Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pastový med - nesprávně nazývaný pastovaný nebo šlehaný
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Video nemám, ale používám metodu jako s maltou. Dloubnu do toho drážku a sleduji jak se zavírá. Podle toho usoudím zda stáčet. Hlavní je aby to ještě teklo skrz střihový ventil.
Petře,
podle mě by to chtělo jít s teplotou aspoň o 3 stupně dolů, pak by bylo dobře. V srpnu se blbě pastuje, stávalo se mi něco podobného, než jsem pořídil studenější sklep.

Jaký byl obsah vody na začátku pastování? Očkoval jsi to něčím, nebo ponechal na vlastní krystalizaci? Jaký je to med (jaká rostlina převažuje)?

Ivan Černý
S teplotou jít dolů nemohu - nemám kam Undecided Naštěstí jsou v noci nízké teploty, tak se to trošku ochladí.

Na začátku bylo 18,2% vody. Je to smíšený med z Kokořínska - louky a les. Do cca 30 kg jsem dal 1 kg pastovaného medu – bylo to hned takové pěkně perleťové.



(28.08.2012 16:19)Tomáš Madar napsal(a): [ -> ]Video nemám, ale používám metodu jako s maltou. Dloubnu do toho drážku a sleduji jak se zavírá. Podle toho usoudím zda stáčet. Hlavní je aby to ještě teklo skrz střihový ventil.

Tak ten med se "zavírá" celkem rychle.
Pak bych jako hlavní faktor viděl teplotu a možná kus medovice ve směsi. Stalo se mi, že když jsem přesně takhle míchal už moc dlouho, tak med stejně nikdy pořádně nezpastoval a zůstal navždy "pudinkový". Což snědení nebránilo.
Zkus třeba pokusně nalahvovat pár sklenic a nechat je tuhnout na polici ve sklepové teplotě, pár sklenic v lednici a zbytkem míchej dál - to by mohlo být zajímavé srovnání.
I.Č.
Petře, přikláním se k názoru Ivana, naplnila bych to do sklenic. Nebála bych se toho!
pastovaný med plním do pohárov keď je ešte pohyblivý,následne za pár dní"dozreje" do konzistencie ked sa už z pohára nepohne ani pri otočení hore dnom..to platí pre med repkový s obsahom vody okolo 17%..skúšal som pastovat aj med slnečnicový,ale výsledok nebol uspokojivý,zrnitejšia štruktúra oproti repke,a med zostal trvale polotekutý-kašovitý..obávam sa Petře,že med ktorý opisuješ zostane v konzistencii podobnej ako tá moja slnečnica,čo ale na druhej strane nevadí,kvalita a chuť zostáva zachovaná..
Ještě s tím budu chvíli míchat a uvidím. Když to nezačne houstnout, tak to naplním.
Mám zkušenost s medem, který se velmi neochotně pastuje (déle než 10 dnů), že po naplnění do slenic se od pasty oddělí řídká složka medu, která vystoupí pod víčko. Zde vytvoří cca 5mm - 1 cm barevně i hustotou odlišnou vrstvu. S takovým medem své zákazníky neprovokuji. Takto "pastovaný" med ve sklenicích opět rozpustím a prodám jako tekutý.
JK
Tak to není moc potěšující zpráva Confused
Jak jsem psal - ještě vydržím a budu míchat. Jen je škoda, že nemohu jít s teplotou níž.
Petře a co zkusit dát med přes noc ven, třeba na balkon to by se pěkně ochladil a pastování by se mohlo urychlit.
Balkon nemáme Sad a do výklenku pod lodžie bych to nedával, protože nad námi bydlí ... co musí 5x denně klepat peřiny a koberce z oken a lodžie. Surprised
Ale díky za nápad!
Petře,osobne by som med z obsahom vody 18,2% nikdy nepastoval.Schladenie medu pomôže len dočasne,med môže pôsobiť pri nižšej teplote hustý,no len čo sa dostane zákazníkovi do bežnej izbovej teploty, opäť zredne.Na pastovanie sú vhodné medy pod 17.5%, inak nemá cenu pokúšať šťastie.Pri medoch nad 17.5% ak pastujeme docielime len to,že po naliati medu do pohára nám tekutejšia zložka vystúpi na povrch, v ktorej sa obsah vody môže pohybovať aj okolo 20%,takže hrozí riziko,že ti med skvasí.Napriek enormnej snahe o zhustnutie medu by som takýto pastovaný med do pohárov neplnil.
Riešenie ponúkol Jozef a som toho názoru,že takto je to istejšie a med zostane stabilný,čo je v konečnom dôsledku lepšia reklama ako med pastovaný,no možno nestabilný.
(30.08.2012 20:29)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]osobne by som med z obsahom vody 18,2% nikdy nepastoval.

