Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Bez mezistěn, bez rámků, bez medometu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
(11.08.2014 19:57)Jozef Bojkovský napsal(a): [ -> ]Zdravím

V živote nlkto nerobí nejakú činnosť len tak,vždy to má nejaký zámer.Napr. i ten tenis sa hrá pre upevnenie telesnej kondície.Nepoznám včelára,ktorý by sa netešil,keď vytáča plné rámiky medu.Veď včeliu farmu založil hlavne preto,aby podstatne vylepšovala rodinný rozpočet.Písať ,že to robí len pre radosť,je pokrytecké,to by choval len 1 -2 včelstvá.Môj príspevok som napísal len preto,že ťažko viem pochopiť,prečo by sme sa mali svojou technológiou chovu včiel vrátiť do 17 - 18 storočia a nevyužívať súčasný technický a technologický pokrok vo včelárstve,ktorý nám umožňuje chovať väčšie počty včelstiev a samozrejme dosahovať väčšie množstvo včelých produktov,ktoré nám bohatšie vylepšia rodinný rozpočet.

Bojo.

Ještě jednou a pomalu. Smile

Bez ohledu na to z jakého století ta technologie je je podstatné že ,ktoré nám bohatšie vylepšia rodinný rozpočet.

Je mi jedno jestli mi bohatý příjem přinese výroba šindelů, břidlicových desek atd nebo instalace moderních kompozitních střech, je m jedno jestli se dobře užvím programovaváním v COBOL (počítačový středověk) nebo v něčem současném, jestli budu prodávat mléko ze superfarmy pro 10 000 dojnic anebo mít zážitkovou retrofarmu pro 6 krav a tucet koz a mít každý den čístý cash který mi jinak nezajistí ani 100 dojnic.
Odsuvat něco jen podle letopočtu nebo počtu včelstev je k ničemu.

To je jako kdyby vám tady Ivík tvrdil, že do 500 včelstev je to záhumenk a FARMA a živnost začíná hodně nad 1000.

Uvědomte si že mluvíte o svém díle /obdivohudné, nepopoírám) ale v podmínkách o kterých s etady může většině jen zdát. CCa o 200km jižněji, hodně v teple a v méně zavčelené zemi s vyšší cenou medu, kousek od hlavního města atd.
Jiní musí hledat jiné způsoby.


A mezi námi, když si to vezmu pro běžného včelaře a vynechám dotace, tak do deseti včelstev bez jakýchkoliv investic s jen vylisovaným medem je ta ekonomika velmi zajímavá i když se tím nechci živit a mít jen med pro sebe a známé.
A bude o hodně zdravější jak med vytáčený ze starých zaplodovaných plástů. Smile

O dovolené jsme zaplatili za prohlídku malého zámku s malou atrakcí pro děti za rodinu cca 700Kč , bylo nás tam asi 6 rodin ve skupině (cca 50kg konev medu), za hodinu nás vyvedli ven . A bylo tam plno, nestačili provádět.

Dobře zorganizovaná retrofarma může vydělat za 2 měsíce prázdnin víc jak vy za rok s 500 včelstvy. Ale to nic nemění na tom, že jste spokojeni. Jak můžete vědět že toto není lepší jak váš byznys. Je to naopak velmi modernější. Má mnohokrát vyšší přidanou hodnotu jak váš. Čistě ekonomicky. Smile
Pan Smolík do ošetření včel mydlí hlava nehlava.
Po článku v Reflexu, viz následující odkaz,
V Česku jsou včely ošetřovány toxickými pesticidy a navíc to financuje stát

vyšel v sobotním článku ze 7.2.2015 v lidovkách - (jen v tištěné verzi , na webu jen pro nebo pro placené registrované čtenáře) dvoustrana
Včelař nebo medař
Odsuzuje i ošetření kyselinou mravenčí (..stála smrt lidí v metadonolové aféře...náš současný včelař nechává odpařit v úle dávku, jež dokáže spolehlivě otrávit 100 lidí)
(10.02.2015 21:49)marekant napsal(a): [ -> ]Odsuzuje i ošetření kyselinou mravenčí (..stála smrt lidí v metadonolové aféře...náš současný včelař nechává odpařit v úle dávku, jež dokáže spolehlivě otrávit 100 lidí)

Ale jen v bioprovozech a těch u nás moc není.
Kyselina otrávi Big Grin máte tam inú formu k...ov ako unás . Raz som robil na bazéne a tam sme miešali kyselinu sýrovou s chlorňanom sodným do bazénu celé bandasky a kúpalinsa v tom ľudia ..Tiež to malo potenciál zabiť veľo ľudí ,ale kedže to nikto nepil koncentrované nič sa nestalo ..Ako ja byť včelár z jeho okolia tak ak toho pána stretnem na ulici tak mu dám ,,facku ak nie rovno päsťou,, Big Grin lebo je to debil ,či by som mal minimálne chuť Big Grin ..Trebars že sa mi to liečenie tiež nepáči
Zdravím.
Kyselinu mravčiu potravinársku 86 % som používal ako zootechnik na zrážanie mlieka pri odchove teliat na našom poľnohospodárskom družstve.Pri odchove teliat / a i iných mláďat/,aby nevznikli zažívacie problémy je potrebné skrmovať čerstvé /ťažko realizovateľné najmä v letných mesiacoch/,alebo skysnuté mlieko.Pomocou kyseliny mravčej som vyrábal skysnuté mlieko tak ,že podľa mnostva mlieka sa odmerané množstvo kyseliny zamiešalo do mlieka a za 8 hdín mlieko bolo skysnuté a pripravené na skrmovanie.Na odchov teliat to pôsobilo veľmi blahodárne ,dobre priberali a nevyskytovali sa žiadne zažívacie ťažkosti.

