Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Musím reagovat, protože se mýlíte... Míchadlo na maltu s tím hne, dá se s ním pastovat i ve větším, jen si musíte zvyknout na divné pohledy prodavačů, když chodíte každý rok reklamovat míchadlo (dle prodavačů kvalitní, ne za pár peněz) ve stavu nového míchadla, že nefunguje, jak by měloBig Grin
Asi záleží na záběru vrtule a taky na otáčkách. Tedy jestli míchadlo či vrtačka má 2st. převodovku.

Já míchal i několik konví s Narex cca 600W ale 2st.převod a nyní mám nachystný 2st. Ferm míchadlo co vydrželo fasádu a k tomu nerez vrtuli. A tady asi bude problém, kolega mi ji podle mého přání svařil, a když jsem ji viděl, tak jsem pochopil, že mé přání jsempopsal příliš rozmáchle. Smile Takže ta "metla" bude asi spíše na míchání roztoku, nebo počátek pastování, na závěr si nechám udělat asi jen jednoduchou šroubovici z menší hlazenky na 14mm hlazenku - osu

Ale jak tak koukám z okna, možná to ani nevyzkouším Smile
Ta to myslíš něco takovéhoto :Spirála na pastování medu - nerez
To by možná silnější vrtačka/míchadlo utáhlo.
Znovu si pročti celé vlákno.
Opakuji - není důležitý nástroj (metla, spirála, hranol), ale pohon!!!!! A můžeš mít jakkoli silnou, klidně 1000 W, ale celé to visí na rychlosti otáčení a hlavně chlazení vinutí. Moje současné míchadlo z produkce PV kovo Havlíčkova Borová (velikost medometu o pr. 600 mm) "tahá" najednou 160 kg zpastovaného medu. A stačí mu malý třífázový motor o o příkonu 370 W. Jenže ....
Počet otáček celé mříže velikosti cca 500 x 500 mm je cca 15 za minutu, tedy velmi pomalu. A mohu říci, že pokud má po cca tříhodinové pauze s medem hnout, docela se pomalu rozbíhá. Motor je sice po 1/4 hodině vlivem chlazení větráčkem vlažný, ale převodovka může mít teplotu na konci kolem 45 st. C. Pokud by ale šla další 1/4 hodinu......
Pokud máš tedy vrtačku např. 750 W a otáčky stáhneš pouze elektronickou regulací, spolehlivě ji odepíšeš. Díky malým otáčkám větráčku se vinutí doslova uvaří. Navíc při vyšších otáčkách může dojít k nežádoucímu vmíchávání vzduchu a tvorbě bublinek, které mohou mít, zejména v konci pastování vlivem podstatně vyšší viskozity medu problém vyplout na povrch.
Přečti si tedy ještě jednou můj příspěvek č. 32 v tomto vláknu. To je to, co se nemění.

Ještě přidám jeden postřeh. Včera jsme naskleničkovali prvních 125 kg pasty. Dolil jsem dalších cca 150 kg čerstvě vytočeného medu s tím, že jako starter posloužil nenasleničkovaný zbytek - cca 20 kg. Po zamíchání bylo už VEČER!!!!! prakticky znovu hotovo. Protože jsem tomu moc nevěřil, uklidili jsme to do skleniček až dnes odpoledne, tedy po 24 hodinách.

Máte někdo podobnou zkušenost? Tak rychle to bylo i na mne moc. Ale co naplat, motor už to měl docela problém utáhnout a chuťově neměl chybu.
Prostě zítra další várka a asi pro letošek hotovo.
iRP
(10.06.2012 20:57)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]...Máte někdo podobnou zkušenost? Tak rychle to bylo i na mne moc. ...


Ano. Teplota při krystalizaci dělá divy. Na každém stupni záleží.
http://beeman.se/research/krist-e-nf.htm

Ivan Černý
To jsem zažil vloni. Nechal jsem konve od pasty, aby to dobře a rychle začalo. A koukám ráno, vytáčím při žárovce, že je tmavý jak hrom. Tak už jsem to nechal, že to budu 14dní vrtět, ale najednou to bylo druhý den skoro tuhé. A za týden volal kamarád, že už točí melecitozu.

