Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Spojování včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
(22.08.2013 20:03)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Dnes, pokud najdu nějakého lazara, prostě mřížka, noviny, 2kg cukru a nazdar bazar.

prosím co jste tím myslel? podle mne to je přesně co potřebuji, akorát tomu nerozumím...Smile))
mám jedno slabé včelstvo a mám jeden silný 5tirámkový plemenáč plný krásných včel a letošní matkou. chci je spojit, aby šly do zimy silnější. Jak je spojím?
Slabé včelstvo vespod(bez matky), pěkný oddělek nahoře s matkou(nechá se k němu připojit plodové plásty bez včel), mezi nástavkama mřížka a na ní noviny s pár dirkama....a do stropního krmítka 2 kg cukru 1:1.... a nazdar bazar.....čemu nerozumíš?
Tomu nazdar bazar...Smile
Ba ne, děkuji za polopticky postup...
K tomu nazdar bazar .... Proc tam davate mrizku nestacil by jen ten denni tisk ?
proč se dává při spojování mřížka - matka zůstane tam, kde jí spojujeme, přes mřížku neproleze, tudíž tam klade a nemusí se prohlížet celé včelstvo
mám tři třírámkové plemenáče s kladoucími matkami. Dvě matky použiji na výměnu starých v úlech a zbyde mi třikrát tři rámky s plodem a vajíčky a jednou matkou. Mohu je spojit tak že vezmu nástavek a naskládám je všechny k sobě i s matkou? co se stane? nepobijou se moc? přežije matka? nebo jak je spojit do jednoho včelstva?
Měl jsem 4 oddělky na 8 rámcich a před 10 dny jsem je spojil tak,že jsem udělal 2. Spojil jsem je přez noviny , dal jsem mřížku a matky jsem nechal at se vyberou dnes jsem kontroloval a matky jsou všechny 4 a vesele kladou.Tak nevím zda to mám tak nechat at se vyberou,nebo mám některou usmrtit.
Pokiaľ si nechal medzi nadstavkami mriežku,tak odložence si teraz matku nebudú vyberať a budú do času fungovať ako keby samostatne .
Ak by sa mriežka neodobrala,tak obyčajne na jar zostane len jedna matka,s pravidla vo vrchnom nadstavku.Já som tiež spájal dva odložence zo slabšími včelstvami cez mriežku a zatiaľ ponechávam klásť obidve matky ,čím využívam ich potenciál.Ak začnem zakrmovať začiatkom 9 mesiaca,tak mriežku odoberiem a nechám na včelstve nech si matku vybere samé.Ak by som si cenil niektorú matku viac,tak rozhodnem za ne sám.
(16.08.2014 8:30)jirka.marx napsal(a): [ -> ]K tomu nazdar bazar .... Proc tam davate mrizku nestacil by jen ten denni tisk ?

V dobách kdy jsem se snažil o silná vyzimovaná včelstva jsem s úspěchem používal titulní stránku Rudého rpáva kde byl Leninův slogan: Proletáři všech zemí spojte se!

V takovéím případě nebyla potřeba mřížka, šlo to skoro samo.

Došlo Rudé právo a už to dělám jen tak na ostro. Aůle většinou jen když řeším včelstvo bez matky, s trubčinou. Pak je jedno kam je dám, obyvkle nadsazuji z důvodu lenosti.
(16.08.2014 14:45)karelretik napsal(a): [ -> ]mám tři třírámkové plemenáče s kladoucími matkami. Dvě matky použiji na výměnu starých v úlech a zbyde mi třikrát tři rámky s plodem a vajíčky a jednou matkou. Mohu je spojit tak že vezmu nástavek a naskládám je všechny k sobě i s matkou? co se stane? nepobijou se moc? přežije matka? nebo jak je spojit do jednoho včelstva?

Najprv použi tie dve matky,ostanú Ti dve bezmatkové včelstvíčka.Na druhý ,alebo o dva dni otvor všetky tri,do toho kde je matka silno zadym dymákom a tie ostatné pripoj k včelstvu s matkou.Samozrejme že plodové plásty prídu vedľa seba a zásobné na kraj.Ešte raz silno zadym,zakry a nechaj tak.Včelstvo sa skonsoliduje - kontrola o 3-4dni.
Dále bych se rád zeptal. Mám dvě včelstva takové slabší. A mám zároveň dva šestirámkové hezky plné plemenáče. Chtěl jsem posílit ta dvě včelstva a tak jsem nad ty slabé dal propíchané noviny a na to nástavek a do něj jsem přemístil těch šest rámků z plemenáče. Je jich tam tedy jen šest místo deseti. Očko zavřené a nad tím je stropní krmítko s krmením 3:2. Myslíte že je to tak správně? Dělám to letos poprvé....Jak správně posílit včelstvo, když mám jen plemenáče , které mají jiný tvar než nástavky? RM je stejná. 37x30.
Můžu spojit včelstvo s oddělkem už teď na začátku září,nebo mám ještě počkat? (ve včelstvu chci odstranit matku a oddělek s novou matkou spojit přes noviny)
Dík za radu.
Spojit je můžeš - to jde v podstatě kdykoliv.
Otázkou ale je proč to chceš dělat (posílení, výměna matky, redukce počtu včelstev apod.)?
A pak v jakém jsou stavu - nakrmení, napadení kleštíkem apod.
Od toho by se mohlo pak načasování trochu lišit...