Bojo.
Vyborne. Takze az Babis zrusi vyjimky pro hobby vcelare a s 4 vcelstvy budete muset behat s danovym priznanim po uradech, tak podekujte Smolikovi.
Pan Smolík zapomněl napsat, že i lékaři nás léčí jedy. Jenže to, co je v kilogramovém množství jed, může být v několika miligramech lék (příklad: alkohol se kdysi nazýval aqua vitae, voda života. Podával se po lžičkách a léčil. Když ho někdo vyzunknul litr na ex, exnul. A ani tam nemusel být metanol.)
Další jeho názory radši nekomentuju
(11.02.2015 15:43)stefanos689 napsal(a): [ -> ]vyjimky pro hobby vcelare

Pravděpodobně nic takového neexistuje.
Jo mas pravdu. Neni to jen pro vcelare, ale pro zemedelskou maloprodukci obecne do 30 t rocne, do ktere jsou zahrnuty i prijmy z prodeje vcelich produktu. Urcite bude casem tlak na zruseni teto vyjimky...
Dokonce se zvažovalo zvýšení limitu z dvaceti ne na 30 ale na 50 tisíc, neboť je to daň která se nedá vybírat- spravovat.
Tedy tak aby s to vyplatiilo. Zvýšení limitu proběhlo za Kalouska.
(10.02.2015 21:49)marekant napsal(a): [ -> ]Pan Smolík do ošetření včel mydlí hlava nehlava.
Po článku v Reflexu, viz následující odkaz,
V Česku jsou včely ošetřovány toxickými pesticidy a navíc to financuje stát

vyšel v sobotním článku ze 7.2.2015 v lidovkách - (jen v tištěné verzi , na webu jen pro nebo pro placené registrované čtenáře) dvoustrana
Včelař nebo medař
Odsuzuje i ošetření kyselinou mravenčí (..stála smrt lidí v metadonolové aféře...náš současný včelař nechává odpařit v úle dávku, jež dokáže spolehlivě otrávit 100 lidí)
aneb, včelařský džihád v české zaslepenosti vlastního ega...
Snad jsem ve správném tématu Smile

Cena mezistěn šla celkem dost nahoru a já nyní zvažuju, že bych letos nechal včelky na přírodním/divokém díle.

Když nasadím medník plný rámků bez mezistěn, postaví mi to včelky pěkně? (samozřejmě, že nějaké plásty s plodem hodím do medníku, abych tam včelky natáhnul (včelařím bez MM)). Nebo dát aspoň 1/2 mezistěny co druhý rámek? Děkuji za reakce.
Když nasadím medník plný rámků bez mezistěn, postaví mi to včelky pěkně?
Když bude snůška tak ano, nejlepší bude to prostřídat s plásty. A v plodišti by to šlo taky.
Ale postupně, první ti zastaví trubčinou.
To závisí aj od sily včelstva. Silnejšie včelstvo začne trubčinou, slabšie nemusí. Podľa potreby včelstva. Akoby mali v sebe zakódovaný určitý potrebný počet robotníc. Ak chýba tak to dobiehajú stavaním "delničiny". Keď dosiahnu potrebný počet toho, čo potrebujú, tak sa to pekne urovná. Treba ale rátať s tým, že na voľnej stavbe býva väčší počet trúdov vo včelstve. Je to posun k prirodzenému stavu, lebo umelých chov na MS neprirodzene množstvo trúdov vo včelstve znižuje. Vyšší podiel trúdov je však na osoh, nie na škodu (termoregulácia, protirojové opatrenie a pod.)