Velmi,velmi záleží na tom jaký je to med.Popíši letošní zkušenost.
Postupně jsem odebíral medníkové nástavky kde byl med s různým obsahem vody.Podařilo se mi jej při vytáčení roztřídit na 18-19-20%.Potřeboval jsem ještě nějaký pasťák a tak jsem tři plechovky po 25kg napastoval.18-19% ok 20%řidší ,choval se jak hustý tekutý.Po skleniče jsem medy vzal ssebou do výkupu a tam dost lidí by bralo raději 19%.
A ten 20% si celou plechovku odvezl jeden zákazník s tím,že se k němu bude chovat jako k máslu.Samozřejmně za akční cenu.Já ale jsem bez práce a starostí co s 20%medem.
Neviem teda,ale já rozhodne pastujem med z obsahom vody okolo 16.5- 17%.Samozrejme nie všetky druhy medov spracujeme na rovnako jemnú pastu.Čo ale viem,tak pastované medy sú citlivé na obsah vody v mede a vedia sa pri vyšších hodnotách časom veľmi ochotne rozkvasiť. Nechcem sa nikoho dotknúť,ale med z obsahom vody 20% do pohára nepatrí.Takýto med nemusí skvasiť,záleží o aký med sa jedná,ale ak ho napastujem,tak riziko že zákazník možno o pol roka otvorí pokazanený med,je dosť pravdepodobné.Rozbitím krištáľov pri pastovaní riedkeho medu síce vytvorí konzistenčne redšiu pastu,ale po naliatí do pohárov po určitom čase sa vo vrchnej vrstve vytvorí riedka vrstva tekutého medu,stačí si ju refraktometrom odmerať a je jasné,že percento vody bude podstatne vyššie, ako v celom objeme pohára.Já som sa tiež pár krát opálil na svojich chybách,preto pastujem výlučne husté medy a viem, že takýto med mi časom zákazník nebude reklamovať,čo by mi na dôvere voči zákazníkovi určite nepridalo.
Osobně mám z pastovím medem tyto zkušenosti.Pastuji pouze květové medy.Nepastuji med s velkým obsahem medu z planých třešní kde dochází k právě zmíněnému vystoupení řídkého medu.Dále nepastuji tmavé medy u těch se vyskytuje problém z hrubší konzistencí.U lipového medu je třeba počítat se silným lipovím aroma což může mnohého zákazníka od dalšího nákupu odradit.Nejlépe se mi pastují medy květové smíšené které neobsahují příliš jednodruhového medu .Obsah vody v medu a obzvláště v pastovém medu čím méně tím lépe.Pastuji především na objednávku.Do sklenic dávám až hotový pastový med je to sice pracnější než plnit ještě zčásti tekutý med ,ale med nevykazuje žádné změny.
Tak jsem cvičně udělal asi 20 kg "pastovaného medu" Základ tmavý medovicový, při šlehání vrtačkou 5 dní 2x denně 5 min. Výsledek po týdnu lesklý podstatně světlejší medík. Tak jsem ho dal do sklenic a on netuhne a netuhne už měsíc a nic. Med jsem nijak nestartoval, protože jsem pastovaný neměl. Co teď čekat, máte někdo nějaký nápad?Huh
Pastování je pouze trochu jiná forma krystalizace medu.
Obecně platí, že květové medy krystalizují (podstatně) dříve, než medovicové a právě proto je m.j. vhodné je zpastovat.
Pokud budeš chtít takovýto medovicový med zpastovat, budeš muset prostě počkat, až začne krastalizovat a pak ho procesem pastování (tedy občasným mícháním) dovést do výsledku. Jenže to zjevně nemusí být krátký proces v řádu několika dnů, jako s květovým medem.
Jinou možností je získat od někoho např. 1 kg zkrystalizovaného medu jako starter, smíchat a pak pastu dokončit. I když i to nemusí být tak jednoduché právě pro neochotu medovicových medů k rychlé krystalizaci.
Můj dotaz ale zní: Pro chceš pastovat zrovna ten medovicový med? Není jednodušší ho prodat tak, jak je, prostě bez dalších nákladů?
Pastování bych odložil, až bude k dispozici květový med, tedy do příštího roku. Ale to je o něčem jiném.

A to "šlehání" vrtačkou bych tak trochu pozměnil. Rychlými otáčkami se do medu dostává nežádoucí vzduch. Čím je pak med méně tekutější, tím klade větší mechanický odpor a vrtačka "hoří". Vlastní zkušenost, na mém kontě už 2 kusy, naštěstí s docela nízkou pořizovací hodnotou. Ten med se totiž nešlehá!!!!!!, ale velmi, velmi pomalu míchá. Zvlášť ke konci, neboť není nic hnusnějšího, než pak po stočení ve sklenici bublinky vzduchu, který prostě neměl možnost uniknout.

