Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Spojování včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Nevím jakou máš rámkovou míru, ale přidej třetí nástavek pěkně přes noviny do kterých uděláš pár direk hřebíkem. Pak si dej týden bobříka nerušení. Poté je prohlídneš a trušku jim to přeuspořádáš, pokud budeš krmit, tak nahoru vybíhající plod a částečně zanesené rámky, plod do druhého a prvního nástavku na střed, pokud máš prázdné souše tak do druhého dva a nazebrovat, pak po stranách pil a zásoby 2ks z každé strany. Přeléčit kyselinou a zakrmit. v tuto dobu není již víc potřeba.

Vyzimovat na třech nástavcích a z jara podle síly provedeš rotaci, nebo odebrání. Nicméně z toho třetího nástavku, kterým je spojíš uděláš krmnou komoru.


Libor Tongue
mám rámikovú mieru 42x27,5.už som dal tretí nadstavok do ktorého som ich preložil.šlo to v pohode.dal som ich cez noviny.teraz idem na tri dni do práce a potom ich skontrolujem.dúfam že to dopadne dobre.
Zdravim. Mam jednu, dost surnu otazku. Dnes som zistil, ze jedno vcelstvo je bez matky (po minulotyzdnovej rychlej kontrole, com mu vlozil na posilnenie dva ramiky plodu, aj otvoreneho, na ktorom natiahli nudzove matecniky - dnes som ich vsetky odstranil). Vcelstvo je stredne silne, s nasadenym ciastocne obsadenym mednikom. Zaroven mam len tak zalozne osadeny roj na par ramikoch s plodom a kladucou matkou. Chcem ich spojit, otazka znie ako? Idealne no zaroven dost pracne by bolo striast vcely z mednika osireleho vcelstva, polozit noviny a prevesit do toho mednika tie ramiky s matkou. Chcem sa opytat, ci taketo osirele vcely neprijmu matku aj bez tohto postupu - spravim miesto v medniku a priamo prevesim ramiky s matkou medzi mednikove plasty?
Tak to udělej přelétákovou metodou. To osiřelé oddělej pryč a na jeho místo dej ten roj s kladoucí matkou. Otevřený plod z toho osiřelce pokud ještě nějaký je použij pro posílení nějakého jiného včelstva (záměna za zavíčkovaný plod) a ostatní rámky osiřelce dej do medníku nad roj (zavři očko) . Původní obyvatelky se vlastně budou vžebrávat k roji a jiná matka, jiná vůně. Navíc si již nebudou mít možnost narazit matečník na vlastním plodu a nezbude jim než otročit pro novou královnu.
Druhá, ještě jednodušší varianta, je dát pryč mřížku a nad medník přes noviny nadsadit roj. A chcete li mít jistotu, ty plásty s otevřeným plodem, které jste tam dal, dejte do jiného včelstva.
Souhlas s Vladimírem. Jen bych tam tu mřížku na moje gusto ponechal. Ten otevřený plod tam klidně může i zůstat.
Jde totiž o to, že mřížkou zajistíte, že matku poměrně snadno najdete - určitě bude na těch několika rámcích plodu nad ní.
Plod tam může klidně zůstat, protože mřížkou a novinami je splněna základní podmínka spojení dvou včelstev a to existence "fraucimoru" přidávané matky. Veškeré včely se musí přižebrat k již kladoucí matce. Hrou feromonů musí po projití mřížky "slíbit", že se budou chovat vzorně, že nebudou ošetřovat plod ani matku, že budou pracovat ve prospěch celku...... prostě že budou otročit do konce svého života.
Ono jim totiž nic jiného ani nezbývá, pokud chtějí dál žít.
No a Vy po několika málo dnech můžete odstranit rozkousané noviny a potenciálně i odstranit mřížku. Matku snadno najdete - nemusíte "přehrabávat" celý úl. Otevřený plod dole je už většinou zavíčkován, za několik málo dnů se vylíhne a tak výrazně posílí celé osazenstvo. Nová matka si pak udělá "pořádek", tedy založí nové plodové těso přesně tam, kde to bude podle ní nejvýhodnější. Nebo jí v té její volbě pomůžete sloučením všech plodových rámků do jednoho houfu.
Tedy shrnutí - mřížku i plod ponechat, není důvod obojí odstraňovat.
iRP
Dobrá rada, ale musím reagovať na riadok začínajúci vetou "Nová matka......" , moje skúsenosti sú iné, myslím si, že matka v úli nerozhoduje o ničom, robí len to čo od nej chce včelstvo resp. včely. Aj v tomto prípade má matka dve centrá plodových rámikov a má tri možnosti, kde bude klásť: v obidvoch častiach úľa, v spodnej alebo hornej časti, ale to všetko záleží od úľových včiel, kde jej to miesto pripravia t.j. bunky vyčistia a vyleštia.

