Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rozšiřování - přidávání nástavků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
(27.05.2020 11:20)tom.50 napsal(a): [ -> ]Žijeme nedaleko od sebe, mohl byste vše vidět ihned a in natura. Ale myslím, že vy jste se rozhodl pro emeriku protože jí adorujete a ne proto, že by úl, vhodný pro velkovýrobu, nějak vyhohovoval českému včelaři (nebo nedej Bože včelám). Tomu českému včelaři, který je vývojově dál než americký fabrikant a jím zaměstnávaný nádeník, který tu včelařinu pomocí Langstrothu vykonává.

Zajímavé je, že před 50 lety si stejně uvědomělí mladí svazáci ruské úly nepořizovali i když Sovětský Svaz taky obdivovali nekriticky a viděli se ve všem sovětském. (není slovo svazák, sovětský a slovo svaz zakázané dle článku 24?)

Vy hodláte včelařinu provozovat pro výdělek hlava nehlava a nebo jako hobby? To je otázka řečnická (nic mi do vašeho nitra není) a teprve podle odpovědi se rozhodujeme pro technologii, které jsou podle účelu diametrálně odlišné.

Nejsem váš nepřítel a nesnažím se vás shodit, tak to, prosím, neberte.

Víte já jsem dost mírný člověk takže Vaše slova mě dost mrzí - škodíte sám sobě. Přirovnávat mě ke svazákům když naší rodině komunisti pobrali a zničili statek a kluky poslali do Jáchymova...? Múj praděda byl i za kom. na svém (taky pak chudák neměl žádný důchod), mimochodem včelařil už před téměř sto lety, na sadu míval pár budečáků...
rozhodoval jsem se mezi Lang a českým optimalem, nakonec rozhodlo, že včely mají radši větší šířku (píše se že min 42 cm). Pan R. Pešek doporučoval Optimal. Líbí se mi i varianta pana Pravdy, což je vlastně takový hybrid Optimal x Lang - 9-rámkový obdélníkový úl na rámky Optimal - přes zimu vyrobím a vyzkouším.

Dalším důvodem je, že spousta lidí kolem, kteří se snaží včelařit bez tvrdé chemie, používá Lang. Když jsem chtěl před pár lety už už začít, dostal jsem lekci od starého včelaře (Tachov, Adamec), že se hlavně musí na podzim provést komisionální ošetření aerosolem...

Každopádně, myslím, že je škoda se takhle hádat, nechci to dělat pro peníze ale pro radost a vlastně tahle debata nemá s tématem nic společného.
Vítej na VF a přeju hezkou zábavu Big Grin


Tom50: kam se tedy ubírá trend včelařiny, když ve světě je již NN systém opuštěný? Tipuji, že to bude Dadant systém, ale nechám se překvapit.

Osobně moc nechápu, proč se z výběru rámkové míry dává taková věda. Dnes jde každá míra upravit, respektive na každou míru se dá aplikovat metoda nižšího medníku a vyššího plodiště. A řeči o tom, jak je to špatně, že je moc druhů nástavků, rámků, nad tím jen mávnu rukou.
(27.05.2020 11:20)tom.50 napsal(a): [ -> ]...není slovo svazák, sovětský a slovo svaz zakázané dle článku 24?...
...Tom, provokujete a provokujete...
vami uvádzané slová nie sú na fóre zakázané pokiaľ súvisia so včelárením, teda tak ako píšete vy...Blush


(27.05.2020 11:20)tom.50 napsal(a): [ -> ]Zajímavé je, že před 50 lety si stejně uvědomělí mladí svazáci ruské úly nepořizovali i když Sovětský Svaz taky obdivovali nekriticky a viděli se ve všem sovětském.

..ale tým že ste predtým bezdôvodne "obvinili" začínajúceho včelára z tohoto:
(27.05.2020 11:20)tom.50 napsal(a): [ -> ]Ale myslím, že vy jste se rozhodl pro emeriku protože jí adorujete ...


musím konštatovať , že neustále politkárčenie sem v otvorenej či skrytej forme miešate do svojich príspevkov... prestaňte...
To je divný že se tom -50 takhle rozvášnil při přidávání de facto medníku!!! Jak je má vysoký on???
Problém je v tem, že dotyčný nepřidává medník mnogokorpusného....
Zdravim, nyní se u nás ve velkém rozjela medovice, a lipy maji do rozkvetu cca 10 dni. Vcely mam nyni na trech nastavcich dve plodiste ktere je krasne zaplodovane a jeden mednik. Ten je nyní úplně plny a zacaly silne zanaset plodiste kazda volna bunka zanesena cerstvou sladinou. Potrebuji poradit jak pridat další mednik když už nemám souse pouze mezisteny. Dekuji za rady.
...vytočiť plný medník a prázdne súše vrátiť včelám sa nedá?
Bohuzel neda, neni tam jedine vicko, jeste je to velmi řídké
(13.06.2020 19:24)Kamila napsal(a): [ -> ]Zdravim, nyní se u nás ve velkém rozjela medovice, a lipy maji do rozkvetu cca 10 dni. Vcely mam nyni na trech nastavcich dve plodiste ktere je krasne zaplodovane a jeden mednik. Ten je nyní úplně plny a zacaly silne zanaset plodiste kazda volna bunka zanesena cerstvou sladinou. Potrebuji poradit jak pridat další mednik když už nemám souse pouze mezisteny. Dekuji za rady.

