Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rozšiřování - přidávání nástavků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Dobrý den měl by jsme ještě jednu otázku se kterou zápasím, hodně se tu píše různě v různých vláknech o nasazení medníku , ale každá rada obsahuje pouze konstatování , že je velmi důležité zvolit dobu kdy medník nasadit , medník nesmí byt nasazen ani brzo , ale ani pozdě, no je to asi tak , jako kdyby jste nastoupili do práce a zeptali se jaký budete mít plat a šéf vám řekl no ani málo ale ani moc Smile ,přeci musí být nějaké ukazatele kdy se to zdá být nejlepší udělat , může to prosím někdo toto téma trochu rozvést konkrétněji. moc děkuji. Leoš
Těch "ukazatelů" je tu uvedeno dost! Letmo jsem se podíval na předchozí stránku a jsou uvedené i tam. Pokud je někdo líný pročíst celé vlákno resp. nastudovat dostatek literatury či navštívit některý ze seminářů, pak si odpověď nezaslouží!
(25.03.2014 8:47)Leoš Hrdlička napsal(a): [ -> ]Dobrý den měl by jsme ještě jednu otázku se kterou zápasím, hodně se tu píše různě v různých vláknech o nasazení medníku , ale každá rada obsahuje pouze konstatování , že je velmi důležité zvolit dobu kdy medník nasadit , medník nesmí byt nasazen ani brzo , ale ani pozdě, no je to asi tak , jako kdyby jste nastoupili do práce a zeptali se jaký budete mít plat a šéf vám řekl no ani málo ale ani moc Smile ,přeci musí být nějaké ukazatele kdy se to zdá být nejlepší udělat , může to prosím někdo toto téma trochu rozvést konkrétněji. moc děkuji. Leoš

Jediný ukazatel je vlastní zkušenost, ale jelikož je to vždy jinak, ani ta neni někdy nic platná. Takže včelařit a možná se dopátráš.
Přesně o tom je včelaření, nenajdete tu přesné návody a postupy Smile Pro dnešní dobu velmi neobvyklé Smile
Já jakožto začátečník a víceméně samouk taky pátrám a našel jsem zatím tři parametry kdy nasazovat medník:
  1. Kvetení řepky-silná včelstva při začátku květu, slabší týden po zahájení květu
  2. při začátku květu třešně (ptačí) tak asi třešní v okolí a
  3. když včely produkují hodně bílého vosku a vše kolem kvete.
Tak asi tak, ale u mě to bude taky letos stylem pokus-omyl Smile
Parametry pěkné, ale hlavně je potřeba vědět co roste v okolí stanoviště a když tam není řepka, tak ad1 odpadá. V zásadě, pokud včely staví, tak k tomu mají důvod. Dobré je mít váhu, to je spolehlivý ukazatel.
Děkuji moc za nárory, nevím kde pan klimex bere jistotu že jsme nic nepřečetl sehnal jsme kdes e co dalo, knížky ,videa poměrně hodně času stráveného pročítáním fora trochu mně tahle nepřátelská odpověď mrzí ale i to je odpověď, pro včelaře který včelaří dlouho to byla asi trapná otázka možná až si na to vzpomenu po 5-ti letech tak ji také takto vyhodnotím ale když už se rozhodnu někomu odpovědět tak se určitě budu snažit poradit a vyvyrovat se narážek které nemůžu podložit, jinak přeji hodně zdaru, určitě se nezlobím a moc děkuji martinovi který také začíná za radu.
Tu odpověď od climaxe neber jako nepřátelskou. Ono jen každého nebaví stále dokola opakovat stejné věci. To zač tu děkuješ Josefovi a Martinovi je x krát napsáno na předcházejících 12ti stranách tohoto vlákna. Proto je lepší chvíli hledat než spoléhat na to,že se vždy najde nějaký dobrák,co mi ty informace předloží na stříbrném podnose. Chci se něco dozvědět o přidávání nástavků,pak kliknu na dané téma,ale ne na poslední příspěvek,tam už může být diskuse poměrně vzdálená původnímu dotazu,začnu hezky od začátku. Přeji hodně zdaru.
Já to beru podle okolí, teda jestli něco kvete a jak se chovaj ke stavebnímu rámku. Jinak minulý rok sem nasazoval medníky na čechoslováky tady u nás 28.Dubna a bylo to brzy.
jak to víš, že to bylo brzy...jak se to pozná?
Taky mě napadá, že by se toho mohl někdo ujmout a ty význačné informace, které nikdo nenapsal do moudrých knih včelařských, celé odtud sepsat. Sám nevčelařím dlouho, ale spoustu věcí jsem si z literatury nevycucal, co jsem se dozvěděl zde. Proto si myslím, že patří velké uznání autorovi tohoto webu. Ještě že je. Nicméně se nedivím, že se někdo kolikrát ptá dokola. Vždyť se člověk v tom právě ztrácí. Mě taky kolikrát nebaví si předčítat předcházející stránky. Kdyby se sepsala nějaká stať (výcuc) z vlákna, tak bys mohl zrušit předcházejících 100 stránek, např. jak je to u vlákna s Co se děje v úlech - teď. Někdy tam lidi mají zajímavé podněty.
No jestli nevíš co roupama dělat,tak se do toho pusť sám,co ti brání?Big Grin
no nezávidím mu to....je tu opravdu plno informací....ale bohužel i dezinformací....a jako laik začátečník elév nebo jak to nazvat nemám možnost vybrat tu správnou....a hlavně v tomto stavu témat je to už myslím i nemožný....procházet třeba 100 odpovědí k jednomu tématu je nemožný...a probírat se invektivama typu merkuri je fak na palici....
(25.03.2014 12:35)karelretik napsal(a): [ -> ]jak to víš, že to bylo brzy...jak se to pozná?

