Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rozšiřování - přidávání nástavků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Dnes som zebroval, už nemám súše , dal som im pár medzistienok ktorých pár ešte mám , a prechádzam na volnú stavbu, dnes som kontroloval aj stavebné rámiky, tie ktoré boli vystavené ako druhé od kraja sú robotničie, sčasti už aj zavíčkované, trúdovina je nakladená a zavíčkovaná v starých plástoch vo vrchnej časti kde boli vystavané väčšie bunky , jedno včelstvo má narazené a mierne vytiahnuté materské misky, takže v stredu radšej kontrola.
(13.04.2014 20:21)hhonza napsal(a): [ -> ]Chtěl bych se zeptat ohledně jednoho z mých úlů. Nyní je ve dvou nástavcich 39x24, 11 rámků, asi před 14 dny jsem prohodil spodní a vrchní nástavek. Dnes je situace taková, že ve spodním je 5 rámků zakladeno, vše už starší plod, pak 3 rámky cukerných zásob a 2 rámky mezistěn, k těm se zatím staví chladně, stavba minimální. Poslední je stavební rámek, celý vystaven a zakladen převážně trubčinou. V horním nástavku, jsou přítomny zejména pylové zásoby a čerstvý nektar, pár souší, 2 nedostavěné mezistěny a asi 4 rámky s plodem, stáří jen několik dní, tedy matka zrovna přešla zespoda nahoru.
Abych jim umožnil prostor, tak předpokládám že v průběhu několika dní budu muset udělat: dám horní nástavek dospod, na něj nový nástavek s mezistěnama a soušema a jako třetí dám ten spodní nástavek a oddělím ho mat.mřížkou (bude z něj medník).
Co ale pak až jim i ten přidaný nástavek nebude stačit, až i ten matka zaklade? Jak předejdu vyrojeni? Přidávat další nástavek už neplánuji.
U nás zatím výrazná snůška není, něco nosí z ovocných stromů, řepka zatím v nedohlednu.

No, ber to tak, že pokud máš 9 r plodu, tak za týden se ti vylíhnou 3 rámky.....ty v ideálním případě obsadí 9-10 rámků.....a za další týden to samé......a neplánuješ přidat nástavek.....Tak si připrav nový úl na roj.Tongue
A co z toho udělat oddělek, tím bych rojovku nezkrotil?
Když bych tedy nakonec přidal další nástavek, tak jako že budu mít plodiště na 3 nastavcich? A to bych rozšiřoval úplně stejně jako do teď?
A když bych měl 3 plodiště, tak to by mi pak jeden medník asi nestačil, co? A pět nástavků už by byl velký komín...
Když dávám 3. nástavek, přidám jim 11 mezistěn....rozstrkám do celého prostoru.....bez mřížky. Oni si to uspořádaj a matka bude mít místo ke kladení a včely pro uložení nektaru. Pokud jim nedáš prostor tak nebudou nosit, protože nebudou mít kam.....Až budeš přidávat čtvrtej, už můžeš dát pod vrchní nástavek mřížku a po vystavění ji můžeš dát zase o patro níž. Já mám teď už některá včelstva na čtyrech nástavcích a stejně jim budu minimálně ještě jeden vysokej nebo dva nízký přidávat......Jak je omezíš je to špatně....Dodgy Taky to pak prohlížím ze stolu.....Big Grin
[attachment=2646]
Ty co mají ty dva nízký vespod, nebo ty vysoký pro 39x35....tak v tom jsou strčený 39x24.....nebyly nástavky.....Big Grin Je to focený dnes před osmou večer. 20140413_195331.jpg
(13.04.2014 23:03)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Když dávám 3. nástavek, přidám jim 11 mezistěn....rozstrkám do celého prostoru.....bez mřížky. Oni si to uspořádaj a matka bude mít místo ke kladení a včely pro uložení nektaru. Pokud jim nedáš prostor tak nebudou nosit, protože nebudou mít kam.....Až budeš přidávat čtvrtej, už můžeš dát pod vrchní nástavek mřížku a po vystavění ji můžeš dát zase o patro níž.

