Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rozšiřování - přidávání nástavků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Jirko, celkem 6SR nebo 3?
Tomaso Fernando: mám dotaz, taky začínám, a loni jsem měl oddělky a žádné souše...a všude čtu diskuse a rady a scénáře co a jak a jednu z hlavních rolí hrají SOUŠE!!!!!!!!.....a když píšeš, že Petr.S to asi nepochopil, tak se přidávám do řady, protože já jsem to dodnes taky nepochopil, jak bez souší mám vkládat souše....protože já souše chápu tak, že to jsou vytočené plásty medu, prázdné dílo....a když je nemám, protože jsem nic nevytáčel dotedˇ, což je asi připad i Petra.S, tak jak je mám vkládat?....možná jsem natvrdlej, ale tím spíš prosím o polopatické vysvětlení, co se v tomto případě myslí souší.

Nebo za souš považujete plodové plásty???...co je to hubený komín udělaný z toho co měl v oddělku, když tam měl plodové a zásobní plásty? Anebo nově vystavěné a nejspíš nedostavěné dílo z mezistěn, takže vlastně mezistěny ?

Protože když tady čtu kvanta rad, kde se ale počítá se soušema, tak když žádné (v pravém slova smyslu) nemám, tak mi ty rady přijdou takový poloviční a nedokončený, respektive rady dobrý, ale ne pro úplný začátečníky bez souší.

Díky za vysvětlení!
Když máš souše, vraž tam souše, když nemáš, použij mezistěny, když ani ty nemáš, přidej stavební rámek. Hubený komín znamená, že plodiště "naležato" ve 2NN, (např. máš 6+6 rámků plodu) přestavíš nastojato do 3NN, na 4+4+4. A hned bych mezi ně dal na střed 2 a 3NN MS, ke kraji SR, ať mají co dělat.
Pro TomasK1 a Petr.s : Je vhodné nejprve napsat co a v jakém stavu právě máte. V panelech uživatele uvádíte rámky 39x24 a 300 mnm.(Tomas) a Lang 2/3 Petr.
Nutno vědět: 1) V kolika nástavcích jste zimoval včelstvo, které chcete rozšířit?
2) Obsedá toto včelstvo již všechny uličky v úle?
3) Je toto včelstvo podvěšeno pod dolními loučkami do podmetu?
4) Pokud ano, tak asi o kolik cm?
Pro rozšíření je nutná kladná odpověď alespoň na bod 2), ještě lépe 2)+3).
Pokud je navíc včelstvo podvěšeno o víc než cca 2,5 cm, je nejvyšší čas rozšířit.
Když nemáte souše, rozdělíte všechny plásty s plodem spravedlivě do všech nástavků a umístíte doprostřed tak, aby plásty s plodem byly nad sebou. To je ten doporučovaný ,,komín".
Zbylé plásty (s pylem, se zásobami nebo prázdné) dáte do dolního (dolních) nástavku.
Vše doplníte mezistěnami a dvěma až třemi stavebími (prázdnými) rámky. Ty musí být dole v plodišti, ne v horním nástavku.
(30.04.2020 17:57)Kamik napsal(a): [ -> ]Jirko, celkem 6SR nebo 3?

Klidně 6 a dal bych je úplně do krajů. Jestli ji budou potrebovat udělají ji ( trubčinu) i u kraje když ne postaví si tam zásobní plast
Obsedani vsech ulicek v ule je relativni v case,co neni pravda dnes,je pravda za 3 dny a za tyden uz to muze byt uplne jinak.Souse setrim,stejne mam na sklade jenom silnejsi panenske od medu do medniku,ale za to hodne-do plodist ted spis mezisteny a SR.Kdy nechat stavet,kdyz ne ted.Vcely rostou den za dnem,stavebni pud sili,je potreba toho vyuzit,byt za cenu ztraty trochy toho repkoveho previtu.Za mne radsi 4+4+4 Plodovy komin,vytah na med,zbytek si postavi.
přátelé, díky všem za srozumitelné vysvětlení a rady...ale mám ještě jeden dotaz....je rozdíl, nebo spíše zda je zásadní rozdíl mezi NN a VN když budu chtít použít zde poskytnuté rady ohledně rozšiřování a přidávání nástavků? je mi jasné, že NN 2/3 (tj. výška 17 cm) je něco jiného/poskytuje více prostoru a plochy/ než VN 24 cm....je rozdíl 7 cm zásadní?
nebo jinak ...je při rozšiřování o nástavky pro včely nějaký zásadní problém překonávání mezer mezi nástavky? Vím, že v zimě to problém pro chumáč včel může být při putování za zásobami, když se zimuje ve dvou nástavcích, ale takto při rozšiřování nevím.

