Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Propolisová mast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
zdravim vsechny mohl by nekdo poradit jak vyrobit prop. mast? diky za odpoved
diky za odpoved. je jeste nejaky jiny zpusob? napr.suchou cestou bez pouziti tinktury?
toto jsi cetl :
[attachment=1676]
[attachment=1677]

ten článek Radka Hubače je k nalezení ZDE je to dole v cca 3/4 stránky
Rozpustit na vařiči (nejlépe v čisté plechovce - hrnec se pak špatně myje) vazelínu, nebo sádlo a vmíchat práškový propolis. Propolis se zmrazí v sáčku a pak se rozdrtí válečkem na nudle přímo v sáčku, nebo lze použít tříštivý mlýnek na kávu.
Vezmu větší misku, zaleji z rychlovarky horkou vodou a opatrně vložím menší misku. Do té vymačkám indulonu, přidám práškový propolis a nechám rozpustit. Pokud se to vše nestihne rozpustit, vyměním vodu za teplejší. Potom vezmu injekční stříkačku nasaju rozehřátý propolis s indulonou a vstříknu zpět do tuby. Potom šup s mastičkou do ledničky. Jestli se to tak má dělat nevím, ale tato hnědá indulona byla OK.
To mě zajímá. To se mi právě nedaří. Tedy propolis se nerozpustí. V jakém tuku se opravdu rozpustí, vznikne roztok podobně jako tinktura? Předem díky za spolehlivý návod.
Zaobstaraj si literatúru: Zázrak jménem propolis-bulharský autor Minedžajan,
Léčení včelími produkty,
Apiterapie-Dr.Josef Zentrich-Čech.
Najzrozumiteľnejšia je tá od toho Bulhara,ja robím len podľa nej.
Ak chceš obísť tinktúru,treba k tomu domácu bravčovú masť-Sádlo,čistý propolis-nie škrabaný.Na 100g brav.masti ide 30g čistého propolisu.Brav.masť roztopíš v antikorovom kastróliku,môže byť aj smaltovaný s nepoškodeným smaltom-ten si odlož len na túto príležitosť-,pridáš 30g čistého propolisu a na slabom ohni- pri plyne,pri elektrike na st.2 za stáleho miešania popražíš 5 minút.Odložíš do druhého dňa.Ďalší deň znova naslabo 5minút a to isté zopakuješ aj na tretí deň,kde už potom neodkladáš,ale precedíš do nádobky z hnedého skla cez antikorové sitko a gázu viacejkrát preloženú na sitku.
P.S. Do hotovej masti môžeš pustiť pár kvapiek medu,popr.pridať trocha včelieho vosku-panenského.Skladuj v chladničke.
Pár mojich poznatkov.
  • Už by som nikdy nepoužil bravčovú masť alebo maslo. Len a len "lekárenskú" vazelínu.
  • Ohrievať nie na priamom ohni, ale vo vodnom kúpeli.
  • Propolis je najlepšie extrahovať v liehu (aspoň 80% - rozpustí sa síce aj veľmi malá časť vosku, ale to nie je na závadu) a ten potom nechať odpariť. Vznikne propolisová "kašička", ktorá sa potom ľahko s tukom spojí. Pred vylúhovaním je dobré vychladený surový propolis rozomlieť v trieštivom mlynčeku na kávu. Stačí 3-5 sekúnd.
Týmto postupom získam propolisovú masť, ktorá je krásne jemná a bez "žmolkov", či hrudiek. Nevýhoda - pomerne drahá výroba.
Vojto,ja vyrábam masť len týmto spôsobom-z propol.tinktúry a lekárenskej vazelíny.Propolis lúhujem v 85%nom liehu osem dní,každý deň poriadne pretrepem.Na deviaty deň prefiltrujem cez kávový filterč.4,tozn.to riedke.To hustejšie precedím cez dámsku pančuchu-silónku,/kupujem funglnové/ a následne prefiltrujem cez káv.filter.
Františkovi som dal preto ten recept,lebo chcel "suchou "cestou "obísť"tinktúru.
Na prípravu touto cestou je potrebný čistý propolis,z propolis.sita, nie škrabaný.Pri tom pražení nesmie propolis zhorieť,preto sa poškvarí len tak krátko a odstaví sa.Nemalo by sa do studena len pri izbovej teplote,aby sa propolis luhoval aj počas státia.Do chladničky sa uloží až po konečnej príprave.
Ďalšia vec, ktorú je potrebné spomenúť,je tá,že propolis sa nikdy nerozpustí bezozbytku,tozn.že aj po lúhovaní aj pražení nám nejaký ten sediment ostane.
Dá sa použiť aj škrabaný propolis,ale ten treba pred tým, ako ideme pražiť na masti,upraviť.
Škrabaný propolis dáme do vriacej vody a povaríme cca 5 minút.Pri varení nám vyplávajú na hladinu všetky ľahšie častice-drevo,zbytky včelích tiel,vosk a pod.
Po prevarení scedíme cez nerezové alebo unelohmotné sitko,vyklopíme na nejakú savú podložku-hrubšiu handru,molitan a pod.Utvoríme si z tej hmoty hrubšiu placku.Po odstánení vody-vysušení dáme placku do mrazničky,aby sa stala krehkejšou a nasledne ju rozbijeme na drobnejšie kúsky.
S takto pripraveným propolisom pokračujeme ďalej suchou cestou-pražením na masti,alebbo lúhovaním v liehu.
Keď si takto "upravíme" propolis varením,nemusíme sa obávať,že sa nám do tinkúry vylúhuje sj vosk.
Pražením sa dá pripraviť aj propolisové maslo,ktoré sa nám tak skoro nepokazí-propolis ho konzervuje.
Dobre si to rozpísal, ja som len upozornil kľúčové body. Sám tiež používam propolis zo sita... A k tomu nosiču - bravčová masť ale hlavne maslo zbytočne láka hmyz. A u mňa hlavne teplé maslo vyvolávalo nepríjemný pocit zápachu..... a ani značné množstvo propolisu nedokázalo zabrániť rozkladaniu sa za slnečných dní.
Ahoj Vojto.
Lekárenská vaselina a sádlo jako masťové základy mají samozřejmě své výhody a nevýhody. Jedna podstatná tady zmíněna nebyla - bravčová masť coby transportér účinných látek do organismu je mnohem efektivnější než vaselina.
Pokud se chceme vyhnout sádlu kvůli jeho nevýhodám, můžeme sáhnout po Cutilanu, masťovému základu, který patří ze syntetických k nejlepším z hlediska transpozice.
ja som používal stužený rastlinný tuk CERA..ale vraciam sa spať k bravčovej masti,z dovodu ktorý spomenul nadomnou Karel..
(02.03.2013 20:15)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Pokud se chceme vyhnout sádlu kvůli jeho nevýhodám, můžeme sáhnout po Cutilanu, masťovému základu, který patří ze syntetických k nejlepším z hlediska transpozice.

