(14.06.2020 19:44)Merkuri napsal(a): [ -> ]Jak keď napastujem tak to nechám odstáť a na druhý deň zoberiem penu. Ono v mede sú bubliny a tie musia vyplavať na povrch preto tá pena aspoň u mňa je.
a to i pri pastovani na male otacky? Treba pri 40 ot/min by se tam nemelo nic dostat, anebo se pletu?
Čitate správne ale môžem aj pastovať pri 650 ot. lebo záleží od medu aký je. Ja pastujem stuhlé medy a 40 kg medu tak to mi trvá od druhu 3 - 10 min.
Napr. taký 200 l sud keď spastujem sám mi trvá 60 - 80 min. Najrýchlejšie sa pastuje repka keď je ovšem čistá alebo tak na 70%. Pastujem to čo je pod 17 % vody. "Čím to točíš - motorem z tanku??????"
Stavebné miešadlo Hitachi
Při rozmydlení už víc ztuhlého medu míchadlem hranolem (když mi pastování časově uteklo) je to sice fofr, ale zůstávaly mi tam pak místo jemné pasty krystalky, taková krupička.
Ano, jde to, ale po dvou měsících mě přestalo bavit dvakrát denně čistit tu metlu, tak jsem si pořídil pastovač od Lysoně.
(14.06.2020 18:06)Vojtěch Bartoš napsal(a): [ -> ]2/ jak asi dlouho (ve dnech), vim ze to je specificke ale at si spusteni naplanuji tak at mi skonci pres vikend
Při plánování na víkend počítej s odchylkou +- měsíc.
Loni lípa cca 2 měsíce v pastovači a pořád nebyla dost tuhá. Letos květový s řepkou už jede 14 dní a stále řídký.
Pastovač má jeden program, 15 minut míchá, hodinu stojí.
To je zajímavé, 14 dní a pořád je řídký ? Taky jsme si letos pořídili pastovačku a za 72 hodin bylo hotovo. Jednu várku jsem nechal 4 dni a už jsem to těžko dostával ven do sklenic
Ja micham rucne nerez pastovadlem a vrtackou, naockuju predchozim pastakem a ted u posledni davky se mi stalo, ze jsem stacel do sklenic nasledujici den vecer. Kdybych to nechal do rana, sklenicuju to spachtli . Pomohla chladnejsi bumbalka. Je to poprvy takhle rychle, jinak to mam na 48 hodin.
Jinak u jiny davky, kdyz byl med s vice obsahem vody (21%), pastovani bylo opravdu pomaly, porad to teklo. Bylo to jen zkusebni pastovani, cast sla nakonec do medoviny a cast zpet vcelam. Par sklenic jsem si nechal, pro pokus a jen pro sebe.
pekny den prajem prosim vas pastujem med z repky ale boli citit krystaliky cukru vacsie ale po case citit stale ale ako keby praskovy cukor. PROSIM viete mi poradit kde je problem ?
Teplota je pod 20stupnov v miestnosti a robim to cca 5 dni vrtackou rano a vecer po 7 minut.
Za sebe si myslim, ze cim vic s tim vrtis, tim lip (ale asi zase ne porad). Ty velky krystalky ale muzou znamenat ze jsi mel jiz med castecne zkrystalizovanej, pri pastovani tekutyho naockovanyho medu by velky krystaly nemely jak vznikout. Jo a z vlastni zkusenosti uz vim, ze kdyz mas med ve vice nadobach a v jedne ti krystalizuje med a ten se ti i jen castecne podari nalejt, tak se pastovanim ty velky nerozmelni. Jediny reseni vidim v opetovnym rozpusteni medu a novym ockovanim a pastovanim.
Tot muj pohled.
Zatim
Chose
Dakujem za odpoved ono to nesu velke krystaliky ono to je proste uz ako keby praskovy cukor. Ma to tvar aj farbu vsetko len tie jemne je sanca ze este ak sa budu 3 dni mixovat ze sa rozbiju ?
Ahoj, pastovat jsem zacal cca tyden po vytoceni, meril jsem med co byl nahore v nadobe a mel 16,9% vody. Od pondeli do stredy vecera jsem to michal v rezimu 10m/1h, pak jsem musel odjet a tak jsem to prehodil na 10m/2h. Ted, po necelem tydnu je sice med krasne jemny, ale furt ne tuhy (hrabnu do nej a rychle se zaceli). Nemel jsem pastovany med a tak jsem to naockoval zcukernatelym medem z minuleho roku, v pomeru cca 1kg/60kg. Pastuji v suterenu, presnou teplotu neznam, ale odhaduji kolem 18ti stupnu. Vzhledem k jemnosti medu si rikam, ze asi nema smysl tak casto michat a tak jsem zmenil na 10m/4h.
A ted dotazy:
1/ je neco na mem postupu vylozene spatne?
2/ kazdy pouziva jinou kombinaci michani/pauza, nekdy diametralne rozlisnou - jaky ma tedy vliv pauza na pastovani?
3/ ma nekdo podobnou zkusenost jako uzivatel mkh (lipa tam jeste neni, vytacel jsem prave kvuli tomu at ji tam nemam, protoze je potvora. A repka v sirokem okoli nebyla)
4/ co muzu udelat pro to aby med zacal tuhnout at nemicham mesic ?
A jeste doplnujici otazka - pokud to do tydne nestuhne a ja to stocim, stane se neco? Protoze treba mesic to pastovat fakt nehodlam.
Vojtěch Bartoš
Nech si udělat rozbor na glukózu a fruktózu.
Pokud v to máš i akát tak to hustnout nebude a když tak až za dlouho.
Ovocný a řepkový med mě při stáčení stužkoval ,ale akát mě dělá spirálku jako na tvém videu.