Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Med musí biť riadne vymiesený tak že v ňom nenajdeš žiadne hrčky skryštalizovaného medu. Pastujú sa len husté medy lebo inak ti med začne kvasiť. Teraz máš slnko a teplo, daj med na slnko a ten zmekne, potom ho zpastuješ raz dva možná tak z 3 min celú konvu.
(04.06.2018 8:22)m.h. napsal(a): [ -> ]Zdravim, poprosil bych vas, jak se snadno pozna, ze je pastovany med pripraveny k staceni do sklenic? Procetl jsem si forum a koukal na par videi. Nenasel jsem nejakou snadnou poucku, jak ma med vypadat, kdyz je pripraven. Delam to poprve, tak nechci aby to zatuhlo...

Hodně hustý. Může mít sametový vzhled. Když vezmeš lžíci a přejedeš po povrchu, tak by se žlábek měl zatáhnout jenom pomalu.

Nesmíš to ale přehnat, protože by se ti to pak blbě plnilo do sklenic.
Pastuji v pastovačce, tam není tak kritické načasování stáčení. Pokud nestíhám plnit, klidně o den odložím, motor to utáhne a med neztuhne.
(04.06.2018 8:48)Merkuri napsal(a): [ -> ]Pastujú sa len husté medy lebo inak ti med začne kvasiť.

To potvrzuji. Např. u řepkového medu je 18% vody na pastování už hodně a opakovaně se mi stalo, že mi takový med začal kvasit. Naštěstí to bylo jen pár zkušebních sklenic, které jsem si nechal. Stejný nepastovaný neměl problém.
Já bych to trochu upravil, Když necháš řepkovej odstát pár měsíců, pak rozehřeješ a sebereš tu pěnu a napastuješ, tak ti nezkvasí, ale pokud pastuješ hned po vytočení, tak ti může zkvasit i s 18-19% vody, protože začíná právě ta pěna kvasit.
Těch cca 18-19% je pouze u řepky (kvašení), nebo veškerý květový med který se pastuje?
(05.06.2018 14:38)Louky napsal(a): [ -> ]Já bych to trochu upravil, Když necháš řepkovej odstát pár měsíců, pak rozehřeješ a sebereš tu pěnu a napastuješ, tak ti nezkvasí, ale pokud pastuješ hned po vytočení, tak ti může zkvasit i s 18-19% vody, protože začíná právě ta pěna kvasit.

Je nutnost několik měsíců?
Těžko říct jak dlouho to trvá. Když ti řepkáč do týdne po vytočení stuhne, ty ho ohřeješ, tak tam máš trošku pěny, ale já když rozpustim lonskej kýbl řepky, tak z něj seberu 2 litry pěny, takže kolik času stačí nevim, to jsem nikdy netestoval, ale když leju tak v listopadu do sklenic, tak už tam ta pěna je pořádná.

(05.06.2018 15:28)honza73 napsal(a): [ -> ]Těch cca 18-19% je pouze u řepky (kvašení), nebo veškerý květový med který se pastuje?

Podle mě vše co kvete dřív nebo současně s řepkou.
To je tím polyšem? Já mívám ve dřevě první medy okolo 16%
Čím viac nakvasený med-stačí horná vrstva vedra 2-3cm,tým väčšia pena.Repkové medy z obsahom vody 16-17% ak sú dobre uzavreté bez prístupu vzduchu,tak penu robia v rovnakom množstve týždeň po kryštalizácia,tak po roku.Množstvo peny sa u nenarušeného medu skladovaním nezvyšuje.
Takže bacha na to čo plníme do pohárov...
(05.06.2018 18:52)Kohout napsal(a): [ -> ]To je tím polyšem? Já mívám ve dřevě první medy okolo 16%

já to ani ve dřevě neměl jiný.....asi toho donesou tolik najednou, že nestíhaj vysoušet, pokud máš slabší včelstva, tak ti toho nedonesou tolik a stíhaj vysoušet...

