Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Problematika použití zásobních plástů z padlých včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
(08.03.2013 10:33)Alka napsal(a): [ -> ]OK, vyfotím to, až přijdu odpoledne domů, podívala jsem se dnes ráno v práci do svých poznámek a jak byly ty silné větry začátkem ledna, tak u dvou včelstev mi vítr sebral víko (i přes to, že je plechové s límcem a mám na něm zátěž) a byly cca dva dny úplně otevřené seshora, tohle je jedno z nich, myslela jsem že to bylo to včelstvo vedle, ale bylo to tohle....i když bylo v té době docela teplo, v noci nešla teplota pod nulu
díky všem za odpovědi

Více fotek by skutečně nebylo na škodu.

Osobně vidím nad chomáčem a v jeho okolí totální SAHARU na krásném žluťoučkém díle - zde bych mor nehledal. Taky ti vzniká druhá mezera mezi nástavky nedostavěním díla ke spodní loučce to včelám podle mě nepřidá.
tak jsem to vše prohlédla detailně, sklepla včely a prozkoumala buňky pod nimi, všude jsou chuděrky jen zalezlé a už zplesnivělé, po plodu ani rána ani na jednom plástu, mor si myslím to není, nikde ani náznak toho co se popisuje v literatuře, asi umřely na hlad, nevím, třeba v kombinaci s tím, že přišly o matku, byla z roku 2010, takže žádná mladice, horní nástavek lehký jak pírko, dolní jsem měla problém unést, všechno jsem ale stejně spálila, přijde mi trochu nihilistický to dál používat.... přikládám dvě fotky, ve stejném stavu byly celkem 4 plásty v horním nástavku, kolem nich souše a v dolním zásoby

[Obrázky: 20130308_151226.jpg] [Obrázky: 20130308_150926.jpg]
(07.03.2013 21:58)Alka napsal(a): [ -> ]Po včerejší prohlídce jsem zjistila, že mi padla 2 včelstva ze 14 zazimovaných, jedno je úplně vybrakované a jedno je právě plné zásob, mám dilema jestli ty zásoby ponechat pro jiné nebo je vyhodit, nejsem si jista, jestli chuděrky padly na hlad nebo na nějakou infekci.... Pravděpodobně asi plásty a souše spálím a úl zevnitř vydezinfikuji a ožehnu, čím víc toho přečtu, tím víc trpím panickým strachem z nákaz. Omlouvám se za kvalitu fotek jsou z telefonu. Nevím jestli je to moje začátečnická chyba, ale pamatuji se, že v září byly zásoby v horním nástavku.

Alka každý začiatok je ťažký, s trpkou príchuťou, ale môže byť pre každého čo to prežije aj poučný. Nechápem prečo všetky príspevky to chápu ako vplyv chorôb a teraz to dookola radia čo máš spraviť. Viem, že si na pochybách čo máš naraz všetko robiť, aby si zachránila zbývajúce včelstvá. Mne to pripadá, ako celé Čechy boli zaplavené chorobami, čo nemôže byť pravda, pretože by štát ako celok nedosahoval také výnosy ako boli u vás po minulé roky max. 10 posledný rok okolo 8 tisíc ton.

Budem konkrétny, urobili ste chybu aspoň v jednom prípade, včelstvo zimovalo nad zásobami a tam kde boli včely, zásoby chybovali. Smerom dolu v zime včely nepôjdu, tak to bolo v tomto prípade, zásoby patria nad včelí chumáč. Ak by v niektorých včelstvách bol MVP, aj začiatočník by zbadal, že z jeho včelami nie je v poriadku.