Prečo to tvrdím, pretože som sa v úli stretol aj s javmi o ktorých by som nebol veril, že je to tak, spomeniem dva prípady, kedy M robila to čo od nej chceli včely, v prvom prípade včely pripravili na pláste pri spodnej latke materskú kolísku (je to upravená mater. miska do hruškovitého tvaru je vysoká 10-12 mm s otvorom priemeru 5 mm), ku ktorej včely M usmerňovali, až dosiahli, že M položila vajíčko a potom sa spokojne rozišli.

V druhom prípade včely pripravili matke trúdie bunky v rohu plásta pri spodnej letke rámika a o znovu v kruhu včiel M a tie ju tlačili ku trúdim bunkám, M pochopila čo od nej včely chceli a základla ich a odišla. Toto divadlo som pozoroval na plástoch náhodne vybraných z úľa.

Do diskusii som vstúpil len preto, že moje oči to videli inak ako sa to tradične opisuje a možno si i ty videl vo včelstvách inak ako je to v literatúre, len zotvávaš na tradícii
Dakujem vsetkym za rady. Kedze ma tlacil cas, poriesil som to nakoniec sam, a to nahodou sposobom, ktory radil vladimir. Vybral som mriezku, vcely z mednika striasol (nebolo ich az tak strasne vela) a zadymil do plodiska, polozil noviny a na to mednik s rojom a matkou kde som dolozil povodne mednikove plasty. Teraz je to uz len na nich - bud sa zmieria s novou matkou, alebo ak nie, tak na plastoch s rojom je aj otvoreny plod, na ktorom mozu pripadne natiahnut dalsie matecniky (snad ich take nieco nenapadne a vyhodnotia ako lepsie riesenie nechat si hotovu matku). Najblizsie pojdem do nich az o dva tyzdne, takze sa necham prekvapit, co ma bude cakat.
Tak som sa tam nakoniec dostal uz tento vikend. Vysledok: na novu matku sa zjavne vykaslali, nenasiel som ziadne vajicka ani larvy, len zavieckovany plod a matecniky. Trochu som im to preusporiadal, plod prelozil do plodiska a pockam teda kym sa vyliahne nova matka, resp ak zozeniem, tak skusim pridat. Bolo to jedno z mojich najsilnejsich vcelstiev a rojenim sa takto uplne vysachovalo, keby som ho trochu neposilnil zavieckovanym plodom, tak by uz dnes asi z neho nebolo celkom nic a mohol by som ho akurat tak spojit s nejakym inym. Dodgy
juraj netráp sa Smile neviem čo malo tento rok na vcely vplyv,ale pridávané matky mi zabíjali osirotence ako na bežiacom páse,a to za dvadsať rokov som nemal jediný neúspešný pokus čo sa tohto sposobu týka..Nehovoriac o galibe kde som vrchný nadstavok s hrsťou včiel po rezervnej matke(po jej odstránení) pripájal naspäť včelstvu(odstránením fólie ktorá ich oddeľovala) a táto hŕstka včiel mi dokázala zabiť matku v silných rodinách,stalo sa to v 12tich zo 40 vč.na jednom stanovisku..sa mi rozum zastavoval nad tým..Čo som mal za včelársky život osvedčené na 100% ,príroda tento rok"zmietla zo stola"..
Stalo se mi letos taky, že jsem přidával matku z plemenáče do včelstva....a úspěšně, ale ten plemenáč bez matky a bez plodu se postupně vžebrával do druhého včelstvíčka vedle, a matku mi zahryzly taky....což jsem nikdy předtím nezažil.