Po týdnu v medníku skoro nic nebylo. ůl vedle kterej medník neměl byl silnější, a po nasazení medníku byl raketovej. Prostě najednou velkej prostor medníku byl příliš-ono zrovna po nasazení byly ty deštivé týdny. Prostě o týden později by to bylo akorát. Ale jsou to moje laické zkušenosti.
Jo to rozšiřování je fakt pro začínajícího dost těžko odhadnutelný. Před 3 týdny jsem probíral s jedním kolegou, který včelaří už asi 40 let, to že mám v nástavku pol podzimním léčení nechanou mezeru a že tam chci dát stavební rámek a on mi říkal že to nemá cenu, že s tím holky nic dělat nebudou, ale jestli chci, tak ať to zkusím. Tak protože jsem po zimě nadrženej do nich lézt, tak jsem jim ho tam na 3 pozici šoupnul. Teď o víkendu po 14 dnech jsem se chtěl kouknout jak to vypadá a má se to následovně, ve všech komplet postaveno, z velké části postavená normální dělničina, jen na pár místech trubčina, zakladeno, velká část buněk zavíčkována.

A teď se v tom vyznej. Bylo to brzy nebo nebylo ?Big Grin

Já bych řek štěstí začátečníka, rozkvetlé kytky a stromy okolo a během těch dvou týdnů i 18 - 20 °C přes poledne.
Ono je to těžké i pro ty 40ti-leté včelaře - zváště letos, kdy se to vše o měsíc vymyká normálu - což je prostě pro někoho neuvěřitelné resp. nepochopitelné.
Kedy rozšíriť či pridať medník,tak to som riešil dávnejšie tiež.V začiatkoch som chodil starému včelárovi zo zvedavosti pomáhať či skôr zavadzaťSmile,mal pri sebe knižku a v nej zapísané kedy vkladal do včelstva stavebné rámiky.Ako sme prechádzali jednotlivé úle,tak vždy vytiahol druhy z kraja SR,prezrel obsadenie plástov a ak bol rámik vystavaný na obidvoch stranách plodiska,tak si nachystal plásty a medzisteny a pridali sme nový nadstavok.Ak bol SR nedostavaný, či stavba nezačatá,do notesa si poznačil kontrolu o 7 dní.
Tento spôsob som prebral od neho a nemám dilemu z toho, či rozširujem skoro alebo neskoro,veď včely mi najlepšie ukážu,kedy na to majú.
Ak ovládajú plodisko po celej jeho šírke a sú schopné stavať aj po krajoch plodiska,tak sú silné a zrelé na nadstavenie nového nadstavku bez obavi s podtrhnutia včelstva.Samozrejme treba dodržať zásadu nedelenia plodového telesa a v prípade potreby prevesovania, plásty kvôli teplotnému režimu usporiadame vždy vertikálne nad seba.
Nerad bych se dotknul některého z mladých, či začínajících včelařů. Rad a odpovědí je tu většinou dost a to téměř na všechno kolem včel, ale je pravdou že si to lidé kolikrát nechcou nastudovat a ptají se pořád do kola. Climax má v tom pravdu, bylo to tu již mnohokrát přečteno a napsáno stačí si to jenom vyhledat. I my co máme včelstev povícero a to několik let se sem chodíme radit a čist nové témata a rady ostatních. Proto hledejte a čtěte.Rolleyes
Já bych se teda zastal těch co se ptají, i když je jasné že se tu dá opravdu vše najít. Vezměme si třeba tento můj 260 příspěvek. Nadpis Rozšiřování - přidávání nástavků a diskutuje se tu o tom, kdo jak, co si kde a jak má najít. Nedivte se někdy i já zde hledám rok starý příspěvek, vím že tu někde je a přesto ho nemohu najít. Prostě ho přehlédnu Big Grin
Proto neodsuzujte ty co chtějí něco vědět teď hned jen proto, že něco nenašli. Nastudoval jsem také spoustu knih a jako začátečník jsem to stejně nemohl pochopit, až po diskusi na tomto serveru jsem si udělal představu, jak to opravdu je.
Ono by to chtělo, jak už tady kdys uvažoval admin, jednotlivé témata promáznout od spamu. Nechat všechny příspěvky za aktuální rok a v předchozích letech nechat jen ty příspěvky s užitečnými radami. Já se někdy těm začátečníkům nedivím, že se pořád ptají na to samé, ono pročíst 100 témat se 100 příspěvky dá už zabrat a vyhledávání, taky ne vždy vyjde na to, co zrovna potřebujeme.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's