Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zmrazeno - Výroba etikety
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(14.02.2013 16:20)PetrM napsal(a): [ -> ]Vzpomínková etiketa z roku 1985.

Ještě ji mám schovanou, jak by řekl pan Werich. Smile

To bolo mozne len za socializmu, ze sa vykupna cena medu od vcelara rovnala cene medu po baleni a distribucii do obchodov.Shy
Alebo sa uz vtedy primiesavali a predavali nahrazky?Huh
Za komunismu se náhražky nepoužívaly (alespoň se o nich nikde nemluvilo). Ale naproti tomu existovala daň z obratu a to jak kladná, tak (konkrétně u medu) záporná. Tedy už tehdy jakási forma dotace. Výkupní cenu medu jako kluk, tedy někdy kolem r. 1980 pamatuji 22,50 Kč/kg, ta potom postupně (1989) vystoupala na 35,- Kč/kg. A byly dokonce soutěže např. o Zlatý úl apod. Permanentně nebyly konve.
Ale to by mohli někteří pamětníci upřesnit. Jen pro pořádek - hrubý krystal (dnes naprosto nedostupný) 7,30/kg. Musel se sice objednat, ale byl. Ale zase nebyly supermarkety s 10 kg na osobu a den. Prostě jiná doba.
iRP
Je někdy zbytečné se divit, proč někdo vzpomíná na špatné věci a ač inženýr nepoužívá trojčlenku a logiku

Záporná daň z obratu - to by se někomu dnes líbilo? Že by v krámech byl dotovaný med? Nestačí laciný dovozový?

A nerad bych aby byl cukr znovu tak drahý. Když to tak počítám, moje žena tehdy prodavačka 1000Kč čistého, tedy necelé kilo cukru na hodinu. Ne každý byl včelař aby prodával med za dotovanou cenu asnadno vydělal nacukr a dělat hodinu ve fabrice na kilo cukru a hodinu a čtvrt na kostku másla, to by byl dneska řev o drahotě. Dnes prodavačka 10000 čistého ve stejném městě = víc jak dvě kila cukru bez omezení v běžném prodeji a stejně tak dovezený hrubý ze včel. prodejny.
V případě mého platu technika je ten rozdíl stejný. Taky mám dnes o nulu víc na pásce než tehdy, cukr by tedy tímto přepočtem za sociku musel stát 2,30Kčs a máslo asi 2,75Kčs. Takže mi vychází asi tak 3x lacinější vzhledem ke kupní síle.

Takže jediný rozdíl - za socíku byly dotované výkupní ceny protože med byl exportní artikl a zdroj deviz. Tmavý odsud se vyvezl a a za stejnou cenu vykoupená řepka rozvařila do formy sirupu a prodávala za 35Kč kilo - tedy ta prodavačka na kilo medu dělala skoro celý den.

A byly roky, kdy med v krámech nebyl k mání ani ten řepkový a včelaři na lidi srali a prodávali většinou do výkupu (soutěžili o Zlatý úl ČSV - největší dodávky a byly na to závazky) a když se člověk nepostavil do fronty v květnu ke včelínu a neukecal někohoznámého, tak měl smůlu. A za tmavý pro lidi bylo 50Kč. Smile

No a kdo tehdy nedával do výkupu a prodával lidem což ČSV a strana (tehdy totéž) nemělo rádo tak dodnes nemá problém s klientelou - dnes již staří lidi nezapomínají kdo na ně tenkrát pamatoval a stále chodí ke svému včelaři a jiní pláčí po Včele kam dodávali a neměli dojemné starosti o to jaký med jedí děti. Taková dojemná péče začala až po krachu Včely.
Ty dva poslední příspěvky (Rosťův a Karlův) mi přijdou, jako by každý mluvil o jiné době a/nebo jiné zemi...

Karle, převeliké díky za bleskurychlé uvedení věcí na pravou míru.
Selektivní paměť je mrcha...

