Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
k vám si chodí aspoň pro med... ale mně se kolikrát už po zaplacení lidé ptali "A je vážně to sádlo domácí?" Big Grin
Já na pastování používám míchadlo z Lídlu. Nerezovou spirálu jsem si navařil na závit původní míchací vrtule. Pastuji pro svoji potřebu nerezovou konev objemu 40l. Míchadlo má příkon 1400W a regulaci otáček. Příkon je asi dvojnásobný o proti běžný vrtačce a ještě je zpřevodován do pomala. Míchadlo stálo pokud se nemílím 1400kč a zatím funguje super. Letošní med bude o víkendu hotový. Letos to byl frčákSmile
Dá se med s vyšším obsahem vody pastováním té vody zbavit a udělat tak med o nižším obsahu vody?
Nemám refraktometr a chci se zeptat, jestli se dá změřit i med pastovaný?
Díky, Josef
Ne, nedá. Pastovaný med je naopak na obsah vody trochu citlivější, jak už potvrdili v diskuzi ostatní uživatelé VF. Proto tu mnozí poukazovali na to, že nemá smysl horečně a neuváženě vytáčet. Potom následují dotazy co s vodnatým medem.
To co by ti mohlo pomoci je, dát med do vysoké nádoby a nechat usadit. Hustý med sedne dolů, řídký nahoru. Ten řídký potom zhora odebereš do druhé nádoby a urychleně ho spotřebuj, než zkvasí. Pokud ten med již zkrystalizoval, musíš ho nejprve ztekutit, jinak nebude sedimentovat.
Pastovaný se dá taky změřit, jen se musí nejdříve vzorek teplem ztekutit a opět nechat vystydnout na kalibrovanou teplotu. Podíl vody lze zjistit i vážením. Zde na fóru je tabulka hmotností v závislosti na % vody. To si dohledej v příslušném vláknu.
Citace:Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný..

Nevím, kdo stanovil název "pastový", ale v každém případě mu chyběl buď cit pro jazyk, nebo znalost "výroby" medu. Huh
Slovo pastový by bylo správné, kdyby včely nosily med květový, lesní a pastový. Jestliže ale dojde vlivem nějakého procesu ke změně stavu, musí to být z názvu výsledného produktu patrné.
Na pultech obchodů nemáme přece tuhé rostlinné tuky, ale ztužené. Křehčené maso je něco zcela jiného, než křehké. Archeologové nevykopávají kamenné živočichy a rostliny, nýbrž zkamenělé.
Právě ten trpný tvar -ztužený, pastovaný, zkaměnělý,křehčená a pod, vyjadřuje, že původní produkt měl jiné vlastnosti a byl pozměněn.
Takže vlastně z pastovaný?
Nějak mi uniklo, jak se toto dá vrazit do vrtačky. ????
Cituji:

1768 - rotační pastovač
Pastovač je vhodný na pastování medu. Na konci nerezové tyče jsou dvě vrtule. První vrtule dávkuje, krájí. Druhá vrtule rozšlehává. Pastovač ponoříme do první vrstvy medu po druhou vrtuli a pastujeme. Pak pokračujeme další vrstvou. Doporučujeme elektrickou vrtačku 850-1000 W, regulace otáček 70-110 ot/min.


http://www.vpjested.cz/e-shop/prace-s-me...-pastovac/

[Obrázky: 689-image-1768--250x250.jpg]
To někdo slepě opisoval návody a vkládal fotky bez rozmyslu. Toto je ruční pastovač, rád bych viděl umělce, co by měl odvahu to upnout do vrtačky a pustit otáčky.
Pustil jsem se po prvé do pastování medu. Na diskusi jsem se dočetl, že med je hotový, když je perleťový. Perleťový už ho mám, ale je pořád ještě tmavší, když vidím jinej med, je bílý. Mám míchat ještě dál nebo to časem zatuhne a zběláHuh
Podle mých zkušeností ne všechen med zbělá, některý zůstane zabrven mírně do hněda. Záleží jaký med jsi pastoval. Samozřejmě se nejlépe pastuje květový med, ideálně řepkový. Ten je pak bílý.
Byl to první kětový, ale řepka v tom nebyla. Letos v okolí pěti km žádná nekvetla. Takže ovocné stromy a louka asi teda bílý nebudeConfused
Domnívám se, že spíš ne. Ale těžko se to odhaduje, takhle na dálku. Ale ani já ani moji zákazníci neshledáváme jako vadu, když není med bílý. Zkrátka jednou ja takový, jindy....jinýWink
(21.02.2012 20:46)LumaB napsal(a): [ -> ]
(21.02.2012 15:26)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Nevím jak dlouho tento proces pastování probíhá, denně po určité období (týden?) zvedneš 600-900kg po 40kg a přeléváš ... a to si říkáš lenivý včelař, Wink