tedy prosím o vysvětlení na základě zkušeností z praxe, zda když se dočtu, že rada je, přidat/rozšířit o X NN a já tedy přidám a rozšířím o X VN, tak je to zásadní problém, protože rozdíl pro včely je X * 7 cm nebo to tak hrozné není, protože rozdíl je JEN X*7 cm.

díky za vysvětlení ještě této zapeklité věci.
Nejde o centimetry ale % o která rozšiřujete daný (původní) prostor. A není náhodou 2/3 159 mm, tedy ne 17, ale necelých 16 cm?

Včelí mezera musí být bezpodmínečně zachovaná vždy a doslova mě šokuje takový dotaz! Četl jste nějakou knihu o chovu včel? A pochopil jste prazákladní sdělení té knihy? Které knihy? A není to román a tudíž se to nečte, ale studuje.

A mohl byste mi přeložit následující větu do srozumitelštiny? : je mi jasné, že NN 2/3 (tj. výška 17 cm) je něco jiného/poskytuje více prostoru a plochy/ než VN 24 cm....je rozdíl 7 cm zásadní?

Nevěřím, že skutečně tvrdíte, že byste měl za to, že něco vysoké 17 cm je větší než něco vysoké 24 cm.
Pravda, neptáte se přímo mě, přesto jsem si dovolil reagovat. Mohl jsem?

A rady o "komínu" vedou k získání medu, smíšeného, ale nebylo by lepší snažit se získávat med druhový? Pro mě je třeba medovice řízlá květem skoro bezcenná, přesněji na úrovni blbě prodejného květu. Tedy pro výkup za hubičku.
ok. v pohode, vezmu to poporade....vceli mezera vim co je...nacteno toho mam hodne....2/3 jsem nasel ze jsou 169 i kdyz ted sem na vazkach...ale to je fuk...1 cm sem nebo tam o to v me o tazce neslo....17 a 24 cm...neslovickarime...vetsi/vyssi....ramek je vyssi...ale plocha je vetsi kdyz je delsi jedna strana ramku...takto jsem to myslel kdyu jsem napsal vetsi...prostor rovna se plocha ve smyslu stavby na mezistene....a vice prostoru ve smyslu celkoveho objemu nastavku kdy jeden ma ramky o vysce 17 a druhy o vysce 24...

druhovy med je por mne jako zacatecnika zatim tzv. vyssi divci...ja budu spokojen kdyz se letosni prvni celou sezonu bude vcelam darit, budou silit, budou nosit, neco vytocim, a do zimy pujdou v kondici....jestli budu mit med striktne druhovy nebo obycejne kvetovy tak to neresim...to budu mozna resit az pristi rok. ale vim, ze pri nizkych nastavcich se z logiky veci lepe ohlida druhovost medu. ale muj dotaz nesouvisel s druhovosti medu ale obecne s tim zda lze rady a doporuceni obsahujici pridavani X nizkych nastavku bez vaznych problemu pouzit pro pridavani X vysokych nastavku.....pokud plati to, ze podstatna jsou procenta rozsirovani, tak z toho plyne, ze je to pouzitelne...X nizkych je stejne jako X vysokych...tak tim by byl dotaz zodpovezen a dekuji za vysvetleni.
4,48x1.59=7,1 a protože Lang má 10 r pak má nástavek 71 dm2
3,9x2,4 =9,4 x 11 rámků dá 103 dm2

Jestli tedy pro vás je to jedno, centimetr žádná míra a Lang tohoto rozměru je větší, pak jo, ale beze mě, já vám poradit neumím. Zjevně máte načteno prd a nebo blbě, to se nečte jako román, to se studuje, umíte pochopit rozdíl mezi čtením a studiem?. Tak když už musíte mít americký úl v domění, že "americky to pude samo a ne v blbym českym oule", začněte tím, že se toto naučíte nazpaměť ano? A pak se ozvěte https://www.ivcelarstvi.cz/ulovy-system-langstroth/

