Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rozšiřování - přidávání nástavků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
KM sem nepatří, více o tom píšu v jiném vláknu a až bude poléčbě ,napíšu, jak to dopadlo, zatím to jde imho dobře. Zebrování provádím od té doby, co mám oddělek a smetence. další chaos jim v tom dělat nechci, proto se tu ptám, už jednou jsem říkal, že by se mi líbilo, aby si to uspořádaly samy jak potřebují, ale kdyby jim to mělo pomoct, že bych jim ty zásoby dal nahoru. Děkuji Jozefovi za odpověď, takhle nějak jsem zvažoval jim případně pomoct s těmi zásobami, že bych jim je nahoru přemístil částečně já. Nevěděl jsem ale, jestli je to blbost, nebo jen částečně předělat nebo všech 8, což by se jim špatně stavěly krajní MS dole. Krmím stále, včelstva staví cca 4 mezistěny týdně, a sílí, tak by nemusel být problém ten horní nástavek obsadit a dostavět do konce srpna s tím, že zároveň bude dokrmeno na cca 20kg zásob.
Pro představu jak to tam vypadalo před týdnem:

2NN Z-Z-P-P-P-P?-P-P-P-Z-Z
1NN Z-Z-P-P-P-P--P-P-P-Z-Z

Plod s otazníkem - tam jsem vkládal MS, občas udělají jen zásobní, občas matka zaklade.

Šlo by případně toto? Pokud by tam byly jen zásoby v tom otazníku, že by nebyly uprostřed plodu, čímž by měly nahoře 5 zásobních, kolem plodu dole to staví rychle a nahoře při krmení taky. Hnědé dílo můžu bez obav nechat úplně dole?

3NN Z-M-M-Z-M-P?-M-Z-M-M-Z
2NN Z-M-P-P-P-M-P-P-P-M-Z
1NN Z-M-P-P-P-P-P-P-P-M-Z

Ale můžu to otevřít, dva rámky budou urvané a všechno bude jinak Sad
V tom dolním nástavku bych dal mezistěny až ke kraji, v téhle době je tam staví už neochotně. A když budou u kraje nic se nestane, v tom druhém bych to kontroloval a když je nebudou stavět, klidně bych je dal taky úplně ke stěně nástavku. Zimování na 3x8 rámcích je úplně bez problému.
Když je v kraji staví neochotně, proč je tam mám dávat? Vedle plodu staví ochotně. Nebo myslíte hodit všechny zásoby nahoru a udělat to M-M-P-P-P-P-P-P-P-M-M?

Ony mají dost zásob na rámcích s plodem, hlady by netrpěly. TY krajové zásobní jsou všechny zavíčkované.
Jirka myslel že ve spodním nástavku staví neochotně. Tím pádem je dát nakraj, tam budou vadit nejmíň.
Aha, takhle, on to myslel na celý nástavek, ne jen na tu pozici rámku, už to chápu ,díky za objasnění. Totiž nevím,jak staví dole, protože přidávám NN až když je dolní postavený a pod tím co převěsím, to vystaví cobydup.
Varianta "dolů nehrabat, jen převěsit plod z 2. NN do 3. NN s očekáváním, že si to přenosí" je blbost? A pak 3.NN zebrovat do vystavění? je to obdoba varianta metodiky v odkazu http://dvorsky.leos.sweb.cz/Sance_pro_vc...tami).pdfA varianta A po 1.8. Jenže on tam dole nemá zásoby. proto se možná ptám pro vás znalé jak pako.
Edit. nejde mi to vložit jako odkaz, asi PDF to nebere či co. je to metodika Dvorského.
Já nevím, už potřetí se snažím napsat co bych udělal já a pořád mi to nejde Smile Když jsem před třemi lety začínal, hledal jsem na vše přesný zaručený postup. Byl jsem nešťastný, že jsem ho nenacházel. Nikdo mi přesně "nechtěl" poradit.

Za ty roky jsem zjistil jak včely pracují, načetl si spoustu různých souvislostí co proč včely a kdy. A teď přijdu k včelstvu kouknu co jak kde je, a jednám dle toho jak si myslím že včely zareagujou abych dosáhl toho co chci (nebo jim udělat co nejmenší nepořádek v tom co chcou ony).

Proto je těžké napsat co udělat.

Mám loňské oddělky, které vyzimovaly slabé (moje chyba v krmení) a za celý rok se vzpamatovaly až teď. Jsou na 2-3 nástavcích L2/3. Rozhodl jsem se přidat nástavek ať mají nachystáno na příští rok. Zhodnotil jsem si to tak, že jim nebudu zasahovat do toho co mají v těch spodních 2-3 nástavcích. Přidal jsem jeden NN mezistěn nahoru (po krajích jsem převěsil souše ze spodnějšího). A teď je pořád krmím po kilu cukru co tři dny a některé skoro ten horní nástavek vystavěly a některým se moc nechce. Ještě týden dva budu takto podněcovat a pak zakrmím. Ty co to nepostaví, těm ten nástavek odeberu.

