Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rozšiřování - přidávání nástavků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
chlapi kurňa...ste mě donutili hledat kde jsem to našel včera/dneska ve tři čtvrtě na dvě ráno...tady:
https://www.vceliobchod.cz/nastavek-lang...-ramky-159

protože mi ale šly oči šejdrem a tuhle míru nepoužívám a neznám - proto jsem to hledal - tak mi splynula míra nástavku 166 s mírou rámku 159 a bylo z toho 16,9 potažmo 17 cm...

ale podstata toho mého příspěvkodotazu nebyla v míře rámku ve smyslu jestli je 15-16 nebo 17, ale jestli jestli je rozdíl mezi dejme tomu těma 16 a mýma 24 když se budu řídit příspěvky, které počítají, kolik NN se přidá nebo ubere...a to že jsem prohodil pak při srovnávání co má vetší plochu tyhle dvě míry, tak to snad dojde každýmu, že je to prohoz...

ovšem netušil jsem, že se tady najde někdo, kdo nepochopí smysl dotazu a porochní se v nepodstatné chybě a prohozopřeklepu a dá 5- s vykřičníkem a poznámkou k tomu...

záhada hlavolamu vyřešena a pokud tu je někdo, kdo místo našeho vševěda dokáže poradit/vysvěltit/odpovědět, na co jsem se zkušenějších chtěl zeptat, tak budu rád.

díky všem.

vlastne jak napsal tom
50 tak jde o procenta a ty jsou vzdycky - vztazeno k dany mire/plose a soucasne za predpokladu ze oba stavajici prpstory jsou stejne procentuelne obsednuty vcelami - shodny pro jakykoliv dve ramkovy miry.....tak pokud je tohle pravda = ze podstatne je o kolik procent pridavam ci ubiram - tak by to mohlo byt zodpovezeno....a rozdil mezi NN a VN pri aplikaci rad a postupu napsanych pro NN neni...co se poctu nastavku tyce
(01.05.2020 18:09)gupa napsal(a): [ -> ]Kamik a TomasK, pište srozumitelně, asi by vám odpovědělo mnohem více lidí stejně. Tz. Formulujte otázku v jednoduchých větách s otazníkem nakonci. Nějaké ... nebo spojení několik myšlenek ..... je opravdu divoké. A neobviňujte planě že je někdo vzteklivý když problém hledáte hlavně a prvaK NE u své komunikace.

K čemu to patří? Já se na nic neptal. A ani nikoho neobviňuju..., nebo jo?
Hoši, na to, že žádáte o radu jste dost agresivní.
TomasK1
Na tvůj dotaz ti nikdo nemůže odpovědět,na tohle prostě žádná šablona není.
Tom50 si tě vychutnal,ale měl pravdu.
Přidávat nástavek musíš podle situace,je teplo,je snůška jak silné máš včely ty sám musíš umět odhadnout jestli to zvládnou.
A podle velikosti je to jasné,jenže klidně přidám VN plný souší,ale s obavami NN plný SR.
Tak se nečil, pozoruj své včely a příjdeš na to i sám.
Kdy a jak rozsirit - to je pro nas mladovcelare tezka otazka. U prvniho pridani NN se ridim vyvesenim v podmetu a predevsim pocasim a snuskou v nasledujicich dnech. Dnes jsem byl na tretim stanovisti okouknout holky, pridaval jsem nakonec jen jednem vcelstvum (NN 39x17), ostatnim jsem jen upravil stavajici NN a nechal je v klidu. Zacne bejt horsi pocasi, mene je vice.
Chose
Jozefe pre istotu este dopln ci si dal NN souse anebo medzistienky. Pre zciiatocnikov. Alebo si rebroval ? A dal si to na vrch alebo ako 2 od vrchu? Pre zaciatocnikov nech maju predstavu. Inak ja som tiez rozsiroval vsetky medmiky vsetkym som pridal suse plus 2 medzistienky druhe od kraja a podla potreby som vytiahol par zavieckovanych plastov do vrchneho co bolo zaplodovane zostalo dolu.Asi u 3 som dall aj mriezku len na skusku doteraz som neskusal.
chlapi...ja vim ze mam pozorovat a ridit se tim co kvete jaky je pocasi jak sou silny vcely atd....ale podstata meho dotazu spocivala v tom, zda, pri tom vsem pozorovani atd, vyjde nastejno (co se pripadnych rizik spojenych s pridavanim nastavku tyce), kdyz ja pridam 2 vysoke nastavky, tj. 2 x 24 cm (na vysku) a kdyz na stejnem stanovisti v druhem ule s nizkymi nastavky druhy vcelar prida 2 nizke nastavky, tj. 2 x tech 15.9 cm.....jinak receno, jestli kdyz nekdo napise ze pri danem pocasi a snusce a sile vcelstva je dobre pridat 2 nastavky 15.9 cm....tak jestli mam pri stejnych okolnostech pridat taky dva nastavky, coz ale bude 2 x 24 cm nebo jestli mene je vice a mam pridat jen 1 x 24....asi pro vas vsexhny zkuseny je tohle blbej dotaz....no nevim...proto sem se zeptal...v tom spocivala podstata otazky....kdyby ten rozdil ve vysce tech dvou mer byl mensi, tak bych se neptal.

