Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plánek na výrobu dna
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Zdravím, chcem sa spytat, ci existuju nejake planky na vyrobu dna (najlepsie zasietovaneho s varroa podlozkou) ci nizkeho alebo vysokeho.
Poradím - nahoře v černé liště je ikonka lupy s nápisem vyhledat - zmačkni na to slovo a pak do pole pro vyhledávání napiš slovo "plánek"
už to tady někde určitě je, ale například na Optimalové je zde: http://www.optimalklub.cz/DOWNLOAD/CLANK...AKRESY.PDF
pre fero : používam vysoké dna vlastnej konštrukcie ( čiastočne upravené z iných konštrukčných riešení ), s ktorými som spokojný a ich výroba nie je až tak náročná. Nepoužívam stavebnú zábranu, teda sito je 2,5 cm pod rámikmi. Sito je pod celu plochou nadstavku, prístupné zo zadnej strany, z ktorej sa zasúva plechová podložka na sledovanie spádu roztočov. Pri premiestňovaní včelstiev ( kočovaní ) jednoducho uzatvorím letáč molitanom, stiahnem nadstavky pásom a je vybavené. Vetranie je dokonalé, jesenné liečenie bez problémov a bez styku so včelami. Na zhotovenie potrebuješ dva bočné steny, dve rovnaké dosky ( čelná a pod letáč ), jedna zadná priečka a dve spodné priečky, dvierka. Nejaké obrázky sú na http://picasaweb.google.com/115842966060...249/Vcely#
Zbyla mi ze stavby perlinka a zdá se mi dobrá na zasíťování dna. Máte s ní někdo zkušenosti ? Jirka
Jsou to skleněná vlákna, která mohou kontaminovat med. Do úlu nedávat.
vcely dokážu uvedený materiál rozhrýzť na prach,a neodolá ani myšiam..
Zeptám se, jaká je minimální světlost mezi podložkou na měl a sítí nad ním? Stačí 8 mm?
Mám takový asi hloupý začátečnický dotaz - můžete mi prosím polopaticky vysvětlit, co se rozumí otevřeným dnem. Jak jsem pochopil, mělo by mimo jiné umožnit lepší větrání v úle.
Pořídil jsem starší 2 úly LANG 2/3 od truhláře, mají cca 10 vysoké zasíťované dno s přístupem pouze ze zadu. Ale dno je v podstatě uzavřené, pokud neotevřu zadní díl pro možnost manipulce ve dně. Nevidím žádný rozdíl mezi dnem vysokým, nízkým s případným zasíťováním. Mám udělat pro možnost větrání ve dně dodatečný otvor? A tento "větrací otvor překrýt nějakou mřížkou, aby se sem včely ani hraboši atd. nedostaly? Nemůžu nikde ani v literatuře na tuto věc najít odpověď. Děkuji.
otevřené=varroadno, zasíťované atd atd. Takhle bych to bral já Smile
Píšeš pouze zezadu, však mají přeci vepředu česno. Otvor zezadu je například třeba pro ošetřování aerosolem v zimním čase atd.
Myslím, že dodatečný otvor rozhodně není potřeba.Vysoké dno má své výhody, krmení, sběr pylu, někdy dodatečné zateplení a za určitých podmínek pozdrží rojení. Osobně používám dna celozasíťovaná a nízká.Proč? Cena. Pyl zatím nesbírám. Nepodařilo se mi vymyslet efektivní, jednoduché a levné krmítko. Zateplení také neužívám, příští rok zkusím (moje dna to umožňují). Rojení --> 3VN
(20.07.2014 18:40)Jaroslav54 napsal(a): [ -> ]...můžete mi prosím polopaticky vysvětlit, co se rozumí otevřeným dnem. Jak jsem pochopil, mělo by mimo jiné umožnit lepší větrání v úle...

Otevřenému dnu chybí spodní deska, místo toho je tam síto. Vepředu má takové dno samozřejmě česno, vzadu má někdy dvířka pro případnou manipulaci v podmetu. Někteří výrobci dělají vzadu jen otvor pro fumigaci.
Podívej se na tyto stránky:
http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...4&Itemid=8

... pod každým obrázkem jsou výkresy.
Návrat k jirka.marx, RE: Snůška, Příspěvek: #5857
Jiří, jak máte udělané ty vysoké dna. Nebyla by fotka ?
Mám nízké, složité, všestranně špatné a hledám něco primitivně jednoduché, nepracné na výrobu a max. praktické na veškeré druhy využití. Příp. komentář, zdůvodnění.
Dik i případně za jiné.
Ještě bych k tomu dodal, tři roky zápasím s ležany a mám pocit, že jejich celozasíťovaná dna včelám totálně škodí (vždy někudy kolem dovnitř fouká), v sezoně je nejsu stavu dostat do sily přes tři kila (odhad - cca 15 plástů 42/35).
Vy máte i u teplé stavby česno uprostřed? A na míře 24 vysoké? To jste dobrodruh. Inu tradice Budečáku je nesmrtelná jak je vidět.

No a když by se místo síta dala deska, včelstvo bude v teple, včely budou zdravější, vitálnější a odolnější proti virům a hlavně budete mít málo brouků, ti totiž teplo snášejí špatně a ve studených odchovech je to pro ně množárna.

Ale tohle jste určitě nechtěl číst a nnozí další taky ne, já vím.

Jo a ještě jednu vadu to má, unavené včely budou podlézat česno, padat pod podstavec. Je nutné příčně přibít laťku tak, aby se ta štěrbina zaslepila. A když by zadní díl byl vyndavací, je tam přístup k podložce a když bude podmet vysoký 18 mm, max 20, pak se bude vašim včelám dařit dobře a vám dobře ve čelařit.
Mám rovnaké sitá, ale pod sitom mám medzidno rovnakej konštrukcie. Teda dno mám z dvoch rovnakých dielov, ale v jednom je doska a vdruhom sito. Letáčové uzávery mám otvorené na strane a na druhej strane otvor na jeden a pol včely pre odložence. Pri mladých včelstvách sito nedávam, tak sú len na medzidne/dne/ s výškou 21 mm. Medzidno používanm tiež na rozdelenie včelstva /zastavenie RN/ a ako podložku pre manipuláciu a odkladanie nástavkov. Sito je v produkčných včelstvách vložené stále, ale je vlastne uzavreté zdola medzidnom, do ktorého sa vkladá zozadu podložka na monitoring VD a odber meliva. Je tam priestor aj na odber peľu.
Je to jednoduché na výrobu, použiteľné na viac účelov - jednoducho geniálne Wink
Niekde som už vložil fotky, ale kto by to hľadal - odfotím to ešte raz. Určite sa to bude páčiť aj Tomovi.
Letáč nemajú ani včely v strome, tak je to riešenie bližšie prírode...
Tak tohle je Alberte jiná liga!
Hezky den vsem, ze je vcelar tvor od prirody vynalézavý, to se vi uz davno.
Tohle zajimave dno vyrobil a zacina zkouset Jindra Meduna Wink
http://medove-zpravy.blogspot.com/2022/0...h.html?m=1
Stran: 1 2
Referenční URL's