Za komunismu se nemluvilo nejen o náhražkách, ale o vůbec o spoustě věcí... Nikoliv ale proto, že by neexistovaly...
Ale zase určitě taky nikoho nenapadlo, že kamínky do flašek s krmením by se mohly i kupovat...
Ano, byla to jiná doba... Pro její pochopení doporučuji dvě knížky:
  1. Abeceda reálného socialismu (Jiří Průša, 2011)
  2. Vyhnanci - Akce "kulak" (Miloslav Růžička, 2008)
Druhá je velmi neradostné čtení, ze 480 stránek smutných lidských příběhů čiší trocha pozitiva jen na stranách 413-419.
První může vyznít i tragikomicky, byť sem tam ze čtení mrazí. Pár citací:

Dodávková povinnost = minimální množství produkce, které zemědělci a výrobci museli dodat státním distribučním organizacím za pevně stanovené (a obvykle nereálně nízké) ceny. Výše dodávkové povinnosti byla často stanovena na velmi vysokých úrovních a lidé, jichž se týkala, hledali cesty, jak se jí alepsoň z části vyhnout a svou produkci prodat za běžné, tržní ceny. (kráceno)

Spekulant = vyraz, používán k označení lidí údajně využívajících problémů v socialistické nabídce zboží pro vlastní zisk. (kráceno)

Rozkulačit = výraz, který popisoval likvidaci samostatně hospodařících zemědělců v rámci kolektivizace a jejich vyhnání z vlastních pozemků nebo zařazení do JZD, kde se stali družstevníky. (kráceno)

Bílé zlato = bílým zlatem byl nazýván cukr. Jednalo se o oslavný název, který se používal ve sdělovacích prostředcích při vyzdvihování socialistického hospodářství. Cukr byl současně jedním z mála druhů zboží, které se dařilo exportovat do kapitalistických zemí a stát za něj získával volně směnitelné měny. (kráceno)

Nad rámec citací pak doporučuji obsáhlé pojmy volný trh a vázaný trh, které v pár odstavcích vysvětlí, jak z pohledu běžného spotřebitele fungovalo socialistické hospodářství...


... admine sorry Blush


Doplněno: Ze stejného zdroje přidávám pár vtipů, dokreslujících onu dobu - jsou ve vlákně Včelařské vtipy.
(14.02.2013 17:53)KaJi napsal(a): [ -> ]Je někdy zbytečné se divit, proč někdo vzpomíná na špatné věci a ač inženýr nepoužívá trojčlenku a logiku.

Zato Vy jste to uvedl na pravou míru. To je, jako kdybychom se bavili o tom, jestli je lepší mor nebo cholera. Před r. 1989 byly potraviny v přepočtu dražší, ale bydlení, voda, elektřina a další - to bylo levné. A co bylo hlavní: každý měl práci! Dneska sem na fórum chodí řada lidí, kteří včelařením řeší vlastní nezaměstnanost, zvláště pak několik let před důchodem nebo pokud bydlí na venkově, kde ta práce fakt není. Za toho "špatného" socíku se lidi z vesnice dostali do práce ve městě autobusem a ani nemuseli mít auto, dneska jste na vesnici bez auta v jeteli. Práce byla i na té vesnici, občas tam byla i kultura. Zato po r. 1989 jsme kulturáky s posměchem rozprodali a na vesnici už v řadě případů není ani ta Jednota. Je smutné, když jdete vesnicí, a zjistíte, že polovina chalup je prázdných, protože staří umřeli a mladí - ti moderní a flexibilní - odešli za prací do města. Tu vesnici dneska plundrujeme o sto šest, no, ještě tak dvacet let a nebude tam žít snad nikdo.
Já bych k tomu řekla toto: každá doba měla své dobré a špatné stránky. RozhoduJící je, jestli se TEĎ žije lidem líp, než PŘEDTÍM, a to bez ohledu na výši platu. Pokud ne, je někde něco špatně.
(17.02.2013 14:27)PhDr. Jarmila Píchová napsal(a): [ -> ]... A co bylo hlavní: každý měl práci! .....