bej: prdlajs agresivni
Je iste to ze pridaj len 1 nadstavok taky aky mas a az ked ti to vystavaju zanesu sladinou alebo plodom a budes vidiet ze je to plne az potom mozes pridat druhy ci uz mas 17 alebo 24 sleduj aby tam bolo vela vciel a podla toho pridavaj. Neponahlaj do septembra je cas.
ok, dik, zaver tedy je ze pridavat po jednom....mozna sem to blbe pochopil, ale ten muj dotaz vzesel tady z nejakeho prispevku, kde nekdo psal, ze pridaval dva nizke nastavky a bylo to prezentovany jako jasna vec...ale jak rikam, mozna sem to blbe pochopil....tak to me vedlo k tyhle otazce, ale uz to mam srovnany a ujasneny.
Napiš v jakém stavu máš včely. Kolik obsedají nastavků, na kolika rámcích je plod. Kolik mají zásob a kde je hranice mezi plodem a zásobami. Pak Ti můžu poradit.

Jo a píšeš dost nesrozumitelně, chaoticky s podivným formátováním. Mě se to blbě čte, tak to většinou rovnou přeskakuju. Trocha kultury v písemném projevu neuškodí.
Nu jak ti na to Tomáši odpovědět aby tě to nepohoršilo a konečně jsi pochopil co za blbost jsi napsal.Vis vše se ve vcelarine dokud to neumíš odhadnout tak nějak přepočítává a ten centimetr je ve vcelarine hodně.Nerozumim tomu proč ostatní obvinujes a sám se nesnažís..S pohodlnosti ve vcelarine daleko nedojde.Kdyby jsi se zamyslel určitě by tě napadlo porovnat tvoji velikost nástavku s NN a pak bys zjistil že tvoje 2x24 nástavek je jako 3 NN a možná by ti došlo že už je to moc.Navic 24 je absolutně odlisnej styl včelaření a dokud budeš odmítat si to ujasnit,no tvoje volba.Rozdil mezi NN a VN je prostě danej a tvůj názor zda je 7 cm tak moc,no dej si mezi nástavky látky ze dřeva o tloušťce 5 mm a věřím že pak uvidíš že i milimetr je ve vcelarine mira.Vubec se nedivím žes to taak schytal je to jen a jen tvoje základní neznalost nikoho jiného.Pak sám poznáš že každý rok je ve vcelarine úplně jinej a vše je úplně jinak.To pak teprve budeš mít zamotanou hlavu,ale otázka zda přidat najednou dva nástavky 39x24 když někdo dá dva NN 2/3 , na mne působí dost hloupě a že neznáš ani základní věci,naprosto základní.
(01.05.2020 18:19)Jan Petřík napsal(a): [ -> ]
(01.05.2020 17:20)TomasK1 napsal(a): [ -> ]boze muj...16.9...sem se nechtel vypisovat s desetinejma mistama..

néni tá dvoutřetinka 15,9 cm? Big Grin myslím rámek .....ináč jak vidím 17 taky vidím optimálně Big Grin

Naprosto výjimečně s vám musím souhlasit - napíše blbost a pak se ještě nafukuje, že jsem nedokázal pochopit, co chtěl básník několika desítkama překlepů říct. Že někdo umí ze samých překlepů clé věty jsem dodnes netušil.
A přitom stačilo napsat, "jé, to jsem jelito, melu nesmysly, zkuste se nad to povznést, doučím se" a přidat nějakého smajlíka. Ale milostpán se nám nafouk. Co naděláme?

