Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Pokojová teplota pokud se bavíme o běžné pokojové teplotě je příliš nízká aby zabránila krystalizaci medu tedy bude vhodná i pro pastování medu.Spíše druh medu ovlivňuje proces spastování medu třeba medy které mají sklon brzy krystalizovat se pastují velice dobře jiné je to u medů ktré mají dobu krystalizace delší a je dobré do nich přidat jakýsi sarter tedy med u kterého proces krystalizace již započal.Pastuji při taplotách které zrovna v obdobý pastování jsou v prostorách kde med pastuji ,med míchám jednou -dvakrát denně podle druhu medu a zhruba za týden je spastován.Pastuji pouze čerstvé medy které ještě nezkrystalizovali tedy po vytočení a pastový med již neuvádím do tekutého stavu.
Řekl bych, že nejrychleji se pastuje při teplotě kolem 15°C. Nad 20°C se již doba pastování poněkud prodlužuje. Já mívám při pastování 15 -18 °C a na plnění vytopím medárnu den předem aspoň na 25 °C, pak to jde dobře. Květové medy mám napastované zhruba za 4-6 dní, letošní smíšený med s medovicí jsem pastoval tři týdny - naočkovat, promíchat, nechat stát a promíchávat vždy jednou za 2-3 dny (naopak kvěťák ja třeba míchat 2-3x denně, jinak ztuhne a nedostaneš ho z nádoby).
Med s akátem se obecně pastuje špatně, nemám s ním vlastní zkušenost, ale údajně stačí 10% akátu a už to nejde pořádně zpastovat.
(12.06.2011 14:52)Petr L napsal(a): [ -> ]Letos jsem poprvé vyzkoušel velkokapacitní míchadlo:

Mohu se zeptat na výkon motoru a otáčky?
Případně jak se osvědčilo. Udivuje mě tam ta vrtule na celý průměr. Na konci pastování to musí být docela velký odpor.

Díky.
S míchadlem jsem spokojen, pastuje skvěle. Motor má 750W , 1400ot/min, šneková převodovka poměr 1:60, takže na výstupu nějakých 23 ot/min. Zpočátku jsem měl také obavy zda to ten motor vůbec zvládne, ale točí s tím bez problému i na konci pastování. Pravda, po hodině se již trochu hřeje ale míchám v intervalech, ne déle jak hodinu, takže to nevadí.
Dobrý den , pane Křapka prosím vás, v příspěvku č. 10 na fotce jsem viděl plastovou bečku, nebo sud, kterou používáte na med, jestli jsem to dobře pochopil.
Můžu se zeptat čím ste jí umyl aby jste z ní dostal vůni, nebo pach plastu? Mám taky podobnou nachystanou, ale je z ní cítit plast. Děkuju za odpovědi.
Petr.
Ten sud myji pouze vlažnou jarovou vodou po medobraní. Před medobraním jej vymývám (vyplachuji) roztokem Sava. Je to však sud, který je určen pro použití v potravinářství. Tuším jsem za něj před několika lety zaplatil něco kolem 900,- Kč. Přišel mi PPLkou. Mrkněte na internet. Něco tam určitě najdete. Těch 9 kg medu - investice se určitě vyplatí.
JK
mám ten sud sehnaný taky z potravinářské firmy, je čistý, jen je cítit po tom plastu z kterého je vyrobený.
Čím pastujete? Spirálou, vrtulí, nebo tím ručním šťouchadlem?
Zkoušel jsem to ručně kvedlačkou a je to na nic. To kvedlačka ve vrtačce se tváří lépe.
Přijde mi lepší nějaký rotační nástavec, než to nerezové šťouchadlo.
Vloni jsem pastoval vařečkou na vrtačce na malé obrátky a bylo to v pohodě. Teď mám vrtuli od p. Sapáka, koukal jsem ale, že ji momentálně nemá v nabídce (http://vcelpotreby.sweb.cz/index.html )
tak aspoň tu: http://www.vcelarskyobchod.cz/produkty/r...tovac-medu
nebo u Míry: http://pupek73.blog.cz/1003/pastovaci-vrtule
Ale přiznám, že s ní jsem ještě nepastoval ... jsem ale na ni moc zvědav ...
Jiří
Díky za odkaz na Mírův web.
No to se rádo stalo ... Big Grin Nedávno jsem tu pastovací vrtuli viděl ve včelařském obchodě v Lysé n. Labem, kousek od nádraží, vlastně u výstaviště. Měli tam od p. Sapáka víc věcí, i ty výborné rozpěráky, odvíčkovací vidličky i (tuším) hřebeny.
(30.09.2011 9:30)PetrM napsal(a): [ -> ]Čím pastujete? Spirálou, vrtulí, nebo tím ručním šťouchadlem?
Zkoušel jsem to ručně kvedlačkou a je to na nic. To kvedlačka ve vrtačce se tváří lépe.
Přijde mi lepší nějaký rotační nástavec, než to nerezové šťouchadlo.