Hlavně, že napíšete, že máte načteno dost a přitom melete nesmysly.
Čím více mám načteno, tím více zjišťuju, kolik toho ještě nevím...
tom.50:....prosim...když máte blbou náladu, tak neodpovídejte....samozřejmě že jsem to myslel tak, že rámek s rozměrem 39*24 v konečném důsledku vytvoří větší plochu a větší objem....sorry, ale nedělejte z lidí blbce...ano?
...nejdriv skolíte na téma vyšší/větší...a pak navrch otočíte a prohodíte vzájemně dvě míry a podsouváte mi něco, co jsem nenapsal.
...a nakonec....z mých dotazů i profilu je zřejmé, že mám vysoké nástavky 39*24...tak nevim, proč píšete že mám Lang....tak si vždy dotaz/příspěvek, na který chcete reagovat, pořádně přečtěte....
...vaše rady ohledně včel jsou dobré, rád je čtu, styl, jakým někdy komunikujete a ostatní vám zde vyčítají, to neřeším, ale když soudíte a hodnotíte druhé na základě toho, že jste si něco pozorně nepřečet nebo přehlédl, tak to mi vadí....to že se něco přehlédne, to se stává, takže řešením je, nechat si soudy a hodnocení druhých od cesty, od toho tu toto forum není.
děkuji a těším se (upřímně) na další vaše příspěvky, bez hodnocení ostatních.
Kdo napíše 2/3 myslí Lang, my tady takto naše míry nepopisujeme

když někdo píše blbosti, tak jiný není jasnovidec aby chápal, že když vy tvrdíte, že je něco víc, že myslíte míň

kdo napíše, že rámek vysoký 17 dává větší plochu než 24, to není moje přehlédnutí pane, to nemůžu správně pojmneovat, protže bdělý moderátor by to smazal za napadání, že by bylo oprávněné to zdejší cenzor neřeší

kdo napíše že centimetr žádná míra...

A ano, můžete se spolehnout, že na vás já reagovat nebudu nikdy, sám jste si vybral partu, ve které se cítíte líp
no tak to jsem nevedel jak malo staci aby se nekdo urazil. o vase reakce kterymi z druhych delate blbce ochuzen nebudu kdyz na moje dotazy a prispevky nebudete reagovat nikdo vas k tomu -jak vy sam s oblibou rikate - nenuti. je tady na foru spousta jinych vcelaru minimalne stejne zkusenych jako vy kteri krome toho ze poradi tak z druhych kvuli evidentnimu preklepu/prepsani nedelaji blbce jako vy a komunikuji s ostatnimi kultivovane. mejte se fajn a preju lepsi naladu.
Když čtu velikost rámku 17, hned před sebou vidím Optimální úl Big Grin , ale už jsem bratra ve zbrani dlouho neviděl...
boze muj...16.9...sem se nechtel vypisovat s desetinejma mistama...kdybych vedel ze se toho nekdo chytne aby moh zase kazat a poucovat tak sem se na to vyprd a rozepsal se...je to tak tezky pochopit?...mam pocit ze je to vsem jasne vcetne tom.50 ale chopil se prilezitosti aby si moh zase uzit sveho styloveho "mentoringu"...az budu mit naladu, tak mu sem takovyhle navnad napisu vic...rad delam druhe stastnymi..
@no tak to jsem nevedel jak malo staci aby se nekdo urazil Tongue
Myslíš Tomíka 50,že? Big Grin
Kamik a TomasK, pište srozumitelně, asi by vám odpovědělo mnohem více lidí stejně. Tz. Formulujte otázku v jednoduchých větách s otazníkem nakonci. Nějaké ... nebo spojení několik myšlenek ..... je opravdu divoké. A neobviňujte planě že je někdo vzteklivý když problém hledáte hlavně a prvaK NE u své komunikace.
(01.05.2020 17:20)TomasK1 napsal(a): [ -> ]boze muj...16.9...sem se nechtel vypisovat s desetinejma mistama..

néni tá dvoutřetinka 15,9 cm? Big Grin myslím rámek .....ináč jak vidím 17 taky vidím optimálně Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's