Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rozšiřování - přidávání nástavků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Nevidím důvod aby včelstva po zmrzlých měla nouzi o prostor a nechápu proč tam ty medníky nejsou od jara. Komu by to vadilo? Leda včelaři.
Začínajúcemu včelárovi by bolo vhodnejšie poradiť, nie ironizovať a zhovadzovať.
Lukk, ak sa dostaneš k medometu až za 14 dní a majú medník plný, tak im ten medník ešte pridaj, a na budúci rok sa drž toho čo Ti napísal KaJi.
Díky Misan! A můžu to udělat tak jak jsem napsal? A je vhodné zaplnit celý druhý medník rámky, nebo můžu nechat například v zadní polovině prostor bez rámků?

KaJi - Vaší reakci nerozumím. Kdyžtak prosím rozveďte, co bych si z Vašeho příspěvku mohl odnést. Děkuji.
Já mám tiež takmer plné medníky a nadstavky už nepridávam,znáška takmer skončila,takže mohli by sme sa na to pozerať aj takto.Ak znáška trvá,treba podstaviť.Ak je rodín viac,tak je možná zámena plástov zo včelstiev, ktoré majú v medníkoch toho menej.Treba aj sledovať znášku a podľa toho posúdiť,či má zmysel podstavovať,vkladať medzistienky a vytvárať nový priestor,inak tým nič nezískame,len nedotknuté medzisteny,prázdne plásty a zbytočnú robotu.
Myslím, že KaJi to nemyslel zle. Rozšiřovat lze po zmrzlých - když nehrozí mrazy, už není riziko, že by včely měly zbytečně velký prostor. Mít 2 - 3 nástavky nad plodištěm není nic neobvykléhoSmile. Obvykle se převěšují plásty se zavíčkovaným plodem do přidávaného medníku (se soušemi a mezistěnami - dle toho co máš : -) a na jejich místo se dávají mezistěny, případně souše, pokud není kam klást. Samozřejmě lze převěsit i medový plást - pokud je jich v plodišti moc.
Myslím, že rozumím. Děkuji moc všem za rady.
Na tých 14 dní na tom už moc nezáleží, prevesovať nemusíš nič a vhodnejšie by bolo doplniť medník medzistienkami, nenechávať prázdny priestor. Nedával by som už na striedačku plast nedzistienka, lebo stavebná nálada už asi pominula, ale súvislé pole plástov do ktorých môžu ešte ukladať sladinu a doplniť medzistienkami, aby mohli prípadne aj stavať ak zaplnia tie pridané plásty.

Vhodné by bolo medzistienky doplniť do plodiska a z plodiska prevesiť zásoby do medníka ak sa ich chceš "zmocniť". Ale na to by bolo treba vidieť celé včelstvo... a posúdiť či ešte bude u vás znáška.
Podsadil bych ale ten druhý medník. Je tu však jeden problém. V řadě lokalit pokračuje medovicová až melecitózní snůška a za 14 dní možná už ten med nepůjde vytočit ... Ale nechci být sýčkem ... Big Grin
Misane, taky si myslím, že Karel neironizoval, jen konstatoval to, co je běžnou praxí a popsáno obecně v literatuře.
Jiří
Taky bych po včerejších zkušenostech točil ihned. Leda, že bych byl masochista a rád si pohrával s převěšováním melicitózy.
Med jsem vytočil včera ráno. Sice to zatím náběh na melicitózu nemělo, ale budu mít klidnější spaní.
Měl bych další dotaz, který vyplynul z přednášky Smile Přednášející propagoval RM 39x30 a tvrdil, že správný čas na rozšíření je v případě, kdy se včely večer vyvěšují asi 2cm do podmetu. Je na tom něco pravdy?
Díky
Nepřednášel u Vás pan Vydra z Brna?
Přidal bych se k dotazu od Malej Franta a přidal bych druhý.

Díky.
Takže to byl pan Vydra. Měl jsem také možnost být před 2 lety přítomný jeho pekelnému přednesu Smile
Po přednášce jsem měl velice rozporuplné pocity, asi tak jako Malej Franta, Ale již ze zvyku si dělám na každé přednášce zápisky a ty přepisuji do počítače.
Výsledkem je to, že když jsem se na tyto zápisky po roce podíval, po absolvování dalších přednášek , kurzů a svých krátkých praktických zkušeností, zjistil jsem, že to co říkal nebyly blbosti a dost věcí se dá dost dobře použít. Třeba proti tomu přidat nástavek při prověšením o cca 2 cm do podmetu nemám co namítat. Všeobecně jeho rady ohledně rozšiřování včelstev hodnotím z celé přednášky za nejvíce použitelné. Ale je to v souvislosti s celým jeho systémem během roku.
Jj, přednášel, byl sem jeden z mála, co ho dal dokonce Big Grin Zápisky mám taky, tak se tu tím probírám a když na něco přijdu, tak se ptám. Moc mi není ještě jasné, že podle něj je optimum 5x 39x30 o 11r, to mi přijde že takovej panelák snad včelama o jedné matce snad naplnit ani nejde.
5x39/30 o 11 r., to je v oblasti kde teče nektar i z motyky zaseknuté do země.
Zdravím !