Takže nechci strašit, ale je pěkně vlhko, na cement je podle mě zaděláno Smile



(10.06.2012 19:43)JKL napsal(a): [ -> ]Ta to myslíš něco takovéhoto :Spirála na pastování medu - nerez
To by možná silnější vrtačka/míchadlo utáhlo.

Jo, to je ono. Narex dvojstupňová a převodovka se hřeje. Ale moje je kovová, a tak neva. Týrám ji tím přes pět let a stále fit. Smile
(07.02.2012 17:25)Josef Kučera napsal(a): [ -> ]Dobrý den p. Říha prodává kontiunální pastovač medu ,nemáte skušenost a na jakém to funguje? děkuji dědek

chybí principu

Něco jsem o tom zaslechl. Med by měl procházet mezi teplými válci a ty drtit krystalky. Teplota válců je dosti vysoká, ale díky rychlosti průchodu to neovlivňuje kvalitu medu. Víc nevím, bližší info určitě prodá p. Říha

Pastuji tak, že počkám cca 3 dny, než med začne krystalizovat (mluvím o prvním medu s podílem řepky) a pak začnu v kýblu míchat vrtulí z vp Ještěd na vrtačce. Nastavím první rychlostní stupeň ze dvou, ale pak musím naplno, jinak bych spálil motor. Míchám třikrát denně 4 dny.Vznikne krásně jemná pasta. Obávám se, že vzduch tam nějaký přimíchám, protože se trochu zvětší objem. Je to nějak kvalitě na škodu? Hlavní problém mám ale se stáčením do sklenic. Med je tak hustý, že neteče vůbec. Pěchuji ho tam velkou lžící, ale to je strašná práce. Nemáte někdo radu, jak na to lépe?
Myslím, že to chce vychytat ten správný okamžik, kdy ještě trošku teče a poslední fázi tuhnutí nechat ve sklenici.
Přejmenoval jsem téma z Pastovaný med na Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný, abychom se drželi správného názvu, i když pastovaný je více zažité.
Ono už i používání výrazu šlehaný je špatné a mnohem více než pastovaný. Při šlehání se vmíchává do suroviny vzduch a to by se při pastování stávat nemělo.
(12.06.2012 11:21)Josef Civín napsal(a): [ -> ]Pěchuji ho tam velkou lžící, ale to je strašná práce. Nemáte někdo radu, jak na to lépe?

Toto stáčecí víko je na 25kg plechovku,kompresor bezolejový.po stočení poloviny obsahu rozumně ohřeji stěny plechovky opalovací pistolí,aby všechen med stekl ke kohoutu.

[Obrázky: DSCI0029.jpg]
(12.06.2012 12:36)PetrM napsal(a): [ -> ]Přejmenoval jsem téma z Pastovaný med na Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný, abychom se drželi správného názvu, i když pastovaný je více zažité.
Ono už i používání výrazu šlehaný je špatné a mnohem více než pastovaný. Při šlehání se vmíchává do suroviny vzduch a to by se při pastování stávat nemělo.

slahany je urcite zly nazov,s tym suhlasim..ale pastovany? to sa mi zda vporiadku..med je do pastovitej konzistencie umyselne mechanicky upraveny cinnostou ktoru mozno nazvat miesanie,pastovanie a pod..cize aj miesany by nebol zly nazov..Napr ked vytocim agat s primesou repky,tak mi skrystalizuje do jemnej pastovitej hmoty bez akehokolvek zasahu..tam by som videl nazov kremovy alebo pastovy v pohode..nebola potrebna ziadna cinnost aby som dosiahol uvedenu konzistenciu..ale ked ho umyselne mechanicky upravujem,tak slovo pastovany sa mi zda ok..berte to len ako moj nazor..Najhorsie co som videl bolo na stranke nejakeho vcelara v ponuke napisane Pastovany med-med upraveny naslahanim za pomoci vzduchu..Bacha na to,stuchadla.vrtule a ine zariadenia pocas pastovania nezdvihajte nad povrch medu,zapravite ho donho a moze zacat kvasit..prip bublinky zostanu viditelne v celom objeme pohara-nestihnu vyplavat..
Vycházel jsem z doporučení pro tvorbu etikety z webu VÚVč Dol.