Preto sa nebojte strašenia, plásty vytrieďte podľa obsahu, vyčistite a uložte na bezpečné miesto, v čase tvorby robenie odložencov-oddělkou ich kľudne použite. Takže panický strach zažeň optimizmom a znovu dôveruj svojim vedomostiam a nech sa ti darí.
Díky pane Turčáni za povzbuzení, myslím si totéž co Vy. Ono v dnešní době, kdy se na jedince v mnoha oborech, ne jen ve včelařství, valí kvanta informací veskrze negativního charakteru, je prostě těžké si zachovat chladnou hlavu a vybrat si z toho pouze to věcné a užitečné, kort když má člověk nulové zkušenosti a žije jen z toho co si přečte. Optimismus mě neopustil především díky tomu, že zbylých, zimu přeživších 12 včelstev, v posledním týdnu kypělo životem.
Já už jsem tu diagnózu tušil déle, až ty poslední foto jasně prokázaly "o co go".
Takže diagnóza - jasný hlad a to především chybou včelaře. Tečka.
To je vidět z toho, že jsou včely zalezlé jedna vedle druhé v prázdných buňkách a kolem tohoto chomáče není JEDINÁ!!!!! buňka zásob.
Navíc jsem kdesi z předchozích příspěvků vyčetl, že horní nástavek je pouze s mrtvými včelami, ve spodním pouze zásoby.
Výsledek zimování ani jinak dopadnout nemohl. Včely utvořily chomáč nad zásobami, dále "jely" pouze na zbytky, které měly nad "hlavou". No a ty až došly, včelstvo končilo.
Pokud si toto uvědomíte, žádné včelstvo už v budoucnu nikomu z tohoto důvodu nepadne.
No a jak tomuto stavu předejít?
Pokud chcete zimovat na více, než jednom nástavku, je cesta celkem jednoduchá. Předpokládá ale buď (pro totální odpůrce) existenci mřížky, nebo docela pracnou nápravu včelstva na konci září.
Už jsem někde napsal, že my vyjímáme mřížku ze včelstev až na sv. Václava, tedy koncem září. Matka tedy drží plod pod mřížkou (nemůže nahoru) a tudíž veškeré dodané zásoby MUSÍ včelstvo uložit do "medníku", tedy "nad hlavu". Jinam ani nemůže, jinde místo není.
Zatímco bez mřížky začne po podávání zásob matka plodovat (samozřejmě nahoře pod stropem), protože uteče do tepla. Proto včely uloží zásoby pod sebe (jinam ani nemohou), protože nahoře je plod. A to je jejich konec, jako v tomto případě.
Jediným řešením je provést na konci září kontrolu s přehozením rámků, kdy do dolního nástavku dáme pouze plod a nahoru zásoby. V případě, že je ve včelstvu mřížka, tento poměrně radikální a hlavně úplně zbytečný zásah odpadá. Navíc si včelstvo musí po tomto zásahu prostor nějak zkorigovat, protože Vy jste to určitě nejlépe podle jejich potřeb neudělali. Pro včelstvo velmi mnoho úplně zbytečné práce.
Ve finále nejen pro včelstvo, ale i pro Vás. Nejen jako zmařená investice, ale další práce navíc s úklidem prázdných nástavků s padlými včelami a zásobami, čištění, výpadek medu z očekávaných snůšek.....
Pochopení této problematiky je zvládnutí písmene "A" ve Vaší včelařské abecedě (a ta jako každá jiná končí tuším písmenem "Ž").
Ale s tím se musí každý popasovat sám.
P.S. Než jsem to stačil dopsat, částečně mne předběhl A. Turčáni. Antone, díky.
iRP
Jak dlouho na plástech padlého včelstva (a tedy následně vytažených, zbavených mrtvých včel, uložených na suchém, větraném místě) vydrží v životaschopném stavu nosema a je možno takovéto plásty nějak účinně desinfikovat (mám na mysli pouze a jen plné zásobní plásty), např. omytím octem, UV lampou, v termoboxu, apod.?
Ak sa nemýlim,tak 2 roky(nozema) a plásty sa dezinfikujú ľadovou kyselinou octovou!Ja osobne by som podozrivé plásty radšej vylikvidoval!
(09.03.2013 0:20)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Já už jsem tu diagnózu tušil déle, až ty poslední foto jasně prokázaly "o co go".
Takže diagnóza - jasný hlad a to především chybou včelaře. Tečka.
To je vidět z toho, že jsou včely zalezlé jedna vedle druhé v prázdných buňkách a kolem tohoto chomáče není JEDINÁ!!!!! buňka zásob.

Může nastat trochu jiný případ.
Mám tady jeden zajímavý úhyn, loňské oddělky usazené do plodiště 12rámků 45*30, dokonce zateplené.

Bylo tam deset rámků, zásoby se podávaly rámkovým krmítkem.

To včelstvo zesláblo a asi plodovalo, nekoumal jsem nad tím, a vybralo zásoby deset cm od sebe. Bylo u čelní stěny. Tedy na obsedlých rámcích bylo dost zásob, ale včely se od nich odtrhly. Osobně bych si tipnul rychlé slábnutí chomáče.

(Vloni v podletí jsem neprováděl žádné ošetření /plošné úhyny byly předloni, tím pádem jako vždy gabon dávali organizovaní až o rok později, tedy vloni a nehrozilo od nich v létě nebezpečí/- chemičtí aktivisté se můžou v radách vyřáddit v jiném vlákně. Já považuji za vhodné se naučit držet úhyny na 10-30% - jedině tak dojde k seleci toho co chováme).

Takže plásty bez včel mimo chomáč jsem už dável jiným.
Včelařím převážně bez mřížky.Proti ukládání zásob pod plodové těleso krmím první dávku hned po posledním vytáčení a to najednou 7-9kg cukru pak už jen dokrmuji včely jsou nuceny prakticky uložit zásoby tam kde byl původně vytočený med.Další výhodou je že včelařím kombinovaně kdy nad plodovím tělasem zůstane nízký nástavek který včely používají radši k uložení zásob než matka ke kladení.Také nenechávám nástavky ve včelách abych je použil jako sklad souší zastávám názor že včely mají mít tolik prostoru aby nebyly omezovány ale zároveň jej byl schopny ovládnout.Pokud již dojde k odtržení od zásob a včely uhynou jsou zásoby použitelné pro další potřebu.Samozřejmě mluvíme li o zásobách z naší včelnice kde víme jaký je zdravotní stav.
Alka: to se stane, žádný učený z nebe nespadl Smile))) aspoň víš příště na co si dát pozor Smile))
(08.03.2013 23:52)Alka napsal(a): [ -> ]Díky pane Turčáni za povzbuzení, myslím si totéž co Vy. Ono v dnešní době, kdy se na jedince v mnoha oborech, ne jen ve včelařství, valí kvanta informací veskrze negativního charakteru, je prostě těžké si zachovat chladnou hlavu a vybrat si z toho pouze to věcné a užitečné, kort když má člověk nulové zkušenosti a žije jen z toho co si přečte. Optimismus mě neopustil především díky tomu, že zbylých, zimu přeživších 12 včelstev, v posledním týdnu kypělo životem.