Nad čím semtam přemýšlím, jestli nebude vadit nástavek panenského díla nad hlavou. Po nakrmení bude plný zásob. Včely raději zimují na tmavém díle. Ale dost zásob mají i v tom tmavším díle a ty počítám spotřebujou v zimě a na ty panenské plásty přejdou až ke konci a spíš použijí na jaře pro odchov nového plodu.

Moje ponaučení (které neuslyšíš rád) je: Udělej to co ti přijde nejlepší. Případná chyba není ztrátou, ale ziskem cenné zkušenosti.
Díky za odpověď, že sis dal tu práci. Smile Jak tě tak čtu, jsme na tom stejně, ale úplně stejně, akorát máš pár let náskok Smile Doma si třeba napíšu, co bych chtěl (měl) kam přehodit, přijdu do včel a všechno je jinak a udělám to jinak než byla myšlenka. Nebo příklad: krmil jsem co to šlo a zebroval viz metoda "Pešek" Nádhera, sice mraky sladiny, ale stavba narůstala imho výborným tempem. 4 MS týdně. Jenže tím se zmenšuje plocha pro plod, málokterý rámek je celý proplodovaný, je jich sice mraky plodových, ale třeba jen z 1/5. Sladina mezi plodovými- nevím, tak ji lupnu na kraj vsadím další MS, pak mám dole 8 rámků zásobních - zavíčkovaných, v metodice to není Big Grin Tak jsem tenhle týden zvolnil ( ale nepřestal) v podněcování a výsledek - nakoukl jsem lehce při dávání KM - přírůstek stavby minimální. Na plod jsem pro oči neviděl, ale zase přejdu na výkrm, součtem bylo minule plodu dost. Obavy panenské vs hnědé dílo taky. Hnědé mám skoro komplet v 1NN. nahoře ve 2 a 3NN bude jen panenské . Neutrhnou se a nezůstanou dole? Mám to celé překopat a dát hnědé nahoru? Nebo nepřevěšovat zásoby, kterých mají dole cca13 kg? Kdyby něco, ať mají i dole a nahoře si to zaplácají další cukrem? Z jara bych mohl odebral pro oddělky. Na každou variantu existuje nějaké ALE. Asi moc čtu...
(11.08.2017 8:46)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Každý rok zimuji některé oddělky na dvou NN a včelstva na panenském díle. ...

Ako zimujete včelstvá na panenskom diele? Na plodisko vyložíte - pred zimným prikrmovaním - rovnaký počet medníkových nástavkov a po zime im už prázdne plodiskové odoberiete?

Včelárim 3. sezónu. Produkčné včelstvá mám na 3 NN LG2/3 a pri rotácii nástavkov (obmene diela) na jar (na začiatku kvitnutia divých čerešní) som mal v 2 z 5-tich rodín plod už vo všetkých 3 nástavkoch, takže už som ten najspodnejší nemohol vyložiť nad MM.
Chlapi, moc přemejšlíte. Já mám taky radši tmavovlásky, ale když není, tak klidne přezimuju u blondýnyBig Grin
Ozi, u vás jasný, ale co včelky?
Kamík neviem prečo chceš včelám organizovať život.Ved som ti napísal ako by si mohol postupovať a nič by si týmto postupom nepokazil.Ak by ti zostali po krajoch nedostavené medzisteny tak ničomu to vadiť nebude.Ak ti nedostavajú vrchný 3NN tiež sa nič nedeje,tak im ho neskôr podstavíš.
Nechápem čo vlastne dokola riešiš.Vadia ti zásoby v spodnom NN,mne by nevadili vôbec,plod mám byť v tomto čase obkúčený vencami zásob.
Určite by som nič neprehadzoval a nerobil kvôli tomu veľké poriadky vo včelách.Trošku nechápem tvoje myšlienkové pochody,možno by stačilo ak by si radšej poslal nejaké fotky tohoto včelstva a konečne by sme zistili čo vlastne riešiš.
Letošní oddelky zimuji na dvou nebo na třech NN produkční vcelstva na 5 ti. V predjari koncem února odeberu spodní nastavek a chvíli mám včelstvo na 4NN což je podle mne optimum pro plodistě. Nic neprehazuji nerotuji . Paty nastavek přidávám nahoru a až ho postaví a zanesou ( duben) přidávám další pod tento paty který je vlastně medna komora. Většinou to dojedou na 6-8NN . Některá včelstva si to na zimu srovnaji samy zásoby do pátého a čtvrtého ( tam 6 zásobních 4 s plodem a zásobami) a nad tím jen pólo prázdný 6 ty a prázdný sedmý. Takový mám nejraději. Každý rok včelstva postaví 2-4 NN
Spatny prechod zimniho chomace mezi tmavyn a svetlym dilem je mytus. Vcelam je to jedno. V dutine v prirode a bez zasahu vcelare, by diky tomu nebyly vubec schopne vyzimovat. Vzdycky premyslejte jak to delaji divoce zijici vcely a ne co kdo tvrdi a nebo pise.
Pokud se nekomu stalo, ze vcely nepresly z tmaveho dila na svetly, hledal bych pricinu jinde. Treba v nedodrzeni vceli mezery nebo zdravotnim stsvu vcel...
(12.08.2017 8:23)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Ak ti nedostavajú vrchný 3NN tiež sa nič nedeje,tak im ho neskôr podstavíš.
Jozef, kedy je vhodné ho podstaviť?

(12.08.2017 8:24)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Paty nastavek přidávám nahoru a až ho postaví a zanesou ( duben) přidávám další pod tento paty který je vlastně medna komora.
Jirko, predpokladám, že do stredu 2-3 plásty a ostatné voľná stavba s tojuholníkom medzisteny?
Jozefe, já jsem tě pochopil napoprvé. Já jim to nechci organizovat, vyjma zebrování. Přečti, si prosím můj první příspěvek a tento tyhle varianty jsou v různých metodikách nebo tady na fóru. Mně by k uklidnění stačila odpověď: "ty dva nástavky nech být, převěšení zásob neřeš, ony si to udělají jak potřebují, případně to "někdy v září" zkontroluješ a pokud mají sílu na přidání třetího, tak ho přidej". K vrtání do včel mě navádí současné informace. Vím, že radíte v dobré víře a díky za to, ale asi už nevíte, co jiného se zde na fóru dá dočíst, protože už máte praxi a číst 5 let staré rady jiných jiným nepotřebujete. Mohl bych zmínit názor, že MS daná jako krycí plást je hrubá chyba včelaře - jinde se dočtu, že zásoby vždy nahoru, nebo že hnědé dílo je problém, matka začne plodovat v něm, utrhnou se od zásob, atd. atp. Prosím, zkuste to pochopit, že pro začátečníka se v tom zorientovat není jednoduché.
Tvoje rada Jozefe, z příspěvku 678, byla pro mě favorit, ač bych do nich musel vrtat. Informace z příspěvku 691 je zase taková, že ty zásoby mám nechat dole. O tom tu celou dobu píšu, já je dole chci nechat, jen jsem se zde ptal, zda to něčemu vadí.

Díky info Bohemia Gall a Jozef333 neřeším hnědé dílo, nechám ho tam, kde je, tedy dole, zásoby dole vzniklé mým zásahem (zebrováním) nepřevěsím, ničemu dole nevadí. Ve 3NN budu pokračovat se zebrováním stejným principem jako u předchozích dvou NN. Je tahle dedukce přijatelná pro praktiky?
Pre PH-Ked do konca augusta včely nedokážu 3NN vystavať a zaniesť zásobami,tak tam podľa mňa už nemá čo robiť a môže sa bud odobrať,alebo ak je v ňom malá časť zásob tak podstaviť.Já osobne by som ale odložence po 10 auguste nerozširoval o nový nadstavok,takže takéto problémy nemôžem ani mať.
Ja to delam. Teda u silnych oddelku, ktere maji dostatecny potencial stavet. Stavebni ramky pridavam jeste v zari (podle pocasi) a pripadne nedostavene nechavam kde jsou az do jara, kdy si je dostavi. Ale nemicham plodiste a zebruji jenom krajni ramky, takze sted je vzdy postaveny.
Asi vim Kamiku, kde máš problém. Moc čteš. Hodně chceš. A chceš uplné to nejlepší.Cituješ tu Leoše, nechaváš radit od Jirky i Josefa i jiných. Uvědom si každý má jiné včely, jina stanovistě, jine metody. A tyto věci jsou někdy nespojitelné. Proto jestli ti mohu poradit pro prvé roky se včelařením. Pokud nemáš nikoho okolo sebe aby ses učil od něho (jako já) (psal jsi že ne) vyber si radu jednoho a udělej to podle něj a pozoruj, co se bude dít. A na tom se uč. Nechtěj zvládnou všechno najednou. Nehledě na to, že včeli dokáži velice prekvapit. Z větší praxí si můžeš dovolit kombinovat a vymyšlet nové, upravovat metody jiných.
Každopadně nebyl jsi tady sám co z toho měl velkou hlavu a nevědel, co s tím.sám jsem si tím prošel.
Zdendo, máš pravdu... Nechám tomu volný průběh. Zásoby nechám tam kde jsou, myslím, že si to samy vyřeší. Nic zásadního tím nepokazím, nemusím do těch 2NN lozit a vím, že mám dole vše vystavěno. Nahoře ve 3NN budu zebrovat podle osvědčeného postupu.
Taky možnost. Pozoruj co se bude dít. A uč se pozorováním. Moje včely mi v mých začátcích dělali úplně něco jiného, než jsem chtěl a měl nastudované. To mě to vytáčelo. A příští rok jsem je taky dvakrát vytočil Smile. Držím palce. Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's