Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Náplň do dýmáku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Na webu Míry.P - pupek73.blog.cz psal kdosi v komentářích, že používá do dýmáku papírové obaly na vejce.
Zkusil jsem to a k troudu už se asi nevrátím.

Výhody:
  • dobře se zapaluje
  • stačí kousek
  • nezhasne - stále žhaví
  • nedělá to nepořádek
  • je jich v domácnosti stále dost



Karel Crha (architekt odpadu) shrnul následující příspěvky do těchto bodů:

Uhašení
  • položit na bok na plech, vyhasne sám
  • uhasit raději ucpáním než položením na bok
Zapalování
  • troud
    + dobře hoří
    – špatně se zapalují, pod něco na rozhoření
  • obaly od vajec
    + dobře se zapalují, nezhasne, stále žhaví a dýmá
    – rychle shoří, nevíme co obsahují za přísady
    vylepšení: natrhat po těch kornoutkách a nacpat jeden do druhého, celý válec hoří dlouho
  • choroš
    + dobře dýmá, dlouho hoří, nedráždí
    – špatně se zapalují, špatně se hasí
  • hobliny
    + dávají hustý bílý dým, rozdýmaný kuřák nevyhasíná
  • středy z kukuřice
    + hoří dosti pomalu a dlouho (suché)
    – hůř se zapalují, nutno použít něco pod
  • hobra
    + dobře a dlouho dýmá
    – nevíme co obsahují za přísady
  • válce z lisovaných pilin
    – nejhorší zkušenost, popudí včely
  • knoty ze včelařské prodejny
    – rychle, dobře, ale krátce
  • další nepřírodní: pevný líh, tekutý líh, PEPO a vše čeho se nebojíte
Přísady
  • zelené listy bezu
    + voní, prý uklidňují
  • sušený květ bezu
    + měl prý na včely uklidňující účinky a příjemně voněl
  • sušené jehnědy
    + kouř je daleko chladnější, má velice příjemnou vůni, oči téměř nedráždí
Jak dlouho vydrží dýmit takový útržek třeba o velikosti 4 "vajec"?
Dost dlouho. Přesadil jsem oddělek z krabice do úlu, prolezl dva medníky u dvou včelstev a přidal nástavek k jinému oddělku. Ke konci už to dodýmalo.
A to jsem tam dal spodní část pro 2x 1,5 vejce. Tedy necelá 4.
Ono to totiž nehoří, jen žhne a dýmá. A to tak, že dost.
A je dobré, že to ničím nesmrdí.
Musim potvrdit kladnou zkusenost - dedecek to pouziva uz leta...
Skúsim to aj ja, keď to tak chválite, ale zatiaľ nedám dopustiť na použitie huby-trúdnika , včely to absolutne nedráždi a pre dobrú vôňu ešte zvyknem pridať pár zelených lístkov bazy. Podľa mňa super, nevyrovná sa tomu ani maryška.
huby-trúdnika

Copak to je? Choroš?

