Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Označení trvanlivosti medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
zdravim vsechny rad bych se dozvedel jaka je vlastne trvanlivost medu a co muzeme deklarovat na sklenicich pri prodeji dekuji za odpoved
na sklenici uveď doporučenie spotrebovať do 24 mesiacov....
životnosť medu pri správnom skladovaní je "skoro" neobmedzenáBlush
diky za odpoved nekde jsem slysel ze nasli med dokonce v piramide stovky let stary a byl pozivatelny takze si z toho hlavu nedelam pouze me zajimalo co na ty lahve uvadet
Na etiketu je vhodné uvádět "minimální trvanlivost do:" . Tuším, že u medu stačí měsíc a rok. Pokud se uvede "spotřebujte do" tak by se potravina po tomto datu neměla konzumovat. V případě "minimální trvanlivost do:" je možné konzumovat i po tomto datu, ovšem již bez záruky výrobce, ale konzumace v takovém případě nepředstavuje zdravotní riziko.
Zdravím.Jsou to ne stovky,ale tisíce let.Nejstarší nález z starověkého Egypta v poživatelném stavu je z období cca 3200 let přnl.
Naprosto přesné znění této problematiky najdete na stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?do...&nid=11342

Cituji :

Datum minimální trvanlivosti (DMT, anglicky „Best before“)
Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy "Minimální trvanlivost do…" a opět následuje uvedení dne, měsíce a roku. Pokud je DMT kratší než 3 měsíce, nemusí být na obale uveden rok, pokud je DMT delší než 3 měsíce, ale nepřesahuje 18 měsíců, nemusí být na obale uveden den a pokud je DMT delší než 18 měsíců, nemusí být uveden ani den ani měsíc.

Pokud nechcete potíže, je dobře uvádět "Minimální trvanlivost do 2015", případně déle. Jsou odběratelé, kteří jsou na to citliví.
iRP
V tématu Výroba etikety je připojen soubor, kde je přesně dáno, co musí etiketa obsahovat a je tam probráno i označení o trvanlivosti.
Referenční URL's