Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
podle mě vůbec nevadí, když to člověk udělá dřív......jakmile už chytne tu zakalenou barvu, tak podle mě už vždy dojde.....
ok, dneska to stočím, kalný to je, možná se tomu dá říci lehce perleťové...ale hlavně to ještě trochu teče...pak jsem doma až pozítří a to bych také mohl přijít ke krásně zpastovanému....v pastovadle...Smile))
Musíš když to teče, když to trochu teče je pozdě. Z nádoby pak leze takovej medovej had kterej je pak vidět ve sklenici. Působí to neesteticky, Titěra by ti za to zlatou nedal.
Každý má tu svojí metodu na kterou nenechá dopustit. Já pastuji tak tunu možná někdy víc a nikdy bych tekutý do lahví nelil. Nejdřív musí být na jazyku skutečný krém bez krystalků. pak s medem tu a tam zamíchata musí to být pasta kam se nástroj snadno zatlačí a med se snadno rozpohybuje. Pak teprve mám jistotu! V boxu ho nahřeji na 30 st. a jde stáčet střihacím uzávěrem jen trochu pomaleji. Pastuji dřevěným hranolem. Vyzkoušel jsem dost jiného, ale děkuji nechci!!! Zdraví R. S.
tak jsem to vytočil...ještě to teklo...a po dvou dnech to krásně došlo ve sklenicích...tedy RADA: nebojte se to stočit dříve, dojde to....
...ano dojde to, ale čím déle mícháš a později plníš, tím má med menší krystaly a je jemnější, je více "hladký,krémový". Čím déle ty spojující-se krystalky rozbíjíš pohybem (mícháním), tím lépeWink Chce to pevné nervy a docela přesný odhad ....Big Grin
Kamarád si považoval svého pastového medu, dělaného ručně. Zákazníci si prý moc pochvalovali, jak je krásně jemný. Potom ochutnal ode mě z pastovačky a žasl, jak dohladka to mašina umí udělat. Už si ji objednal ...
Chci se zeptat.
Mám dva plastové kyblíky tmavšího medu.
Je trochu tmavší, než ten jarní, který jsem vytáčel před 14-ti dny, ale ještě v něm není skoro žádná medovice, aby to byl klasický tmavý med.
Vloni tento med, nazval bych ho smíšeným, začal krystalizovat poněkud později, než ten čistě jarní, ale také pak klasicky zkrystalizoval.
Napadlo mě, že bych ho zkusil také napastovat, jako ten jarní, ale nevím, jestli po napastování už nezůstane pořád tak tmavý a jestli vůbec půjde napastovat.
Co myslíte, mám to zkusit?
Nemáte s tímto někdo zkušenost?
Předem děkuji za rady, Pavel.
Napastovat půjde bez problémů, trvá to malinko delší dobu, ve výsledku bude trochu tmavší, ne bílá (spíš světle žlutá barva).
Letos mám takový pastový skoro všechen. Ten vyloženě světlý jsem nějak nestihl vytočit, brzy do toho holky natahaly něco tmavého.
Tady je fotka zmiňovaného tmavšího medu a následně pastovaného....



[Obrázky: 954.jpg]
Díky, takže krom trochu tmavší barvy by s tím medem neměl být problém?
Pokud měl při stáčení správný obsah vody, tak by měl vydržet v pohodě třeba dva roky, je to tak?
Jen se ptám, protože s tím nemám zkušenost, děkuju za případné reakce, Pavel.
Ano................. je to tak.
Chcem sa Vás opýtať , robí niekto z Vás pastovaný slnečnicový med?
Ptám se vás a prosím o radu či názor.

Prvně jsem se pokusil pastovat letos první med. Nemíchal jsem zdaleka tolikrát jak se tu (i jinde) radí a dosáhl jsem pasty, která ještě šla stočit, ale pak celkem ztuhla (jako ztuhne na konzistenci sádla z ledničky každý jarní med). Jiná je ale tím, že se zvláštně perleťově leskne, jak se to skládalo do sklenic tak je to po dvou měsících stále vidět, jakoby mramorovaně, nebo jak to popsat. Hedvábně perleťový lesk med neztratil a věřím, že tak už zůstane. Děti nadšené, známí nadšení, cizím jsem to ještě neprodal. Med má jinou, mě neznámou chu´t, jinou než před pastováním.

Povzbuzen jsem se jal pastovat i druhý, o malinko tmavší med. Nedařilo se, přes časté míchání se udělaly hrubší krystalky a pak ztuhnul tak, že s ním vrtačka nemohla skoro hnout, spálil bych jí. Rozpustil jsem to na technologickou řídkost (ne tedy do čira, to by nejspíš při teplotě do 48 nešlo) a začal míchat znova. Častěji. Stejně to udělalo hrubší konzistenci, med je ale furt tekutý, podstatně řidší než ten popsaný první. Po asi týdnu míchání není jemnější, ale taky nijak netuhne, je v konzistenci jako perleťák před stočením do lahví. Nezhoustnul ani když jsme 30 hodin nemíchal. Na chuť je báječný.

Poradí mi někdo? Do perleti jde jen první med (řepkáč)? V perleti nejsou cítit žádné krystaly, v druhé várce ano, ultrajemné, ale jsou cítit. Je to tak dobře?
(08.08.2016 8:31)Rasťo 71 napsal(a): [ -> ]Chcem sa Vás opýtať , robí niekto z Vás pastovaný slnečnicový med?

a tiež by som sa chcel spýtať či možno pastovať repku-agát (asi 50/50%)? Som nevytočil repku a včelám je jedno kde to kladú.
Mne ide o to, či to niekto pastoval slnečnicový med! O repkovom viem že ostane ako perleť, a tekutý tiež! Ale slnečnicový chcem pastovať kvôli tomu že samotný ,,nepastovaný" ztuhne až moc.
Nechcem ho nejako ,,pokaziť", proste som len zvedavý kto má stým ,,slnečnicovým"skúsenosti, to je všetko.
Ďakujem za záujem a odpoveď.
ja som pastoval,štruktúra nebola taká jemná ako u repky,a sl. med po napastovaní nezískal konzistenciu nutely ako repka,ale mal schopnosť stále z pohára po obrátení vytiect(velmi pomaly samozrejme,repka sa ani nepohne) oba medy 17% vody..
(08.08.2016 16:27)Rasťo 71 napsal(a): [ -> ]Mne ide o to, či to niekto pastoval slnečnicový med! O repkovom viem že ostane ako perleť, a tekutý tiež! Ale slnečnicový chcem pastovať kvôli tomu že samotný ,,nepastovaný" ztuhne až moc.
Nechcem ho nejako ,,pokaziť", proste som len zvedavý kto má stým ,,slnečnicovým"skúsenosti, to je všetko.
Ďakujem za záujem a odpoveď.

Každý med,ktorý kryštalizuje,sa dá pastovať.Pastoval som aj slnečnicový med,lenže ten sa nedá celkom dohladka.Farba je dožlta.

Pre misan:
Načo by si ho pastoval,pri pomere 50:50 je med vláčny,lyžičku v ňom nezlomíš...
Keby si ho pastoval,tak sa Ti oddelí agát od repky,ten ostane navrchu tekutý.
Ja som ho "nemiešal" 50:50Smile OK.
Nikdo vám neříká že jste ho smíchal vy, Jožko vám radí, abyste ho nepastoval a vysvětluje vám, jak to dopadne, když se o to pokusíte.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Referenční URL's