Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rozšiřování - přidávání nástavků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Pánové když už tady píšu v této diskuzi zeptal bych se ještě na tady tuto otázku.
Jak jsem dneska nastavolal a v prvním spodním nástavku byly 3 souše s mírnou plísní, kterou jsem savem odstranil - v tomto případě byl mírně nazelenalý rámek, všiml jsem si této zajímavosti - jako začátečník - to jsou matečníky, že? Rád bych souš do úlu vrátil včely tam toho mají na vystavení už tak hromadu.
Znamenají něco? Mám údajně nerojivé matky, které dělají maximálně tichou výměnu, ikdyž se někdy taky vyrojí, když se člověk o ně správně nestará, mi řekl včelař, od kterého matky mám.

[Obrázky: DSCF9448_jpg_ver_0.jpg] [Obrázky: DSCF9449_jpg_ver_0.jpg]
je to příprava na matečníky .. ale nemusí to nic znamenat a neznamenalo, někdy to dělají jen tak ze sportu a k zakladení nedojde
Děkuji Smile
Dobrý den krom dvou mám včelstva na třech nástavkách 39-24 dnes kontrola záložních Budečských plod na 17 rámcích budu muset pouštět do medníků, přestože u nás teprve začínají merunky.
Pánové, chtěl bych se zeptat. Čtu tady o různém rozšiřování pomocí mezistěn. Loni mi při koupi oddělků včelař říkal, že ve spodním nástavku by mezistěny být neměly, včely je tam prý nerady staví. Aspoň mám pocit, že to tak podal, možná se něco ztratilo v komunikačním šumu. Mate mě na tom hlavně způsob přidávání mezistěn pomocí celého nástavku dospod a nebo i způsob uvedený v aktuálním Včelařství (nahoru tři mezistěny, dole na kraje a doprostřed plod).
Rád bych letos zkusil rozšířit různými způsoby, nahoru i dolů, takže nejspíš uvidím sám, ale chtěl bych si v tom udělat trochu jasno.
Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu: Včelařím v kombinovaných úlech 39x27,5 cm plus 39x17 cm. Pro letošek jsem se rozhodl sestavit plodiště ze dvou VN a NN používat jen jako medníky s tím, že bych rád praktikoval medníky na panenském díle. Tady ale narážím na problém s rozšiřováním sestavy o první medníkový NN. Dříve při použití medníkového VN jsem převěšoval pár plástů s plodem do medníku, aby včely rychleji prostor obsadily, v tomto případě to ale kvůli rozdílným rámkovým mírám nejde. Bude mi fungovat prosté nadstavení medníkového NN bez převěšení plodu z plodiště? Na souších? Předem děkuji za Vaše zkušenosti.
K tomu se přidám - zajímalo by mě, kam ty rámky s čerstvě vystavěnýma mezistěnama dát - dva starý včelaři mi říkali, že do medníku nepatří, to bych je prý při vytáčení rozlámal. A po chvíli řeknou, že v plodišti by taky být neměly, že tam do nich matka nerada klade a na zimu by tam rozhodně být neměly. No to jsem z toho jelen Huh V knížkách se nic zvlášť negativního o čerstvých dílech nepíše. Mám tedy rady starých včelařů vzít jako nějaký jejich mýtus?
(02.04.2014 13:46)slukam napsal(a): [ -> ]Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu: Včelařím v kombinovaných úlech 39x27,5 cm plus 39x17 cm. Pro letošek jsem se rozhodl sestavit plodiště ze dvou VN a NN používat jen jako medníky s tím, že bych rád praktikoval medníky na panenském díle. Tady ale narážím na problém s rozšiřováním sestavy o první medníkový NN. Dříve při použití medníkového VN jsem převěšoval pár plástů s plodem do medníku, aby včely rychleji prostor obsadily, v tomto případě to ale kvůli rozdílným rámkovým mírám nejde. Bude mi fungovat prosté nadstavení medníkového NN bez převěšení plodu z plodiště? Na souších? Předem děkuji za Vaše zkušenosti.

