou nástavku 2/3 L je, že do 3 prázdných nástavků se vejdou nastojato ještě 2 další. Takže lehce skladujete (převezete) 5 nástavků v úsporném balení. To s 3/4L nebo Optimálem neuděláte.
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's