Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Spojování včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Taky musíš napsat jak jsi dospěl k tomu názoru. SLabý třeba pro mě a pro Milana Havelku, to je velký rozdíl Smile
Otázka je, prečo je ten oddelok slabý? Je tam zlá matka, alebo bol neskoro urobený, málo kŕmený, ...? Z toho plynie otázka , ktorú matku chceš ponechať? Ten, kde je matka lepšia, by som dal hore, aby vracajúcesa včely (ak ešte lietajú) nenatrafili na "cudziu" matku a neublížili jej. Alebo hore dáš slabšie, aby ich spodne zohrievali a ponecháš otvorené očko, aby nechodili cez letáč?

Osobne by som to riešil tak, že by som počkal na teplý deň, ešte stúpajú poludňajšie teploty, a zmietol ich na nábeh pred susedný úľ a nech sa vžobrú (ako roj), plod stejne teraz nemajú. Ten ich úľ, tam by som nič nenechal.

Aj dvojmatečne by sa dalo.
Ano, Karle....Big Grin Tobě jsou na jaře silný včely naprd....nemáš snůšku. U mě zase není medovice, abych si dovolil zazimovat všechna včelstva na 1Vn....Než jsem tohle vychytal, tak to taky nebylo s medem tak veselý.....Dodgy

Jak je ten oddělek slabý?....pokud byl udělanej pozdě (tedy jestli je šance, že to není matkou) a obsedá aspoň 3 uličky a má zásoby - bych ho nechal.....na jaře se matka může hodit.Wink Jediný co je vhodný u tak malého včelstva udělat je - před poslední fumigacī vyndat plást, ve kterém byl poslední plod, přisunout k sobě plné plásty a včely z toho vyndaného smést nad včely, které zůstaly na ostatních plástech. Malé včelstvo mívá problém s termoregulací a tudíž zvýšenou spotřebu. Pokud nemá zásoby i ve středu chumáče tak většinou nepřežije.
Hodlal jsem jen dotyčného vybídnout k námaze to popsat, když se ptá a diví, že nedostane odpověď.

Ale funguješ dobře, chytáš na první našlápnutí. Smile
Ahoj všem.
Měl bych na vás dotaz. Přešel jsem na eurodadant a mám tam slabší včelstvo. Poradíte mi jak spojujete včely v tomto systému.Předpokládám ,že nedáváte plodiště na plodiště,když je jen jeden nástavek plodištní.Takže přeložením? Může mi někdo poradit-předat trošku zkušeností!
Děkuju a přeju krásný den .Vašek
přeložením - zúžím původní, mezi ně noviny od podmetu až s přesahem nahoru ( v nich pár dírek ) a vedle nich přiložím druhé včelstvíčko přes které překlopím noviny seshora a opět je nadírkuju... takže nově přidávané včelstvíčko jakoby zabalím... a je to ... Wink
No krása. Slyšel jsem, že o vánocich se dají spojovat napřímo bez těch novin. Jde to a nebo je to lepší přez noviny. Ještě jednou děkuju.
Jo a ještě jedna blbá a asi zbytečná otázkaUndecided. Samozřejmě ze slabého odebrat matku. Děkuji
obě včelstva spoj za sebe, papír je v tomto čase zbytečný.Já matky nechávám obě,vyberou si podle sebe.Pouvažuj ale o tom, z jakého důvodu je slabé aby jsi nakonec nepřišel o obě. Někdy se i zdá,že je to slaboch a na jaře se dobře rozjede.Osobně bych do nich nešahal a rozhodl bych se až na jaře.
Duha nie celkom súhlasím s Tvojím názorom, neviem prečo tvrdíte (viacerí), že pri spájaní dvoch včelstiev si vyberú tú "lepšiu". AK spájaš dve včelstvá, jedno z nich môže byť silnejšie (viac včiel) a to sinejšie zabije matku toho slabšieho, ale čom je horšie, rovnako silné spájané včelstvá, môžu zabiť obidve matky a ak to včelár nezbadá a spolieha sa na túto "skúsenosť?" doplatí na to včelár, včelstvom do jari sa stane trúdokladným.

Preto je istejšie tak pre včelstvo ako pre včelára jedno matku slabšieho včelstva odstrániť, alebo prezimovať obidve a spojiť na jar, ale znovu zdôrazňujem, jednu M odstrániť. Včely sú nevyspytateľné.
Zdravím.

Potvrdzujem,že včely sú nevyspytateľné.I ja som bol presvedčený /literatúra to uvádzala/,že včelstvo si vyberie tú lepšiu .Opak bola skutočnosť a preto vždy rozhodnem ,ktorá matka lepšie vyhovuje a tú ponechám