teď si mě dostal. No je pravda, že je to fyzicky náročné, mně to ale nevadí, páč se při tom po práci vyčistím hlavu. A co je dobré nemusím za to platit v posilovně.
Ale teď vážně. Dělám to proto, abych nemusel dále s medem nic dělat. Po sezoně mám uklizeno, vše ve sklenicích... Tomu já říkám lenivý včelař. Nedovedu si představit to rozpouštění medu a následné nalévání a už nemluvím o zhoršené kvalitě.

A co med nalít do plechového sudu, asi do poloviny, sud položit na bok a jednou, nebo dvakrát denně s ním poválet po medárně? To by mohla být alternativa přelévání a bez zdvihání těžkých nádob.
Všichni používají stavební míchadla, ale nikdo nic na principu míchačky na maltu?
Podívej se na stránky Honzy Jindry( jjvcela) Ten už to má kolik roků propracované. Chce to ale hliníkovou konev, a to je už dnes nedostatkové zboží.
Tady máš přímý link na pastovačku "koulením konve".
Honzo, cením si tvé pomoci jiným, ale nemusí být vše naservírované na stříbrném podnose. A u Honzových stránek už vůbec. Tam se i zkušený včelař dozví dost vzácných informací. A co může být lepšího než si vše "dobrovolně nuceně" prolistovat. A do budoucna i "drápeček zůstané zaseklý". Proto raději, myslím já, jen odkaz na jeho stránky.
Vždyť podobnou strategií uplatňujeme i zde na Fóru. A někdy s obtížemi.Wink
Zdeňku, to nebyla přeochota, matně jsem si vzpomněl, že jsem si to kdysi pročítal a chtěl jsem si oživit o co šlo. Příští rok bych si rád pořídil nějaké pastovadlo, tak mě to samotného zajímalo. A když jsem už měl stránku nalistovanou ... Z leštění stříbrných talířů jsem už vyrostl.
Potvrzuješ ten drápek.
Kolegové, děkuji, připomíná mi to Cimrmanovské "teď, teď tu byl Honza Jindra..."
Není nad to si občas objevit Ameriku...
Pastovat jsem začal 7. 8. 2012 a 10. 8. vypadal takto řídce


Tak nějak jsem počítal s rychlejším průběhem a naplněním před dovolenou, což se nestalo.
Naštěstí mi první týden míchali medem dvakrát denně rodiče ženy, kteří přijeli do Prahy za jejími krásami. Další týden jím bylo mícháno sousedkou, která nám jednou denně chodila krmit morčata.

Nádobu s medem jsem měl zpočátku ve sklepě při teplotě 19–20°C – chladnější sklep nemáme, podlaha sklepu je asi metr pod úrovní chodníku. Confused
Ty dva týdny byl v bytě. Obával jsem se, že mi za těch 14 dní ztuhne úplně a budu jej muset dávkovat pomocí nože a lžíce. Asi vyšší teploty v ČR způsobily, že pastování nepostoupilo tak rychle a med byl po našem návratu ještě celkem dost tekutý.

Po přesunu do sklepa nyní s teplotou 18–19°C mírně zhoustl a má tuto konzistenci.


Na jazyku je krásně jemný, ale dle mého ještě stále dost tekutý. Undecided
Nemáte někdo video, jak hustý je připravený k plnění?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Referenční URL's