Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Bez mezistěn, bez rámků, bez medometu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Honza P. Zkoušej klidně co uznáš za vhodné. Já to dělal také.Zkoušel všechno možné.Nikdo mi tehdy neradil.Motal jsem se kolem včel jako medvěd. Ano, také půlím mezistěny,jak tu píše Vlcek. Jo také způsob.Hlavně když chci mít mezistěny v celám nástavku a mám jich málo. Wink Čárky vosku jsem nikdy nezkoušel.Připadá mi to pracné. Ale až jednou budu ten rentiér,tak možná to zkusím. Smile
Čárky vosku jsem nikdy nezkoušel.Připadá mi to pracné - Za chviličku máš udělaný celý nástavek. Jde to rychle. Roj - perfektní stavba a o staní jsem ještě nezkoušel. Roj jsem usadil na jednu MZ a září včely vystavěly 3NN 2/3L. Samozřejmě jsem krmil.
Honza: jestli máš v okolí pekárnu, tam tam zajdi, dej kilo medu a odneseš si spoustu kbelíků od marmelady a máš nádoby na med.
Doplním KaJi:Jako majitel muzea Ti můžu poradit jeden výdobytek starých včelařů.Určitě někdo ze starších včelařů ji má doma.Menuje se to bleskovka a bylo to na upevňování mezistěn.
Já to použil na ty základy v rámku,máš li pevnou ruku ,perfekt.
Je to silnější jak štětcem,ale včely,se mi zdá,to berou lépe. F.V.
(12.02.2015 10:35)Honza P. napsal(a): [ -> ]Díky moc za info Smile , velmi poučné. Ano rámky přehodím tak nějak do komínku.

Vlákno o prírodnom včelárení na fóre PSNV.SK má len dva listy. Minulú sezónu som nafotil môj postup bez medzistienok v Béčku. Je tam veľa fotografií od preletu až po medobranie. Ak máš záujem, pozri sa na to tu.
Milane, jak holky donutíš, aby to přistavěly ke spodní loučce. Těm mým se do toho moc nechce. Letos mám v plánu zkusit dva proužky mezistěny - jeden do horní a druhý do spodní drážky rámku.
(11.02.2015 21:11)Honza P. napsal(a): [ -> ]Snad jsem ve správném tématu Smile

Cena mezistěn šla celkem dost nahoru a já nyní zvažuju, že bych letos nechal včelky na přírodním/divokém díle.
Najdi si příslušná témata na ŠPV - nejni to zase až taková sranda, jak to vypadá.
Tam najdeš mnoho zkušeností těch, co už tak léta včelaří.

(12.02.2015 18:09)S-ladek napsal(a): [ -> ]Milane, jak holky donutíš, aby to přistavěly ke spodní loučce. Těm mým se do toho moc nechce. Letos mám v plánu zkusit dva proužky mezistěny - jeden do horní a druhý do spodní drážky rámku.
Proužek dolů ani nezkoušej, nebo jen tak, aby jsi viděl co z toho bude.
Přistavění v dolním nástavku není nutné a v horním to dostaví jen za extrémní snůšky, anebo ve druhém roce. Nijak jinak je v prvním roce nedonutíš. Prostě to je jiné včelaření. Cool
K ničomu včely nenútim. Robím len jednoduché rámiky bez pliec. Všetky latky sú široké 25 mm a hrubé 10 mm.
Ještě k dělení mezistěn.Nedělím vodorovně,ale z rohu do rohu. F.V.
(12.02.2015 17:59)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]
(12.02.2015 10:35)Honza P. napsal(a): [ -> ]Díky moc za info Smile , velmi poučné. Ano rámky přehodím tak nějak do komínku.

Vlákno o prírodnom včelárení na fóre PSNV.SK má len dva listy. Minulú sezónu som nafotil môj postup bez medzistienok v Béčku. Je tam veľa fotografií od preletu až po medobranie. Ak máš záujem, pozri sa na to tu.

Pane Bencur,
kdyz nechate vcelky na volno stavet v prazdnem ramecku, pouzivate neco k vedeni stavby? Ja je vedu take na volno, ale zacinal jsem jen na hornich louckach a tam byla lista a te se holky jakz takz drzely. Z duvudu vetsi stability dila jsem presel na ramky. Na rameckach jsou schopny se ale obcas uhnout. Resim to tak, ze je necham stavet podle sousedniho dila. Tedy spise zebruji, prohazuji a tak se mi to dari drzet v lati. Letos chci zkusit jim vlozit ramky s navoskovanou listou na horni loucce ramecku. Kazdopadne mi mezisteny vubec nechybi.

Moc dekuji

LPS
K vedeniu stavby nič nepoužívam. Tie rámiky sú holé ako na fotografii. Včely s tým vôbec nemajú problém a dielo postavia rovno. Ak sa stane, že v niektorom rámiku "zazmetkujú", tak to vyrežem a potom zostávajúcu časť už dostavajú pohodovo.
(12.02.2015 13:01)Honza P. napsal(a): [ -> ]Miko, máš pravdu, teprve začínám, loni jsem pouze rozšiřoval včelstva a až letos budu točit med, mám včely rok a půl a ještě nemám medomet Smile

Taky máš pravdu, že nevčelařím tak, jak mi bylo řečeno a uvažuju, jak to dělat jinak, jen s těma mezistěnama to není pouze díky tomu, že bych chtěl něco měnit nebo včelařit eko, problém je pouze a jen finanční.

Postavil jsem včelín za 40 000kč, úly, rámky atd. stály asi 30 000kč. Nyní mám 10 včelstev a z každého udělám letos po jednom oddělku abych rozšířil +/- na 20. Budu tedy potřebovat 300 rámků. Ty už mám koupené i se vším co k tomu patří za 3000kč a letos musím koupit medomet za 20 000 a nebo koupit obyč. medomet na kliku za 10 000 pokud mi finance nedovolí. Taky ještě nemám žádné nádoby na med atd.

Mezistěny šly nahoru a včelařka prodává kilo už za 300kč, spočítal jsem, že potřebuju mezistěny za 6500kč na těch 300 rámků a ty prostě nemám. Mám doma mezistěny ještě asi na 80 rámků, něco ještě dokoupím, ale na všech 300 rámků mezistěny nekoupím. To je na mě už moc peněz. Až prodám nějaký med a trošku se mi to vrátí, pak klidně mezistěny na další rok nakoupím Smile

Nyní mám v plánu, že mám hruba 80 mezistěn, 70 ještě koupím (za 1500kč), budu mít tedy 150 mezistěn na 300 rámků a budu je dávat do úlu prostě ob jedno.

Já to loni řešil taky.Pak mě napadlo koupit vosk od jiného včelaře po 120,- a vyměnil jsem ho za mezistěny s doplatkem 30,-
Tak mě vyšlo kilo mezistěn na 150,- místo 230,- za kilo.Já jsem ušetřil a včelař co mi prodal vosk byl rád že jsem mu dal 120,- místo 100,- co by dostal ve výkupu.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's