Med víčkovaný přeložit ometený nad oddělky, spodní medné otevřené souše převěsit do medníku, místo nich mezistěny. Lze ty oddělky i posílit ometené medné + kolo zavíčkovaný plodu. Mezistěny vkládat mezi souše vedle plodového tělesa po nějaké době když je vytažená a suchá do plodového hnízda.

Lze to dělat průběžně, tak ob tři dny až týden. Až vypadají posílené oddělky stejně jako produkční včely, lze vytočit nebo dále oddalovat medobraní tvorbou dalších oddělků a následné posilování.

Pravidlo mám pro včelstvo umne je max 8 plodových rámků. Minimum 4. Takže když včelstvo nemá 4 plodové rámky, přidat zavíčkovaný vybíhající plod, když má více jak 8 plodových, převěšovat tam kde chybí a místo nich dávat mezistěny.

Tímto způsobem lze do lípy přidávat asi 75% mezistěn, potom stavební pud trchu opadá a do podletí lze přirozeně nechat dostavět asi zbývajících 25%. Bývá to přibližně kilo na včelstvo ročně.
Kamila tak skús z plodiska v krajnej pozícii ak je nejaký zaviečkovaný med odobrať dva plásty (nahradiť medzistenami, ktoré dáš k plodu alebo jednu aj do stredu ), plásty s medom dať do stredu nového nadstavku, doplniť medzistenami a podsunúť ho pod medník, (vložiť nad plodisko, pod medník)..
Mezisteny v medniku bezproblemu vystavi? Kdyz dam dva ramky s medem a zbytek mezisten?
Ak je silne vcelstvo a dobra znaska tak ano. Ale samozrejme mnozstvo stavby bude na ukor mnozstva medu. Ale budes mat suse k roku. Este bude po lipe nieco ? Alebo koniec sezony?
Stanoviště mám uprostřed lesu, v doletu zadne pole, ale medovice byva i po lipe hodně dlouho, kdyz je dobre počasí. Tak ja jim zkusim dat mezisteny a uvidim.
Daj a uvidis. Ked vystavia len 6 a nie vsetkych 10 a naplniato medom tak to bude lepsie ako nic. A matka moze tiez klast veselo dalej. Nechaj to na vcely ak su silne treba im dat moznost pracovat. A nezabudni ten novy mednik podstavit pod ten plny. Celkom na vrchu by ho asi ignorovali. Drzim palce.
zdravim
som zaciatocnik a mam taku mensiu dilemu
mam jedno vcelstvo-tohtorocny odlozenec ktory priebezne krmim
bol na jednom nadstavku
mal ramikove krmitko
vcera som ho rozsiril o dalsi nadstavok kde som mu dal zasobne plasty a doplnil cely medzistenami
dole som namiesto tych zasobnych dal par medzistien
urobil som dobre? alebo je to uz neskoro a nemusia to vystavat
spodny nadstavok bol plny dokonca postavili na spodnej casti krmitka asi 10 cm na vysku divoku stavbu
co by ste mi poradili ,pockat ci to vystavaju? ak nie tak im o potom zrusit a nechat ich zimovat na jednom nadstavku?
dakujem za odpovede
Takto budou dál stavět dolů. Podstatou rozšiřování je rozšiřování plodiště. Měl jsi dát půl plodiště nad zbylé půl plodiště a nahoře k plodišti jednu mezistěnu a okolo dole i nahoře zásovní plásty, celé to uhni doleva či doprava a vzniklou mezeru neřeš. Kdys jim chtěl situaci zlehčit, tak ke krajním plástům směrem od volného prostoru přilož přepážku (z čehokoliv).
dakujem za odpoved
k vcelam sa dostanem az cez vikend
spravit to ako odporucate alebo ich vratim spat do jedneho nadstavku a usporiadam im plasty ako mali?
zdalo sa mi ze je ich plny dolny nadstavok navyse stavali divocinu na krmitku
ked to spravim ako hovorite a dam cele na jednu ci druhu stranu vyzimuju v pohode?
dakujem
S přepážkou vyzimují také. Pokud jich je v současnosti tolik, jak uvádíš a prostavují, tak zvládnou při neustálém pomalejším krmení dostavět horní nástavek a možná dostaví i víc a to budeš překládat dolů. Když nebude dolní nástavek úplně plný, to nevadí, hlavně aby bylo dílo pod plodem, tedy aby bylo plodiště kompaktní. Někdo to prázdné po straně na zimu vyplňuje polystyrénem. Já někdy u slabších dolní krajní rámky na zimu odebírám.
nemoze sa stat ze stihnu postavit horny nadstavok a zaplnit ho zasobami?
alebo vacsia istota bude ked pocas vikendu uvidim ze sa medzistien ani nedotkli dat im to spat a uz len dokrmovat na zimu?
ide mi o to aby som ich nezabrzdil
Tak jim med dáš dolů k plodu a přidáš nahoře další práci.
Co bys s tím chtěl dělat na jaře? Všechno ti zanesou sladinou a vyrojí se. Teď nutně potřebuješ vyrobit prostor dvou nástavků pro jaro.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
Referenční URL's