Ale vy jste skoro něžně pane Petřík shovívavý, jak se rejpe do mě, to jste velmi ohleduplný, chápu.

Sice jsem slíbil, že na tohoto přispěvatele nebudu reagovat, ale mám velikou prosbu k ostatním. Uměl by mi někdo ze souboru, patrně překlepů, bez oddělování vět a bez dělení jednotlivých vět v souvětí, přeložit, co sice pomocí českých slov, avšak pro mě naprosto nesrozumitelně ten člověk píše? Nereju a neposmívám se, jen fakt nechápu, na co se ten pán ptá. Já třeba nechápu, jak může někdo v tématu Rozšiřování - přidávání nástavků zabudovat do věty ubírání prostoru v %Surprised

prosím o překlad tohoto textu do srozumitelštiny:

vlastne jak napsal tom
50 tak jde o procenta a ty jsou vzdycky - vztazeno k dany mire/plose a soucasne za predpokladu ze oba stavajici prpstory jsou stejne procentuelne obsednuty vcelami - shodny pro jakykoliv dve ramkovy miry.....tak pokud je tohle pravda = ze podstatne je o kolik procent pridavam ci ubiram - tak by to mohlo byt zodpovezeno....a rozdil mezi NN a VN pri aplikaci rad a postupu napsanych pro NN neni...co se poctu nastavku tyce
No máme to tu s nekerýma Tomášama těžké Wink
ktm: tohle je mozna ta odpoved ktera odpovida na muj dotaz uplne nejpresneji. mimochodem...ja sem netvrdil ue rozdil 7 cm je nic moc...ja se ptal jestli rozdil 7 cm je zasadni...protoze sem to proste nevedel a nikde nevycet a zkusenosti nemam...kdo se nezepta nic se nedozvi. nikojo sem neobvinoval, jen sem se ohradil proti tomu kdyz ze mne nekdo dela blbce jednak proto ze nemam zkusenosti a druhal proto ze se chytil evidentnicj preklepu a nepodstatnych chyb v textu kdyz podstata otazky byla jinde. kdyz mi nekdo zacne predhazovaz jestli vim co je 6 mm vceli mezera jen aby mi mohl sjet ze neni pravda ze centimwtr neni zadna mira a pritom dotaz byl o cnetimeterch v rozmeru ramku tak sorry ale to je proste mimo misu...to ze nekdo vi vic a ma vic zkusenosti ho jeste nepravnije delat z min zkusenejch blbce a honit si svy ego a neustale si proto hledat prilezitosti. pokud někomu dela problem odpovedet na dotazy zacatecnika tak at radeji mlci. jsou jini vcelari, kteri dokazou poradit a reagovat kultivovanym zpusobem.

tom.50: kdyz chcete, tak rozumite...prectete si prvni odstavec vasi odpovedi z (stale jeste ) dneska, cas 1:20....z te jsem vychazel.
(01.05.2020 20:45)TomasK1 napsal(a): [ -> ]chlapi...ja vim ze mam pozorovat a ridit se tim co kvete jaky je pocasi jak sou silny vcely atd....ale podstata meho dotazu spocivala v tom, zda, pri tom vsem pozorovani atd, vyjde nastejno (co se pripadnych rizik spojenych s pridavanim nastavku tyce), kdyz ja pridam 2 vysoke nastavky, tj. 2 x 24 cm (na vysku) a kdyz na stejnem stanovisti v druhem ule s nizkymi nastavky druhy vcelar prida 2 nizke nastavky, tj. 2 x tech 15.9 cm.....jinak receno, jestli kdyz nekdo napise ze pri danem pocasi a snusce a sile vcelstva je dobre pridat 2 nastavky 15.9 cm....tak jestli mam pri stejnych okolnostech pridat taky dva nastavky, coz ale bude 2 x 24 cm nebo jestli mene je vice a mam pridat jen 1 x 24....asi pro vas vsexhny zkuseny je tohle blbej dotaz....no nevim...proto sem se zeptal...v tom spocivala podstata otazky....kdyby ten rozdil ve vysce tech dvou mer byl mensi, tak bych se neptal.

bej: prdlajs agresivni

Aháááááááááááááááááááááááááá! Fakt nejsem jasnovidec!

Nikdo normální nepřidá NIKDY dva nástavky 24 najednou a ani dva NN - NN se nazývá všechno, co je vyšší než 18,5 cm (podle Jindřicha Boháče, zakladatele PSNV a třeba i dr Ptáčka vše, co je vyšší než 17 cm). A tak mě ve snu nenapadlo, že se nějaký, jinak suverén, ptá na takovo hovaxyzž.