Ale k tomu spojování přes noviny.....Považuju za velmi důležité pro přijetí matky a stmelení včelstva ....při tomto způsobu nasadit krmení. Aspoň jednorázově 4kg cukru 1:1.Ale je lepší krmit dva dny. Toť má zkušenost.Wink
Víte, tohle je největší problém české kotliny a sice to neskutečně blbé a nevýnosné zachraňování všelijakých chcípáčků a neduživců. Návody jak to provést by jistě zabraly několik regálů v knihovnách. Proč vše, co nesplňuje moje představy o průměrném a lepším včelstvu neutratit? Na místo mizerného včelstva přijde nově vznikající včelstvo z odělku a spolehlivá jistota min. dobrého výnosu v příštím roce. Naopak jakákoliv záchrana touto dobou je pouze vyhazování peněz nic jiného! Je to také to nejlepší, co můžete pro zdravotní stav svých včelstev udělat! Nebo víte snad naprosto přesně, z jakého důvodu včelstvo už delší dobu klempíruje? Věřte mi, že jsem nepoznal lepší systém než utrácet špatné a množit nejlepší. Netuším, proč z toho má většina takový strach! Vždyť k tomu prakticky nemusíte vůbec nic umět a jde to dělat velmi jednoduše. A to nemluvím o tom jak vám vylétnou průměrné výnosy! Zdraví R. S.
Rudolfe, tohle považuji za výrok století, vytesat do kamene.... Kdyby tak šlo tímto Tvým příspěvkem takovéto diskuse uzavřít......
Je až neskutečné, kolik v těchto dnech denně volá včelařů, jestli náhodou nemám matku.
Nemám - prostě jsem 20. července vyhlásil stop stav a všechny nadpočetné matky usadil do oddělků. Dnes, pokud najdu nějakého lazara, prostě mřížka, noviny, 2kg cukru a nazdar bazar.
Je to skutečně o tom hesle "Kdo nemnoží - živoří". Pozor - to není z mé hlavy, ale od p. Kolomého, který se nechal slyšet, že nejkrásnější stav ve včelařině zažijete, když začátkem srpna máte plno matek, pro něž není využití. A tak se mění, spojuje, jako o život. Příští rok se to prostě musí vrátit..... Jenže vykládejte tohle včelařům.
Stejné, jako objednávky. Celý podzim, zimu, jaro se neozve nikdo. Pak to všichni chtějí hned.
Kdyby si každý uvědomil, že pokud má dejme tomu 10 včelstev, bude ročně minimálně 4 -5 matek potřebovat. Dílem jako náhrada ztrát, dílem na výměnu. Jenže kdy je objednává? Ze zásady 20 června. Vysvětlujte mu, že už od února máte kapacitu vyčerpanou.
Pak je ještě horší stav, kdy se takovýmito matkami napravují trubčice. Ty prostě jakoukoli matku nepřijmou a ještě dostanete vynadáno, že "ta matka byla nějaká divná"..... Že je chyba ve včelaři, prostě nepřizná. Kolik kvalitních matek takto přijde vniveč!!!!
Nejhorší, že za rok se to opakuje znovu..... Jak u blbejch na dvorku ve 3 hodiny ráno. Ach jo.
iRP
(22.08.2013 11:40)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Pro: 11macik...
Nejsem si dvakrát jistej, že by na tomhle záleželo....proto bych chtěl vědět ...PROČ?

ani som nechcel povodne reagovat, proc? mne staci ze mi to povedal vcelar ktoreho uznavam ako kapacitu, a viac to neriesim,

