Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
(16.06.2018 9:43)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Voda v medu u pastování max. 18 %, víc je riziko, že zbytková voda bude vytěsněná do povrch medu (slabý film) a ten může začít kvasit.

Přimlouval bych se za "méně než 18 %". Z vlastní zkušenosti.
Zahrivate med před stacenim z pastovaciho zarizeni? Popř. jak dlouho, čím apod.
Neohřívám, není to potřeba. Alespoň jsem ji doposud neměl.
Dobře zpastovaný teče sám (pravda, o něco pomaleji) a ve sklenici udělá takové mramorování s opalizujícím leskem.
Pastovanýá med čo má 17% vody už má problem tiecť a pod 17% žiadne tečenie. Tečie pastovaný med čo bol ako tekutý riedky.Cool
Právě.... Mám med 16.5% a ten fakt neteče. Viděl jsem od lysone pastovac i s ohrivanim, tak třeba ho někdo má a prozradí nouhau jak se s tím dělá....
Pastovany med teče. Stačí jej mírně ohřát a znovu promichat. Pak uz zůstane tekutejsi než byl původně. Když pastovac, tak s ohrevem.
U pastování záleží na čase stočení medu do sklenic. Když to vychytáš, není potřeba zahřívat. Mírné zahřátí však v každém případě urychlí stáčení medu z pastovače.
zkoušel někdo pastovat něčím podobným?

https://www.lidl-shop.cz/PARKSIDE-Michac...p100287534
Ano, tím jsem pastoval za použití dřeveného hranolu. Za ty peníze to hodnotím jako dobrý stroj, lepší než spálit nějakou vrtačku. (ale po čase se mi zdálo, že i toto by se "utahalo", ale nedošel jsem tak daleko.) Nyní to používám při rozpouštění cukru.
Ahoj, mam zacatecnicky dotaz, do pastovani jsem se rozhodl skocit rovnyma nohama a v ramci dotaci jsem si soucasne se zvratnym medometem poridil i pastovadlo (od Kovare, protoze jsem porizoval ty jeho nerez nadoby), protoze i me osobne stve jak kvetovy med tuhne.

1/ resite tady podil vody, predpokladam ze 17% je v cajku (akat siroko daleko neroste, repka letos v okoli neni)
2/ teplota pri pastovani - mam 2 moznosti, nechat to tam kde je (stacim v zahradnim altanku, tam pokud je teplo je jeste tepleji) anebo tu 70l nadobu presmycit do suterenu, tam je stabilni teplota tak 22 stupnu - ma teplota vliv na uspesnesne pastovani anebo jenom na dobu pastovani? To presmyceni bude docela bolet.
3/ naockovani - nemam ani pastovany a ani zkrystalizovany med (loni se mi podarilo prodat i predlonske zbytky)
4/ da se to s pastovanim nejak prehnat? - podedil jsem vcely po otci a tak tam dojizdim jenom o vikendech, je tam ale maminka, tak bych ji rekl at to treba ve stredu zapne a o vikendu hotvo (uz je starsi a ma obecne problem s technikou a novymi vecmi, takze to je max co po ni muzu chtit)
5/ maminka trpi spoustou zajimavych obav, treba u pastovaneho medu ze se chut medu pastovanim zmeni - podle me totalni kravina, jenom se proste zmeni konzistence, ale kdyz uz mam hloupe otazky, tak jsem to pridal
6/ doba pastovani/michani - primo od pana Kovare mam, ze pry maji vyzkouseno 10 minut michat, hodinu stat - ma nekdo toto pastovadlo a jak to ma nastavene?

Diky
Vojtech zatiaľ len 4 a 5...
Áno dá sa "prepastovať", teda ak nenaplníš včas do pohárov už nenaplníš...
Áno , med zmení aj chuť, stane sa akoby "lahodnejsi", taký chutnejší...
Mám doma a doporučuji, sice dělá trochu hluk ale mám na to stojan a pastování je pohoda
(14.06.2020 12:48)goro napsal(a): [ -> ]Vojtech zatiaľ len 4 a 5...
Áno dá sa "prepastovať", teda ak nenaplníš včas do pohárov už nenaplníš...
Áno , med zmení aj chuť, stane sa akoby "lahodnejsi", taký chutnejší...

No, mam k tomu jeste i tepelnou rohoz, tak tou by se to snad na to staceni dalo polecit.

(14.06.2020 14:33)marinak78 napsal(a): [ -> ]Mám doma a doporučuji, sice dělá trochu hluk ale mám na to stojan a pastování je pohoda

Ahoj, a muzes se podelit o postup jak pastujes med (casovani, teploty, kdy zacinas a koncis, jestli pouzivas pak tepelnou rohoz a jestli ano, tak jak dlouho trva zkapalnit nadobu, ...)? A treba i fotku stojanu. Jinak jsem tu pastovacku zkousel na prazdno a docela me to prekvapilo jaky to dela randal.
mám nastaveno 1 minutu každou hodinu a pastuju bez rohože = tu pouze používám v případě, že prošvihnu sklínkování.
a mohl by jsi mi odpovedet na nasledujici?
1/ v jakych teplotach pastujes
2/ jak asi dlouho (ve dnech), vim ze to je specificke ale at si spusteni naplanuji tak at mi skonci pres vikend
3/ prosvihnuti - jako ze kdyz neci prejedes v medu, tak se to uz pomalu nezaceli?
Kolik váží litr správně napastované řepky o vodě do 16%?
1 L medu je 1,4 kg pri kvetovom, medovica o niečo viac ale nič závratné, na 200 l sude je to 290 kg medovice keď je hustá.
Po pastování nebo našlehání med není lehčí?
Jak keď napastujem tak to nechám odstáť a na druhý deň zoberiem penu. Ono v mede sú bubliny a tie musia vyplavať na povrch preto tá pena aspoň u mňa je.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Referenční URL's