Bude to fungovat, ale už to nbude takový adrenalin s hledáním matky atd. Smile
Pokud tam nebude mřížka - ale kvůli tomu aby tam nemusela být se to komplikje nízkými medníky.
Panenské plásty (které nikdy neviděly plod) se trhají během vytáčení v medometu - pokud člověk to dělá nešetrně - například že neotáčí 4x rámky a zprvu vytáčí menší rychlostí. Kolikrát jsem nucen dávat do medníku panenská díla. Za další, matka klade do panenského díla, jenom trvá o trochu déle, než se matka uráčí, jak ti sdělili starší včelaři. Ale dělnice ji za chvíli začnou zanášet trochu pylem a tak i tam matka zavítá - pyl - podmínka, aby matka kladla. Proč tomu tak je, sám nevím.

Jo, a opatrně i při odvíčkování panenského díla. Ale s trochou opatrnosti se jim nic nestane.
Protože ten pyl potřebují k výchově plodu
(02.04.2014 6:31)zdenur napsal(a): [ -> ]...že ve spodním nástavku by mezistěny být neměly, včely je tam prý nerady staví.

...moja skúsenosť je , že mi včely oveľa radšej stavali nad plodovým hniezdom, ako pri podložení....Blush

ale ako píšeš, najlepšie je si to vyskúšať, držím palce....
slukam napsal(a):Bude mi fungovat prosté nadstavení medníkového NN bez převěšení plodu z plodiště? Na souších?

Bude. Až budete NN nasazovat, pokropte souše vodou, včely se do nich rychleji nastěhují. Do NN mohou přijít nejen souše, ale i MS - nazebrovat.
Mřížka nebude zapotřebí.
Praktikujete někdo přehazování nástavků podle schámatu uvedeného v knize Včelařství od Veselého a kol. dle obrázku?
Mně to připadá neuvěřitelně pracné a komplikované. Nebo je to zcela běžná praxe?

[Obrázky: Rotace.jpg]
Pri súčasnom počasí a priaznivej predpovedi dokážu rozbehnuté včelstvá zaplodovať uvolnené NN / rotácia/ v priebehu týždňa. Rizikom je väčšie ochladenie, ale to zatial nehrozí. Slabšie včelstva stačí rotovať len v dvoch horných NN. Odhad na takýto zásah si musí vypestovať každý včelár na svoju mieru. Ak sa rotácie bojíte, prospeje rozvoju aj klasické, šetrné prevesovanie / napr. vo VN/.
(02.04.2014 21:10)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Bude. Až budete NN nasazovat, pokropte souše vodou, včely se do nich rychleji nastěhují. Do NN mohou přijít nejen souše, ale i MS - nazebrovat.
Mřížka nebude zapotřebí.

Bude to fungovat aj v pripade, ze pouzijem len MS?
(03.04.2014 11:39)Boris napsal(a): [ -> ]Praktikujete někdo přehazování nástavků podle schámatu uvedeného v knize Včelařství od Veselého a kol. dle obrázku?
Mně to připadá neuvěřitelně pracné a komplikované. Nebo je to zcela běžná praxe?

[Obrázky: Rotace.jpg]

Já...už i vloni ....mě to právě přijde úžasně jednoduchý a funkční....maš něco lepšího? Tohle je jediný co jsem pochopil a prijde mi to logicky-takhle na obrazku...Smile ... Nesmějí si ale včely dělat co chtej...třeba letos začali klást dole...
(03.04.2014 12:37)karelretik napsal(a): [ -> ]... Nesmějí si ale včely dělat co chtej...třeba letos začali klást dole...

Když včely ty metodiky nečtou, tak jak mají vědět, co a kde mají stavět, klást ...
(03.04.2014 12:37)karelretik napsal(a): [ -> ]Nesmějí si ale včely dělat co chtej...třeba letos začali klást dole...

Asi vědí proč.
Jsem začátečník, ale nebylo by správnější nechat se včelami vést, než je nutit do něčeho, o čem si myslíme, že je správnější, než co říká příroda?
Ja som tým svojim kúpil knihu od Dadanta. Ale pľuhy, nechcú ju čítať... Možno preto, že je v angličtine...
Mě dělá starost čechoslovák (2plodištní u baráku. Nahoře plod na 9ti rámcích aj trubčina. plod bude též aj dolu dle pozice plodového"kola") včel hodně, nad loučkama se tetelí vedro. večer včely jsou už u spodní loučky dolního plodiště. Nemám klasický podmet, plodiště je zespod uzavřeno, jen mezera pod spodní loučkou odedna je cca 2-3cm. Co teď s tím. dát medník? Přičemž si stavebního rámku ještě moc nevšímají. Vůbec netuším co teď Confused
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's