otazne je ze moze byt vela dovodov, 1 silne vcelstvo alebo silnejsie vcelstvo ma viacej lietaviek a tie su vyuzite a nie su doma po novinami ale makaju, 2 prehryzenim a spajanim cez noviny veznim slabsiu cast vcelstva, 3 dominantne a teda silnejsie obsadaza ul, ma maku, teda feromony a slabsie sa radsej podmani,. Iba tolko, nemam co riesit. Je to ako s trubcovym vcelstvom, ked som zacinal tak som to riesil, teraz viem, ze je lapsie ho vysypata postavit na jeho miesto oddelok, odlozenec. Ako tu pisu viacery niekedy je lepsie makat na jar, spravit zopar odlozencov a na jesen mate vyhrane, nechybaju matky a riesite situacie inak.
Ja se naopak vubec nedivim,kdyz se nekdo snazi v zacatcich sveho vcelareni zachranit kazde vcelstvo. Proc? Protoze jich ma 3, 5 a kazda ztrata je znat. Dnes jich mam 16 a nejak to neresim. Je slabe...vypomuzu z ostatnich ramkem se zavickovanym plodem a za dva tydny je jich tam jak maku. A ze to zachranovani stoji par kilo cukru navic,vzdyt je to konicek. Dnes uz take samozrejme spojuji...mam uz z ceho. Pepa Krapka me naucil delat oddelky...dekuju.
Maciku, to co popisuješ, už nemá s výměnou matky nic společného....to je obyčejné spojování dvou včelstev.....Při výměně pomocí odděku a přes noviny je úplně jedno, jestli je oddělek silnější nebo slabší než včelstvo ve kterém chceš matku vyměnit.....Jsou 3 kriteria, které musíš dodržet.
  1. Ani jedno včelstvo nesmí být se zásobama "na suchu"!
  2. Nahoru nad noviny oddělek s matkou , hned, bez odkladu, po odstarnění matky z původního včelstva(a je jedno, jestli je "oddělek" na dvou nástavkách....Big Grin)
  3. Nasadit krmítko a minimálně 2 kg 1:1 (lepší jsou 4kg) po dva dny.
Jinak bych v tom nehledal žádnou složitost.
(23.08.2013 9:37)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Maciku
3. Nasadit krmítko a minimálně 2 kg 1:1 (lepší jsou 4kg) po dva dny.

Jinak bych v tom nehledal žádnou složitost.

tretie pravidlo nedodrzujem vobec ziadne krmitko ani voda, polozim vcelstvo alebo odlozenec na vcelstvo cez noviny so vsetkym co maju cize zasobami a viac neriesim, ale dakujem za radu. Vedsinou to mam vyriesene v lete. Vychovanim odlozencov to je lahsie. A pametam si ked som zacinal ako som riesil s 5 vcelstvami zachranu trubcieho vcelstva. Ano ako pise hore, zaciatocnik musi zachranovat vcelstva roznymi postupmi, lebo ich ma malicko. Takze kazde prezivsie vcelstvo na jar mu je milsie ako nezachranene. Dnes uz viem, ze sa daju aj spojit dve slabsie vcelstva s kladucimi matkami a jednu matku nechat v klietke zatvorenu na pevno v tom vcelstve a na jarich rozdelit a zase pridat matku. Preziju obe. A vcely idu do zimy silne.
Včelaření se takhle zdá být docela složitý. Kdyby včelař dělal to co včely přirozeně potřebují...a občas jim pomohl...a nevymýšlel blbosti....to by bylo skvělý....Big Grin...Matku přes zimu zaklíckovanou?...v zimujícím včelstvu?....Jo zkusím to....zrovna nemám nic jinýho na práci....Big Grin

Hele maciku...nechci tady zlehčovat Tvé zkušenosti. Už Před rokem 1980 ing.Veselý tohle napsal....ty tři zásady..., já to za 33let se včelama pochopil proč se to tak dělá....ty si budeš na to pochopení muset počkat.....ale dočkáš se.Smile
Pri čítaní textov o spájaní včelstiev som sa stretol s názorom, že včelstvo si matku vyberie samo. To ale znamená, že včelár nemusí nevhodnú matku vyhľadať a odstrániť. Zasa iní píšu, že matky zvedú súboj a môže sa stať, že víťazná matka sa v súboji poškodí. To znamená, že včelár by mal nevhodnú matku vyhľadať a odstrániť. Ako to teda je ?
Z vlastní zkušenosti....pokud chci tīmto způsobem měnit matku třeba protože včely jsou extrémě bodavé....tak rozhodně nedám včelám na výběr a tu nevhodnou najdu a odstraním. To je bez debat. Jinak nechat na včelách výběr matky znamenáurčité riziko pro matku. Můžou se utkat, ale i nemusí. Rozhodně jsem zažil všechny varianty.....jedna ok, druhou odstranily včely,....jedna odstraněná, druhá poškozená, a následně TV. A i tu nejhorší variantu....obě KO. Za sebe můžu říct:....NENECHÁVAT výběr na včelách!
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's