Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Náplň do dýmáku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Tabák pěstuji - nepěstuji na záhonku kde jsou květiny,žena mě nemůže přijít na jméno,sám se vysemení a příští rok je tam zase.Usuším tak 20 rostlin a stačí mě na přidávání po celou sezonu.Vždyť je to pěkná rostlina.Když uschne tak jí rozdrobím a ty košťály nadrtím kladívkem na špalku a dají se použít také.Tenhle tabák pěstovalo můj táta už za války a pořád roste.Tak ho mám jako památku na něho.
Po nějakých 35 letech jsem oprášil způsob, který jsem vídával jako dítě u dědečka - do dýmáku dal kousek novin, zapálit a přidat opatrně pár kousků ztrouchnivělého dřeva. Když se děda vrátil od včel, ještě jsem si s dýmákem hrál aspoň půl hodiny na lokomotivu Smile. Jednoduché a funguje to pořád.
Ač začátečník, můžu to potvrdit. Zásob trouchu z listnáčů mám vždy dostatek, používám jej pro larvy brouků, teď našel i další uplatnění, v kuřáku.
Loni když jsem u jednoho včelaře natíral plod, tak si zašel pro náplň do dýmáku za chatku, kde kousek této chatky uloupl a zapálil. Řekl bych, že to byla hobra, sololit a umakart. Supr dým, ale ještě druhý den mě z toho škrábalo v krku. Příště bych se mu na to mohl....
Jinak já používám plata od vajec.
Potřeboval jsem krátký zásah, nechtělo se mi zapalovat v dýmáku piliny, které běžně používám, tak jsem použil plata od vajec. Byl jsem překvapen, jak strašně rychle vyhoří, na krátký zásah ano, při delší práci bych jen myslel na to, jestli nepotřebuji přiložit do dýmáku.
Jednotlivé "prohlubně" z plata lze naštosovat a vytvořit tak kompaktnější kus, který hoří pomaleji. Případně je dobré kuřák položit na bok a doutná to pomaleji.
Jako rychlé řešení je to určitě dobrý materiál, raději ale budu používat piliny, troud a choroše.
Moje zkušenost je, že pokud mám naládovaný plata od vajec (jen pár kousků), tak pokud položím dýmák na bok, tak to skoro vždy zhasne. Štosování vyzkouším.
To máš pravdu, že to občas zhasíná. Raději to podruhé naplním, než abych to vyndaval a znovu zapaloval.
Navíc dost často mi to takto samo dodoutná a když odcházím, tak už jen vysypu popel a nemusím nic hasit.
Většinou tam dávám dvě až tři prohlubně a raději si pak přidám.
Plata od vajec jsou dobrá na roztopení. Já tam vždy nechám rozhořet ta plata pak na to vrstvu nalámaného troudu a nakonec choroš a zapaluji plynovým flexibilním zapalovačem, který se mi osvědčil i při zapalování fumigačních pásků.
A kdybyste na ta rozhořená plata hodili 2 hrstičky smrkového jehličí, tak máte pohodlně náplň na celé odpoledne. Stačí vyzkoušet. Na stanovišti nespotřebujete ani kbelík za rok.
iRP
Při návštěvě u Rosti jsem viděl, jak používá do dýmáku piliny. Začal jsem je používat a jsem spokojený. Mám sice jen dubové, hůře se zapalují, ale dlouho vydrží. Jednou jsem měl dýmák téměř vyhořelý, hodně jsem ho naklonil a foukl, do úlu vyletěla sprška jisker, to mi hodně zatrnulo.
Piliny a hobliny jsem tenkrát použil proto, že honem nebylo nic jiného po ruce. Ale až vyzkoušíte to mnou proklamované jehličí, tak zjistíte, jaký je to obrovský rozdíl. A bez jisker.
iRP
Používáte suché nebo zelené jehličí? Zelené jehličí může dobře kouřit, ale může zhasit oheň...
Samozřejmě suché a hlavně čerstvé - ne nijak např. zetlelé...
iRP
Používám jehličí z vánočního smrčku - při likvidaci vánočního stromku posbírám popadané jehličí, ostříhané větve se zbylým jehličím dám do papírového pytle a nechám ve sklepě usušit do jara, to uschnou a opadají i ty zbytky jehličí, které předtím držely. A mám krásně čisté jehličí.
Klasické plata od vajec jsou dostačující, není potřeba to moc nechávat rozhořet a vydrží to i přes půlhodiny. Nikdy jsem nepěchoval na max. Používal jsem smrkové hobliny a běhal jsem více kolem dýmáku, než kolem včel. Spokojenost. Smile
Aj využívam preložky od vajec, narežem ich na rovnakú šírku a dĺžku v 3 alebo 5 vrstiev na kratšiu a dlhšiu dobu dymenia) a následne ich z boku stlačím. Takto upravené mi dlhšie vydržia, 5vrstvové aj 4-5 hodín, ale cez aj kratšie prestávky dávam dymák na bok, síce vtedy sa decht ukladá do odklápacej časti pomôcky, no nie je to problém odstrániť. V zásobe mám spfráchnivenú hrušku, pôvodne mala asi 35cm, pri včelách je vynikajúca.
Zásadně nemohu souhlasit s používáním plat od vajíček. Všimli jste si někdy někdo, jakým čadivým plamenem hoří? Je to povětšinou z recyklovaného papíru, ten sám o sobě obsahuje kdoví co. Dívím se, že třeba výzkumák tohle nezjišťoval, podle mě se do včel sype úplně zbytečně spousta škodlivin a to i mimo léčení. Různé nátěry, impregnace, úly z plastů obecně atd. a ještě tohle. Myslím, že by se včelaři jako první měli řídit principem tzv. předběžné opatrnosti, protože stokrát nic, umořilo...
Papir je v podstate drevo. Recyklovany papir je jiz min. jednou pouzity papir jiny. Kouri, protoze ma vetsi hustotu diky vyrobe lisovanim. A obaly na vejce by mely byt urceny jako material pro styk s potravinami. A tolik toho koure jim tam clovek zase nepousti. Chce to zjistit slozeni a zpusob vyroby techto obalu. Samozrejme je to jednoduche a proste pouziti a sam toho vyuzivam. Pokud me nekdo presvedci, tak se nebranim prestat. Asi nejsem sam. Spise se jedna o kour jako takovy a jeho splodiny a ty nejsou zrovna eko, at uz se pouzije cokoli. Takze je jeste varianta rosit. Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Referenční URL's