Neviem, v akej lokalite včelárite, ale ak nasadíte medník plný prázdnych rámikov, tak je riziko, že skôr vyvoláte rojenie, ako výstavbu diela. Urobte radšej komín. Polovica plástov hore, polovica dole. Nad sebou! Zároveň tak zvýšite pravdepodobnosť toho, že to vystavajú rovno, pretože budú kopírovať už vystavané rámiky. To sa ale dá iba u rovnako vysokých rámikov, u Dadanta nie.
Díky moc za info Smile , velmi poučné. Ano rámky přehodím tak nějak do komínku.
(11.02.2015 21:11)Honza P. napsal(a): [ -> ]Když nasadím medník plný rámků bez mezistěn, postaví mi to včelky pěkně? (samozřejmě, že nějaké plásty s plodem hodím do medníku, abych tam včelky natáhnul (včelařím bez MM)). Nebo dát aspoň 1/2 mezistěny co druhý rámek? Děkuji za reakce.
Když jsem před pěti lety začínal se včelami,zkoušel jsem také ty "alternativní ekozpůsoby".To je taková prubířská etapa začátečníků asi,nebo co. Big Grin Považoval jsem to za možnou cestu.Neměl jsem žádné zkušenosti s chovem včel a teorie jsou v hlavě tak snadné....Smile No a také i proto,že jsem neměl dost rámků a mezistěn a roje nebyly kam dát.Big Grin Má zkušenost je taková,že jsou v tomto včely naprosto nevyzpytatelné. Když jim dáte plný nástavek prázdných rámků,postaví to klidně napříč,loučka neloučka.Nebo začnou souběžně s loučkou,ale konec plástu z nějakého neznámého důvodu ohnou přes loučky a nebo plást rozdvojí...Smile Doporučuji prostřídat(nazebrovat) se soušemi či mezistěnami, jinak to je peklo. Big Grin Já to tak u silných včelstev dělám a tím šetřím za mezistěny.Tím ale neberu ekovčelařům a přírodním dobrodruhům jejich způsoby.Každého věc. Smile
Maximum, kdy nechávám včely stavět bez "vedení" je tak 2 stavební mezi dvěma stěnami, plásty atd.
Jde to i víc, ale už to není 100%. U dvou se mi nikdy nestalo, aby to vzaly šejdrem.
Nemsuí to být omezeno jen plásty, al emůže to být i rámkové krmítko, příčka atd.
Hlavně u oddělků je dobré tam mít krmítko a XPS příčku ještě lépe mezi krmítkem a stavbou. Lépe tam udrží teplo.
Jeden staví u zdi, druhý u příčky a je to dostačující.
Když je tak ze 2/3 hotovo tak je možné zase 1-2 přidat.
Miko, máš pravdu, teprve začínám, loni jsem pouze rozšiřoval včelstva a až letos budu točit med, mám včely rok a půl a ještě nemám medomet Smile

Taky máš pravdu, že nevčelařím tak, jak mi bylo řečeno a uvažuju, jak to dělat jinak, jen s těma mezistěnama to není pouze díky tomu, že bych chtěl něco měnit nebo včelařit eko, problém je pouze a jen finanční.

Postavil jsem včelín za 40 000kč, úly, rámky atd. stály asi 30 000kč. Nyní mám 10 včelstev a z každého udělám letos po jednom oddělku abych rozšířil +/- na 20. Budu tedy potřebovat 300 rámků. Ty už mám koupené i se vším co k tomu patří za 3000kč a letos musím koupit medomet za 20 000 a nebo koupit obyč. medomet na kliku za 10 000 pokud mi finance nedovolí. Taky ještě nemám žádné nádoby na med atd.

Mezistěny šly nahoru a včelařka prodává kilo už za 300kč, spočítal jsem, že potřebuju mezistěny za 6500kč na těch 300 rámků a ty prostě nemám. Mám doma mezistěny ještě asi na 80 rámků, něco ještě dokoupím, ale na všech 300 rámků mezistěny nekoupím. To je na mě už moc peněz. Až prodám nějaký med a trošku se mi to vrátí, pak klidně mezistěny na další rok nakoupím Smile

Nyní mám v plánu, že mám hruba 80 mezistěn, 70 ještě koupím (za 1500kč), budu mít tedy 150 mezistěn na 300 rámků a budu je dávat do úlu prostě ob jedno.
Chop se staré rady ,z jedné mezistěny udělej dvě. F.V.
Já si myslím , že je to rozumné (mezitím tady přispěl Vlk - takže já myslím tvé rozhodnutí, to půlení MS je takový kompromis který dělám, když mám zbytky, ale jinak je to zbytečná komplikace) .

Do oddělků nemusíš dát ani kousek mezistěny - projdi tady jak se dělá štětečkem čárka z vosku podél mokré latičky - zkoušel to tady HOnza Vondrák - tedyy popisoval jak si nechal poraditSmile. Dodáš oddělkům asi tak o pár kilo cukru víc a je to.

U kmenových je problém že začnou s divočit trubčinou pokud v té době pocítí deficit trubců. Takže pokud jim tam nezůstal rámek s trubčinou z loňska a ty je někde mimo máš, tak jim ji musíš co nedjřív z jara dát aby si chovali trubce - nejlépe v březnu atd.
Pokud jich budou mít dost, nestaví tak divoce trubčinu ale v přirozenějším poměru podle svého. Zavedení volné stavby není na jeden rok, ale vyplatí se ti.
Nevím jestli máš rámky již vydrátkované, pokud ne uvaž u volné stvaby třeba jen dva svislé uprostřed aby jsi mohl dílo snadno vyřezávat a nemusel tavit celý rámek. Ušetříš si do budoucna dost práce i nákladů.

V dolní části bude obvykle trubčina, snadněji se ti vyřeže - ozdravné opatření na VD
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's