Citace:Toto základní označení lze ještě doplnit o další nepovinné údaje:
– pastový (legislativa nezná pojmy, jako šlehaný nebo krémový, nemá se psát ani pastovaný)

Logicky to i tak vychází - není míchaný, ale smíšený tzn. v názvu není popsán způsob výroby, ale finální stav, tedy pastový, smíšený.
Pravidla českého pravopisu slovo pastový neznají. (Vůbec se jim nedivím)
pastovy beriem,ale smiseni neviem,u nas sa delia medy na kvetove,medovicove a zmiesane ( to su medy medovicovo- kvetove ked vcely naraz nanosia do ula nektar aj medovicu..)ak sa pozerame na to z pohladu ze tam nepiseme nazov podla sposobu pripravy tak suhlasim s tebou ze pastovany nepouzivat..ono,predpisove oznacenie komplikuje obcas zivot zakaznikom- mal som napr. podla predpisu na etikete MED KVETOVY VIACDRUHOVY ..zakaznici koktali pri slove viacdruhovy a 70 ludi zo 100 sa ma pytalo ze ci je to vceli.. tak som etiketu zmenil nepredpisovo na VCELI MED KVETOVY ZMES Smile..a pre zakaznikov je to ovela jednoduchsie,oblubili si to..a co sa pastov(an)eho tyka,pred 3r som presiel na etiketu vceli med kvetovy- kremovy..ked som mal ze pastovany,v ludoch to evokovalo pasterizaciu,vela krat si aj pytali- ten pasterizovany nemate co som si minule kupil?..alebo ho odmietali ak som im ho ponukol s tym ze pasterizovany nechcu.. Smile

..pastovy sa mi zda take neprirodzene slovo..pastovity mozno lepsie vyznieva..ale pravidla jazyka u vas nepoznam..Smile..architektovu pripomienku som si precital az po odoslani..nechcel som to riesit az tak do detailu..
Co se na to podívat očima zákazníka, koupil by si raději pastu nebo krém. Krémový med by mu asi znělo lépe. Nevím ani kde se ta pasta tady vzala, ale je to obtížně prodejné.
Doporučení VÚV Dol je jedna věc, ve spolupráci s ČSV zvolili označení pastový a asi bychom to měli respektovat, ale domnívám se, že gramaticky správně je pastovaný, protože výchozí surovinou je med tekutý, který se pastováním mění na pastovaný - pastuji ho až ho zpastuji. Hlavně, že si rozumíme Wink. Stejně všichni chodí pro "ten míchanej".
Jde jen o název tématu. Hlavně, aby bylo co pastovat. Wink
(12.06.2012 21:33)Petr L napsal(a): [ -> ]Doporučení VÚV Dol je jedna věc, ve spolupráci s ČSV zvolili označení pastový a asi bychom to měli respektovat, ale domnívám se, že gramaticky správně je pastovaný, protože výchozí surovinou je med tekutý, který se pastováním mění na pastovaný - pastuji ho až ho zpastuji. Hlavně, že si rozumíme Wink. Stejně všichni chodí pro "ten míchanej".

A jsou i zákazníci kteří vytrvale chodí pro pasterovaný. Pasterizace ten med prý zbavuje choroboplodných zárodků Tongue. Již to nevysvětluji. Je to zbytečné. Pro ten pasterovaný přijdou zas Wink. A je to tak dobře....
JK
Prý "pasterovaný" Big GrinBig GrinBig Grin

Mimochodem v několika jiných jazycích slovo pasta znamená těstoviny, či těsto... Takže jsem taky spíš pro název Krémový med. Wink Odvozeniny, či obměněné tvary, slova "krém" pak často v cizích jazycích znamenají smetanu, což je našemu pastovanému medu vzhledově snad i blíž, než ty těstoviny Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :