Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rozšiřování - přidávání nástavků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
To se ti stejně v té největší snůšce nepovede, teda pokud takovou snůšku za rok vůbec máš. U nás jak přijde první jarní boom, vše rozkvete a zanesou uplně vše, ale do té doby musim plodiště nazebrovat natolik, aby měly zakladeno co nejvíc rámků a když bych těleso netrhal, tak bych šel do sezony s polovičním včelstvem.
Povede pokud dodržím tebou výše zmiňovanou největší hovadinu co se ve včelařství traduje.
Neviem ako u vás ale mne nechali matku zaklásť každý nový plást a všetky tie staré väčšinu iba raz zaplodované zanášali ... Možno keby som šiel bez mriežky tak by nebol taký problém z tým zanášaním...
Ahoj,
zajímal by mě názor někoho zkušenějšího. Řeším v tuto chvíli s kolegou rozšíření loňského oddělku na VN 11r. - plod 7r . Včely obsedly na těsno první plodišťní nástavek. Co by jste v tuto chvíli udělali? Dali druhý VN s mezistěnami jako plodiště a po obsednutí a vystavění všech mezistěn pak MM a medník opět s mezistěnami (odhadem měsíc takže bych z květnové snůšky asi nic moc neměl). A nebo by jste je drželi v jednom plodišťním nástavku a nasadili MM a druhý nástavek jako medník s mezistěnami?
Osobně bych se přikláněl k první variantě 2 VN jako plodiště a potom medník, ale řekl bych že pokud bude studený květen tak mi převážnou část snůšky proplodujou a nakonec mohu mít nižší výnos, než když je podržím ve dvou VN jako 1+1. Alespoň mám ten pocit, protože když jsem před třemi roky počátkem dubna začínal s loňskými oddělky, tak včely co jsem hnal nahoru sice vystavěli za sezonu 27 rámků, ale měly pouze cca 10 kg medu, kdežto ty co jsem "přiškrtil" na 2 VN měli sice jedno plodiště, ale medník v pohodě naplnili !!!
Ja by som nad plodisko nepridával celý nadstavok medzisten, ale by som usporiadal po pridaní druhého nadstavku po 5 plástov nad sebou a zvyšok priestoru v oboch nadstavkoch by som vyplnil medzistenami v oboch nadstavkoch..
Na ďalšiu otázku je jednoduchá odpoveď rob to tak, ako sa ti to vlani lepšie osvedčilo, poďľa toho či chceš viac medu alebo plástov,,,
(19.02.2018 20:15)Louky napsal(a): [ -> ]To se ti stejně v té největší snůšce nepovede, teda pokud takovou snůšku za rok vůbec máš.

Zatím se daří. První nástavek nad mřížku jsem přidal když jsem uviděl první včelu na jívě. Druhý při rozkvětu třešně ptačí. Třetí kromě pěti včelstvům dnes. U víc než poloviny to bylo urgentní i když v pátek to tak nevypadalo. Pod mřížkou plod, pyl a sem tam zbytky zavíčkovaných loňských zásob. Veškerý přínos nad. Kde byly celé plásty pylové jsem je přehodil nad mřížku.
Otázka je, když nebudu ani trochu zebrovat plodové hnízdo a převěšovat plod nad mřížku, nebudou se mi včely rojit? Jak to řeší ti co jsou proti trhání (zebrování) plodového hnízda? Díky za odpověď.
Ano budu sa ti rojit, ak teda nemas nejake specialne nerojive matky Smile Myslim, ze vyjadrenia proti trhaniu hniezda boli skor smerovane na skoru jar, ked este nie je az tak teplo a vcely plne neovladaju dany nastavok, inac ked je uz teplo a znaska a vcely v sile, nie je ziadny problem vlozit MS aj medzi plod, pokial je to v nejakej rozumnej miere.
Jednoduše. Pokud má už velké plochy zavickovaneho plodu, nadělám oddělky a samozřejmě převěšuji a rozšiřuji plodové těleso, ale tím, že ho nejprve zcelím a za něj dám ms či souš.... A s rojením problém nemám. Prostor jim rozšiřuji dostatečně, ale ne tak, že jim doprostřed plodu narvu ms.
Ale ano, jedná se hlavně o problematiku jara. Já to ale mám se zebrováním u mých holek obráceně. Pokud to udělám a plod jim roztrham a nazebruji (ne nějak moc a u silných), tak spíše pak se rojit chtěli...
Díky za odpověď,

teď ještě otázka, kterou řeším v tomhle rychlým jaru. Aby se rojili nechci. Na přidání nástavku ještě nejsou. Když bych ale chtěl dát mezistěnu nebo souš k plodu, nebo mezi plod, tak nemám co vzít v úlu, protože je už vše částečně zaneseno a pokud bych dal novou mezistěnu, tak něco zaneseného musím vyndat z úlu a nechat někde ležet. To je mi ale škoda vyndávat plásty zanesený částečně sladinou. Nebo mám třeba přednat tři plodový plásty nad mřížku a nějaký plásty zacákaný sladinou dát do plodu? Takhle to samozřejmě není u všech včelstev, takže bych mohl přehazovat prázdný souše od jedněch výměnou za zacákaný souše z druhých?