(20.08.2014 8:46)karelretik napsal(a): [ -> ]Dále bych se rád zeptal. Mám dvě včelstva takové slabší. A mám zároveň dva šestirámkové hezky plné plemenáče. Chtěl jsem posílit ta dvě včelstva a tak jsem nad ty slabé dal propíchané noviny a na to nástavek a do něj jsem přemístil těch šest rámků z plemenáče. Je jich tam tedy jen šest místo deseti. Očko zavřené a nad tím je stropní krmítko s krmením 3:2. Myslíte že je to tak správně? Dělám to letos poprvé....Jak správně posílit včelstvo, když mám jen plemenáče , které mají jiný tvar než nástavky? RM je stejná. 37x30.

Dva šestirámkové hezky plné plemenáče 37x30 bych skoro ještě trochu "vypiplal" a zimoval samostatně... Taková slabší včelstva bych oproti tomu trochu vysondoval, proč jsou slabší a až následně je řešil - tam je možných otázek a odpovědí víc.

Nicméně to už je passé - navíc u kurzívou psaného textu si můžeme každý představit něco docela jiného...

V této konfiguraci bych do horního nástavku doplnil rámky:
  • buď na plný počet ze spodního
  • anebo na stejný počet v obou nástavcích - třeba i se symetrickým uspořádáním od stěn nástavku
Záleží kolik je v kterém nástavku plodu a v jakém rozložení chceš mít dílo na jaře.
Každopádně to bude chtít ještě hodně cukru... A do budoucna popřemýšlení nad metodikou práce se včelstvy i oddělky.
Dělám to z důvodu vyměny matky a včelstvo bude zimovat na medu,tak krmení neřeším.
Četl jsem,že vyměny se dělají nejlíp na jaře a na podzim,tak to asi nebude uplně jedno kdy výměnu udělám.Třeba v srpnu by to asi nebylo úplně ideální,ale zkušenosti s tím ješte nemám.
Pavel.C:
Tak to bych je (za Tvých podmínek a očekávání) spojil co nejdříve - ať mají ještě čas si uspořád jednolitější prostor. A pro příště třeba i v tom srpnu nebo ještě dřív - pokud je cílem přidání oddělku ke kmenovému včelstvu jen výměna matky, považuji za zbytečné držet si a starat se o včelstvo navíc zbytečně dlouho.
(Nevím jak na Nymbursku, ale u nás bych letos se zimováním na medu pohořel - nebylo ho dost...)
(02.09.2014 8:18)Pavel.C napsal(a): [ -> ]....včelstvo bude zimovat na medu,tak krmení neřeším...

....ja mám dobré skúsenosti so spájaním rodín na konci októbra/říjen ale včely musia byť už na zimu zakŕmené...
Na akom mede budú zimovať tvoje, resp. koľko kg zásob majú v úle?
Budou zimovat na medu ze slunečnice a vojtěšky,konec léta byl u nás na snůšku docela dobrý.V medníku mají asi 7 plných plástů.Lesy nejsou v okolí žádné,tak nemusím řešit úplavici z medovice v průběhu zimy.
Včelařím teprve třetí sezónu a chystám se ke své první výměně matky. K tomu účelu jsem si přelarvováním v oddělku vychoval matku novou. Nyní je tedy stav: původní matka žije s původním včelstvem a její dcera v oddělku.

Nechci starou matku hledat, abych ji odstranil, protože by to znamenalo rozvrtat včelstvo, což myslím není v tuto roční dobu dobré. Chci spojení provést s minimálními rušivými zásahy. Proto plánuji, že srazím oddělek do jednoho nástavku a:

BUĎ
1/Počkám, až teploty ještě klesnou a původní včelstvo opustí nejnižší nástavek a posune se v úlu výš. Prázdný spodní nástavek pak vyměním za nástavek s oddělkem a mladou matkou. Nechám na včelách, ať si z matek vyberou a budu doufat, že zvolí tu mladou. Otázkou ale je, jestli nebude už na spojování pozdě, jestli to nebude pro včelstvo příliš náročná akce, když už budou nižší teploty a jestli se vůbec dostane nová matka i ostatní včely dostatečně vysoko na přezimování.

NEBO

2/ Nemusím na nic čekat a nástavek s oddělkem postaví na medník (nejvrchnější nástavek) původního včelstva. Zase nechám na včelstvu, Ať si matku vybere samo. Dostanou ale ale k sobě včelstva přes medník? A stáhnou se pod zásoby, nebo půjdou za teplem a půjdou pod víko, takže zásoby nechají pod sebou, což by mohl být problém?

Obě tyto metody jsem nalezl tady na fóru. Ale většinou se používají na jaře. Líbí se mi na nich, že se vyhnu rozebírání včelstva. Ale potřeboval bych poradit, který z těchto dvou postupů je vhodnější vzhledem k současné roční době.

Díky moc za vaše názory!
Tak já bych na to šel cestou č. 2 - tedy na původní včelstvo dát oddělek s novou matkou.
Pokud oddělek je ve stavu, kdy může přezimovat, nechal bych to na jaro......Pokud chceš spojovat metodama který si popsal, tak ti musí být jedno, která matka ve včelstvů zůstane, nebo tu co nechceš musíš najít.....Jak velký je ten oddělek?
Já takovéhjle zásahy(spojování) dělám do 1.9....ale jednu matku jsem měnil minulý týden....a vzhledem k absenci plodu ve včelstvu to bylo rychle a úspěšně provedený .Každopádně... obě metody, které jsi popsal, nesou určité riziko.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's