Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Petícia proti pesticídom ohrozujúcich včely
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím,
Ak sa stotožňujete s obmedzením pesticídov na báze neonikotinoidov ohrozujúcich včely, je dobré počas nasledujúcich cca 40 hodín podporiť petíciu na: http://www.avaaz.org/en/hours_to_save_th...ab&v=21422

if we reach 2 million, we can persuade the EU to get rid of these crazy poisons and pave the way for a ban worldwide. Sign the urgent petition and share this with everyone -- Avaaz and leading MEPs will deliver our message ahead of this week's key meeting in Brussels. Thank you for signing the petition to get the EU to ban the deadly pesticides that are killing off bees.

text petície: "We call on you to immediately ban the use of neonicotinoid pesticides. The catastrophic demise of bee colonies could put our whole food chain in danger. If you act urgently with precaution now, we could save bees from extinction."
pri dosiahnutí 2 milionov podpisov by EK na tohtotýždňovom rokovaní mala podnikúť podstatné opatrenia na ich obmedzenie/zákaz. Momentálne má petícia cca 1 550 000 podporovateľov z celého sveta.

súvisiaci článok : http://www.evropskezpravy.cz/tiskove-zpr...jeji-vcely
Už sa tak stalo.
Ako včelári sme organizovaní vo veľkom počte,nevidím problém spustiť petičnú akciu na národnej úrovni..členské schodze,doverníci..čím skor,tým lepšie,pretože sa u nás vo veľkom skupuje poda zahraničnými subjektami prevádzkujúcimi rastlinnú výrobu bezcharakterným masovým používaním chémie,sposobmi ktoré by si vo svojich domovských krajinách nedovolili ani omylom..najvačšiu galibu robia práve neonikotinoidové prostriedky,ktoré keď si včely nanosia pri znáške z repky,tak sa s tým trápia celú sezónu..čo si sami nevydupeme,to mať nebudeme,a ak by som mohol skromne poradiť,na náš výskumný ústav by som sa moc nespoliehal,čo sa týka nejakých ráznych krokov na ochranu včiel a včelárov..
Ano gusto suhlas, zoorganizuj to please.
V našej organizácii už formujeme prvé kroky,pracuje sa na tom..
Gusto, pri tejto príležitosti môžete pripraviť aj petíciu za zverejnenie informácii o hospodárení SZV. Ušetrí sa poštovné Angry
Predbežne by stačil otvorený list ku výročným schôdzam...
Gusto,to by si mohol napísať text tej petície,ten sa dá sem na vlákno aj na "vcelari .sk" nech si to funkcionári ZO vytlačia a na výročných schôdzach sa dá petícia podpisovať členom ZO.Tak sa to dostane do povedomia aj vekom starších členov,ktorí nemajú počítače.
(30.01.2013 1:25)ZuzanaJ napsal(a): [ -> ]Zdravím,
Ak sa stotožňujete s obmedzením pesticídov na báze neonikotinoidov ohrozujúcich včely, je dobré počas nasledujúcich cca 40 hodín podporiť petíciu na: http://www.avaaz.org/en/hours_to_save_th...ab&v=21422

Prišiel mi email z uvedenej adresy,že za dva dni má europarlament rokovať v tejto veci,nemáte niekto bližšie info?
podľa aktuálnych informácií od Roberta Chleba,budú od augusta 2013 v EU zakázané prípravky na báze neonikotinoidov na skúšobné obdobie dvoch rokov..v krajinách,ktoré tak urobili skor,na národnej úrovni,bolo vidieť badatelné zlepšenie zdravotného stavu,kondície aj životaschopnosti včelstiev..
.... od srpna proto, že se všechny ty vikslajvanty (snad) spotřebují a navíc je po sezóně.
Řešení hodné chytré horákyně. TO MĚLO BÝT ZAKÁZÁNO OKAMŽITĚ !!!!!!!
Jako vždy - vlk se nažere, koza zůstane celá.
iRP
presne na tomto sme sa zhodli,je dosť možné,že toho do repky pojde túto jar viac než je treba..
....další hřebíček trefený na hlavičku. Víš co bude stát potenciální likvidace takovýchto látek? To budou ceny, pro zemědělco skoro zadarmo. Tak to tam nalijí, proč ne.
Spíš mne mate jiná věc. Tyhle látky bude po jejich omezení a (snad) následném zakázání něčím nahradit.
Dej bože, aby to byly konečně látky nějak šetrnější. Nejen k plodinám, přírodě, hmyzu, včelám..... podstatně přívětivější.
Zatím to tak ale nevypadá.
Pro všechny z Vás jedna prosba - blíží se jaro a kvetení řepek.
Mně se totiž moc nezdá, když na jednom čtverečním metru najdete max. 2 včely, zatímco ve svazence např. stovky. Čím pak to asi je? Že by větříček (Máchale)?
Zkuste si proto vzpomenout a vstoupit v plném květu do těchto porostů a pozorovat činnost nejen včel.
Tady je totiž zakopaný pes - je potřeba přesvědčit lidi, co s tím mají co do činění, aby do těch porostů vstoupili s námi. Abychom jim to mohli vysvětlit a předvést. Rád to udělám i sám, jen je třeba kontakty. Hlavně lidi, kteří mají nějak blíž k legislativě, Evropský parlament, apod. Nemáte je někdo? Jakékoli.
iRP
Otazka je tiez, co bude od toho augusta zakazane. Tipujem, ze len distribucia, avsak nie pouzitie, pricom v metodikach sa uvedie obligatne "do spotrebovania zasob". Teda kto chce, ten sa predzasobi na tie uvedene 2 roky. Ak to tak bude, neonikotinoidy z poli nezmiznu, vyraznejsi pozitivny efekt na populaciu vciel sa nedostavi, co obratom chemicka lobby vyuzije na zrusenie (neobnovenie) zakazu po skonceni skusobnej doby, vzhladom na jeho "neopodstatnenost". Chcem sa mylit.

