Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Inseminovaná matka
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
S pivem nejmenovaném značky Březňák jste to ale zvládnul braburně ne? Wink

Nevím jaká je metoda podle pana Dvorského. Ptáte se na zkušenosti, možná se vám hodí ta moje.

Nejjistější je přidání matky smetencem. Jak to ale dělám já (100% jistota) to nejde náběhem.

Matku dám v zajištěné klícce do rojáku (zavěsím na drátku asi 5 cm pod víko na okraji díry pro smyk) a udělám k ní smetenec. Ten vězním jeden den (nekrmím), což stačí, protože to vždy dělám na stan 30 km vzdáleném, kam se včely rozhodně nevrátí. Matka je furt v klícce. Smet dám do úlu normálně horem poté, co jsem mezi připravené rámky umístil pořád neodjištěnou klícku. Dám krmení, raději medový roztok hustý asi jako cukerný roztok 1:1, samosebou odhadem, prostě řidší. Dělám to navečer, smetenec je ani ne tak hladový jako asi žízní.

Další den zkontroluju klícku a vždy je silně obalená včelami. Tehdy odlomím pojistku a dám klícku vyjíst, což by mělo trvat než se tam vše uklidní po mém vyrušení. Takto mi matku přijmou vždycky.

Proč nevězním a nekrmím? Nemám sklep, ale i když jsem ho dřív v jiném bydlišti měl, jednou krmení vzaly, většinou jen malinko a někdy vůbec, silně hučely a stejně se jich hodně vrátilo - neměl jsem víc stanovišť. Včely zdrhaly (větší či menší část) rovnou z toho náběhu.
Tome je to smetenec po 4 dnech v chladném sklepě, vzaly litr a půl med voda 1-1, matka s nima špacírovala pěkně dovnitř, na stejný včelnici se žádné nevracely, podle mě ani jedna. Pan Dvorský má na to téma poučnej článek ve včelařských novinách, "roj kterej mi udělá vždycky radost " nebo tak nějak. Jde mi spíš o rady co a jak po usazení. Ten březňák je takové severočeské šampaňské po práci, když se daří.Smile
Aha, to jsem nevěděl že jste ho 4 dny věznil (pak se nedivím, že se nevracely). Ale možná třeba taky někdo nemá sklep a hodí se mu co píšu.

Březňák = champagne nordique by sice bylo totéž, znělo by to ale mnohem vzletnějiBig Grin

No a ten náběh, to je fakt lepší než trhák na Hallmark Channel. Naše maminka láskyplně postrkovala zmatené či opozdilé včeličky a když některá v zápalu boje spadla na zem, sebrala jí a vhodila mezi ostatní na náběh... Jednou to starší bratr lakonicky okomentoval slovy, že kdyby měla každá včelička ručičku, naše maminka by jí za tu ručičku odvedla domů.
Máma u toho ale nepila nic, to je fakt.Big Grin

No a co pak? Je to umělý roj a je dobré toho využít aby postavil nějaké nové dílo a tudíž krmit po menších dávkách denně. Nové dílo ve vč je zvýšení jistoty, že bude inseminka v pořádku.
Mít ve včelstvíčku mocí mermo létavky je riskantní a úplně zbytečné.
Proto se dělá smetenec, kde by létavky neměly být.
Já dělám dva až tři dny předem oddělek s mladuškami a líhnoucím se plodem. Před přidáním vylámu matečníky (všechny!!!) a matku přidám v klícce. Matku vždy vypouštím už druhý den pod dozorem, venku, na plástu plném včel. Pokud vidím, že jsou zahryznuté do klícky, je to znamení, že ji nepřijaly a další dva dny s vypuštěním počkám. Pokud se chovají normálně, matku na plástu vypustím a jsem připraven ji případně odchytit.
Daleko důležitější je následná kontrola, a to 4x po týdnu, zda nenarazily matečník. Vyhráno bude, až se vylíhne její vlastní plod.
Je veliký rozdíl v tom, co do čeho přidávám. Takto se dá přidat cokoliv do čehokoliv.
Řeč byla o smetenci, ne o odd. Když to po sobě přečtete, zjistíte daleko větší pracnost a hlídání a ještě pak kontroly na matečník atd. Samosebou že funguje několik způsobů přidání matky, od úplně blbých, které vyjdou zřídka až po smetenec, který je, zdá se mi, nejjistější. A smetenec bez sklepa je něco, co jsem jakživ neslyšel a nečet a tak jsem pvažoval za poctivé svůj náhodný a vynucený objev dát ostatním.