Je celkem jedno, jakým způsobem ( šťouchadlo, vrtule, spirála, kvedlačka), ale je velmi důležitý "pohon" . Tím myslím rukou, vrtačkou nebo úplně speciální zřízení. Pokud začneš pastovat, jde to i rukou, ale jak pomalu nastupuje krystalizace a med se postupně kalí, je to čím dál tím obtížnější. Může použít vrtačku, ale i to má svá specifika. Rychlost běžných "plastových" vrtaček je moc velká, tudy cesta nevede. Většina sice postačuje výkonově, ba mají i přepnutí zleva doprava, drtivá většina jich má i regulaci. Ale právě s tou regulací je problém. Pokud otáčky stáhneš na ty použitelné (nutno vyzkoušet), tak se vlastně rotor točí podstatně nižší rychlostí a s přibývajícím odporem má větráček problém vinutí uchladit. Vrtačka hodně hřeje a pokud to neuhlídáš, dojde k rychlému spálení. Pokud ji nemáš starou a máš potvrzený prodejní doklad, můžeš ji v supermarketu reklamovat. Je ale lepší pořídit vrtačku s vestavěným převodem do pomala, ta to většinou zvládá naprosto s přehledem.
My to dnes již děláme tak, že při vytáčení lijeme med rovnou do speciálního pastovacího zařízení (obdoba medometu-výrobce H. Borová), Ten je řízen časovačem. Odpadá tak hlídání, kdy jsem míchal a kdy ne. Po dokončení pastování se naplní do sklenic a uklidí do skladu. Nalijeme další med a pastovač pokračuje s další várkou. Nemusím tedy med pracně rozpouštět. Pokud potřebuji pastovaný med, jen vyndám ze skladu, nalepím etikety a mohu distribuovat.
iRP
Ten pastovač má jakou vrtuli, průměr, umístění, případně otáčky, příkon? Díky.
Ona je to docela velká a výkoná mašinka, ale pro toho, kdo má větší množství úlů se určitě vyplatí.
(30.09.2011 10:40)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]...Teď mám vrtuli od p. Sapáka, koukal jsem ale, že ji momentálně nemá v nabídce (http://vcelpotreby.sweb.cz/index.html )


já vrtuli od p. Sapáka na základě informací z Mírova webu objednal přes E-mail a už mě razí poštou domů. Taky jsme zvědav jak to bude makat. Pohánět to budu starou poctivou Narexáckou vrtáčkou z kovovou dvourychlostní převodovkou Wink
Lepší než klasická vrtačka je na míchání medu míchadlo stavebních hmot např. http://www.rucni-naradi-eshop.cz/sharks-...-8887.html .
To je přímo konstruované pro nízké otáčky a hustý materiál - má velký kroutící moment. Samozřejmě vrtuli je třeba vyměnit za nerezovou.
Já pastuji dubovým hranolkem, ve kterém je naražená nerezová kulatina. Vrtačku mám starou ještě litinovou. Na otáčkách nezáleží, při nišších je větší hranolek, pro vyšší menší hranolek.
[Obrázky: Fotografie0048.jpg]
tak vrtule je doma a fungujer bezvadně. Vrtačka to zvládá tak akorát (má psaných 380 ot/min, ale po vložení do plného 25 kg kýble trochu sleví a jede pomaleji Wink ) Ctěl bych ale požádat skušenější k čemu připodobnit tu správnou hustotu pastovaného medu aby to bylo akorát Wink Díky
No - hlavně aby se to dalo nalít do sklenic ... Big Grin
Ten med musí zbělat, takový perleťový lesk, chce to trochu zkušenost - poznáš sám, když to necháš moc dlouho, bude hustý natolik, že ho nestočíš do sklenic a bude třeba do každé sklenice nabírat špachtlí. 25 kg to se ještě nechá ale 250kg takhle "špachtlovat" bych nechtělBig Grin . Květový stačí zpravidla míchat 2-3x denně 3-4 dny, viz příspěvky výše.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Referenční URL's