(05.06.2018 20:10)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Čím viac nakvasený med-stačí horná vrstva vedra 2-3cm,tým väčšia pena.Repkové medy z obsahom vody 16-17% ak sú dobre uzavreté bez prístupu vzduchu,tak penu robia v rovnakom množstve týždeň po kryštalizácia,tak po roku.Množstvo peny sa u nenarušeného medu skladovaním nezvyšuje.
Takže bacha na to čo plníme do pohárov...

Jseš si jistý? Já to tak mám u každého řepkového kýble. Většinou jí sbírám okolo listopadu, kdy seškrabu pěnu špachlí a je jí tam klidně i 3cm a je krásně sladká, nic nakvašenýho tam není.....ten med mám doma pak klidně další rok a nic zkvašeného není....
(05.06.2018 18:52)Kohout napsal(a): [ -> ]To je tím polyšem? Já mívám ve dřevě první medy okolo 16%

Těch vlivů bude určitě víc, materiál nástavků může být jedním z nich. Diskuse na toto téma tu už byly. Vliv může mít třeba síla včelstva, stanoviště, zasíťované dno, materiál nástavků, zásahy včelaře, genetické předpoklady včelstva, počasí, intenzita snůšky apod. Já když mám pod 18 %, tak jsem spokojený.
Počasím to určite nieje aj keby pršalo 2 týždne v kuse. Je to o sile včiel a ako regulujú vnútornú teplotu a vlhkosť. Nadmerný priestor vždy znamená zlé zahustovanie medu a tak isto málo včiel čo ovšem včelám nevadí lebo tie nejdu na trhy predávať med ale potrebujú to na svoje živobitie. Vytáčal som počas celodenného dažda čo pršalo 2 týždne a med bol hustý pod 16,5%.
Vážení, má někdo z Vás zkušenost s užitím PARKSIDE® Míchač barev a malty PFMR 1400 D3 při pastování medu?

Děkuji za odezvu.
M.Burian
Já míchmám tou velkou vrtačkou Parkside z Lidlu a ještě jsem jí neuvařil a funguje skvěle, takže tohodle bych se určitě nebál.
Tím míchadlem míchám roztok i pastuju (bukový hranol na závitovce odpovídajícího průměru - tuším že 14?) třetí rok a naprosto v pohodě. Pastování ve 40 kg nádobách.
(08.06.2018 23:12)Miloslav BURIAN napsal(a): [ -> ]Vážení, má někdo z Vás zkušenost s užitím PARKSIDE® Míchač barev a malty PFMR 1400 D3 při pastování medu?

Děkuji za odezvu.
M.Burian

Asi by to chtělo sehnat k tomu nerezové míchadlo. To co tam je bude asi pozink.
dvě otázky :
1) má cenu při pastování med v pastovacím zařízení zahřívat? Viděl jsem totiž pastovačky (tuším Lysoň), které měli možnost ohřevu....k čemu je to dobré?

2) letos se mi při pastování stalo, že med po pastování je krásný perleťový, bez velkých krystalek, krásné konzistence, ale je hrozně hutný, lepivý, těžko se ze sklenice vyndavá a těžko se na máslo maže, zůstává jak žvýkačka (tvrdý není) ...čím to může být? brzo vyndaný z pastovacího zařízení? druhem medu? obsahem vody?
Ohřev je pro snažší stočení do sklenic, mírně teplý lépe teče. Mám pastovačku bez ohřevu a nemám pocit, že by mi chyběl.
Voda v medu u pastování max. 18 %, víc je riziko, že zbytková voda bude vytěsněná do povrch medu (slabý film) a ten může začít kvasit.
S lepivostí medu jsem se nesetkal, nemohu sloužit.
ten med má 16,5 vody, takže pohoda, ale je hrozně lepivý, tuhý a po chlebu se kutálí jak když chceš rozmazat PEDRO Smile

ten ohřev se tedy asi použije až při stáčení, do té doby je asi k ničemu...pastování je vlastně krystalizace za pohybu a když to ohřívám jdu proti krystalizaci....má někdo osobní zkušenost na co konkretně je dobrý ten ohřev?

nejvíc mě ale trápí ta tuhost (ne tvrdost) pastového medu
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Referenční URL's