Milane, jestli tomu dobře rozumím:
3. nástavek dáváš nahoru a bez mřížky.
4. nástavek dáš jako třetí odspodu? A jen samé mezistěny? A mřížku mezi 2. a tento nový (třetí odspodu) nástavek?
Tím docílíš toho, že plod v horním nástavku do 3 týdnů vyběhne a včely to zanesou sladinou? A že třetí nástavek vystavějí a taky zanesou?
Nebo jsi to myslel jinak?
A ještě - jak poznáš, kdy dát 4. nástavek? Když jsou všechny mezistěny vystavěny?
Borisi....Téma Milan Havelka, příspěvek 30.....aspoň část odpovědí. Zítra bude ten zbytek.Big Grin
Díky, těším se na ten "zbytek" Smile
Šlo mi hlavně o to, jak docílit, aby horní VN byl volný pro med, když se mřížka nedá hned (jak tu mnozí radí).
Od chvíle, kdy tedy medník oddělím mřížkou a zajistím, že matka bude pod ní, trvá 3 týdny než se vylíhne nejmladší plod. Pak nějakou chvíli trvá, než uvolněné místo zanesou medem a zahustí. Tak mi vychází dát MM nejpozději měsíc před předpokládaným vytáčením. ..Huh
Já jsem dával pouze u 2 včelstvech medníky a časem uvidím jestli byla chyba nebo ne. Dával jsem na loňské oddělky, tak že matka v 1 nástavku a 2 nástavek medník. Mám, už vytipované přes 10 včelstev, kam bych chtěl dát medník, ale počasí mi to neumožňuje, tak snad o víkendu. Zase si říkám na co dávat medník, když kolikátý den fouká studený vítr, teploty kolem 5-10 stupňů, přeháňky a v řepce není v tom to počasí vidět ani včelu. Na příští týden hlásí pěkné počasí na celý týden, tak o víkendu mě bude čekat dřina Smile
Pokud budu pesimista, tak možná budu bez řepky, když vidím, vývoj počasí.
Dobrý den, včelstvo nelétá ale je den ode dne početnější.
To je v pořádku ... v tomhle počasí ani slepice nechtěj z kurníku ...
Včelstvo sílí, protože vybíhá plod, kterého bylo v úlech opravdu požehnaně. A dlouhověké včely už v úlech skoro nejsou, takže včelstva logicky už jenom narůstají.
Mám takúto otázku: vlani som mala v medníku po desať plástov - JU, a pri slabšej znáške som sa nemohla dopracovať k tomu, aby plásty boli aj dostatočne zaviečkované- tak ma napadlo ich dať menej, aby to mohli pekne uložiť a zahustiť na menšej ploche. Má to nejaké úskalia?
Možná, že Váš nezavíčkovaný med byl dostatečně hustý. Chtělo by to změřit refraktometrem. Buňky, které nejsou plné, včely nevíčkují, ale med v nich může být zralý.
Zmenšení medníku má 2 úskalí. To první je zmenšení celkového prostoru v úle a pokud je to v rojovém období, může to vyprovokovat rojovou náladu.
To druhé je méně obvyklé, ale stává se. Někdy se náhle objeví silná snůška a včely jsou schopny přinést třeba i 15 litrů sladiny za den. Pokud ji nemají kam dát, tak ji máte v plodišti.
Refraktometer nemám, možno časom...Med bol asi v poriadku- mám ešte doma dve fľaše a zatiaľ neskvasil. Ďakujem za vysvetlenie. Tých 15 litrov sladiny by som chcela niekedy zažiťSmileSmileSmile a dopriala by som to všetkým včelárom, nielen mne!
(16.04.2014 21:46)Eva Kučerová napsal(a): [ -> ]Mám takúto otázku: vlani som mala v medníku po desať plástov - JU, a pri slabšej znáške som sa nemohla dopracovať k tomu, aby plásty boli aj dostatočne zaviečkované- tak ma napadlo ich dať menej, aby to mohli pekne uložiť a zahustiť na menšej ploche. Má to nejaké úskalia?

V chudobnejších znáškových oblastiach dobre poslúžia nižšie medníky. Ale ortodoxní "čechoslováci a béčkari" si to neradi pripúšťajú. Vy by ste to mohli vyskúšať.
Pán Gross! Mne šlo len o to dať do medníka menej plástov- 5 o rozmere 37-30, je taká plocha ako 10- 37-15, a nemusela by som dorábať nižšie medníky. Včielky mám pri dome ,tak ak by šlo o nárazovú znášku, doložila by som do medníka do plna. Lem neviem či takýto postup nie je úplná blbosť. Ja sa zatiaľ učím, a veľa vecí mi je stále nejasných, tak preto takéto otázky!
OK, včely ukladajú med vo vrstvách nad hlavou. Môžete to vyskúšať, pri včelách je na pokusy času dosť.
(16.04.2014 22:10)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Možná, že Váš nezavíčkovaný med byl dostatečně hustý. Chtělo by to změřit refraktometrem. Buňky, které nejsou plné, včely nevíčkují, ale med v nich může být zralý.
Zmenšení medníku má 2 úskalí. To první je zmenšení celkového prostoru v úle a pokud je to v rojovém období, může to vyprovokovat rojovou náladu.
To druhé je méně obvyklé, ale stává se. Někdy se náhle objeví silná snůška a včely jsou schopny přinést třeba i 15 litrů sladiny za den. Pokud ji nemají kam dát, tak ji máte v plodišti.

A když zjistím že byla silná snůška a sladina je v plodišti dá se to nějak napravit?Třeba tím že nasadím nebo doplním medník plásty a včely sladinu přenosí?Nebo se na to vykašlou?
Zdravím.

Pani Kučerová,ten Váš nápad zmenšiť úlový priestor má síce logiku,ale u včiel to neplatí.Pri zmenšovaní úlového priestoru sa Vám včelstvo vyrojí.Pri slabšej znáške ,samozrejme ,že nie sú kompletne zaviečkované plásty ,ale pred znáškou nikdy nevieme aká bude a preto včelstvo musí byť pripravené,ako by mala byť najlepšia znáška.Cez sezónu vytáčať len zaviečkované plásty,po sezóne už nie je problém s hustotou medu.

Bojo.
Tomáš,včely ak majú priestor nad plodiskom,tak dokážu matke uvoľniť miesto,najmä ak nenasleduje další deň výrazná znáška.Mriežku často vnímajú ako prekážku a tá je často dôvodom prečo plodisko zostáva zamedované a matka nemá priestor.Často som pozoroval,že ak som mriežky odobral,včely behom pár dní dokázali v plodisku uvoľniť matke priestor a medník zo dňa na deň prekvapivo získal na váhe.Počas silnejších znášok je vhodné mať pod plodiskom podstavený nadstavok,kde včely prinášajú čerstvú sladinu, ktorú po skončení znášky z večera do rána prenášajú a ukladajú nad plod.
Ale to sa stane , myslím to uvoňenie miesta len v prípade , že med v plodisku ešte nieje zaviečkovaný , ak ho včely zaviečkujú tak zostane v plodisku alebo sa mýlim ?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's