O nevýhodnosti létavek ve smetenci čtu poprvé (nebo jsem to pochopil poprvé) a má to velkou logiku. Mě to nedocvaklo a tak díky. Co dělám a co jsem asi měl uvést je to, že než začnu smetat včely, je jejich úl nejméně půl hodiny otevřený a "vyrušený" (obyčejně to tak trvá když stará slepota hledá matku a matky značí jenom srabi a s brejlema to umí každej) a včely se nasají zásobami. Proto si troufám je ten jeden den nekrmit.

Kromě smetence mi přijde jako nejméně pracný a nejistější způsob přidání matky pod rámeček. To je snad celkem známý způsob. Ale i když mi to snad 20 let vycházelo na 100%, pak se jednou k matce podhryzali a rochli jí a zrovna takovou, na které mi záleželo (inseminka). Od té doby už jen smetenec.

A k tomu označování matek. Když najdu matku třeba z TV a je už srpen nebo září, už nemám odvahu jí ulovit a značit. V "sezoně" si troufám když mám několik matek v záloze.
Pokud neřeším peníze, tak možná, ono jde i o čas (termíny). Kdo má méně peněz a více času (na práci), u inseminované matky je pracnost na místě. Pokud budou matky z mojí produkce (příbuzné), tak přidávání do smetenců řeším naostro, bez práce.
V loni jsem úspěšně přidal inseminovanou matku tak, že po avízu, že mi ji posílají poštou jsem vybral jedno včelstvo a z něho jsem odebral veškerý plod se starou matkou ( z 3 nástavků šli na 2). Matka druhý den přišla a třetí den jsem ji do tohoto včelstva bez matky přidal v zasílací klícce i s doprovodnými včelami a až další den jsem vylomil packu a pak jsem se asi po cca týdnu podíval zda-li klade.
....žije do dnes Smile
Chlapy já kreten tam jak sem slepej smetl matku f1 z libechova, který se odlouplo znamenko. Hádejte která matka vyhrála. No chybama se člověk uci tak zas za rok
Že neušlechtilí vítězí nad ušlechtilými (kteří jsou díky ušlechtilosti navíc bohužel šlechetní) je známá věc.
Já bych sem poslední dvě volby prezidenta netahal. Jak jsem psal že matky přidávám umělým matečníkem, zkoušel jsem to několikrát. Vždycky mám dostatečné množství včelstev navíc na kterých můžu páchat rozličné pokusy s nejistými výsledky. Loni jsem měl osm tajných (tajných že o nich Kohoutová nevěděla, jinak by mě s nima hnala někam dál) včelstev za barákem. Krajnímu jsem odebral matku a udělal s ní oddělek. Narazily matečníky a když je zavíčkovaly, vzal jsem matku za vedlejšího úlu, vložil do trubičky z mezistěny a přilepil na horní lištu rámku kde bylo nejvíc matečníku. Druhý den matečníky vykousané a matka běhala po plástech. Až zavíčkovaly matečníky v druhém úlu tak jsem přidal matku ze třetího atd. Mám tedy vyzkoušené že to funguje jako nejméně pracné spolehlivé přidání matky.
Funguje to i u déle osiřelých včelstev, kde ale zatím nejsou trubčice?
Nevím, zkus to. Ony si po osiření matečníky nenarazily?
Funguje to i po hodinovém osiření. Není třeba čekat na zavíčkované matečníky, ale mně připadá že takhle je to baví víc.
Nenarazily, protože se jednalo o 3 vyrojení včelstva a nové matky se jim nevrátily. A než jsem na to přišel, tak doba pokročila.
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's