Možná jednoduchá otázka, ale já nevím, jak z toho ven?Smile
Pokud si myslíš, že už by se ti rojily, tak asi nejsou slabý na to, aby si přidal další nástavek....
Myslím, že by se nerojili hned, ale mohlo by je to do rojový nálady ponoukat......?
Říkáš, že ještě nejsou dostatečně silné - jak vypadají? Jaký mají plod a kolik?
Tak ber to prosím s odstupem, jsem začátečník a popíšu nejsilnější včelstvo. Plod všeho druhu tak 7-8 rámků-3 zvětšiny zavíčkováno (no nenapsal jsem si to, tak to beru z paměti). 4 nástavky, 2 plodiště-MM-2medníky, pod folií jen málo včel poslední dvě uličky v medníkách obsazeny jen slabě, staví v plodišti stavební rámky a i v mednících mezistěny. Myslím že na pátý nástavek, by museli být ještě více naplněný (ani bych ho moc nechtěl). Všude zaplníno plodem, pylem, nebo alespoň zacákáno sladinou. Vyzimovali tak, že po rozvolnění zimního chomáče obsedali kromě posledních dvou uliček tři nástavky.
Asi jsem tě u první otázky úplně nepochopil. Myslel jsem, že máš slabá vč. a nevíš zda rozšířit.
To co píšeš u nejsilnějšího asi úplně slabé nebude, ale rozhodně bych mu prozatím nedával 5. VN. Pokud mají 3 plně zaplodované a zavíčkované rámky s plodem, na 4 VN to je poměrně málo a dva medníky mi v tuto chvíli a s tvou mnm přijdou zase moc. Řídil bych se tady hlavně tím, zda už zásoby v mednících víčkují, jak a kde. Ten co je jen z části vystaven, nezaplněn ani nezavíčkován bych odstranil a nechal jim prozatím jeden, aby zásoby měli šanci řádně zahustit a zavíčkovat. Až poté při dobré síle a snůšce nástavek opět vrátit a podstavit pod původní medník.
Pokud máš některé úplně slabé, můžeš klidně ze silných něco ubrat (zásoby či pyl) a dodat k těm, co to více potřebují.
Chtělo by to ale situaci podrobněji popsat. Píšeš, že ti vyzimovali s obsedáním 3VN, ale taky záleží co myslíš tím "obsedají" (zcela plně obalené rámky/zaplněné uličky ?), jak opravdu silné jsou, jaké jsou tvoje podmínky a snůška a spousta dalších věcí.
Také jsem stále začátečník, takže než něco uděláš, je určitě lepší počkat na více názorů. Já bych to udělal takto ...
Ahoj, jsem začínající včelař. Mám rozměr 39x24 na 11R (zatím jedno včelstvo, celkem budu mít ještě šest oddělků). První nástavek byl plně obsednutý a tak jsem dal skoro před třemi týdny kovovou mřížku a nasadil medník. Do medníku jsem dal tři zavíčkované rámky nad plodové. Zbytek jsem v medníku doplnil soušemi a mezistěnami. V medníku je ale málo včel i medu, ale pod plodištěm se hoodně prověšují a dotýkají se hodně síta. Dnes jsem našel v medníku i malý prázdný matečník. Co dělat?
Jsem taky začátečník, ale udělal bych to tak,že bych vyhodil úplně mřížku a přeskládal to. Spodní i horní nástavek od kraje krycí plast se zásobami, pak plodové plasty a na konec zase zásoby a pak prázdné souše. Mezi ty plodové v horním nástavku bych vrazil mezistěnu a sledoval jak staví. Do dolního nástavku mezi plod souši. Ta souše ve spodním nástavku by neměla být přímo pod tou mezi stěnou v hornim nástavku. Když bude mezistěna v horním vystavena a základna nebo zanesena zásobami, zase vlož do plodu mezistěnu nebo souši. A tak dokola. Mateří mřížku násad až půjdeš na třetí nástavek.
Neměl jsi dávat mřížku a medník, ale jak píše BOBC, další nástavek s tím, že bys převěsil plodové rámky nad sebe a doplnil soušemi, zásobami a mezistěnami. Chápu, že se nemůžeš dočkat medu, ale takhle sis to včelstvo zbytečně přibrzdil.
Zkontroluj ho a koukni se, zda není v rojové náladě, ale na 99% je a spolu s ní jsi omylem převěsil i jeden rámek se založenou miskou do medníku.
Přerovnávám si to v úlech tak, abych nejplnější plásty měl v horním medníku a nad mřížkou v dolním medníku ty prázdnější plásty nebo úplně prázdné. Napadá mě ale, jestli je to úplně správně, když teď nemám snůšku. Nedochází k omezení plodování, když nad mřížkou je prázdný medník a plodové těleso je tedy odtrženo od zásob? Nebo bych to měl v medníkách spíše zebrovat, prázdný plást vedle plného? Oba medníky i plodiště jsou plně obsednuty. Děkuji za reakce, případně za radu jak je to nejlepší dělat.

Jestli jsem ve špatném vlákně, tak mě admine prosím přehoď.
Myslíte, že je v tuto dobu ještě možné přidat nástavek mezistěn do včelstva obsedajícího 4 VN prozebrováním plodiště? Souše už žádné nemám. Nebo je už na takový zásah pozdě, slunovrat se blíží?

Díky.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's