Když tu furt dokola píšu, že si začátečníci MUSÍ (jestli chce komunikovat se včelaři) nejdřív nastudovat a osvojit základní terminologii a základní pravidla (že se nepřidávají najednou dva nástavky třeba), tak se to některým nelíbí. A my tu kvůli lenochovi, co se nenamáhá psát s českou gramatikou a ani nezná základní pojmy a ani nezná základní pravidla, strávili celý den. A nejde jen o češtinu, všichni Slováci píšou jasně a srozumitelně!!!!!


A že nováček něco nezná, no jasně, přece je to nováček, ale většině pokora nechybí.
Tož ale uznej Tomasu, že tych překlepů máš fakt dost.Cool A taky mohls třeba tady na foru vyčíst, že dyž franta vomáčka z horní ulice přidá NN a lojza nedbal z dolní ulice taky, ve stejnů dobu, nemosí byt výsledek pro oboch stejný. No a třeba já sem eště nikdy 2 NN zaráz nedával......je to asi hodně velká vzácnost dávat dva NN zaráz.
Tom50 - máte tam s tyma NN asi chybku, ale já budu dělat, že nic nevidímBig Grin
pane boze...pisu z mobilu a mam vypnutou automatickou kontrolu protpze by mi to tam hazelo casto i nespravny slova....nereste preklepy ale podstatu dptazu nebo prispevku....kultivovanou odpovedi, jestli narazi nemdo na toto, jsem nrmel na mysli odpoved bez jazykovych chyb a preklepu ale odpoved odpovidajici nejakym standardum slusneho chovani.

kdyz uz jsme u tech preklepu...je overeno a dokazano, ze clovek nepotrebuje mit pri cteni ve slovech vsechna pismena spravne aby poznal = precetl dane slovo, protoze ma v pameti cela slova....takze za normalnich okolnosti preklepy ve vetsine pripadu by nemely mit vliv na srozumitelnost psaneho textu.
(01.05.2020 21:09)TomasK1 napsal(a): [ -> ]ok, dik, zaver tedy je ze pridavat po jednom....mozna sem to blbe pochopil, ale ten muj dotaz vzesel tady z nejakeho prispevku, kde nekdo psal, ze pridaval dva nizke nastavky a bylo to prezentovany jako jasna vec...ale jak rikam, mozna sem to blbe pochopil....tak to me vedlo k tyhle otazce, ale uz to mam srovnany a ujasneny.

Jsi si jistý, že někdo přidával 2NN najednou? Zkus si to dohledat a znovu nastudovat. Přeskupování nástavků (nutně) neznamená přidávání, byť slova stejně začínají i končí. Jednou z variant nízkonástavkové technologie je přesun 1NN na pozici 4 a přidání nového NN na pozici 2. Byť se hýbalo se dvěma NN, včelám se prostor zvětšil o 1NN.
I z mobilu se dá psát česky a kultivovaně.
(01.05.2020 23:57)Jan Petřík napsal(a): [ -> ]Tom50 - máte tam s tyma NN asi chybku, ale já budu dělat, že nic nevidímBig Grin

Ježíšmarjá to je tak lákavý dát mu to sežrat,ale když jsi to dokázal ty,tak to dám taky. Big Grin
Pro Tomáše k tomu psaní z mobilu:to je přesně důvod proč ho nepoužívám. Pak je fakt lepší počkat až se dostaneš ke kompu,vše vysvětlit a i ta omluva by možná starého bručouna obměkčila.Smile
Jinak ti fandím a nenech se otrávit. Ať se daří.
Dvá Tomáši na sebe narazili..Smile. Obá dvá mosijů mět pravdu a poslední slovo....A říkám si včele nosijů, šecko se mě doma rodí a líhne, práca venku na sluníčku, zkusíme to s ním po dobrém....Wink Třeba to nekdo ocení.....Smile Neryju, nenadávám, enom konstatuju.
A důfám, že z pravidel fóra nevyškrtnů patnáctku, protože já se fakt snažím, ale dopadá to blbě.
PS: nikdy mě nenapadlo přemýšlat, že přidám dva NN, dyž sem ze začátku dokázal fčele podtrhnůt aj jedným...

Jo, psal sem to a aj toto píšu na čínském mobiluCool
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's