U nás na vesnici se naopak lidé přistěhovávají.Už tam mnoho lidí skoro ani neznám.Naše "slavná" hospoda se sálem je stále funkční a "vždy připravená".Big Grin Máme tu i firmu,která zaměstnává domácí.Lidi probůh nefňukejmež....Wink To se vyvrbí.Smile Ta zaměstnanost byla uměle udržovaná.Byla to iluze.Nic víc.Proto ten systém také padl.Nestačí mít prostě práci a pracovat.....musí se ty produkty práce,služby atd.také prodat.Musí být o ně zájem.Respektive musí se pracovat na tom,oč bude zájem.Pokud firma prodává,daří se.Jsou prachy na splátky,investice do technologií na výplaty.Pokud se neprodává,prostě fi. krachne a lidé musí z té firmy odejít hledat jiné uplatnění.Toto byla ale i za totáče jasná realita všude okolo,jen my jsme byli toho ušetřeni "železnou oponou"...... to je ale odbočení od etiket sakriš....Wink
Jsem také pro osobitý styl etiket,jak píše Martin Nezbeda.Ale napadlo mne,že by byl fór pro určitou věkovou kategorii lidí takový "retro styl" s tou totalitní jak je v příspěvku výše....Big Grin "A kde je vlastně brácha...." Big Grin
No jo, jenže IRP nevzpomínal na povinnou zaměstnanost (a s ním spojený trestný čin příživnictví, povinnost mít v OP razítko zaměstnavatele a naprosto běžnoukonotrolu OP) ale na cukr za 7,30 a zápornou daň z obratu.

Obě dvě věci by dneska nebyly dle mého příspěvku pro včelaře výhodné.

A pokud se někomu socialismus líbil, měl ho lépe bránit. Lidi prostě neví co chtějí.
A toto co tady ke všemu máme si naprosto svobodně vybrali ve volbách v 1992. Volební vítězství ODS atd bylo víc než přesvědčivé.

Jo, jak mi do telefonu řekl jeden místní krajan z NSR. "Já sloužil pět let u Wermachtu, pak byl v ruským zajetí, českým kriminále a nakonec skončil tady., A mohu vám říci, že kapitalismus tady není žádná selanka." A to tam měli a zčásti stále mají sociální tržní hospodářství.

Ale nejlepší je, když si můžeme svobodně vybrat a pak si můžeme svobodně stěžovat. Smile
Paní Píchová, pokud někdo zplundroval vesnici tak to byli právě komunisté. To oni naprosto plánovitě ničili na vesnici inteligenci, rozkulačili každého, kdo měl jen dva řádky brambor a šikanovali, špiclovali a ničili každého, kdo jen trochu vybočoval z řady. Proto se schopní lidé stěhovali do měst aby splynuli v šedi anonymity. Díky komunistům např. i moji prarodiče utekli z malé vesnice do města. A to že někdo na vesnici zbyl byl jen důsledek pokřiveného centrálního plánování, kdy traktorista z JZD bral více jak trojnásobný plat, než vysokoškolák ve městě. Tedy to jak dneska vypadá vesnice je důsledek zrůdného řádění komunistů v uplynulých 40 letech, bohužel těžko dnes půjdete za vnuky tehdejších sedláků a drobných živnostníků budete je nutit aby začali tam, kde skončili jejich dědové než byli rozkulačeni a vyhnáni ze svých domovů. A to že na vesnici se nebuduje infrastruktura je jen přímý důsledek výše uvedeného. Např. na vesnici ze které pocházeli mí prarodiče, byla kdysi vybudována kanalizace za prostředky, které se vybraly mezi místními živnostníky. Ta kanalizace funguje dodnes. Bohužel dnes se jen všichni vymlouvají, jak mají málo dotací a když náhodou nějaké dotace přijdou tak jsou rozkradeny. Komunisty pokřivenou morálku budeme z lidí dostávat další dvě generace, bohužel.
Prosím kolegy a kolegině, aby zde neřešili morální devastaci národa komunisty ani to, že komunisté po roce 1989 vyměnili moc politickou za moc ekonomickou se všemi současnými důsledky.