Ja včelárim taktiež na 5 nádstavkoch rámikovej miery 37x30 a plodisko v lete i v zime mám na dvoch nádstavkoch,čo spolu s technologickým postupom ošetrovania včiel mi umožňuje čo najmenej pracovných zásahov do včiel počas roka.Tým ,že vytvorím každý rok z každého včelstva odloženec,som vytvoril veľmi silné protirojové opatrenie.Na využitie znáškových pomerov včelnice musíte mať vždy pripravené silné včelstvá,čo s piatimi nádstavkami sa dá veľmi ľahko dosiahnúť.Odložence väčšinou využívam na vytvorenie veľmi siných včiel po slnovrate ,kedy kvitne slnečnica.

Bojo.
Dobrý den , letos začínám se včelami , mám koupeny celkem 4 úly(3 nástavkové) rámky 39 x 24 , Do jednoho úlu jsem dostal od včelaře s naší organizace přezimované včelstvo, zdá se mi docela silné, má zásoby a je obsazeno celkem hodně rámků. Může mi někdo prosím podadit kdy a jak přidat další nástavek a následně třetí(medník), když dám druhý nástavek jak ho vystrojit popřípadě přednat rámky s plodem a se zásobami do toho druhého nad něj a jakým systémem, jestli dát nejprve jednu nebo dvě mezistěny a potom pomalu přidávat a kdy přidat medník a jestli ho vůbec přidat , přečet jsme snad všechno co se dalo ale tyhle praktické rady nějak chybí všichni přehazujou měmí ale zdá se mi že všichni radí tak jako kdyby to byla pro každého už úplně jasná věc ale pro toho kdo začíná tak je to strašnej zmate. Souše žádní zatím nemám tak musím pracovat pouze z mezistěnami. Budu moc rád když mi někdo odpoví, zatím jsme nic nedělal ale až se opravdu oteplí tak musím asi přidat nástavek , no asi by jse, ho odadil všemui 11 mezistěnami + jeden prázdný ale nevím jestli do něj nemám tajky přehodit nějaké obsazené rámky ze stávajícího. modc děkuji , prosím jednoduše jetli to lze .Smile
Přečti si např.celé toto vlákno!Hned na první straně máš super postup od pana Rostislava Peška.Jinak hledej tu na foru a najdeš vše.
Děkuju vše jsme přečetl ale hned s první radou se nedokážu vypořádat . Píše :Týden před předpokládaným rozkvětem, ne dříve!!!!!) vložte do včelstva 2 mezistěny, vždy z obou stran na okraj plodového tělesa. Je dobré, když má být 3 - 4 dny hezky. Pokud by mělo být chladno, je mnohdy lepší počkat. Včely se stáhnou na plod a nic se neděje. Pokud bude teplo, včely předložené mezistěny obratem postaví a matka zaklade.

No jo , ale kam je vložim když stávající nástavek mám plný to mám nějaký vyřadit nebo myslí již do nového nástavku , dám ho nahoru nebo dolu a dát tam jenom dvé mezistěny, je mi jasné že když to čtete vy jako zkušený včelař tak tomuu rozumíte ale pro mně je to zcelka nesrozumitelné a visí to právě na tom že odpově´d není dotažena do konce .
Rada aby jsme si přečetl vlákno není rada samozřejmě že jsme to udělal a to dokonce dvajkrát ale moudrez z toho nejsem .



mám vložit dvě mezistěna na okraj plodového tělesa a potom ještě tři ale jak jsme již psal nástavek mám plný rámků, je tím myšleno že mám dát nad stavající ástavek který je plný ještě jeden a tam dát dvě mezistěny ale píše vedle plodového tělesa ale když je prádný tak velle jakého tělesa, no asi si musíte myslet že jsme trouba ale uvažuju možná moc složitě ale jelikož nemám zkušenosti tak se snažím si to představit podle toho jak to popisuje ale vůbec mi to nejde proto jsme měl přání aby to zkusil někdo napsat opravdu pro hlupákaSmile jakým jsme asi já. Prosím znovu jestli nekdo může v krátkosti toto osvětlit budu moc rád , prosím nepiště aby jsme si přečetl vlákno toto jsme samozřejmě udělal ale jak jsme již psal jsou to detaily které nejsou popsány a nedovedu je poskládat tak jako zkušený včelař. moc děkuji .
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's