Bojo.
Včely, které s ní žijí to nepoznají a Ty ano?
Viackrát som sa tiež presvedčil,že aj včely nie vždy poznajú čo je pre nich lepšie.Konajú len pudovo,takže nejak to dopadnúť musí.
Napríklad v septembri mi robilo včelstvo TV,já som im ju prekazil a MB som zrušil.Ak by som to koncom septembra ponechal na včely,môže sa veľmi ľahko stať,že matka sa už neoplodní.Zaujímavé,že včelstvo sa už o TV znova nepokúsilo a matka vo včelstve bola ešte nasledujúce dve sezóny,kým mi nezduchla z rojom.Takže prečo ju chceli meniť a tak ohroziť svoj osud je záhada, ktorú som vyriešil za ne.
Potom som mal včelstvo ktoré boľo veľmi agresívne.Takže včelstvu som odobral matku a dostalo matku novú.Starú matku o ktorej som si myslel že bude zrejme k ničomu,som ale ponechal v klietke zavrenú v inom včelstve v podmete.Bola do zálohy,ak by mi priadanú matku neprijali,inú som už nemal.
Nakoniec som vytvoril neskorší odloženec a pridal som mu túto matku ktorá bolo podľa mňa príčinou toho,že v pôvodnom včelstve boli včely agresívne.
Odloženec napriek tomu zostal mierny a ani v nasledujúcej sezóne sa známky agresivity včieľ už neprejavovali.Tá istá matka a v každom včelstve sa včely správali inak.Takže včely sú nevyspytateľné a niekedy konajú tak,ako by išli proti sebe.Aspoň z pohľadu včelára sa to tak za určitej situácie môže vyzerať.Len to správne posúdiť a to chce niekedy odvahu.
Děkuju vám za rady. Já to nechám na jaro. uvidíme jak to bude vypadat.

Přeju pěkný den
Vašek
(05.12.2015 16:09)František Němec napsal(a): [ -> ]Včely, které s ní žijí to nepoznají a Ty ano?

Včely sa pozerajú na to trošku inak, ako včelár. Včelár chce, aby mu včely dali med. Oni chcú však niečo iné... Preto ten rozpor. Oni na to pozerajú zo svojho pohľadu, včelár zo svojho...
Neviem či v úle prebieha voľba kráľovnej krásy, promenáda v plavkách, porovnávanie IQ, umelecký dojem, prípadne súťaž v zručnosti.
Myslím že včely si tie kandidátky ani nepostavia vedľa seba, aby porovnali rozmery prsia, pás a bokyBig Grin

Jednoducho hrozí stret včiel s cudzou matkou.
Matematický to vychádza že M, ktorá má väčší sprievod (z väčšieho včelstva) prežije. Ten väčší sprievod skôr nájde tú konkurenčnú M a usmrtí ju. To by aj včelárovi vyhovovalo, pokiaľ je si sám vedomý že v tom väčšom včelstve je lepšia M.

Ale ak včelár o tom nie je presvedčený, ale myslí si opak, keď napríklad neskoro nasadil kvalitnú kúpenú M a tá už nestihla včelstvo "zveľadiť", potom by mal pri spájaní "asistovať" a tú slabšiu odstrániť sám.

Tak by som uvažoval o kvalite.

Samotné prežitie tej ponechanej M je podľa mňa tiež ohrozené tým, že okolo nej chodia tie pridané včely. Potom by som (tak som to vždy robil) pridané včelstvo (to bez matky) dal bližšie k letáču. Keď som mal ležany na teplú stavbu, tak som noviny medzi spájané včelstva nedával.
(26.07.2015 7:16)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Ja osobne by som počkal do jari. 6 rámikový odloženec nie je na zahodenie v našich podmienkach. Prezimuje a netreba mu veľa zásob. V zime môže niektoré včelstvo osiŕieť alebo uhynúť a potom sa každá matka môže hodiť. Po tohoročnej skúsenosti s hynutím matiek na jar som od plánovaného spájania včelstiev teraz na jeseň upustil. Radšej spojiť na jar, matka v rezerve a spojené včelstvo pred znáškou dokáže zázraky.

na jesen som tu riesil ci prezimujem par ramikove odlozence, nakoniec som to skusil, nakrmil som po 5kg a po zime uz vsetky styri pekne lietaju, nosia pel a do dvoch som aj zbezne nazrel, tak su na cca 3 ramikoch Smile chcem ich spojit s produkcnymi a tak vymenit matky, len vcera dost fukalo, tak som to nemohol spravit a najblizsie mozno az o dva tyzdne ak bude pekne, dufam, ze este nebudu prilis rozbehnute a ze to nejak nakombinujem do toho jedneho CS nastavku produkcneho vcelstva, chcem to spajat na ostro, prelozenim ramikov s plodom.
S tím přidáváím na ostro bych radil po odstranění staré dát mladou matičku na 1-2 dny do klícky.Jistota je jistota. Staré matky bych nezabíjel pokud jsou ještě trochu dobré. Minyodděleček se starou matkou se může hodit. Stará matka se během léta vymnění a nemusejí se pak oslabovat včelstva na oddělky a mají velký časový náskok.
Dobrý den,
mám jeden hodně slabý loňský oddělek. Přemýšlím, co s ním. Zda oddělek spojit s jiným, či jej nechat na příští rok a doufat, že zesílí..
Co by ste mi doporučili?¨díky
Doporučuji rozhodně spojit. Čekat a doufat není ve včelaření úplně nejlepší postup. Ze silného včelstva pak uděláš letos oddělek raz dva a příští rok máš skoro jistotu dvou produkčních včelstev. Dřív jsem slabá včelstva také nechával přes sezónu zesilovat, ale výsledek většinou stál za prd. Takže spojit a hotovo. Toť můj názor.
Vzhledem k nebezpečí přenosu virů nespojuji. Pokud mám na jaře nějakého slabocha, snažím se zjistit proč k tomu došlo(tady člověk ocení poznámky). Co nejdříve je to možné vyměním matku, pokud to nepomůže a není znát žádný posun, nastoupí síra a následná dezinfekce.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's