Vďaka, určite to vyskúšam.
Neví někdo kde se dá sehnat líh tak 80-90%? Vyrabím tinkturu a v lékárně mě nabízeli jen 60% což podle návodů na výrobu může být nedostatečné - propolis se údajně nerozpustí jak má. Popřípadě zda se nedá použít něco jiného? slyšel jsem i o vodce ale ta má ještě mín než 60% tak nevím, díky za každý tip
http://www.kutilov.cz/konzumni-lih/konzu...emny-0-5l/
http://www.vmd-drogerie.cz/vmd-drog/esho...3godMCUAPQ
http://www.zbozi.cz/?q=konzumni+lih
Dá se sehnat po lékárnách a drogeriích běžně i 85%. Ještě je na trhu 98% až 99% na čištění skel teleskopů. Ale ten je extra drahý.
možná trochu z ruky, ale samoobsluha v Tatranské Lomnici Smile Koupil jsem tam 80% s názvem rodinný ...
když už nic tak pěkný výlet!!!
(01.02.2014 21:16)Orel napsal(a): [ -> ]Neví někdo kde se dá sehnat líh tak 80-90%? Vyrabím tinkturu a v lékárně mě nabízeli jen 60% což podle návodů na výrobu může být nedostatečné - propolis se údajně nerozpustí jak má. Popřípadě zda se nedá použít něco jiného? slyšel jsem i o vodce ale ta má ještě mín než 60% tak nevím, díky za každý tip

Rozpustí se i v 60% nevidel jsem v tom nikdy zádný problém
V Trencine v podnikovej predajni Old Herold kedykolvek...

[Obrázky: Digitalizova.jpg]
(02.02.2014 7:25)Radek Botur napsal(a): [ -> ]
(01.02.2014 21:16)Orel napsal(a): [ -> ]Neví někdo kde se dá sehnat líh tak 80-90%? Vyrabím tinkturu a v lékárně mě nabízeli jen 60% což podle návodů na výrobu může být nedostatečné - propolis se údajně nerozpustí jak má. Popřípadě zda se nedá použít něco jiného? slyšel jsem i o vodce ale ta má ještě mín než 60% tak nevím, díky za každý tip

Rozpustí se i v 60% nevidel jsem v tom nikdy zádný problém

Ja už dlhé roky používam na výrobu tinktúry práve 60 % lieh z lekárni, tam ho vždy majú k dispozícii, nechápem prečo by mal byť 80-90 %. Ja to aj drahšie.
Stran: 1 2
Referenční URL's