(28.03.2013 15:39)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Spíš mne mate jiná věc. Tyhle látky bude po jejich omezení a (snad) následném zakázání něčím nahradit.
Dej bože, aby to byly konečně látky nějak šetrnější. Nejen k plodinám, přírodě, hmyzu, včelám..... podstatně přívětivější.
iRP

Take latky samozrejme k dispozicii su. Co sa tyka repky, tak tam nemam detailny prehlad, ale doma v zahrade islo napr. Calypso nahradit bez nasledkov. Problem je v tom, ze neonikotinoidy su co sa tyka pouzitia a ucinku velmi blbuvzdorne, a preto take oblubene. (Podobne je to s avartinom vs. napr. kyselina mravcia vo vcelarstve). Napr. hoci maju na hmyz velmi silny ucinok, na cicavce minimalny (minimalne nasledky pre postrekujucu osobu) a rezidualny ucinok na osetrenej kulture je aj 2 tyzdne, takze aj ked je agronom neschopny urcit optimalny termin aplikacie, vysledok optimalny (z hladiska agronoma) bude. Bohuzial dedictsvom komunizmu je, ze na druzstvach sa hladi len na kratkodobe ciele a nemysli sa v sirsej perspektive. Premyslanie boli, a preto sa volia rychle, jednoduche a "lacne" riesenia, co sa ani po zakaze neonikotinoidov nezmeni, pretoze agronomovia zostanu ti isti. Pouzitie ekologickejsich pripravkov by totiz vyzadovalo hlbsie nastudovanie problematiky skodcov ako aj iny pristup k agrotechnike, co sa vacsine nechce, hoci by tym v buducnosti vdaka zlepsenej biodiverzite na postrekoch usetrili (osobna skusenost). Viem, ze su aj mnohi polnohospodari, ktori myslia sedliackym rozumom a vyssie uvedene na nich neplati, ale tych je bohuzial minimum (povacsinou su to ti, co hospodaria len na svojich vlastnych pozemkoch).

V lokalite, kde mam vcely, bohuzial aj napriek tomu, ze miestny agronom chova vcely, plati ta horsia varianta. Doteraz som sa ich snazil prevychovat podobrom, ale asi budem musiet vytiahnut silnejsie kalibre.
Tady jde celkově o chování zemědělců. Všichni chtějí obrovské zisky, ale cenu nejvyšší zaplatí dalších pár generací. Až zemědělci vyplundrují půdu do posledního kusu humusu. Pak přejedou pole a celý ho zamoří chemicky vyrobenými hnojivy, které obsahují max 3 složky, ale půda jich potřebuje mnohem víc, aby z ní mohl vzejít zdravý život. A ty nemocné rostliny pak navíc musí chránit postřiky. Copak to je asi za hodnotnou potravinu, které stačí fosfor, dusík. To možná stačí k tomu, aby ta rostlinka vyrostla do své velikosti, protože jí to upravili v genu, ale nic víc. Pak nám takové věci dávají do obchodů a my to jíme. Jíme potraviny s nulovou hodnotou živin. A když vezmeme v potaz zvířecí produkci, pak je to samé, těmito plodinami krmí dobytek a ten si z toho též nic nevezme.
Rostliny takto laboratorně upravované a pak ještě podvyživené nedostatkem živin jsou prostě náchylné na každého škůdce. A tak je to prostě se vším, dokud se to nezhroutí úplně, nikdo s tím nic neudělá a dál bude pár nadnárodních korporací bohatnou a my umírat na nemoci , které nám způsobují nezdravé až toxické potraviny.
Pro včely jsou takové zemědělské kultury pohřebiště a pro nás též. To je odhodlání firem dosáhnout zisku stůj co stůj.
Je mi z toho zle.
/To je pouze můj názor a pohled na věc/
Pesticidy 'zkratují' včelí mozek, zjistila nová studie:
http://www.lidovky.cz/pesticidy-zkratuji...ln_veda_mc
Referenční URL's