A ještě k těm časům. První várka se běžně pastuje cca 5 dnů, protože je med málo naočkován. Většinou bývá k dispozici pro várku cca 150 kg jen 2 - 3 kg starteru. Další várky jsou hotové za max 2 - 3 dny, protože míchací nádobu nikdy nevyčistíte tak, aby v ní cca 10 - 20 kg nezbylo. A i kdyby, tak se nic neděje, do sklenic tu pastu stočíte o 2 dny déle, takže tam klidně těch 10 - 20 kg může zůstat.
iRP
Rosťo, díky, že jsi to napsal, otevírá to otázku, co s tím letošním "zvláštním" medem ... Pastový už po mně zákazníci taky chtěli, ale mám jen tu současnou "kolomaz", květový nebyl ani náhodou ... Ptal jsem se řady kolegů, ale nikdo vlastně neví, jak tenhle velmi zvláštní letošní med bude reagovat a jak se bude dál chovat. Po dvou týdnech po stočení do sklenic se už u dna tvoří taková ta světlejší vrstva. Na jazyku drhne ten pověstný písek ... Sad
Je to zjevné, točil jsem furt a smíchal se "cement" s normální medovicí, ale vlastně nesmíchal, protože se to časem zase oddělí, jak už se tu o tom debatovalo ve vlákně o melecitózním medu s odkazem na článek Michala Počucha v MV. Když se to nechá ve velké nádobě chvíli ustát, tak se to napřed objeví na hladině a dá se to sebrat. A do kafe či do čaje je to skvělé ... Ale ne vše, jak vidno ...
Takže moje otázka: dá se takový med pastovat, když už tam dole začne ta bílá vrstva? Hodlám to zkusit, ale stejně tu otázku sem dávám ... Wink
Jiří
Je to stejné, jako s houbami. Každá houba je jedlá, akorát snad některá jen jednou.
Tím chci říci, že každý med se dá pastovat, akorát to některému při stejné technologii bude trvat ony 3 dny, jinému 3 měsíce.
Je si třeba uvědomit, že neexistují 2 včelaři, kteří by měli stejný med. Dokonce ani jeden včelař nemá 2 včelstva, aby měla stejný med. No a do třetice ani v jednom úle nejsou 2 rámky, aby v nich byl stejný med. Je jen hodně podobný, ale určitě ne naprosto identický.
Samozřejmě jsou určité zásady. Ale zase by měl zákazník pochopit, že pokud není květový med, můžeš ho jen těžko pastovat. Nebo můžeš, ale bylo by dobré se zamyslet, jestli to za tu námahu vůbec stojí. Já jsem něco malinko květu vytočil a i zpastoval. Ale jen tak spíše symbolicky. Protože už jsem měl v nose, že medu moc nebude a tak by mi mohla zbýt nakonec jen pasta. To raději tekutý, ten se prodá (nebo nakonec zpastuje) vždycky. Ono to s tou slavnou pastou zase není tak horké.
Mnozí namítnou, že prodávají jen pastu. Souhlasím, ale prodat med od 3 - 10 včelstev je přece jen trochu jiný level, než od 200.

Každý med se prostě chová jinak. To si ale musí každý vyzkoušet.
Bez výzkumu a postřehů každého jednoho z nás se nikterak dopředu neposuneme. Je třeba, aby si to každý (nějak) vyzkoušel a pak se se zkušeností podělil se svým okolím. Čekat, že "to" udělá někdo jiný...... každý máme jiné možnosti a podmínky, jiný počet včelstev, jiný přístup k financím, technologiím......

Jo a nakonec poradím. Nevím, jak Vy, ale já ten letošní "zvláštní" med prodám. Možná i všechen za docela slušnou cenu.
iRP
To hovorim svojim zakaznikom stale. Ak Vam niekto bude dodavat uplne rovnaky med niekolko rokov za sebou tak je to podozrive. Med ma rocniky ako vino, iba ta variabilnost je este o dost vecsia.Sad
Ja som mal agat i medovicu, ktore stuhli do 2 mesiacov a aj agat a medovicu, ktore ostali pekne tekute cely rok pri rovnakych skladovacich podmienkach. Raz je medovica s nadychom do zelena, inokedy do cervena, raz je agat svetlo zlto-zeleny, inokedy s nadychom do cervena, podobne repka niekedy uplne biela, inokedy s nadychom do zlta.Huh
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Referenční URL's