Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Slídění
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Centrální plánování, kde já jsem to už jenom slyšel? Ono to mělo v určitých situacích své kouzlo, ale přikazuj dneska někomu něco. Navíc kdo by to řídil? ČSV spoustu členů opustilo pro jejich neschopnost řídit cokoliv a stejně jako u myslivců jsou i u včelařů jednotlivé zájmové skupiny roztříštěny do více spolků. Mladí včelaři vnímají ČSV jako zkostnatělou organizaci, takže já to spíš vidím jako neživotaschopnou úvahu, hento centrálné plánovanie či koordináciu. Wink
Bol to vtip Wink
Jako nečlen svazu bych jejich centrální krmení bral... konečně pozitivní posun i pro nečleny...
Albert záleží od toho ako daleko sú cudzie včelstvá,ak sú vyšše troch kolimentrov ako u mňa a roztok sa dá po 18 hodine,tak to tie cudzie včelstvá ani nestihnú zareagovať,pretože v tom čase na večer už sú doma a vylehujú na letáčoch. Já som to aj zámerne robil tak,aby ten roztok bol v krátkom čase vybratý. A ked včely lietali v húfoch,tak som videl, že sú to moje včely pretože to lietalo len na moju stranu kde je včelnica,z opačnej strany už žiadne včely cudzie nič neodnášali. Samozrejme ak dá niekto veľa roztoku a odber je dlhý časovo,tak zareagujú zrejme aj cudzie včely postupne a brali by to tiež.
Inak zaujímavé na to bolo,ako sa včely vedia orientovať v čase. Cez deň okolo napájačky to kontrolovalo asi 10-12 pátračiek,ale kedže v napájačke bolo sucho,tak si to len sledovali. Ked sa tie včelstvá naučili že tam chodím okolo 18 30 hod a vtedy pre nich začína znáška,tak už v tomto čase bolo okolo napájačky povedzme 300 včieľ. Takže sa orientovali pekne v čase. Akonáhle som vylial roztok,tak do 5 min to vedeli všetky včelstvá na včelnici čo im to tie pátračky vykecali a pre ne začala ihned znáška. To sú veľmi rýchle reakcie včelstiev a nejakých 70l roztoku dokázali vypucovať do pol hodiny. To tie cudzie vzdialenejšie včelstvá za tak krátky čas,by nestihli ani zareagovať a nie to ešte toho roztoku nejak významne odniesť.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's