Alka, ja som síce viac starý ako mladý, ale môžme si tykať, nemám s tým problém.
Som rád, že si znovu veríš a stáva sa to aj mne, keď nemyslím hlavou, ale rukami. Ešte jednu radu, neponáhľaj sa rozmnožovaním za každú cenu, pretože niekedy je menej viac. Odloženec- oddělek je dobré urobiť s plodujúcou matkou včas Ak takú možnosť mám, ale tak isto to môže byť mladá, ale dobrá je i MB, vložiť do úľa toľko plodových plástov, najlepšie také na ktorých sa liahne plod, sú medové zásoby a peľ a kŕmiť až vtedy, keď včely sú zalietané (nie skôr ako o 3-5 dní) a ošetrujú svoj vlastný plod.

Môžeš im vo vhodnom kŕmidle dať cukrový roztok 1:1.a dať toľko, aby si vystavali vložené medzisteny a urobili dobré zásoby, do času kým kŕmime odloženec na zimu, mal by mať na každom rámiku 0,8-1 kg zásob, potom sa nemusíš báť akejkoľvek zimy, samozrejme k tým 10 kilám ešte podať ďalších 8-10 kg.
Ak spadnuta rodina nemala klinicky mor tak ramiky mozno v pohode znova pouzit. Kliestik na zdochnutych vcelach neprezije viac ako 1-2 dni, cize tohto prenosu sa netreba bat.
Scipione, opravdu to myslíte tak, jak jste to napsal?
Jiří
Okrem toho ak ma nejaka rodina na vcelnici nejaky virus tak sa s tym virusom stretli zrejme uz aj ostatne rodiny. Mne spadne v priemere tak 1 rodina z 25, ale nikdy som s opetovnym pouzitim ramikov nemal problem.
Dobře, ale to, že Vy jste problém nezaznamenal, ještě neznamená, že ten problém neexistuje ...
Jiří
Však on až si Scipio opravdu pořídí včely, bude psát jinak.
Samozřejmě že problém existuje ovšem u zdravé včelnice kde známe zdravotní stav je minimální.Pokud jsou zásoby čisté napokálené a uhynulé včelstvo nevykazovalo příznaky vyrového onemocnění zvápenatění plodu a můžeme s určitostí říct že zahynulo hlady nevidím problém v přidání zásob jinému včelstvu.Jiné je to u včelnice kde se objevil mor pak už je riskantní téměř vše tedy i prohazování zásob.
No jo, ono se řekne nevykazuje příznaky virového onemocnění ... Ale poznáme okem pouhým akutní či chronickou palalýzu, nocemu ceranae? Ostatně i ve věci moru, o čemž Scipio psal: poznáme asi kliniku, ale není-li? On radí použít plásty ...Sad
Jiří
A jaká je vaše rada v případě, že jsou rámky pokálené? Napadají mě možnosti od vše spálit, přes vyřezat vosk (a bohužel i zásoby) a rámky desinfikovat roztokem louhu (5%) a sava (10%). Nebo je zde i nějaká možnost, jak zachovat dílo s mednými a hlavně pylovými zásobami? Co vlastně udělat se zásobami, které jsou uskladněné v díle, proprat vodou a pustit do kanalizace?
V podstatě jste si sám odpověděl. Máte možnost všechno spálit nebo v případě úhynu na nosemu můžete dílo vyřezat a vyvařit. Vosk lze zužitkovat ve výkupu - následně ho stejně desinfikují a rozvařený pyl se sladinou kanalizovat. Varem se určitě zničí přítomné viry a také spory nosemy hynou při teplotě nad 70°C. Takže ani nekontaminujete kanalizaci Smile Ale i kdyby jste to neudělal, tak se všechno v kanalizaci natolik naředí, že to snad ani nemá cenu řešit. Spory nosemy navíc nejsou nesmrtelné. Pokálené rámky spálit a úl desinfikovat.

Nevidím důvod proč dlouze rozmýšlet a debatovat nad tím, jak zahránit několik málo rámků a pár kg zásob po nosematickém včelstvu. Cena rámku je kolem 10 Kč a to pár kilo cukru taky nikoho nezrujnuje....
Stran: 1 2 3
Referenční URL's