Nevím si rady s tím, jak toto vtěsnat na moji etiketu na med. Má tam být "Rozkulačený med" Huh? Nebo raději "Láska a pravda je medem přítomnosti" Huh

Som z toho voľaaký zmätený Tongue
JK
No tak to je tedy hukot...!
Jeden by myslel, že nebude muset připomínat realitu socialismu někomu, kdo v něm prožil více než dekádu v dospělosti a pyšní se jiným titulem než RSDr.
Pro vyváženost a snad i objektivitu přidám ještě pár citací z Abecedy reálného socialismu - Petrovi se znovu omlouvám a řešení této situace mu opravdu nezávidím (ale tu "spouštěcí" etiketu jsi si sem dal sám... Tongue)...

Citace:Zaměstnanost = Režim reálného socialismu prezentoval "plnou zaměstnanost" jako jednu ze sociálních jistot a jako svou zásluhu. To byla do velké míry pravda, protože vzhledem k neefektivnosti a přebujelé administrativě celého ekonomického a politicko-správního systému reálného socialismu vládl chronický nedostatek pracovních sil. Takže zatímco kapitalismus bojoval s problémem nezaměstnanosti, socialismus řešil problém nedostatku pracovních sil.
Je to zřejmě i tato skutečnost, která v dnešních obdivovatelích minulé doby vyvolává nostalgii po sociálních jistotách, které v otevřeném systému logicky nejsou tak vysoké, jako bývaly v reálném socialismu. Bylo tomu tak ale proto, že nezaměstnanost byla prostě skryta v existenci neproduktivních pracovních míst a v nízkém využívání pracovní doby.

Nedostatek pracovních sil = ... se také stal často prezentovaným objektivním důvodem různých problémů reálného socialismu včetně rozšířené a trvalé existence nedostatkového zboží. Lidově se řada problémů prostě odbývala slovy: "Nejsou lidi". (kráceno)

Příživnictví = Jako příživnictví byl označován stav, kdy jednotlivec nad 15 let věku nebyl v pracovním poměru. Příživnictví bylo v době reálného socialsmu trestným činem. Oficiálně akceptovatelnými výjimkami bylo pouze studium, péče o rodinu, důchdový věk a invalidní důchod.

Pocházím z pohraničí - a pamatuji dobu, kdy kolem hranice byly troje ostnaté dráty, oranice, hlásky, signální světlice,... a na straně plotu směrem do vnitrozemí chodili pohraničníci se psy a samopaly s ostrými náboji... Naštěstí již nepamatuji dobu, kdy v těch drátech teklo vysoké napětí jen proto, že ten skvělý režim z nějakého záhadného důvodu motivoval až přespříliš lidí k jeho opuštění.

Další citace - tentokrát ze § 109 zákona 140/1961 Sb.:
1. Kdo bez povolení opustí území republiky, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo nápravným opatřením nebo propadnutím majetku.
2.) Stejně bude potrestán československý občan, který bez povolení zůstane v cizině.


Zajímavé - a zjevně pozapomenuté - "cestovatelské" pojmy jsou také výjezdní doložka, devizový příslib a potvrzení o odevzdání vojenské knížky.

Jarmilu bych snad už jen poprosil o uvedení alespoň pár vesnic, kde je polovina chalup je prázdných, protože staří umřeli a mladí odešli... a jak přesně probíhá ono zmíněné "plundrování"?
Možná to platilo v devadesátých letech, ale dnes vídám spíš vesnice, kde se buď staví anebo opravuje - a to i těch dosti zapadlých.
Sem si myslel, že se tu dočtu něco o tom, kde si výhodně nechat natisknout etikety na med a ono to nějak ujíždí a někteří diskutující to i navzdory výzev mnohých nechápou...

Prosim tedy všechny diskutující, aby respektovali pravidla a nerozmělňovali vlákno.
Už za císaře pána Františka Pepíka vysela nad diskutujícími v hospodě cedule:
"Prosím žádné politické debaty". Tak se toho držte. Mě ta doba také se.... A jak. Ani nevíte. Ale,...
No, etiketa s tím fakt nemá nic společného Confused Idea
EDIT: u té reklamy jsem zamáčkl slzu Smile dikes Smile
Referenční URL's