Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Náplň do dýmáku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Jo, je to kumšt, pánové ... Kdo někdy topil v piliňákách, ví své ... Big Grin
Jiří
Jak řekl Honza Havelka, používal jsem po vzoru pana Peška piliny, spíše hobliny. Je pravda, že docela dlouho vydrží a celkem i dýmí. osobně k nim nemám přístup a pořád si o ně říkat někomu "cizímu" se mi nechtělo. Tak jsem si v lese našel buk. Pěkný macek, ale už měl něco za sebou a byl i ztrouchnivělý. A od té doby používám troud a musím zatím říct nádhera. Jsem s ním spokojený možná více než s těmi hoblinami. A jak jsem psal výše zkusím i ty choroše
(23.01.2012 8:56)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Piliny mám z motorové pily, jinou hrubost jsem nezkoušel.

Honzo, není v pilinách z motorovky olej z řetězu? Možná proto vydrží dýmit tak dlouho Wink
Jo jo oleje je tam dost z cirkulárky není Děda pepa.
Leskokorka ploská "čadí" dobře, ale její rozbití sekyrkou není snadné. Dalo mi to zabratWink
Nevím jestli to někdo zmínil. Výborná je dřevní štěpka.
Já jsem koupil jako začinajíci včelař nápln do dymáku ve včelářském obchodě sušenou granulovanou levanduli.
Do dnešního dne nevím jak se to zapaluje ani prodavačka mi neporadila.
Nemáte někdo stím nějakou skušenost?
Já teda doteď používal troud (vysušené ztrouchnivělé dřevo), ten jdem dal do dýmáku a zapaloval to tak, že jsem vzal kus vlnité lepenky, polil tekutým PePem a položil ji na troud, občas párkrát zafoukat, pak vytáhnout lepenku a už to čadí.
Ješte prodávaj gelové PePo, tak s tím to může být lepší.
Můžeš experimentovat. Nejhorší, co se ti může stát je, že to nebude hořet Big Grin
Omlouvám se, jestli už to v tomto vláknu bylo, prolistoval jsem pouze poslední čtyři stránky.
Znám jednoho včelaře, který rozlomí loňský Gabon po délce na 3 - 4 proužky, na konci zapálí a zastrčí do dýmáku s trouchem. Strašné, co?
Ale chytá mi to báječně. Cool
A padaj, padaj? Wink
Účinnost Gabonu jako dlouhé sirky je 100%. Ještě kdyby tak zabíral v podletí na roztoče.
O víkendu jsem si přivezl od strýce pytel a půl strouchnivělé lípy. Ten troud z ní vypadá velmi dobře. Jen ho musím vyzkoušet, jak bude hořet ( dýmit ). Bohužel nebo spíše bohudík z té lípy nic neubylo, takže při příští návštěvě jsme se domluvili, že jí porazíme. A to by bylo, abych z ní ještě dobrých 5 pytlů troudu nevydoloval Smile A to tu lípu těmi 5 pytli možná podceňuju
Já jsem už choroše usušil a otestoval. Takhle čerstvě usušený i pěkně chytá. Dýmá také pěkně, takže půjdu udělat další procházku do lesa. Jinak troud se i najde pod tím chorošem. Když ho odloupnete, tak je toho tam poměrně dost. Dá se tedy nasbírat jedním vrzem obé.
Jen tedy, choroš, když už chytne, tak hoří. Nějak se mu zhasínat nechce.Big Grin
je víc druhů chorožů jak už se tu psalo ale taky existuje jeden takovej měkej chodim hodně do lesa a všim sem si že tedle druh co sbírám já roste pouze na bříze. čerstvý je měkký a dá se nakrouhat třeba na mlýnku na kopřivy a pak usušit Wink tak to dělám já. Zkoušel sem i ty tvrdší ale ty nejdou namlít jedine rozsekat sekerkou a to je docela fuškaBig Grin
Lukáši určitě máš na mysli tohoto chorše Smile

[Obrázky: 709.jpg] [Obrázky: brezovnik_obecny_piptoporus_betulinus.jpg]

Ten se jmenuje březovník obecný nebo březový. A jinde než na bříze neroste Wink
Až trochu oschne v lese jehličí, opět nasbírám do kbelíků a vložím na včelnice pod stojany. Rozdělat sirkou do kousku lepenkové krabice, dát trochu hoblin a po pořádném rozdmýchání zasypat jehličím. V případě, že nejsou hobliny buď kousky větviček, přidat krabicový papír. To pak většinou za celé odpoledne ani nevyhasne. Daleko lepší, než mnoho doporučovaných jiných. Potřeba vyzkoušet.
iRP
Jo to je on ten březovník Smile parádní houba u nás v lese už neni všechnu mám doma Smile namelu a míchám s vrbovim troudem Smile
Tak tak, pěkně všechno domů, do teploučka. Co kdyby chybělo. Však on si les nějak poradí.
Tak Vás přátelé zdravím.Já používám na zapálení kousek hobry nebo plata od vajec,přidám troud větší kousky a přidám nasušený vratič obecný s trochou tabáku a rozdrcený troud,někdy přidávám jehličí,ale to mám už nedostupné kvůli nohám,nechtějí sloužit jako dříve.Kouř je voňavý,nečpí a vyvíjí seho dostatečné množství,kuřák dlouho hoří a nemusí se stále rozdmýchávat.Z vratiče suším jen horní část a listy,vše nařezu na malé kousky.Vratiče nechce dávat mnoho měl by být drobet jedovatá,ale hmyz docela slušně odpuzuje,včely velice rychle se stahují.

Ještě bych doplnil,taky rád přidávám choroše,ale to už je taky pasé.

Policie zabaví každý rok spoustu tabáku a pak ho necá spálit vpecích,škoda,že jej nenabídnou včelařům do kuřáků,to by byla věc,ale administrativa to nedovolí.
Tabák pěstujeme na zahradě, roste bez problémů, jen obsah nikotinu je asi trochu vyšší - tahle machorka je trochu silná. Nikotin je docela prudký jed, nevím jestli bych tím včely okuřoval.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Referenční URL's