Díky Honza
Ano, jde o choroš. Ten na webu Míry.P také zmiňovali. Ale obaly od vajec mi příjdou lépe dosažitelné. Choroš je zase více přírodní.
Mám už nastřádáno něco troudu, ale chystám se i na choroše, jsou pro mě dostupnější než troud. Jak na obaly reagují včely, není dým štiplavý? Je pravda, že nejspíše půjde pouze o rozemletou recyklovanou papírovinu s minimální příměsi papírenského klihu, nebo co se používá jako pojivo. Tak by v tom neměl být žádný sajrat.
..pro zavonění přidávám usušenou šlupku od mandarinek. Tongue
Dá se koupit i náplň do dymáku v podobě lisovaných papírových pásků, něco jako obdoba kartonů od vajíček. Osobně mi ten kouř hrozně čpěl a když se mi to dostalo do očí, bylo mi jasné že jsem to použil poprvé a naposled.Dodgy
Používám dřevěný troud a přidávám sušené jehnědy z lísek které jsem si natrhall na jaře když začínají padat. Jako nápň do dymáku mne je naučil ještě v mém dětství používat dědeček. Kouř je daleko chladnější a má velice příjemnou vůni, navíc ani oči téměř nedráždí. Je to možná jen můj dojem, ale zdá se mi že docela i uklidní včely.
Ještě jsem od starých včelařů slyšel, že přidávali k troudu i trochu tabáku, ale s tím zkušenost nemám.
Přesně tak Petře.
Někdo se o tom na mých stránkách zmínil a já ten choroš už několikrát zkusil a můžu říct, že je to moc dobré palivo do dýmáku.
Roztopím ho první dávkou troudu a pak naláduju choroš. Dlouho vydrží a pěkně čoudí. O štiplavosti kouře tedy nějaké zvýšené řeč být nemůže. Takže když jdu do lesa a nebo žena se synkem, tak hledáme choroše a děláme si trošku zásobu. Je dobré ho pořádně usušit.
Za mě má choroš 1*. Wink
No ale když se tu zmínil tabák - zkoušel někdo z kuřáků do včel třeba s dýmkou? Kvuli zdravi nekouřím ale jinak bych to viděl jako elegantni a stylové řešeníCool
Já s dědou používal proložky od vajec hlavně k roztopení. Stačilo nechat rozhořet malý kousek proložky, na to pak přidat troud a krásně to hořelo. Nedávno jsem však na netu viděl vrchní zapalování troudu a musím uznat, že je to fakt lepší řešení. Hlavně musí být troud pořádně suchej a pak jenom stačí lehce ošlehnout zapálenou sirkou (vydrží kouřit daleko déle než při zapálení od spodu). Jinak co mám vyzkoušeno, troud je asi nejlepší z vrby, ale v podstatě se nechá použít vše, co najdete v lese.
(21.10.2010 13:43)František Kolčava napsal(a): [ -> ]No ale když se tu zmínil tabák - zkoušel někdo z kuřáků do včel třeba s dýmkou? Kvuli zdravi nekouřím ale jinak bych to viděl jako elegantni a stylové řešeníCool

Já se přiznám, zkoušel jsem to s dýmkou, fungovalo to, ale byl problém: nevešla se dobře pod kuklu ... Big Grin
Tak zkus doutník, ten si udělá díru sám Big Grin
Do dýmáku jsou nejlepší choroše, dobře vysušené. Ihned po sběru si je nasekám sekyrou na malé kousky, ty nahážu do pytle a nechám přes zimu vyschnout. Zapaluji jen nad svíčkou - kousek ponořím do vosku a zapálím, pak se rozhoří.
Pro rychlou práci se hodí taky hobra, ale smrdí a štípe v očích, ale je to rychle zapálené a levné... i když kdoví, co v tom všechno je.
Žádný kouř však není bez škodlivin! - záleží na rychlosti hoření, přístupu kyslíku a taky na materiálu.
U nějakých sypkých materiálů - sušené jehličí, piliny atp. bych měl obavu o bezpečnost, občas z toho vylétávají jiskry, mohlo by to být nebezpečné - zvláště ve vyschlém lese v létě...
Taky používám choroše, jen některé mi hůř hoří (špatně se zapalují). Nevím, jestli je to druhem nebo třeba jeho stářím. Vysušené jsou dokonale.
Jak po použití dýmák hasíte? Nalitím vody?
(22.10.2010 10:16)jeptus_jepin napsal(a): [ -> ]Jak po použití dýmák hasíte? Nalitím vody?

Já umístím zapálený dýmák na starý plech na pečení (pekáč). Co je důležité musí ležet na boku! Sám se uhasí. Při následujícím použití je to paráda. Ohořelé zbytky troudu jsou dokonale suché --> stačí jedna zápalka a kuřák je vesele v provozu.
Toto mě mj. naučil můj děda, nechť mu je zem lehká.
Nevím jak se v tomto případě zachová choroš - musím přístí sezónu vyzkoušet.
Honza
Zajímavé, asi tam přestane proudit vzduch a tím se sám uhasí. Jen to bude asi déle trvat. Já spíš potřebuji dýmák uhasit rychle, pak přejet k druhému stanovišti a tam ho zase rozhořet (ani jedno stanoviště nemám u domu). Zatím to dělám tak, že ucpu výdech trsem trávy. Po skončení práce hasím vodou. Sice to není dokonalé, ale na jiný způsob jsem nepřišel. Díky za rady.
Jinak choroš zapaluji politím trochy lihu a zapálením.
Na hašení je dobré plato od vajec - vyklopím na zem do hlíny a podupu.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Referenční URL's